Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, bojujeme s atopakem a už si nevím rady čím mazat ani fenistil už nám nezabírá a v noci se malý pořad budí protože ho to svědí🫣 😔malému bude 8 měsíců. Mate někdo zkušenost s konopnou masti?
Děkuji
Ahoj, no možná to bude znít jako otřepaná otázka, ale v první řadě se musím zeptat, jestli jsi to řešila s pediatrem nebo jestli tě poslal na kožní?
Protože malému dítěti by měl vhodné masti doporučit především lékař. (Myslím si, že není dobré, aby se lidi léčili sami natož svoje děti, ani nemluvím o jiných lidech z diskuzí na internetu) ![]()
Neresila bych masti, ale stravu. U nas byl u miminek ekzem projevem nesnasenlivosti bilkoviny kravskeho mleka, preslo s vekem k alergii na nektere orechy a nektera koreni. Jak dlouho uz ten ekzem ma? Kojis nebo ma UM?
A jeste k tem mastem, u nas jedine, co ekzem uklidnuje (krome masti s kortikoidy), je weleda zinkova mast na zadecek.
@Hibou píše: Více
Zinková je super i purity vision. Taky nám jeden čas hodně pomáhala. A jinak nedám dopustit na Epaderm krém.
@Lenka523 Ahoj moje atoopička
má šest let. Zkoušela jsem fakt všechno, a zabral nám Larosche posay a Dexeryl. Na fakt hodně suchá místa, mažu Skin - cap. ![]()
@Lenka523 píše: Více
fenistil bych dlouhodobě na atopický ekzém nedávala
kortikoidy zabraly vždy jen na chvíli. Nakonec pomohl čas, vysazení na čas některých jídel a pití, moře a mastička s THC ![]()
U nas taky hlidani stravy, na akutni zapaleny ekzem kortikoidy od doktorky (zabiraly velmi rychle, nebylo nutno mazat vic nez parkrat) a klidny ekzem promazavame Atoderm… zatim se dari ![]()
@Mandarinka104 Ano s lékařem to řešíme už od 2 měsíců 🫣ani bych si nevzala na triko malého léčit v tomhle sama 😊
@Keyllah nám pravé lékař rikal ze máme dávat 3× denně fenistil ale už jsme ho pak i přestali dávat
@Lenka523 píše: Více
Zkusila bych zmenit UM za nejake s nastepenou bilkovinou a na nejakou dobu vysadila u ditete vsechny mlecne vyrobky. Rekla bych, ze to je temer jiste ABKM, protoze z ceho by to jineho bylo, kdyz to ma od 2 mesicu.
@Hibou to pravé vůbec netuším z čeho by to mohl mít 🫣nejhorsi je ze segra ta měla ten samy problém jako malá a dřív jak v roce žádné testy nedělali
V lednu jedeme na dětské kožní tak uvidíme
Určitě zkusím to mleko, hlavně mě zaráží ze mi to nedoporucil lékař třeba změnit mleko, předtím jsme se ho ptala a rikal ze měnit nemáme zatím
@Lenka523 No vidíš, super. Tak neříkej ale, že by lékař doporučil takové masti jako je Fenistil nebo snad tu Konopnou?
Taky chodím na kožní s AE od útlého dětství a vím, že se musí používat tuhé husté a mastné krémy na promazávání. Takže na udržování jsou mastné krémy. Na špatný stav se dávají masti s kortikoidy a proti svědění jsou emolienční krémy.
Dneska už je spousta značek, moje lékařka mi třeba vždycky doporučila Biodermu. Každá značka má pak svou speciální řadu na atopickou a suchou pokožku, Bioderma má myslím atoderm. Zbytek si třeba můžeš najít na internetu, např. značka Uriage je taky dobrá.
@Mandarinka104 lékař nám dal kapky fenistil které jsme měli dávat 3 x denně a jak říkám malému to ani nezabírá ale teď jsme zkusili Uriage a zatím lepší tak snad