Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer, přátelé,
nakonec jsem si tu musela založit účet, protože by mě opravdu zajímal váš pohled na jednu situaci z práce.
Pracuji v malé firmě, nemám vlastní tým, všichni jsme pod jedním nadřízeným. Já jsem spíše introvert, zatímco většina kolegů je hodně extrovertní. V otevřené kanceláři se pořád o něčem baví, sdílí kdeco – a tomu se člověk prostě nevyhne, i kdyby chtěl. Já se do těchto debat nezapojuji.
Na druhou stranu jsem žena, takže mě ty vztahy a „zákulisí“ samozřejmě zajímají, jen se do nich sama nerada pouštím. A právě to, co se u nás poslední dobou děje, mi nějak nejde z hlavy.
Jména raději změním.
Před rokem si byli hodně blízcí Franta a Vladěna. Ona je hlavní účetní, on hlavní konzultant, sedí vedle sebe. Vím i od ní, že si psali i mimo práci. Obědvali spolu, smáli se… prý spolu ale nikdy nikam nešli. Jestli mezi nimi bylo něco víc, to opravdu nevím. Franta má doma rodinu a malé dítě, Vladěna ne. Jeho manželka je velmi sympatická a hezká žena, on je také pohledný – působí jako pěkný pár.
Pak tu máme dvě recepční, Petru a Justýnu. Petra je dost prostořeká. Vím, že Frantovi třeba řekla, že jídlo od jeho manželky by ona nejedla, a poznamenala i to, že Franta reaguje na její a Vladěniny zprávy hlavně tehdy, když není s manželkou. Taky po něm chtěla různé „službičky“, třeba masáž krku.
Justýna je mi povahově bližší, ale je mladá a chce zapadnout, takže se snaží přizpůsobit. Já už jsem ve věku, kdy mi úplně stačí to jen pozorovat.
Pak ale přišel zlom. Franta se s Vladěnou přestal bavit a dost se pohádali. Údajně Vladěna řekla o Frantovi něco nevhodného majitelům firmy, a celé se to nepěkně vyhrotilo. Bylo z toho docela drama a od té doby je v kanceláři zvláštní atmosféra.
Vladěna se teď snaží až trochu křečovitě vycházet se všemi, ale s Frantou se ani nepozdraví. Franta se naopak stáhl, s nikým moc nemluví, drží se spíš kolegů z IT. Přesto mám pocit, že Vladěna ho pořád sleduje – zatímco z jeho strany už není vůbec žádná odezva.
Nedávno měla do práce přijít Frantova manželka, která u nás občas externě pracuje. A chvíli předtím najednou vidím, že Vladěna odešla domů.
Frantova manželka je mi mimochodem velmi sympatická – milá, přirozená, vždy mě pozdraví a často si ke mně přisedne a povídáme si o dětech. Mohla bych být její maminka, a možná i proto ji mám tak ráda. I Frantu mám v podstatě ráda – působí jako člověk, který žije pro rodinu, často o ní mluví a občas se mě ptá i na výchovné věci (dříve jsem pracovala jako učitelka ve školce).
O to víc mi celá ta situace s Vladěnou vrtá hlavou. Ona sama je jinak fajn, pracovitá, oblíbená – hlavně u mužů, a to nejen kvůli vzhledu, ale i díky svému humoru a otevřenosti. Zároveň je na ní ale znát, že umí být i trochu manipulativní.
Budu ráda za váš názor.
Na to, že jsi introvert, nějak moc strkáš noc do věcí, do kterých ti nic není. Je to jejich věc. Je teda ale fakt, že mi tvůj příspěvek připomíná ty sáhodlouhé příspěvky, co jsou pokus o povídky nebo co to je.
Můj názor je takový, že by mi to bylo jedno, je to jejich věc. Dělala bych si svoje a vůbec bych se mezi ně nepletla. Kazdemu je do toho prd ![]()
Tichá voda břehy mele. Ty ostatní drndy u vás v kanceláři jsou aspoň čitelné a člověk ví, co od nich čekat. To mám o hodně radši, než „introverta“, co tiše hodnotí a soudí.
@vokishka píše: Více
jo, jo, rozdíl je jen v tom, že dříve to vždy bylo anonymní, dnes je za nickem ![]()
@Michelle_M takový typ lidí se často tváří jako neviňátko a pak ti vrazí kudlu do zad ![]()
@TerkaB29 píše: Více
můj názor? slintáš po Frantovi a žárlíš na Vladěnu, proto dostala i tak ošklivé jméno
![]()
Šmarjá, tvoje starosti na mou hlavu! No tak se asi nějak nepohodli, možná chtěla Vladěna víc a Franta to ustál a vybral si manželku, a nebo jen řekl něco, co se Vladěně nelíbilo…možností je x. Ale k čemu to ty potřebuješ vědět? Tak se jich přímo zeptej, jestli kvůli tomu nemůžeš spát. Já byla na tohle zákulisní kdoskýmpročazakolik vždycky mimoň, absolutně mě to nezajímalo. Mám vlastní život. Tuhle pavlačovou potřebu mi teď navíc saturuje výměna manželek a emimino.
![]()
Asi nechápu o co ti jde.
pokud nedělají naschvály přímo tobě a tvé práci, není důvod abys něco řešila. ![]()
Jestli tě to tak strašně vrtá hlavou, zeptej se Vladěny nebo Franty přímo a nemusíš sbírat trapné domněnky od anonymů na fóru. Pokud se zeptat nechceš, pak to nejspíš víš sama, a to, že to není tvoje věc. ![]()
No to potěš, oni nemají nejmenší ponětí, co jsi zač.
Asi jsi jim o sobě toho moc neřekla, ale co se peče u nich tě zajímá abnormálně.
Proč se nezeptáš k čemu tam došlo, když ti to tak moc vrtá hlavou?
Za mě tedy nejsi introvertní.
Spis jsi byla vhozena okolnostmi do nějaké skupiny lidi, se kterými nemáš zhola nic společného ani věkem, ani zájmy, vztahy, nic…
Vlastně ani nevíme, co v té firmě vlastně děláš…
Jinak ta firma na mě působí mega divně.
Vzniklo tam jakési prostředí a propojení, které je od samého počátku odsouzeno k divnosti…
Posadit vedle sebe pohlednou ženskou a pohledného chlapa, může jen idiot.
@vokishka píše: Více
To je přeci tím, že je žena…takže ji ty vztahy a zákulisí přece jen zajímaji (sic!) ![]()
Už ale v MŠ nepracuješ a tvoji kolegové nejsou dětičky ve školce, takže je nemusíš neustále sledovat a hlídat, kdo komu rozšlapal bábovičky.