Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nemas klinicke potize, jenom nejaky nalez, ana to te futruji leky…?
Vzdyt cilem je snizit leky na max (ci vysadit), presne na tehranici, kdy uz potize nemas.
To je divny.
@Anonymní píše:
Ta spirometrie ti tedy vyšla špatně u obvoďáka, na plicním i na alergologii (před i při zátěžových testech)? To je dost divné, když jsi jinak potíže neměla a nemáš (a to ani při sportu ani třeba noční kašel). Zase mi přejde divné, že bys to tolikrát nafoukala chybně (určitě ti to pokaždé vysvětlovali a předváděli, jak moc vyfouknout), nebo že by nepoznali oslabené plíce po covidu. Inhalační kortikoidy nejsou nic děsivého, někteří jsou na nich celý život a berou je i malé děti. Mně ale třeba některé typy neseděly, způsobovaly mi plíseň v krku, přitom jiná značka úplně v pohodě. Určitě by bylo nejlepší to řešit s lékařem a říct mu i všechny tvé obavy. Je divné, že máš najednou takové zdravotní potíže. Může to být oslabená imunita po covidu, ale horší imunitu by měli asi poznat z odběrů na alergologii.Po těch inhalačních kortikoidech se, myslím, netloustne, nebo to aspoň není pravidlem. Já po nich netloustla vůbec.Jinak obecně k astma - mně kdysi primářka na plicním řekla, že cílem těch léků je dostat astma pod kontrolu, aby mne v životě neomezovalo a že to je přesně ta dávka, kterou postupně potřebuji najít. Proti následujícím vševědům z alergologie, kteří mi zvyšovali dávky i při nezhoršujícím se stavu, to byla moudrá žena a díky jejím radám (kterými jsem se celou dobou řídila) vděčím za to, že jsem dnes bez léků.
Na kortikoidech jsem byla přes deset let. Pokud tě astma v životě nijak neomezuje, můžeš sportovat, v noci nekašleš, tak by ti měla lékařka dobře vysvětlit, proč ti ty dávky takhle zvyšuje.
První spiro mi naměřili u pracovního lékaře na vstupní prohlidce zaměstnanců. Odtud mě odeslali na plicní a ti pak na alergo.
Na alergo Dr. říkala, že mám zhoršenou křivku ze spira a že mám výrazně pozitivní eosinofily. Krev mi teď nebrala, foukala jsem několikrát do různých trubiček a všechno vycházelo blbě. Nejhorší je že teď nevím jak de dostat zpátky do původního stavu bez kortikoidů. Bojím se to vysadit. Bojím se to brát. S tou váhou je to možná tím že jsem kvůli nemocnosti musela omezit sporty. Já jsem celý dospělý život měla mezi 55 a 57 kg a najednou 62. Nemůžu se dostat do formy. Mám napsáno, že mám autoimunitní zánět. Až budu doma mrknu do zprávy a napíšu přesně ![]()
@Lucie_Sx Taky mi to přijde divné a proto píšu. Lituji že jsem ty inhalační kortikoidy začala brát a neporadil se ještě jinde. A co teď udělají ty systémové…? Kontrolu mám v listopadu. Doktorka mě děsila že když to nezačnu brát, budu se brzy dusit a ve stáří nevyjde ani do 1. patra.
Jinak pozitivní testy na alergie mi vyšly na plísně a na nějaké pyly. To mám od dětství…
@Lucie_Sx
Absolutní souhlas.
Zakladatelko, proboha, změň doktorku!!! Už včera bylo pozdě. Astmu mám, dostala jsem jí kolem 40ky a přišlo se na to tak, že jsem měla záchvaty kašle (jako když se dusíš u jídla. Takže ne klasické, když se nemůže dýchat.) Po nasazení kortikoidů na vdechování mi příznaky zmizely jako lusknutím kouzelné hůlky. A ne, nepřibrala jsem z nich. Astmu mám od té doby bez příznaků, tj. pod kontrolou, akorát si musím dávat pozor, aby mne neofouklo
(nemám krční mandle), protože už i slabé ochlazení mi může způsobit zánět průdušek. Mám super lékařku v Brně, která nemá nic proti tomu, že léky užívám (vdychuji) podle sebe
. Bylo i období, že jsem je skoro vůbec nevdechovala.
Ty můžeš mít nižší kapacitu plic po covidu, když jsi ho měla. Takových pacientů moje doktorka měla… A už tam přestávají chodit. Podle Tvého popisu vůbec nechápu: sice jsi nadýchala špatně (možná jsi fakt nevěděla, jak se to dělá - není to snadné…), ale neměla jsi žádné příznaky, žádné potíže! Fakt nechápu. Kdybys měla astmu, nebo jiné problémy s plíci, tak nemůžeš dělat sporty, kde se namáháš s dechem. Tam by se Ti to projevilo. (Ale dá se to naučit, příkladem je Šebrle a dvě známé ženské ze zimních sportů - možná Neumannová a Sábliková…)
Pozn. Kortikoidy při vdechování nezpůsobují žádné problémy. Ovšem při jiném typu použití (orálně, mazání) to neplatí. Takže jejich užíváním sis způsobila problémy, to je jasné.
@Anonymní píše:
První spiro mi naměřili u pracovního lékaře na vstupní prohlidce zaměstnanců. Odtud mě odeslali na plicní a ti pak na alergo.
Na alergo Dr. říkala, že mám zhoršenou křivku ze spira a že mám výrazně pozitivní eosinofily. Krev mi teď nebrala, foukala jsem několikrát do různých trubiček a všechno vycházelo blbě. Nejhorší je že teď nevím jak de dostat zpátky do původního stavu bez kortikoidů. Bojím se to vysadit. Bojím se to brát. S tou váhou je to možná tím že jsem kvůli nemocnosti musela omezit sporty. Já jsem celý dospělý život měla mezi 55 a 57 kg a najednou 62. Nemůžu se dostat do formy. Mám napsáno, že mám autoimunitní zánět. Až budu doma mrknu do zprávy a napíšu přesně
Nevím, jaké jsem měla výsledky spira, když jsem trpěla záchvaty (tak se přišlo na astmu), ALE: eosinofily mám teď, když nemám problémy, 3násobné oproti normě. (Při určení diagnózy mi myslím krev nebrali.) Prvně mi tyhle látky zjišťovali, když jsem šla na operaci. Řekla jsem to plicní lékařce a ona, no to je z astmy. Kvůli tomu mám občas i zvýšené leukocyty. Protože - nevím, jak astmatici s klasickými záchvaty, když se nemohou nadechnout - patřím k astmatikům, kteří mají tzv. eosofilovou astmu, tj. občas zahleněné plíce, proto ty zvýšené látky. Když jsem zahleněná moc, výrazně omezím všechno mléčné. I normálně si dávám pozor, kolik mléčných produktů jím - zahleňují mne. (Alergii nemám - možno na prach.)
Ty, zakladatelko, můžeš mít zvýšené eosofily z důvodu alergie, ne?
Jsem ten anonym výše.
Eosinofily jsou jen ukazatelem, že máš na něco alergii (to mi řekla obvoďačka na výsledky mých preventivních testů a že jejich hodnotu nemám vůbec řešit). Mně kdysi ty foukací zátěžové testy také vyšly špatně, ale v realitě to tak hrozné nebylo. Závodně jsem v tu dobu sportovala. Občas jsem sípala a někdy v noci měla záchvaty kašle nebo dušnosti. Dostala jsem nějakou dávku kortikoidů a když se tyhle projevy zlepšily, tak jsem ji postupně snižovala na udržovací minimum (můj další alergolog to nazval dětskou dávkou a chtěl ji zvýšit 4×, ačkoli jsem byla úplně v pohodě
). Kortikoidy jsou na tlumení zánětu, ale pokud jsi neměla kašel nebo dušnost, mohla jsi sportovat, tak nemohl být tak velký. Jak jsem psala, moje zkušenost je, že kortikoidy mohou vyvolat lokální plíseň, takže ty záněty průdušek by teoreticky mohly být i z toho. Pokud máš možnost se poradit někde jinde, tak to udělej. Vím, co bych s těmi léky udělala já, ale netroufám si to radit někomu, koho neznám a neznám jeho zdravotní stav.
Tabletkové kortikoidy bych brala jen v případě fakt velkých potíží. To už je proti těm inhalačním jiná liga. ![]()
@BeaL zatím beru jen ty inhalační a doktorka právě několikrát opakovala, že nemají ŽÁDNÉ nežádoucí účinky. Takže nechápu tu častou nemocnost. Stačí, když se jednou trochu méně oblíknu a je zle. Typicky kašel, chrapot, teplota. Vleče se to třeba i měsíc. 2× to bylo na antibiotika. Mimochodem moje první ATB po asi 10 letech. Teď v létě zase problém z klimatizace. Po letu letadlem jsem lehla. Prostě pořád na hromadě.
Dotaz Růži: Uff, podle Tebe i kortikoidy vdechované mohou způsobovat zánět průdušek?
Já vdechuji Seretide, kdysi se to jmenovalo Duaspir, a jak jsem už psala, zázračně rychle mne zbavil záchvatů, které měly formu dusícího kašle.
Pro zakladatelku, Slunečnici: Nebývám často nemocná. Ale úplně stejně jako Ty si musím dávat pozor, abych se dobře oblékla. Ne moc, abych se nezpotila na zádech, a přitom dostatečně teple. Jsem známá tím, že už roky (po OP krčních mandlí) nosím na krku šatku (ne šálu, ta úzká
). A když jsem tedy měla záněty průdušek, tak na rozdíl od Tebe bez horeček, byla jsem silná, jako bez nemoci, jenom po ty ATB ihned naklusala k lékaři. Na porovnání: když jsem před pár lety po 20 letech!!! dostala rýmu, tak s horečkami a byla jsem slabá jako moucha… A přitom neměla rýmu silnou…
Já úplně nevím, jak zjistila ty eosinofily. Odběry jsem měla jen v únoru, teď v létě ne. Přijde mi že ty eosinofily zjistila nějakým tím dechovým testem- jde to vůbec?
V krvi jsem v tom únoru měla vyšší eosinofily a tím pádem se to promítlo i do vyšších leuko celkově.
Ještě mě napadlo, jestli to nemůže být teď zhoršené po nachlazení které jsem měla v půlce července, čili asi 2 týdny před tím vyšetřením. Dr. jsem to říkala…Dr. mi řekla že ty nemoci mám proto, že to astma není dostatečně přeléčeno.
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se poradit a prosím o anonym, nechci tady děsit příbuzné.
Před rokem jsem byla na vstupní prohlídce kde mi vyšlo špatně spiro. Příznaky jsem neměla žádné, normálně jsem aktivně žila, sportovala, pracovala, žádné dechové potíže ani kašel. Taky jsem nebývala nemocná. Prodělala jsem akorát 1× covid, ale skoro bez příznaků. Shodou okolností to bylo asi měsíc před tou prohlídku.
Byla jsem odeslána na plicní a pak na alergologii. Diagnóza těžké astma. Tuhle diagnózu jsem dostala v únoru. Mezi tím jsem byla úplně v pohodě, v zimě jsem běžkovala, skialpovala, ani by mě nenapadlo, že mám nějaký problém…
Vyfasovala jsem inhalační kortikoidy a začala je užívat (ráno a večer). Nevím, jestli to nějak může souviset, ale od února jsem každou chvíli nemocná. 2× zánět průdušek, skoro pořád rýma, kašel, na tohle jsem v životě netrpěla.
Nedávno jsem byla na kontrole na alergologii a podle měření je astma pořád stejné. Dostala jsem kortikosteroidy v tabletách a paní doktorka se tvářila velmi přísně, že nesmím nic vynechávat, že je to vážné…
Je to týden a já jsem se ještě neodhodlala ty tabletky začít brát.Bojím se ať mě to nerozhodí ještě víc než inhalátor. Potíže s dýcháním pořád nemám, ale sportovat už moc nemůžu, protože jsem pořád nemocná. Taky jsem za posledního půlku přibrala 7 kg a to jím pořád stejně. Podle vizuálu je celkem jasné, že jsou to čisté tuky. Sílu mám naopak menší, takže svaly šly spíš dolů.Já nevím, ale nemám zkusit ještě jiného odborníka? Moc se mi s těmi kortikoidy nechce zahrávat. Prostě když to shrnu, dokud jsem nebrala kortikoidy, bylo mi úplně dobře.
Asi bych je zkusila vysadit. Řídila bych se svým tělem a pocitem a změnila doktorku. Já kdysi měla silné astma, takové, že jsem se dusila, v čase pylení stromů jsem musela spát v sedě a i s kortikoidy nemohla dýchat. Intenzivnější fyzický pohyb byl utopie. Pak jsem se strašně nas.ala, když mi někdo řekl, že je to neléčitelné a jenom se to bude zhoršovat. Vysadila jsem kortikoidy a dělala jsem vše, co mohlo pomoct i to nejvíc „alternativní“. Léčba bylinkami, dva roky striktně bezmléčné diety, takové speciální dechové cvičení podle nějakého „šarlatána“ na naučení plic fungovat normálně. Pak příznaky vymyzeli a já astma pustila z hlavy. Na kontrolu jsem nešla - bála jsem se, že ztratím odhodlání, když mi lékař řekne, že to vyléčit nejde. Nějakých 5 let v později jsem měla pracovní „úraz“, v důsledku kterého jsem měla chemikálií popálené komplet celé dýchací cesty. Nějaký měsíc a půl na to kontrolná spirometrie - a vyšla úplně čistá, dokonce nadprůměrně dobře pro můj věk. Ptala jsem se, jestli nemám astma a doktor řekl, že někdo s takovým nálezem nikdy astma nemohl mít…
Já jenom, že někdy stojí za to věřit i sobě. Neříkám, že můj postup dokáže u každého vyléčit astma. Někdy taky pomůže trochu zdravé nedůvěry k lékařům a když se jeden zdá divný, tak jít na konzultaci i jinde.
Mléko vyřazujete všechno? Já klasické Mléko nepiju, nejím moc ani tvaroh a jogurty, ale jím sýry. Možná zkusím na čas omezit.
Taky mi dělá zle studené pití, vítr, koupání v chladnější vodě. Já vím, že to tak má dost lidí, ale pro mě je to novinka. Nevím jestli to svádět na kortikoidy nebo na ten bezpřízbakový covid před víc jak rokem…
@BeaL Netuším, jen mi nějaký inhalátor vyvolal plíseň v krku. Nejdřív červená kůže, pak se tam objevil i bílý povlak. Způsobovalo mi to dušnost a byla jsem celkově víc unavená. Brala jsem na to pak tablety Nizoralu. Mám tuhle zkušenost, tak ji předávám, ale posoudit to neumím, proto jsem psala teoreticky a ať se někde poradí. ![]()
Napíšu ještě ty cvičení, možná se budou někomu hodit. Základní myšlenka byla, že lidi jsou zvyklí dýchat příliš moc, tak jako jedí příliš moc… atd. Pravdivost nehodnotím, dělala jsem jenom ty cvičení. Začít v klidu, pak když to jde, dělat venku v pohybu. Vydýchnout všechen vzduch a hned se nenadechnout, chvíli vydržet. Pak venku na pár kroků a prodlužovat to, ale jenom tolik, aby se po takovém výdechu dalo nadechnout v klidu. Nejdřív třeba jenom dva kroky na výdechu, pak 5 atd. Strašně mi to taky pomáhalo při záchvatu, nešla jsem do paniky a do rychlých nádechů a výdechů, které průdušky jenom stáhli, ale zůstala jsem v klidu ve výdechu a pak se vrátila pomalu ke klidnému dýchání. Mě osobně tahle jednoduchá věc pomohla hodně moc, už jenom to, že jsem nepropadala panice, když jsem se nemohla nadechnout bylo hodně.
@Capelucia Přesně tak, moje první lékařka byla moudrá a vysvětlila mi, že astma není žádná tragédie a že se s tím dá úplně v pohodě žít a že se léky obrovsky posouvají a vylepšují, nikdy mi neřekla, že je to nevyléčitelné, naopak viděla lepší budoucnost. Další lékaři byli vypisovači receptů - čím víc, tím líp, a strašili mne. Naštěstí jsem ji měla na piedestalu a řídila se jejími radami a dnes jsem několik let bez léků. K poslednímu kroku mi pak nejvíc pomohlo, když jsem si připustila, že astma je psychosomatické.
Ta spirometrie ti tedy vyšla špatně u obvoďáka, na plicním i na alergologii (před i při zátěžových testech)? To je dost divné, když jsi jinak potíže neměla a nemáš (a to ani při sportu ani třeba noční kašel). Zase mi přejde divné, že bys to tolikrát nafoukala chybně (určitě ti to pokaždé vysvětlovali a předváděli, jak moc vyfouknout), nebo že by nepoznali oslabené plíce po covidu. Inhalační kortikoidy nejsou nic děsivého, někteří jsou na nich celý život a berou je i malé děti. Mně ale třeba některé typy neseděly, způsobovaly mi plíseň v krku, přitom jiná značka úplně v pohodě. Určitě by bylo nejlepší to řešit s lékařem a říct mu i všechny tvé obavy. Je divné, že máš najednou takové zdravotní potíže. Může to být oslabená imunita po covidu, ale horší imunitu by měli asi poznat z odběrů na alergologii.
Po těch inhalačních kortikoidech se, myslím, netloustne, nebo to aspoň není pravidlem. Já po nich netloustla vůbec.
Jinak obecně k astma - mně kdysi primářka na plicním řekla, že cílem těch léků je dostat astma pod kontrolu, aby mne v životě neomezovalo a že to je přesně ta dávka, kterou postupně potřebuji najít. Proti následujícím vševědům z alergologie, kteří mi zvyšovali dávky i při nezhoršujícím se stavu, to byla moudrá žena a díky jejím radám (kterými jsem se celou dobou řídila) vděčím za to, že jsem dnes bez léků.
Na kortikoidech jsem byla přes deset let. Pokud tě astma v životě nijak neomezuje, můžeš sportovat, v noci nekašleš, tak by ti měla lékařka dobře vysvětlit, proč ti ty dávky takhle zvyšuje.