Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky.
Mam 4,5 měsíční miminko co přestalo samo kakat. Trvá to tak 14 dní vždy před spaním začne být neklidný a zvedat nožičky. Tak ho vezmu zvednu mu nožky strčím trubičku a on zatlačí vytlačí ji i s hovínkem a je toho fakt dost plná plenka. Teď jsem ho nechala 3 dny bez a nic. Jen prdí bříško má měkké. V postýlce se v noci vrtí a háže s nožkama do vzduchu. Přes den je klidný hravý. Pořád na bříšku. Nechci ho tak nechat trapit je mi ho líto bobeška. Jinak bere železo. A já nemůžu mlečné výrobky. Bere espumisan na prdíky. Nevím co mam víc dělat.
Děkuji za odpovědi.
Pokeud je jen kojený, nedělala bych nic. nemusí kakat každý ted, stačí třeba jednou týdně. hlavně když čurá normálně
Pokud je neklidny, podrzela bych ho v klubicku bez plinky nad zachodem a chvili pockala, jestli se vykaka. Jestli ne, asi bych pouzivala rourku, zelezo muze stolici ztizit
Tohle fakt může dělat železo. Asi bych zkusila přírodní cestu- třeba švestkovou šťávu, jestli pomůže. Je jasné, že nemusí kakat každý den, pokud je spokojené stačí i 1× týdně.
Ja bych ho netrapila, jestli zabira rourka tak ji pouzij. Ja pouzivala rourku kazdy den a zadne nasledky to nemelo.
@baibr bude nejspíš tím železem.. jinak kojené děti nemusí kakat i 14 dní, na tom není nic divného. Ale když bere železo, asi bych mu též pomáhala.
Je možné, že ho ucpává to železo. Pokud vypadá spokojeně, nemá tvrdé a nafouklé bříško, tak bych to asi nějak neřešila. Respektive bych se zmínila pediatrovi. S tou rourkou bych byla opatrná, 4,5 měsíce už je relativně dost a mohl by si na ni vypěstovat návyk. Zkusila bych spíš přírodnější cestu: švestkovou nebo hruškovou šťávu… a kdyby to nepomohlo, on byl neklidný, tak potom rourku.