Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nam take na horsi kasel dal ventolin a v podstate hned se to o hodne zlepsilo
@Prcíček a máte podezření na astma nebo to máte potvrzené? Nebo nemáte vůbec?
Ne vubec, jen mela 2 x za sebou docela osklivy kasel. Mame vsechna imuno vysetreni a je naprosto zdrava. Kdyz nedejboze prijde osklivy kasel- stoptusin nezabere tak dam parkrat toto a je klid
Ventolin by měl ulevit
není to lék k léčbě ale na teď hned úlevu. Pokud máš pocit že je to naopak horší, po podání léku běž znova k dr a konzultuj to s ní.
A jak se mu ten kašel zhoršil?
Po ventolinu by měl začít odkašlávat (vlhký kašel). Pokud nebude, naklusej zase ráni k DR na poslech. Pokud se to nebude lepšit. (tj. nezačne odkašlávat), tak neváhej o víkednu vyrazit na pohotovost.
Mám doma astatika a ventolin je náš velký kámoš. Někdy ale ani on nezbere a musíme přitvrdit - dostane prednison, když je do druhého dne bez reakce (nezlepší se poslech), nastoupí atb. ( tak jako minulý týden).
V těhle okamžicích jezdíme k dr. na poslechy každý den, abychom nedali atb. zbytečně a nebo pozdě. Malá dokáže být každý den úplně jiná.
Mimochodem, z obyčejné vodové rýmy dokáže udělat zápal plic. (s hospitalizací). Naštěstí už to mám za ta léta „vychytaný“ a tohle se nám už daří zvládat doma. Ale byla to fuška (do 2 let skrz to 4 hospitalizace), než jsem přišla na to, že ten kašel už není normální a malá ten ventolin potřebuje (od necelých 2 let ho dávám foukaný). Držím palce ať jste brzy fit.
@Brontik to, co píšeš, to jsem zažívala se synem… už je mu 20let a je celkem bez léků… jen u nemoci je bere, jinak ne.
Anonymní - ventolin je k rozšíření průdušek, k odstranění křeče, ve které se průdušky nacházejí… ventolin dr.dala kvůli sípání… dítě nemusí mít potvrzené astma… to se potvrdí spirometrem, to ještě není schopná udýchat…
ten zhoršený kašel po podání ventolinu může být tím že průdušky už nejsou v křeči, takže může normálně odkašlávat -čili se kašel změnil, j Kdy jdete k dr? tohle by měl mít dr pod kontrolou.
@3HE
dík za podporu.
Malý je teď 5 a měla atb. a prednison po roce. Ale tohle bylo fakt svinstvo. Podělila se.
Starší skončila napřed na pymykonu, pak se zánětem středního ucha na bendovkách… My s manželem jsme na bendovkách skončili taky a konečně se to hnulo. A to sjem se fakt snažili odpočívat…
Minule jsem to vychytala na ventolinu sama bez Dr.
![]()
Zkušeností mám u syna dost. Časté bronchitidy a několikrát návštěva pohotovosti. Naštěstí kvůli tomu nemusel být hospitalizován, ale párkrát k tomu měl hodně blízko.
Jednou dostal Rectodelt (je mimo jiné i na laryngitidu).
Ventolin je na rozšíření průdušek. Syn měl klasický ve spreji. Zabírá rychleji, než sirup. Na pohotovosti vždycky dávali 2 vstřiky a po 20 minutách poslechli, jestli je ok, pokud nebyl, tak znovu dýchnout…
On někdy ani nekašlal, jen zatahoval jakoby hrudník a špatně se mu dýchalo.
My přesně na zakladatelčiny projevy u dítěte dostali sirup Spiropent… Syn trpěl na laryngitidy, je alergik a měli jsme i podezření na astma (otec ho má), syn při viróze a kašli hned sípe a astma mu potvrzené nebylo. Spiropent sirup mu vždy ulevil a lépe dýchal…
Zakladatelko tenhle sirup se nedává jen astmatikům, dává se když má dítě stažené průdušky a to může mít i neastmatik u zánětu průdušek. Při zhoršení bych se ale s dr určitě poradila. U nás to brala taky dcera než ji bylo astma potvrzeno a právě už v tak malém věku. Od devíti měsíců už měla dýchátka
Teď je ji 11 a máme je pořád
. Ale jeji léky na roztažení průdušek občas používám na doporučení lékaře i pro jiné dítě které má stažené průdušky.
Taky mám doma astmatika, první záchvat ve 3. měsících. Když brala ventolin sirup, tak dr. říkala, že nemusí pomoct hned, ale třeba až za dva dny. Jinak ventolin v sirupu by se neměl moc dlouho používat, zatěžuje srdíčko, ale na to by vás měl doktor upozornit.
My máme klasickou foukačku, foukáme 4vdechy každé 4hodiny, při záchvatu rectodelt a studený vzduch. Jinak ještě bere Aerius sirup či Xyzal apod.
A chodíme do pneumologické ordinace…což je oddělení právě pro astmatiky. ![]()
Dobrý den,
je tu někdo, kdo má zkušenosti s projevy astma u kojence? Mám 7 měsíční dítě, které trpí na atopický ekzém a před pár dny dostalo rýmu, která mu přešla v sípavý kašel. Doktorka nám napsala Ventolin sirup, který je určen na léčbu astmatu. Nemáme ale potvrzené, že to astma skutečně je. Po podání sirupu mám ale pocit, že se kašel mnohem zhoršuje, neměl by sirup spíše ihned od kašle ulevit?