Astma a kortikoidy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42058
7.5.23 15:03
@hanka.br. píše:
Před 15 lety jsem porodila dítě s celkovém rozštěpem obličeje. Od té doby se rozštěpy intenzivně zabývám a spolupracuji s týmem odborníků na tuto problematiku. mj. také s docentem Peterkou, který je naším předním vědcem v oblasti teratologie a v oblasti zkoumání příčin vzniku různých VVV, také rozštěpů. Prokázal souvislost mezi užíváním léků na astma a vznikem rozštěpových vad obličeje. Mám v mailu jeho studii, kterou mi poslal, abych ji případně sdílela, je ovšem v angličtině. Není to tak, že každá žena, která užívá léky na astma, musí mít dítě s rozštěpem, ale o tom, že látky v léku obsažené mohou významně přispět ke vzniku vady. Že existují lékaři, kteří tyto informace nemají, to je bohužel pravda. On sám na přednáškách poukazoval na fakt, že například v sedmdesátých letech byly ještě ženy běžně odesílány na rentgen, i když už existovaly jasné důkazy o tom, že plodu rentgenové záření škodí.

No, vliv nedostatku kyslíku a přítomnost zánětu má na plod jednoznačně negativní vliv také - když se dusíš ty (teď opravdu nemyslím to, hůř se mi dýchá), dusí se i dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.5.23 15:09
@vokishka píše:
Podle tohoto prevazuje zisk nad ztratou
https://www.cipa.cz/…-a-gravidita

Konkrétně účinky léku Budesonid a ještě Fermoterol popisuje pan docent ve své práci s názvem : Anti-asthma Drugs Formoterol and Budesonide
(Symbicort) Induce Orofacial Clefts, Gastroschisis
and Heart Septum Defects in an In Vivo Mode. Mám ji k dispozici, je v angličtině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.5.23 15:12
@Havlova píše:
No, vliv nedostatku kyslíku a přítomnost zánětu má na plod jednoznačně negativní vliv také - když se dusíš ty (teď opravdu nemyslím to, hůř se mi dýchá), dusí se i dítě.

Neexistují žádné alternativy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42058
7.5.23 15:13
@hanka.br. píše:
Neexistují žádné alternativy?

Ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.5.23 15:18
@Havlova píše:
Ne.

No tak v tom případě je ale správné, aby maminky znaly možná rizika a mohly se rozhodnout, zda i tak budou těhotenství plánovat, případně byly připraveny na možné komplikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65160
7.5.23 15:19
@hanka.br. píše:
Konkrétně účinky léku Budesonid a ještě Fermoterol popisuje pan docent ve své práci s názvem : Anti-asthma Drugs Formoterol and Budesonide
(Symbicort) Induce Orofacial Clefts, Gastroschisis
and Heart Septum Defects in an In Vivo Mode. Mám ji k dispozici, je v angličtině.

Porad nerozumim tomu, ze teda takovou studii taji a nedaji to vedet ani vyrobcum tech leku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42058
7.5.23 15:21
@hanka.br. píše:
No tak v tom případě je ale správné, aby maminky znaly možná rizika a mohly se rozhodnout, zda i tak budou těhotenství plánovat, případně byly připraveny na možné komplikace.

Ale to je doživotní léčba. Tam si nemůžeš říct, dítě si pořídím až. Samozřejmě sport, zdravý životní styl atd. taky pomůže, ale rozhodně tě to neuzdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.5.23 15:25
@Havlova píše:
Ale to je doživotní léčba. Tam si nemůžeš říct, dítě si pořídím až. Samozřejmě sport, zdravý životní styl atd. taky pomůže, ale rozhodně tě to neuzdraví.

Ale já to přece nerozporuju. Prostě ta léčba s sebou ta rizika nese. Je vždycky dobré o nich vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42058
7.5.23 15:29
@vokishka píše:
Porad nerozumim tomu, ze teda takovou studii taji a nedaji to vedet ani vyrobcum tech leku

Je na netu, já se z mobilu nedostanu k full verzi, v úterý se kouknu v práci. Často v dalších publikacích citovaná není (vyhledalo mi to 1×). Zatím mám pocit, že to nebyla studie na lidské populaci, ale na základě 3 gravidit u astmatiček, jejichž děti měly rozštěp, dělali studii na kuřecích embryích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.5.23 15:56
@Havlova píše:
Je na netu, já se z mobilu nedostanu k full verzi, v úterý se kouknu v práci. Často v dalších publikacích citovaná není (vyhledalo mi to 1×). Zatím mám pocit, že to nebyla studie na lidské populaci, ale na základě 3 gravidit u astmatiček, jejichž děti měly rozštěp, dělali studii na kuřecích embryích.

Je z roku 2021, tedy relativně čerstvá, ale studiem vzniku rozštěpových vad se pan docent zabývá celoživotně. Nejsem si jistá, ale pokud vím, na těhotných takové věci ani testovat nelze, proto se testy provádějí na kuřecích embryích. Mám tu studii k dispozici, pokud bys ji nenašla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42058
7.5.23 17:08
@hanka.br. píše:
Je z roku 2021, tedy relativně čerstvá, ale studiem vzniku rozštěpových vad se pan docent zabývá celoživotně. Nejsem si jistá, ale pokud vím, na těhotných takové věci ani testovat nelze, proto se testy provádějí na kuřecích embryích. Mám tu studii k dispozici, pokud bys ji nenašla.

Já ji našla, jen se mi na mobilu neotvírá full verze. Studie na těhotných samozřejmě nejde, ale jde najít dostatečný počet těhotných s a bez antiastmatik a provést statistiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
7.5.23 17:46

Současně je prokázáno, že před rozštěpovými vadami chrání kyselina listová.

Na studii se ráda podívám, pošli do sz, jestli ji nechceš odkrýt veřejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42058
7.5.23 17:47
@Whitedog píše:
Současně je prokázáno, že před rozštěpovými vadami chrání kyselina listová.Na studii se ráda podívám, pošli do sz, jestli ji nechceš odkrýt veřejně.

Když to zadáš do googlu, vyjede jako první.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
7.5.23 18:00

Nebudu se vyjadřovat k té studii, ale hádám, že to ještě není peer-reviewed a do té doby bych opravdu nedělala závěry. podobně šokujících tvrzení už ve vědě padlo, jen aby se ukázalo, že je to trochu jinak.
Oprava: Nejde mi otevřít plná verze, ale celá hypotéza leží na jediné ženě, která měla tři těhotenství s rozstepem a byla astmatickou, následně injekčně vpravovali látku přímo slepičího embrya mezi 4. a 5. dnem? to opravdu nezní příliš přesvědčivě a zatím je to jen vratká hypotéza. Když si vezmu, kolik astmaticek leky běžně užívá, už by se někde objevila zvýšená incidence. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.23 13:13

Zhoršující se astma a kortikoidy n tabletách

Ahoj, chci se poradit a prosím o anonym, nechci tady děsit příbuzné.
Před rokem jsem byla na vstupní prohlídce kde mi vyšlo špatně spiro. Příznaky jsem neměla žádné, normálně jsem aktivně žila, sportovala, pracovala, žádné dechové potíže ani kašel. Taky jsem nebývala nemocná. Prodělala jsem akorát 1× covid, ale skoro bez příznaků. Shodou okolností to bylo asi měsíc před tou prohlídku.
Byla jsem odeslána na plicní a pak na alergologii. Diagnóza těžké astma. Tuhle diagnózu jsem dostala v únoru. Mezi tím jsem byla úplně v pohodě, v zimě jsem běžkovala, skialpovala, ani by mě nenapadlo, že mám nějaký problém…
Vyfasovala jsem inhalační kortikoidy a začala je užívat (ráno a večer). Nevím, jestli to nějak může souviset, ale od února jsem každou chvíli nemocná. 2× zánět průdušek, skoro pořád rýma, kašel, na tohle jsem v životě netrpěla.
Nedávno jsem byla na kontrole na alergologii a podle měření je astma pořád stejné. Dostala jsem kortikosteroidy v tabletách a paní doktorka se tvářila velmi přísně, že nesmím nic vynechávat, že je to vážné…
Je to týden a já jsem se ještě neodhodlala ty tabletky začít brát. :oops: Bojím se ať mě to nerozhodí ještě víc než inhalátor. Potíže s dýcháním pořád nemám, ale sportovat už moc nemůžu, protože jsem pořád nemocná. Taky jsem za posledního půlku přibrala 7 kg a to jím pořád stejně. Podle vizuálu je celkem jasné, že jsou to čisté tuky. Sílu mám naopak menší, takže svaly šly spíš dolů.

Já nevím, ale nemám zkusit ještě jiného odborníka? Moc se mi s těmi kortikoidy nechce zahrávat. Prostě když to shrnu, dokud jsem nebrala kortikoidy, bylo mi úplně dobře. :?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex