Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Švagr má Aspergera - kromě omezené emoční inteligence, občas zvláštnímu stylu myšlení, je úplně normální. Každý druhý by řekl - nj Ajťák
Ted se už bude ženit (je mu 32 let), takže taková katastrofa to nebude. Vystudoval vš, bez problémů se učil, dokonce i má hodně přátel…
@Anonymní píše:
Peditr ho vubec nezna. Chodime vicemene jen na prevenci, kasliky lecim sama a nastesti mam praci, pri ktere nemusim resit OCR, mohu si deti nechat doma, kdyz potrebuju i bez papiru.
Nejvic ho asi zna ta ucitelka.
Zakl.
Přesně tak, klidně s nim běž. Napr. moje kamaradka dela v MŠ, a měli tam holčičku, u které měla podezření na autismus, a měla pravdu. Ale problem byl v rodičích, nechteli vidět, že dcerka je trochu jina než ostatni. Ale ona asi vykazovala vic znamky autismu. Pomzd je tbuj syn zivejsi, tak to ten můj je asi mimozemstan, protoze on i ksyz vsichni stoji a poslouchaji učitelku, tak on si u toho poskakuje. Nevydrží stat na jednom místě.
Můj je taky takový divoch- vydrží i půl hodiny běhat kolem stolu, když se už nají a nevydrží sedět na zadku
Doktor nám pohrozil neurologií, vidí to na ADHD, já si nejsem jistá, je fakt hodně živý, ale zase spí hezky přes den i v noci. V listopadu mu bodou 3 roky.
Holky diky, trochu jste me uklidnily. Jako ja vim, ze jsou horsi veci na svete a ze kdyby nahodou se opravdu neco vyvrbilo, tak se s tim zkusime naucit zit a pomuzeme mu se zaclenit do spolecnosti co nejlepe. Jen mi fakt nejde do hlavy, ze by mi na nem neprislo nic divneho, preci nezijeme v nejake bubline a skoro denne se potkavame s jinymi detmi, takze te interakce si vsimat muzu.
Naposledy ve skolce ho ta stejna ucitelka hrozne chvalila, jake je zlaticko, jak pekne komunikuje atd, a ze tam jsou jen nejake zasadni veci ![]()
K psychologovi pujdeme, to je jasny, zanedbat to nechci, ale ucitelka si trochu protireci a mam pocit, ze hleda problemy tam, kde nejsou. Snad se nepletu. ![]()
No a co ti konkrétně učitelka řekla, že vidí za problém, proč máte jít na vyšetření?
@Helen78 píše:
No a co ti konkrétně učitelka řekla, že vidí za problém, proč máte jít na vyšetření?
No ze vsude nosi oblibenyho plysaka (je mu 3,5), ve skolce si tezko zvykal, jodne ze zacatku plakal, je vybiravy v jidle (ale sni ve finale skoro cokoliv, jen prvni reakce je, ne tohle nechci,), je hodne vztekaci, kdyz neni po jeho, coz vim, ale postupne se to zlepsuje, navic to ma po nas s manzelem, oba jsme dost tvrde palice. Manzelovi dokonce rekla jedna personalistka po vyhodnoceni psycho testu, ze je tak silna osobnost, ze si ho neumi predstavit na jakekoliv podrizene pozici. Jo a rad si hraje s cimkoliv co souvisi s policajty, coz by odpovidalo tomu znaku, ze jsou zatizeni na jednu oblast, ale zase, nehraje si pouze na to, nehraje si na to sam, ale i s ostatnimi detmi a nema v te oblasti zadne nestandardni znalosti. Dobre a brzo mluvil, ale naopak spatne maluje, a ani ho podobne cinnosti nelakaji, nesklada puzzle, nic. Ja nevim, uz jsem z toho zmatena..
Tak na tomhle chování mi nepřijde nic divného
Každopádně aspoň budeš po vyšetření vědět, na čem jsi ![]()
@Helen78
Jasne, urcite se pak ozvu, jsme ale objednani az na zacatek prazdnin.
@Anonymní píše:
Dobry den vsem,
mame od ucitelky v MS doporuceno navstivit s 3,5 letym synkem psychologickou poradnu. Ucitelka ma podezreni na Aspergeruv syndrom. Jsem rim zaskocena, ja osobne ho do tech priznaku nejak nemuzu napasovat, do ted jsem mela pocit, ze mam doma normalni dite, mozna trochu vic vztekaci, ale normalni.
Chci se zeptat, zda nekomu taky doporucila ucitelka poradnu a v poradne nic nezjistili? Je realna sance, ze to bude jen povahou, nevyzralosti apod?
Diky za kazdou reakci.
A.
Byli jsme před rokem a půl v naprosto stejné situaci, také jsem se proti tomu postavila, že jako nikam nepůjdeme, protože syn je přece „normální“. A díkybohu za to, že jsem se tentkrát podvolila a šla, protože diagnóza zní Asperger. syndrom + ADHD. Jak jsem víc pronikala do tajů této věci, tak jsem začala chápat jeho nálady, potřeby, chování, které se v kolektivu dětí ještě umocňovaly.
Pokud učitelky MŠ mají podezření, neházela bych to za hlavu, byť se ti zdá neoprávněné, tady jde o to, abys dítě pochopila, protože u nás je to fakt specifikum, abys věděla, jak se k němu chovat, není to u nich lehké a špatným přístupem se to bude zhoršovat. A v neposlední řadě je to práce sama se sebou, to je teda dost makačka
.
Syn má ve školce vypracován IVP (individuál. vzdělávací plán) a svou asistentku, která s ním probírá trochu jiné věci, než s ostatními, se spec. pomůckami, ví, kdy ho má zklidnit, kdy odejít ze třídy, zkrátka je tam jen pro něj, on má i ve třídě svá oddělená místa a velmi to vyhovuje jemu i dětem, které to celé dobře přijaly a respektují.
Minimálně v té poradně opravdu nic nezjistí a ty budeš klidnější, ale postup je takový, že nejdříve PPP a až poté psychiatr. vyšetření. PPP vyšetření je formou hravých úkolů a povídání, mělo by být jen mezi poradkyní a dítětem, u nás se ale neobešlo bez mé přítomnosti a návštěvy byly potřeba 3, syn prostě řekl, že nic neví a bylo vymalováno
.
@Ou píše:
1. pedpsy poradna je vám na případné poruchy autisitckého spektra na nic. To už spíš chcete speciální pedagogické centrum.2. učitelky ve školce nikdy dětskou psychopatologii nestudovaly a jejich dorporučení nebývají dobrá -natož když najednou mává takovouhle hrozivou diagnozou.
3. první s kým toto chcete konzultovat je váš pediatr, který dítě zná.
Holka, ty jsi odborník až to bolí…
Proč myslíš, že se ve školkách dělá diagnostika? Proč mají děti své složky, kde se analizuje jejich chování a vývoj? Proč myslíš, že se v MŠ děti diagnostikují pohovorem, pozorováním apod…? Proč myslíš, že když mají učitelky podezření na problém, vypracovávají PLPP pro dané dítě, 3 měsíce podle něj pracují, vyhodnotí ho a rodiče vyrozumí o podezření na XY (diagnoza) a odešlou ho do PPP, SPC, Nautisu atd…? Asi proto, že jsou úplně blbý.
Ano, učitelky JSOU oprávněné děti diagnostikovat a vyslovit podezření na problém. Konečnou diagnozu vysloví ODBORNÍK. Ale k němu to dítě, potažmo rodiče někdo musí poslat. Někdo, kdo to dítě pozoruje 6-8 hodin denně. Při jídle, při hře (samostatné i v kolektivu dalších 25 dětí), při přímé činnosti i volné, při pobytu venku, při interakci, při práci. Pediatr jistě odhalí mnohé, možná měl o pár semestrů víc psychologie, ale chybí mu ten čas, ten kolektiv, to prostředí, které zase má učitelka. Takže bych byla opatrná v tvé diagnostice učitelů.
Zakladatelce přeju, ať je její dítě v pořádku. Aspík není žádná tragédie, kdyby náhodou podezření vyšlo. Mám jich několik ve třídě-úžasné a moudré děti. Vztek časem ovládnou.
@SIMONA1234
Učitelky jsou oprávněné děti diagnostikovat ??? tak to rozhodně není pravda ! Učitelky mají upozornit na možný problém a doporučit návštěvu odborníka, ale určitě nediagnostikovat.
Já s tím mám špatné zkušenosti. Řešila jsem v podstatě stejný problém u syna po nástupu do školky, syn 3.5 roku. Také mi učitelka a speciální pedagožka po měsíci chození do školky řekli, že si myslí, že syn má Aspergerův syndrom. Běhali jsem pul roku po doktorech, psycholog, logoped, neurolog, foniatr......výsledek byl, že se o žádného Aspergera nejedná, má jen OVŘ, který už zdatně dohání a susp. ADHD, ale je malý, může mu dozrát, takže se všechno ještě uvidí.....když jsem u odborníků vyprávěla, co mi říkali ve školce, tak mi všichni řekli, že na vynášení takových diagnoz nemají kvalifikaci a právo !! To má dělat klinický psycholog, ne učitelka ! A konkrétně u tohoto syndromu, ten se diagnostikuje daleko později , než ve 3,5 letech a předchází tomu několik let pozorovnání ! K odborníkovi si určitě zajděte, ať máte klid. Ale pokud Vám učitelka řekne, že si myslí, že má 3,5 leté dítě Aspergrův syndrom , tak je to kráva !!
Učitelka ve školce vidí dítě často větší čas než rodiče doma. Máme ve školce děti, které chodí hned ráno v 6 hodin a odcházejí před zavřením školky. Učitelka vidí rozdíly v chování, má zkušenosti, může porovnávat. Je určitě dobře, pokud rodičům doporučí nějakou konzultaci, neměla by ale vyslovovat diagnozy nebo podezření. Měla by říct, v čem se jí zdá dítě jiné, ostatní nechat na odborníkách.
Tak jsme byli v te poradne. Psycholozka s nim udelala kompletni psychologicky rozbor, ktery cely zvladl projit, coz pry u takhle malych deti neni pravidlem (ted je mu 3 a 3/4). A meli to i rychle hotove. Zaver zni, ze tam ted nevidi zadne predpoklady k jakekoliv budouci diagnoze. Ze jde o normalni decko s mirne nadprumernou inteligenci (to beru s rezervou, podle me po nem chtela veci, ktere chape vetsina deti jeho veku). Nemame ani doporuceni k dalsi navsteve. V zasade z toho vyslo, ze ma moc siroce stanovene hranice, ktere nam doma sice vyhovuji, ale ve skolce to muze zpusobovat problem. Takze se ted ucim nedavat pokazde na vyber (jake si vezmes tricko?, co budes snidat?), aby vedel, ze nektere veci jsou proste dane a musi se prizpusobit.
Tak to Vám přeju. Určitě jste si s tím užila svoje a jste ráda, že to dobře dopadlo ! Není prostě nad učitelky, které si hrají na chytré a vynášejí takové diagnózy !
S těma hranicemi to máme podobně, to byla jedna z věcí, které se učitelkám nezdály. Syn také mohl dělat doma věci, které potom ve školce byly problém a učitelky stále říkaly, že syn to „nechápe“ , že tomu „nerozumí“ … Jak píše paní výše, učitelky mají upozornit na problém, ale určitě ne vynášet diagnozy, zvlášť takovou závažnou, může to hodně ublížit !