Astma v těhotenství - ventolin

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1332
30.11.17 10:57

Já mám astma několik let, v prvním těhotenství jsem měla Combier (nebo tak nějak se to píše) ten mi pomohl celkem rychle. V druhém těhotenství to samé, ale k tomu ventolin, ale ten je v případě záchvatu. Když mi zjistili astma, tak první, co bylo, že jsem kompletně odstranila z domácnosti možné alergeny, takže třeba sedačka extra vyčistila, všechen nábytek se odtahal a všechno se vypiglovalo, sundala jsem všechny záclony a všechno na co by zbytečně sedal prach se dalo pryč. Hodně se mi ulevilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
30.11.17 11:04

Já jsem celé těhotenství brala inhalačně Flutiform - je to kombinace kortikoidů a látky na roztažení průdušek. Měla jsem standartně 4 dávky denně a když mi někdy nebylo dobře, mohla jsem jít až na 8 dávek. Působilo to zároveň jako úlevový lék při dušnosti (jako třeba Ventolin).
U jakého doktora jsi byla? Byl to alergolog nebo pneumolog? Pokud ne, tak jdi k nějakému z nich. Mají dobré zkušennosti a znají nové léky.
V těhotenství jsou samozřejmě lepší kortikoidy inhalační než polykací, ale někdy to prostě bez těch polykacích nejde - je to menší zlo, než se dusit - to by miminko ohrozilo víc.
Jinak pokud máš astma správně kompenzované, tak by Ti mělo být dobře. Někdy to trvá, než člověk najde lék, který mu sedne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
30.11.17 11:49
@Petra67 píše:
Mám symbicort, brát mám jen jednou denně. Doktor říkal, že pokud to zvládnu bez něj, tak ať ho neberu. Zatím jsem to tedy nezkoušela, protože mi nepřipadá, že bych byla bez problémů. Jako je to lepší v tom, že už nemám takové docela velké záchvaty kašle, spíše prostě občas tak jednou dvakrát zakašlu, protože mě to nutí. Ventolin některý den nemusím fouknout vůbec, včera jsem si foukla dvakrát. Více většinou ne. Rýmu nemám, spirometrii…konkrétní výsledky nemám, doktor říkal, že dobrou. Pusu vyplachuji, umyju i zuby. Nemám ani žádnou alergii. Řekla bych, že to mám hlavně ze stresu. Už jsem to měla dvakrát podle mě fakt dobré, ale přišel stres a hned zpátky…

Symbicort je dobrá volba. Pokud bereš ventolin max 2×za den a ještě ne každý den, tak si dávku nechej jak máš, ale nevysazovala bych ho. Možná až Ventolin vůbec nebudeš potřebovat, tak můžeš být jen na čistém kortikoidu…ale to se ukáže. Počítej s tím, že v těhotenství na nějaké pravidelné léčbě zůstaneš. Symbicort se dá užívat i jako „úlevový lék“ v podstatě to funguje tak, že kdybys ventolin potřebovala každý den několikrát, tak si můžeš symbicort přidýchnout i večer (často při nočním kašli), nebo dát 2 vdechy 1 za den…je to hodně individuální a každý si musí najít svůj způsob, co mu nejvíce vyhovuje. Na další kontrole se snaž doktora co nejvíce na všechno vyptat, přeba si to napiš, ať pak nezapomeneš. Pokud ti dušnost vyvolá stres, tak zkus třeba dechová cvičení-určitě najdeš na netu, nebo jogu. Aleternativu nevím, nevyznám se, ale obecně na bylinky pozor, dost jich v těhotenství nemůžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí