Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, já už se druhý den trápím a nevím co mám dělat. Kojeni ukončit nechci, vím že by mě to zničilo. Uz delší dobu se mi hůře dýchá, bolí hlava a v právo na žebrech. Pred dvěma lety mi řekli že mám astma a dostala jsem ulevovy lék, který jsem měla jen dvakrát, pak zase řekli že ho nemám před rokem a letos mi řekli že ho zase mám a dostala jsem inhalátor ty korkoidy.Pry probíhá zánět a je nutné ho přeléčit. Ale já je nechci, chci kojit.Beru euthyrox 75,elicia 10,magnosolv. Podle netu mi výsledky dopadli dobře. I KDYZ JSEM Dýchala na to třikrát. Nezakuckavam se.Ale je fakt že jsem ve stresu-fynance, zdraví, atd. Co myslíte? jaké to mám a co mám dělat? Nechci malé ublížit ani troškou toho svinstva.
Tak tyhle spreje by nemely mit vliv na kojeni, ne
Inhalátor je milionkrát lepší, než klasické prášky.
Dostala ho dcera, kterou pediatra předtím ládovala kortikoidy v tabletách. Alergoložka se zděsila a vysvětlila mi, že v tom spreji je tisícina dávky kortikoidů oproti tabletě. A účinkuje lokálně.
Vůbec bych se toho nebála.
Inhalační kortikoidy jsem užívala celé kojení, není to svinstvo, je to lék ![]()
@Villanelle a nemuze to ublizit miminku do budouctnosti? Sama mam plno nemoci, s kterych jsem smut na, uz od 14 se lecim a nechci malicke ublizit.
@Martinvipe píše:
@Villanelle a nemuze to ublizit miminku do budouctnosti? Sama mam plno nemoci, s kterych jsem smut na, uz od 14 se lecim a nechci malicke ublizit.
Může to ublížit pouze plodu, tedy pokud miminko čekáš. V těhotenství, a to zejména v tom raném, jsou kortikoidy - i ty inhalační nebezpečné.
@hanka.br. píše:
Může to ublížit pouze plodu, tedy pokud miminko čekáš. V těhotenství, a to zejména v tom raném, jsou kortikoidy - i ty inhalační nebezpečné.
A to ti řekl kdo? Protože já je používala i v těhotenství, stejně jako všechny ženy asmatičky. Druhá volba je totiž mít v těle zánět a nemít dostatek kyslíku ![]()
Nikdo se niksy nepozastavil nad tím, že je užívám, ani plicař, ani gynekoložka, ani v porodnici. Inhalační kortikoidy působí lokálně a strašně mě baví, jak z kortikoidů se dělá démon, ale každá druhá se tu prsí, jak jedla celé těhotenství tataráky a jak si prostě lupla ibalgin, protože ji bolel zub.
@Martinvipe píše:
Ne nemůže. Jak tu padlo, působí lokálně, tedy v průduškách, ale neptej se na emiminu, zeptej se lékařů, ideálně na nějakém dobrém plícním oddělení. Kortikoidy nejsou zlo, ani hnus, kdybys měla cukrovku, taky nebudeš říkat, že ten hnus nechceš brát.
Ano, samozřejmě, že nejlepší je žít bez léků, ale inhalační kortikoidy nelze srovnávat s těmi, které se užívají v tabletách či injekcích.
@Villanelle píše:
A to ti řekl kdo? Protože já je používala i v těhotenství, stejně jako všechny ženy asmatičky. Druhá volba je totiž mít v těle zánět a nemít dostatek kyslíku
Nikdo se niksy nepozastavil nad tím, že je užívám, ani plicař, ani gynekoložka, ani v porodnici. Inhalační kortikoidy působí lokálně a strašně mě baví, jak z kortikoidů se dělá démon, ale každá druhá se tu prsí, jak jedla celé těhotenství tataráky a jak si prostě lupla ibalgin, protože ji bolel zub.
Před 15 lety jsem porodila dítě s celkovém rozštěpem obličeje. Od té doby se rozštěpy intenzivně zabývám a spolupracuji s týmem odborníků na tuto problematiku. mj. také s docentem Peterkou, který je naším předním vědcem v oblasti teratologie a v oblasti zkoumání příčin vzniku různých VVV, také rozštěpů. Prokázal souvislost mezi užíváním léků na astma a vznikem rozštěpových vad obličeje. Mám v mailu jeho studii, kterou mi poslal, abych ji případně sdílela, je ovšem v angličtině. Není to tak, že každá žena, která užívá léky na astma, musí mít dítě s rozštěpem, ale o tom, že látky v léku obsažené mohou významně přispět ke vzniku vady. Že existují lékaři, kteří tyto informace nemají, to je bohužel pravda. On sám na přednáškách poukazoval na fakt, že například v sedmdesátých letech byly ještě ženy běžně odesílány na rentgen, i když už existovaly jasné důkazy o tom, že plodu rentgenové záření škodí.
@hanka.br. píše:
Před 15 lety jsem porodila dítě s celkovém rozštěpem obličeje. Od té doby se rozštěpy intenzivně zabývám a spolupracuji s týmem odborníků na tuto problematiku. mj. také s docentem Peterkou, který je naším předním vědcem v oblasti teratologie a v oblasti zkoumání příčin vzniku různých VVV, také rozštěpů. Prokázal souvislost mezi užíváním léků na astma a vznikem rozštěpových vad obličeje. Mám v mailu jeho studii, kterou mi poslal, abych ji případně sdílela, je ovšem v angličtině. Není to tak, že každá žena, která užívá léky na astma, musí mít dítě s rozštěpem, ale o tom, že látky v léku obsažené mohou významně přispět ke vzniku vady. Že existují lékaři, kteří tyto informace nemají, to je bohužel pravda. On sám na přednáškách poukazoval na fakt, že například v sedmdesátých letech byly ještě ženy běžně odesílány na rentgen, i když už existovaly jasné důkazy o tom, že plodu rentgenové záření škodí.
Tak je ale divne, ze se to nepise v pribalovem letaku
@vokishka píše:
Tak je ale divne, ze se to nepise v pribalovem letaku
Na to ti neumím odpovědět, jen bych vytvářela domněnky. Ale že se ne všechny informace k pacientům dostanou včas nebo vůbec, o tom už iluze nemám.
Léků na astma je ale celá řada. To by chtělo trochu specifikovat, co konkrétně je špatně.
Vůbec se nedivím, že se to nedostalo ven, protože by to akorát naprosto zděsilo moderní matky, které radši chcípnou než, aby se k dítěti dostalo něco špatného.
Navíc je tady vždycky problém, že stejně jako můžou plodu uškodit léky, tak mu může uškodit i to, když se matka neléčí.
Jako laik bych řekla, že inhalátor je z těch léků asi to naprosto nejmenší zlo.
@LilyJane píše:
Léků na astma je ale celá řada. To by chtělo trochu specifikovat, co konkrétně je špatně.Vůbec se nedivím, že se to nedostalo ven, protože by to akorát naprosto zděsilo moderní matky, které radši chcípnou než, aby se k dítěti dostalo něco špatného.
Jako laik bych řekla, že inhalátor je z těch léků asi to naprosto nejmenší zlo.
Navíc je tady vždycky problém, že stejně jako můžou plodu uškodit léky, tak mu může uškodit i to, když se matka neléčí.
Jedná se o kortikoidy. Cituji (včetně vykřičníků) :„Bylo prokázáno, že po inhalaci kortikoidů se dostanou do krve matky v řádu minut!!!“
Podle tohoto prevazuje zisk nad ztratou
https://www.cipa.cz/…-a-gravidita
Ahoj holky, já už se druhý den trápím a nevím co mám dělat. Kojeni ukončit nechci, vím že by mě to zničilo. Uz delší dobu se mi hůře dýchá, bolí hlava a v právo na žebrech. Pred dvěma lety mi řekli že mám astma a dostala jsem ulevovy lék, který jsem měla jen dvakrát, pak zase řekli že ho nemám před rokem a letos mi řekli že ho zase mám a dostala jsem inhalátor ty korkoidy.Pry probíhá zánět a je nutné ho přeléčit. Ale já je nechci, chci kojit.Beru euthyrox 75,elicia 10,magnosolv. Podle netu mi výsledky dopadli dobře. I KDYZ JSEM Dýchala na to třikrát. Nezakuckavam se.Ale je fakt že jsem ve stresu-fynance, zdraví, atd. Co myslíte? jaké to mám a co mám dělat? Nechci malé ublížit ani troškou toho svinstva. A co by jste řekli na výsledky? Je to špatně?
Příspěvek upraven 06.05.23 v 22:34