Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, tuhle diskusi zakládám jen abych se podělila o svůj názor a věděla, co si o tom myslí ostatní. Mám přítele Jana, jeho matka je Jana a sestra taky (otec není Jan). Prý byli rodiče při výběru jména hodně kreativní podle přítele. Říkal mi, že to bylo zvláštní hlavně při cestování, když ukázali pasy a všude stejná jména a příjmení. Co si o tom myslíte? Výhoda je, že se Janovi Jan většinou neříká, je to spíš Honza. Když jsou ale sourozenci třeba Alexandr a Alexandra, tak oběma se může říkat Saša, jedině, že by se klukovi říkalo Alexi a holce Sašo. Ale stejně je to trochu podle mě horší než s Janem a Janou. Jinak až budeme mít děti, jeden z našich synů se 100% bude jmenovat Jan po tatínkovi
. Jinak omlouvám se za anonym, ale přítelovo rodina sem chodí tak aby to nebylo špatně.
@Anonymní píše: Více
jakože díky anonymu se v tom přítelova rodina nepozná?
ta rodina, kde je maminka Jana, syn Jan a dcera Jana?
troufám si tvrdit, že takových rodina moc nebude, nechceš to nechat raději zamknout/smazat?
Jsou to lidi bez fantazie. V tomto přidá je jediná výhoda, že klukům se říká Honzo, takže to není tak ujetý.
No proč ne…ja mám jméno po máme, brácha po tátovi, celkově se nám v rodině jména hodně opakují, i když takovýhle extrém typu Jan, Jana, František Františka jako brácha a ségra nemáme…spíš právě syn po otci, dcera po mámě takže máme třeba že praděda Franta, děda Franta otec Franta syn Franta,…ale mám kamarádku Michaelu jejíž první manžel byl Michael a prvního syna pojmenovali Michael a kdyby byla holka byla by to Michaela…je to jejich věc, nijak mi to nevadí když jim to tak vyhovuje…i kdyz ja i manžel jsme se z toho chtěli vymanit a dali jsme jména která se u nás v rodinách nevyskytují…jinak mi nevadí že se jmenuji (resp. Jmenovala) stejně jako mamka..akorát občas byl zmatek s poštou…(No milostné dopisy mi nechodily tak dobrý)
Ja znam dvojcata Janu a Jana. Ale bylo to 4. a 5. dite v rodine, tak asi uz nemeli napad 😆 Delam si srandu, asi je to fuk, proste Honza a Jana. Ja jsem taky po mame Jana, nikde ani v zahranici na to blbe nekoukaj, je to pomerne obvykle…
Znám sourozence Jana a Jan. Kluk je Honza. Ale dávání jmen po rodičích mě přijde takové odflaknuté vůči dítěti, jako nestojíš nám ani za to, vymyslet ti jméno. Žádný nový človíček do rodiny, který bude osobnost, sám za sebe, ale furt jen kopie tatínka, dědečka.
Když se jim takový výběr líbí. Jejich věc. Nemám ráda, když se dávají jména po rodičích.
Jedna rodina: otec Marcel, matka Petra. Syn Petr, dcera Marcela. A jinak znam další rodinu, kde Vladimír už je asi v 5.pokolení, rodina si na to potrpí.
Znám oba případy, kde jsou sourozenci Jan a Jana, i kde jsou sourozenci Alexandr a Alexandra. Divnýho mi na tom nepřijde nic. Rodiče to tak chtěli a oslovují je tak, že každý ví, na koho se volá.
U nás v rodině máme - maminka Petra a tatínek Pavel. Nejdřív se jim narodila holka - Pavla a pak kluk Petr. V tom byl teprve guláš ![]()
Znam rodinu, kde je otec Ivo a matka Eva a mají dcery Evu a Ivu…znám rodinu, kde jsou všichni na J (oba rodiče i děti Jakub, Jan, Jirka, Jana)… znám rodinu, kde všichni mají ve jméně písmeno Š…znám rodinu, kde se jméno dědí už po generace…mě osobně se nelíbí tohle dědění v rodině, je to nenapadité, odflaknute a vůči tomu dítěti nehezké. Takže u našich dětí jsem jména, která se už v rodině vyskytují, zatrhla. Na druhou stranu je pak extrém, jak se každý teď snaží dát co nejunikatnejsi jméno, až jsou z toho různé písmenkové paskvily a někdy jména jak pro psa. Je to asi měsíc zpátky co na pískovišti byla holčička se jménem jako mají příbuzní fenku, jsem měla co dělat, abych se nesmála.
Moje mamka je Jana, tchýně je Jana, já jsme Jana. Takže sem se půl života jmenovala stejně jako mamka, teď zbytek jako tychne. Navíc manžel je taky po otci. Takže se oba jmenujeme jak tchánovi a bydlíme ve stejné vesnici.
Syna sme dali taky po otci a dědovi, protože mají jméno co se teď už moc nedává, ale mě se líbí.
@mado píše: Více
Proc odflaknute? Kluk je po tatovi a uz sesta generace toho jmena. Proste jsme chteli. Ve hre bylo jeste jine jmeno, ale tohle mu proste sedi jak pr.del na hrnec ![]()
@Zvedava1 píše: Více
Já znám pár Jana a Danu. Děti jsou Jana a Dana.
@hospodki píše: Více
Protože je jen další v řadě. Nestojí rodičům ani za to, aby mu vymysleli nové jméno. a brali jej jako nového člena rodiny. Prostě pátej Pepa. A máme to odbyté, žádné crcáni se s výběrem jména a přemýšlením nad novým človičkem. Žádný originál. A navíc většinou ty letitý generačně děděná jména nejsou žádné terno, slavové, mirové milové…nic, co se opravdu musí zachovat. Pak je mladej, starej, velkej, malej, Mireček ještě v padesáti nebo se vymýšlí různé zkomoleniny, aby se vůbec vědělo, o kom je řeč. Fakt v tom nevidím žádná pozitiva.