Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte, řešil jste tu někdo v dospělosti nesouměrnost těla, která se zvětšila po starání se o dítě?
Při péči o dítě jsem si s odstupem času všimla, že jsem ho nosila častěji na pravé ruce. A když jsem u ní seděla na zemi, tak jsem seděla také křivě - kolena položená směrem doleva, no na pravou stranu je ani nedám.
Už dávno třeba vím, že například spojím ruce za zády pouze jednou stranou. V mládí jsem nosila kabelky vždy na pravé straně, a teď když nosím batoh, musím si vždy nastavit každý popruh jinak, abych ho měla rovně.
A teď mi navíc přijde, že mám na levé straně víc vylezlá žebra, jako by byla lehce rotovaná páteř - asi? Nesetkal jste se s tím někdo v dospělosti?
Ty ruky a nohy to je podle mě jen levostrannost a pravostrannost. Taky nestojím ruce za zády s levou rukou nahoře, ale opačně jo. Ta mírná rotace trupu je možná, taky jí mám. Mně je to vidět na boku, jeden je výraznější. Ukázala mi to fyzio, jinak bych si toho nevšimla. Prý je to držením těla.
Dokonale symetrický není nikdo. Důležité ale je, aby ta asymetrie nebyla moc velká a nezpůsobovala potíže. Já jsem celá kriva už od dětství, mám skoliozu a potíže s jednou nohou. Pp letech na všech možných rehabilitacich, fyzioterapiich, ortopediich, neurologiich a nevím, kde všude ještě, na to už asi kašlu… ta „krivost“ je u mě sekundární kvůli té noze, ale příčinu problémů s nohou nikdo nedokáže odhalit. Tak smůla no. Chodíte? Ano. Tak nashledanou… pomáhá cvičit a právě nezatěžovat to tělo jednostranne. Místo vsech těch kabelek nos batoh a nos ho na obou popruhach. Večer se protahni, mysli na rovné sezení… případně jestli za sebou nemáš všechny ty doktory, tak nějaký rhb zkus, oni ti řeknou, jak cvičit. A pak můžeš už doma.