Astma a kortikoidy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13010
9.8.23 16:32
@Anonymní píše:
@BeaL zatím beru jen ty inhalační a doktorka právě několikrát opakovala, že nemají ŽÁDNÉ nežádoucí účinky. Takže nechápu tu častou nemocnost. Stačí, když se jednou trochu méně oblíknu a je zle. Typicky kašel, chrapot, teplota. Vleče se to třeba i měsíc. 2× to bylo na antibiotika. Mimochodem moje první ATB po asi 10 letech. Teď v létě zase problém z klimatizace. Po letu letadlem jsem lehla. Prostě pořád na hromadě.

tak moment, slunečnice…

nejprve píšete že nemáte žádné, ale naprosto žádné obtíže

a najednou, že jeden kašel za druhým a že vlastně jsou obtíže pořád, kašel, chrapot a že kašlete pořád dokola, prokašlané celé jaro

tak to ale obtíže jsou!! a to dost výrazné

trochu mi připadá, že své výpovědi kroutíte podle toho, jak chcete aby to vyznělo a ne podle pravdy… :think:

znám to, stává se to a ne, nevěřím, že by vám když jste tzv " zcela bez obtíží" někdo psal a trvale dával inhalační léky a dokonce kortikoidy v tabletách.. regulerně tomu nevěřím

asi to bylo celé trošku jinak, že?

sorry za úpřimnost, ale těma polopravdama " nemám naprosto žádné obtíže" můžete někoho jiného poškodit, proto to píšu, jinak bych to neřešila

:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
9.8.23 16:38

@Capelucia, zdravím Tě :srdce: No prostě, Ty jsi hvězda! To ke Tvému prvnímu příspěvku! Krásné léto Ti přeju! :kytka:

Já a mléko. Po pár letech, co jsem měla astmu (mne se příznaky po čase mění, např. záněty průdušek jsem začala dostávat až po několika letech bezpříznakové astmy). A také až po pár letech jsem začala být zahleněná (pozor, hlen je bezbarevný. Zelený je hnis, to už je zánět - ATB. No a žlutý jsem neměla.) A jednou jsem tak „studovala“ o astmě na netu, a co nevidím: prý mléko a mléčné produkty zahleňují. Klikla jsem a prý nejmíň zahleňují tvrdé sýry a jogurty. Tak s těmi jogurty to pro mne neplatí. Ale, to už je trošku konspirační, prý mléko a mléčné produkty podporují rakovinu (ne způsobují). Tak jsem si řekla, další důvod pro omezení.
Když jsem mé paní doktorce jednou řekla, že mne mléčné zahleňuje (to už jsem jej omezila), tak jen hlesla: „No to je přeci známé…“

Takže kdysi jsem jedla více sýrů, teď je prokládám zelenin. pomazánkami, častěji šunkou než kdysi. Do kávy si mléko dám vždy, nemohu jinak. Jogurtů bych si dopřála víc, ale raději neriskuji…
No zakončím to. Asi před rokem jsem na netu četla nějakého experta, že prý mléčné produkty nezahleňují. Že důvod se musí hledat jinde. Tak se v tom vyznejte!

A ještě k dýchacím cvikům: znala jsem dva, jeden zapomněla (dělal se v lehu a při dýchání jste tlačili plíce na podlahu, až jste cítili, jak si je rozšiřujete). Ten druhý jsem dělávala v době covidu a když na mně něco leze (to my známe, že…), tak mne spolu s další profylaxií (Seretide, před spánkem hluboko v krku vykloktám umělou citron. šťávou - silnější než citron) v 60 - 70% ochrání před nemocí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
9.8.23 16:38
@Anonymní píše:
@Capelucia Přesně tak, moje první lékařka byla moudrá a vysvětlila mi, že astma není žádná tragédie a že se s tím dá úplně v pohodě žít a že se léky obrovsky posouvají a vylepšují, nikdy mi neřekla, že je to nevyléčitelné, naopak viděla lepší budoucnost. Další lékaři byli vypisovači receptů - čím víc, tím líp, a strašili mne. Naštěstí jsem ji měla na piedestalu a řídila se jejími radami a dnes jsem několik let bez léků. K poslednímu kroku mi pak nejvíc pomohlo, když jsem si připustila, že astma je psychosomatické.

jj a druhý anonym, ano, ano :palec: přesně!!!

ano. je to tak jak píšete, psychosomatické je to často, i když to samozřejmě nemusí být pokaždé a není každé jedno astma psychosomatika

mě takhle chodila donekonečna jedna paní s kašlem, řešili jsme reflux, pak zda nejde o astma…pořád dokola

neustále jsem se jí ptala co psychika, stresy??
co se děje??, popírala mi, že se nic neděje a pohoda

a až pak po dvou letech, kdy už jí kašel nakonec přešel mi řekla, že se v té době rozváděla, a měla naprosto příšerné peklo doma…a že to asi bylo celé psychické

:think:

kdybych to z ní netahala při každé návštěvě…jejda…proto lidi / ted myslím jen obecně / fakt… když už u doktora jste, nezamlčujte mu podstatné věci…není to k užitku nikomu
fakt ne
díky i za ostatní

často se dozvím až ex post, že se děly naprosto podstatné věci, a dodnes jsem nepřišla na to, proč to lidi zamlčí a neřeknou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
9.8.23 16:39
@Anonymní píše:
@BeaL Netuším, jen mi nějaký inhalátor vyvolal plíseň v krku. Nejdřív červená kůže, pak se tam objevil i bílý povlak. Způsobovalo mi to dušnost a byla jsem celkově víc unavená. Brala jsem na to pak tablety Nizoralu. Mám tuhle zkušenost, tak ji předávám, ale posoudit to neumím, proto jsem psala teoreticky a ať se někde poradí. :(

Díky! No - po mnoha letech si pořádně přečtu leták. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
9.8.23 16:42
@BeaL píše:
Díky! No - po mnoha letech si pořádně přečtu leták. :oops:

Oni tam píšou, pořádně vyplachovat. Spousta lidí na to peče (já ráno čistím zuby až po lécích a ještě trochu zakloktám vodou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
9.8.23 16:44
@Borrealis píše:
tak moment, slunečnice…

nejprve píšete že nemáte žádné, ale naprosto žádné obtíže

a najednou, že jeden kašel za druhým a že vlastně jsou obtíže pořád, kašel, chrapot a že kašlete pořád dokola, prokašlané celé jaro

tak to ale obtíže jsou!! a to dost výrazné

trochu mi připadá, že své výpovědi kroutíte podle toho, jak chcete aby to vyznělo a ne podle pravdy… :think:

znám to, stává se to a ne, nevěřím, že by vám když jste tzv " zcela bez obtíží" někdo psal a trvale dával inhalační léky a dokonce kortikoidy v tabletách.. regulerně tomu nevěřím

asi to bylo celé trošku jinak, že?

sorry za úpřimnost, ale těma polopravdama " nemám naprosto žádné obtíže" můžete někoho jiného poškodit, proto to píšu, jinak bych to neřešila

Slunečnice měla covid. Po něm se nestěžovala na žádné potíže. Protože je neměla. Závodný doktor jí na kontrole zjistil špatnou spirometrii, poslal ji dál… Výsledek: těžké astma, špatné eosofily (nebo tak nějak), špatná spirometrie. Předepsané kortikoidy v tabletkách. Slunečnice sportovala (má to ráda), bez potíží. Zajímavé… Až po delším/nějakém čase užívání kortikoidů ty velké problémy.
Takhle byla chronologie, jak jsme ji pochopily všechny pisatelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.23 16:49

@Borrealis Psala jsem, že před nasazením kortikoidů jsem neměla ŽÁDNÉ potíže a za tím si stojím. Začalo to od jara. Kortikoidy nasazený začátkem února.

• Citovat
  • Upravit
1844
9.8.23 16:49
@Havlova píše:
Oni tam píšou, pořádně vyplachovat. Spousta lidí na to peče (já ráno čistím zuby až po lécích a ještě trochu zakloktám vodou).

Věříš, že existují snad jen 3 letáky k lékům, které jsem užívala a letáky k nim nečetla? (nebo jen velmi letmě). A bohužel, Seretide k nim patřil. Božínku, já si snad až po dvou letech po vdechnutí léku prvně vypláchla ústa :oops: Řekla mi to paní v lékárně. Normálně jsem se vyděsila a spílala si…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
9.8.23 16:56
@BeaL píše:
Věříš, že existují snad jen 3 letáky k lékům, které jsem užívala a letáky k nim nečetla? (nebo jen velmi letmě). A bohužel, Seretide k nim patřil. Božínku, já si snad až po dvou letech po vdechnutí léku prvně vypláchla ústa :oops: Řekla mi to paní v lékárně. Normálně jsem se vyděsila a spílala si…

Seretide jsem měla taky. Teď mám Duoresp. Mě na to upozorňovala i doktorka, možná naštěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
9.8.23 18:16
@Anonymní píše:
@Borrealis Psala jsem, že před nasazením kortikoidů jsem neměla ŽÁDNÉ potíže a za tím si stojím. Začalo to od jara. Kortikoidy nasazený začátkem února.

Mne to prijde fakt divny.
Treba vubec astma nemas a je to nejaky postcovid.
Co zkusit nejake to longcovid centrum..?

Ja osobne bych se na ty dejchaky vykaslala a pokud bych mela zachvaty kasle, tak bych teprv dejchla plus treba zodac na noc.

Co se tyce nemocnosti, tak jedine co pomuze je posilit imunitu.
Mne driv taky ofoukl kazdy vetricek, taky jsem nevylezla bez satku na krku, a pomohly tri veci: zaradit denne hodne zeleniny (rychla tepelna uprava), uplne zrusit lekyna horecku (zadne ibace a paraleny) a vysoke davky cecka prvni tri dny stavu „neco na me leze“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
9.8.23 18:18
@Lucie_Sx píše:
Mne to prijde fakt divny.
Treba vubec astma nemas a je to nejaky postcovid.
Co zkusit nejake to longcovid centrum..?

Ja osobne bych se na ty dejchaky vykaslala a pokud bych mela zachvaty kasle, tak bych teprv dejchla plus treba zodac na noc.

Co se tyce nemocnosti, tak jedine co pomuze je posilit imunitu.
Mne driv taky ofoukl kazdy vetricek, taky jsem nevylezla bez satku na krku, a pomohly tri veci: zaradit denne hodne zeleniny (rychla tepelna uprava), uplne zrusit lekyna horecku (zadne ibace a paraleny) a vysoke davky cecka prvni tri dny stavu „neco na me leze“.

Ale ono to nefunguje tak, že dejchneš a přestaneš kašlat. To jsou ty pohotovostní při záchvatu. Ty denní mají poměrně pomalejší nástup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.23 19:30

Souhlas s @Lucie_Sx. Také mi to přijde divné. Neměla žádné příznaky (noční kašel, dušnost, sípot), kdyby jí to neřekli, tak o astma neví a najednou bere kortikoidy a dostává záněty průdušek. Ty kortikoidy jsou lék, který má ty plíce hojit, zánět průdušek by při nich v podstatě vůbec nastat neměl, nebo by měl mít mírnější průběh. :think: Syn měl jednou rozedřenou celou pusu a kortikoidová mast to zhoršila. Tak dostal, myslím, Fungicidin a ten zabral. Bylo to plísňového původu a kortikoid to zhoršil.
Ty jo, nechtěla jsem to psát, ale asi bych to vážně zkusila vysadit. :oops: Když budeš mít pocit, že se to zhoršuje, tak se k inhalátorům můžeš vrátit.

Jinak určitě souhlas s tím céčkem a brát klidně měsíc (500 až 1000 mg).

• Citovat
  • Upravit
34322
9.8.23 19:33
@Havlova píše:
Ale ono to nefunguje tak, že dejchneš a přestaneš kašlat. To jsou ty pohotovostní při záchvatu. Ty denní mají poměrně pomalejší nástup.

Chodime k vyborne alergo a nakonec jsme to ustalili tak, ze dejchak jednou denne pri viroze, jinak ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
9.8.23 19:36
@Anonymní píše:
Souhlas s @Lucie_Sx. Také mi to přijde divné. Neměla žádné příznaky (noční kašel, dušnost, sípot), kdyby jí to neřekli, tak o astma neví a najednou bere kortikoidy a dostává záněty průdušek. Ty kortikoidy jsou lék, který má ty plíce hojit, zánět průdušek by při nich v podstatě vůbec nastat neměl, nebo by měl mít mírnější průběh. :think: Syn měl jednou rozedřenou celou pusu a kortikoidová mast to zhoršila. Tak dostal, myslím, Fungicidin a ten zabral. Bylo to plísňového původu a kortikoid to zhoršil.
Ty jo, nechtěla jsem to psát, ale asi bych to vážně zkusila vysadit. :oops: Když budeš mít pocit, že se to zhoršuje, tak se k inhalátorům můžeš vrátit.Jinak určitě souhlas s tím céčkem a brát klidně měsíc (500 až 1000 mg).

Ale vždyť to přeci brát nemusí, k lékaři taky nemusí. Nebo může najít jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
9.8.23 19:37
@Lucie_Sx píše:
Chodime k vyborne alergo a nakonec jsme to ustalili tak, ze dejchak jednou denne pri viroze, jinak ne.

Můžu se zeptat jaký dejchák?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast