Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Lucie_Sx Díky za info. Dcera teď bere 1× denně nízkou dávku Flutiformu, vysadit jí nejde. Já Duoresp, tak do týdne po vysazení nevyjdu pořádně ani schody do patra.
@Havlova píše:
@Lucie_Sx Díky za info. Dcera teď bere 1× denně nízkou dávku Flutiformu, vysadit jí nejde. Já Duoresp, tak do týdne po vysazení nevyjdu pořádně ani schody do patra.
A nemáš zátěžovou astmu? Sice přesně nevím, co to je, ale měla to má kolegyně. Problémy s dýcháním měla při fyz. námaze. Já tedy nikdy. Neříkám, že při běhu bych neměla, spíš ano, ale možná ne vždy, možná by záviselo, jak rychlý by byl.
A tu kolegyni se zátěž. astmou testovali v nemocnici tak, že ji zavřeli do nějaké komory, kde jí dusili (z komory odstranili vzduch, nebo tak nějak). Ta kolegyně pravidelně podstupovala vyšetření gastro sondou až do slinivky (já bych raději zemřela, říkám tomu zemřít bez lék. pomoci) a omámená oblbovákem při tom vyšetření byla právě kvůli astmě míň než jiní lidé. A proč to říkám? Protože tvrdila, že to dušení v komoře je 100× horší než ta hadice…
Třásla se, i když o tom jen mluvila.
@BeaL píše:
A nemáš zátěžovou astmu? Sice přesně nevím, co to je, ale měla to má kolegyně. Problémy s dýcháním měla při fyz. námaze. Já tedy nikdy. Neříkám, že při běhu bych neměla, spíš ano, ale možná ne vždy, možná by záviselo, jak rychlý by byl.
A tu kolegyni se zátěž. astmou testovali v nemocnici tak, že ji zavřeli do nějaké komory, kde jí dusili (z komory odstranili vzduch, nebo tak nějak). Ta kolegyně pravidelně podstupovala vyšetření gastro sondou až do slinivky (já bych raději zemřela, říkám tomu zemřít bez lék. pomoci) a omámená oblbovákem při tom vyšetření byla právě kvůli astmě míň než jiní lidé. A proč to říkám? Protože tvrdila, že to dušení v komoře je 100× horší než ta hadice…Třásla se, i když o tom jen mluvila.
To se dělá?
Nevím, já chodím na spiro a pak na další vyšetření do kabinky a tam tedy dají dýchnout plynu, aby se zjistila třeba difuzní kapacita plic. Ale je to jeden vdech a výdech.
Syn když byl na zátěžovém testu, tak běhal kolečka po patře a pak šel dýchat. Ale ani jednoho z nás nikdy nedusili.
@BeaL píše:
A tu kolegyni se zátěž. astmou testovali v nemocnici tak, že ji zavřeli do nějaké komory, kde jí dusili (z komory odstranili vzduch, nebo tak nějak). Ta kolegyně pravidelně podstupovala vyšetření gastro sondou až do slinivky (já bych raději zemřela, říkám tomu zemřít bez lék. pomoci) a omámená oblbovákem při tom vyšetření byla právě kvůli astmě míň než jiní lidé. A proč to říkám? Protože tvrdila, že to dušení v komoře je 100× horší než ta hadice…Třásla se, i když o tom jen mluvila.
Prý ne.
Po narkóze jsem záchvat dostala a docela slušnej.
@Evkad píše:
To se dělá?
Ano, dělá. Já nelžu. A kolegyně taky seriózní člověk.
Ani já jsem o tom nikdy předtím ani potom neslyšela.
O té kolegyni, která mi byla také kamarádka (bohužel, odstěhovala se do jiné části ČR), mám v souvislosti s astmou takový „kec“ o tom, jak se seznámila se svým druhým mužem: „Tak mne jako astmatičku poslali do lázní, kde jsem se seznámila s astmatikem. A udělali jsme si malou astmatičku.“ (její mladší dceru, tehdy rozkošnou 5letou potvůrku
) A mimochodem, skoro jsem padla v práci ze židle, když mi kolegyně říká, abych té její dcerce (tehdy ji dovedla do práce) nedávala banán, protože na ten je alergická. „Cože? Na banán?“ já nato, protože o tom jsem jaktěživ neslyšela, takže jsem holčině banán vzala. „Proč jí ho bereš?“ ozvala se na to kolegyně. „Vždyť říkáš, že je na něj alergická…“ já už nechápu. „To jenom na slupku, nesmí se jí ani dotknout. Banán jíst může.“ To už jsem jen kroutila hlavou… ![]()
Ahoj,
s astmatem se léčím pd dětství, takže už se považuju skoro za odborníka 🙂
Mám alergickou a zátěžovou formu. Takže jak začne něco kvést, začnu kašlat. A při zátěži musím často odpočívat a vydýchávat se. Když jdu třeba svižněji do kopce, zúží se mi trubky a musím se vydýchat třeba každých 20m, po rovince bez obtíží. Na spiro mám v klidu „mírnou obstrukci“ a kapacitu plic 170%. ![]()
Já užívám kortikoidy (Alvesco) podle situace. Potažmp podle míry nepohodlí, kterou jsem ochotna snášet. Když mě kašel třeba v noci budí, nebo obtěžuje pres den. Jinak ne.
Snažím se i o alternativní přístupy - dieta (mléčné výrobky, vepřové…), bylinky, homeopatika…postupně se to lepší.
Zkus třeba pomalu snižovat dávky. Třeba 14 dní brát o jednu dávku denně méně a uvidíš, co to udělá. Hlavně nevysazuj naráz.
Držím palce. A zkus i jinou doktorku.
@Havlova píše:
Ona je spis alergik nez astmatik. Ma spatne prubehy vsech kaslu a reaguje horsim dychanim na alergen.
Takze dechove obtize jsou narazove. Sem tam se objevi bez priciny, nastesti ne moc casto, takze to muzeme pytlikovat takto. Nez si to sedlo, zkouselo se toho vic.
Ahoj, všem děkuji za reakce. Příznaky, které tady většina popisuje, nemám (naštěstí) a ani jsem nikdy neměla, takže fakt vůbec nechápu, že bych měla být silný astmatik. Maximum co mám, je, že když kvetou stromy a jdu kolem, tak někdy kýchám.
Moje častá nemocnost začala v dubnu, kdy jsem byla na soustředění. Byla dost zima, déšť a já jsem při odjezdu domů ztratila hlas, pak mě bolelo v krku a nakonec to sedlo na průdušky. Od té doby se to točí pořád dokola a to jsem 2× brala i antibiotika. Na takové nemoci jsem nikdy netrpěla a teď to začalo cca 2 měsíce po nasazení kortikoidů, proto jsem si to možná nesprávně spojila.
Já jsem člověk zvyklý doktory poslouchat, takže jsem po předepsání kortikoidního inhalátoru ani neuvažovala, že bych to nebrala. Doktorka navíc říkala, že je naprosto bezpečný a bez vedlejších účinků a mohou ho i těhotné (my plánujeme brzy snažení). Zatím teda beru jen ty lokální. Foukátko na případný akutní problém nemám
Tohle se užívá pravidelně jako dlouhodobá léčba a prý se to nesmí jen tak vysadit.
Já prostě netuším, jestli to zhoršení zdraví od dubna je dáno tím, že jsou na mě ty kortikoidy slabé a rozjíždí se mi astma, anebo naopak - mně ty kortikoidy nesedí a vedou k častějším infekcím dýchacích cest. Na imunitu beru od jara vysoké dávky vitamínu C a betaglukany.
Zrovna teď se mi rozjíždí rýma, škrábe mě v krku a vyplivuju hnis z mandlí
a je mi zima. Takže jedu asi nové kolo.
Před rokem jsem nevěděla co taková nemoc je.
Slunečnice, stále si člověk musí uvědomit, že jsme dva roky žili v izolaci a nemáme takovou odolnost.
Syn má tězké perzistujíci astma, běhá normálně - ve škole patří mezi ty nejlepší běžce, ale jen pokud si pravidelně fouká. Až poslední dva roky má na jaro problémy a přes jaro běhá s omezením.
Sama foukátka používám pravidelně několik let na astma a dopracovala jsem i k jinému plicnímu onemocnění (diagnoza je dost ojedinělá), takže mám respekt.
A jak vyšla ta spirometrie? Jsem astmatik, pravidelně užívám Symbicort inhaler - dva vdechy ráno, dva večer.
@Evkad: V tom je právě ten rozdíl. Tvůj syn je dobrý díky lékům, což znamená, že mu zabírají. Já jsem měla dobrou kondičku, DOKUD jsem si je nefoukala. :-/
Je pravda, že ta izolace byla velká. Já teda v práci s moc lidmi v kontaktu nejsem a i teď mám částečně HO. Do přírody jsem chodila furt stejně (hodně) a do obchodu jsem teda vzala respirátor. Já celkově do míst s vysokou hustotou lidí lezu nerada. Tak 2× ročně letím letadlem a letiště je pro mě očistec ![]()
A teď foukátka beru a zdraví je horší
Jsem hrozně choulostivá na kde jaké fouknutí. Takže je pro mě ❔, jestli je to ta správná „léčba“, když moje potíže po ní vlastně vznikly. A nevím do jaké míry vznikly, kdsbych nic nebrala. Doktorka v tom má jasno. Astma mám dlouho a kdybych foukátka nebrala, tak jsem na tom ještě hůř.
Zakladatelko, ta imunita by mohla byt nalomena spis z kovidu nez z inhalacnich kortikoidu. Nicmene, je to kolem tebe cely divny. Sla bych jinam.
Ja mam alergicke i pozatezove astma. Sportuju s nim uplne normalne. Obcas me v noci probudi dusivy kasel. Obcas po vykonu nemuzu dychat. Ale jsou to jenom obcasne eskapady.
@BeaL mě ten doktor strašně vytočil. Byl taky takový hnusný arogantní a jenom do mě hučal, jak už bude hůř a hůř a dávky jenom vyšší s vyšší, on si to deptání snád užíval. Zpětně jsem si uvědomila, že pro mě udělal to nejlepší, i když mi v zásadě pomoct neuměl. Mě se to rozjíždělo s alergií a když bylo nejhůř, nezabíralo absolutně nic z toho, co předepsal. Pak mi ale ten strašný vztek dal sílu hodně věcí změnit a vytrvat roky, jenom ať k němu nemusím zas
. Co je jinak, nevím, ale ani na alergii (na pyly) už nemusím vůbec brát brášky. Jenom během obou těhotenství se mi vrátila v plné síle, jinak po porodu už zase nic
. Synovi teď vyšli taky alergie, škoda, že vlastně nevím co přesně pomohlo, zkusila bych to i u něj. Možná zkusím zatím aspoň ty bylinky. On má léky jenom na alergii a jenom když na něco zareaguje. Strašně doufám, že astma z toho nebude…