Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
pročetla jsem si všechny příspěvky a v žádném z nich se neobjevilo, zda AE, pokud my coby matky disponujeme tímto předpokladem, mají později i naše děti. Vím, že pravděpodobnost tu je cca 50%, ale více než statistika mě zajímají vaše zkušenosti. Jak jste na tom ?
Ekzémem trpím cca 5 let, mám ho jen na prstech, někdy je lepší, někdy horší. Jsem v 11tt a mažu konopnou kosmetiku Cannaderm. Měla jsem pocit, že se to lepší (bez kortikoidů jsem od počátku těhotenství), ale včera jsem se zase nehorázně osypala, takže mokvavá ložiska do dnešního rána seschla a jedeme nanovo. Nevím, zda je to součást léčby, možná jsem včera namazala moc a kůže nemohla dýchat, uvidíme, paní říkala vytrvat, je to přeci jen bylinka…
Jaké jsou vaše zkušenosti s dědičností? Zrovna tohle bych mimíškovi dala do vínku hrozně nerada.
Akrimko, s dědičností neporadím, ale já mám taky AE, roky jsem chodila po doktorech a zkoušela různé mastičky a víš, po čem mi zmizel? Po obyčejné neutrogeně na ruce. ![]()
Ahoj,
takze u nas doma - muj tata alergik, mama OK, ze trech deti mame alergie dve (jedna z nich jsem ja).
My mame zatim jedno ditko, s manzelem jsme alergici oba (ja AE, on pyl), syn podedil oboje. Na alergologii nam rekli, ze je to na cca 80%, pokud jsou oba rodice alergici. Taky jsem se ptala, zda mohu neco delat v dobe tehu - vyhybat se alergenum nebo tak neco - nepomuze pry nic.
Preju hodne stesti!
Ahoj,
mám vrozený ekzém a taky se mi znovu objevil v těhotenství, ale na kožním mi řekli, že nic moc dělat nemůžou ani když budu kojit. A známá mi doporučila Holtovu mast. Ale musí ti ji v lékárně namíchat, protože ta v tubě nepomáhá a strašně smrdí
. Ani nevím po kom z rodiny to mám, protože jsem jediná, kdo na to trpí. Syn je zatím bez příznaků, ale doktorka říkala, že se to může projevit i později. Tak doufám, že bude bez ekzému. Přeju hodně štěstí.
Ahoj já osobně exém,ani alergii nemám,ale kámoška má AE a strašně si chválí obyčejnou modrou indulonu.
Ahoj,
já ho měla taky jako malá, teď se mi objevil znovu po porodu, máme to tak všechny ženský v naší rodině, no a Lucce už se objevil taky, takže si myslím že tam bude nějakých 99% že to zdědí…
jeden rodič- 40% možnost, že to dítě zdědí
oba rodiče - 80% možnost, že to dítě zdědí
já ho mám, projevil se v koj.věku a pak generalizovaná forma v dospělosti, jinak nikdo v rodině nemá. dcera má 2 roky a zatím ho nemá.
ahoj, já jsem četla trošku jiné údaje, bohužel už nevím, kde, ale bylo to vcelku optimistické. Při výskytu stejného typu alergie u obou rodičů je pravděpodobnost jen 30 %! Když mají např. každý jiný typ (pyl, AE), je to ještě menší.
Příklad z naší rodiny: manžel silný pylový alergik, kožní potíže, já nic, naše děti nic (všechny 3 - zatím). Ovšem - manžel jako dítě nekojen, já kojena do roku - mamka byla na tehdejší dobu „vzdělána“ (četla cizojazyčné knížky).
Sestřenice: od narození těžký atopik, každoročně lázně, výskyt po celém těle, příliš nepomáhá nic. Manžela si našla v lázních pro „kožaře“
, takže stejný typ zátěže, on trpí pro změnu lupénkou a to velmi intenzívní (i ve vlasech). A výsledek: holčička má 4 roky a nemá jediný kožní problém!
![]()
Kamarádka: těžký atopik, alergie na kočku, její manžel také v menší míře atopik, alergie na pyly. Dcera rok a půl, zcela bez problémů, zatím žádný výskyt kožních potíží (rok kojena, šetrně zaváděli příkrmy).
Takže myslím, že faktorů je hodně - dnes se víc kojí, než dřív, víc se dbá při zavádění příkrmů, kdy je to vhodné, necpeme děti do jeslí v roce apod. Takže neboj, miminko určitě zdědí jen samé dobré geny!
(ona je otázka, nakolik máš svoji nemoc v genech a nakolik je to „získaná civilizační choroba“. Držím palce! ![]()
Děkuju všem za odpovědi. Neutrogenu jsem prozatím nezkoušela, popravdě - jsem ochotná dát za mastičku ledajakou sumu, ale preferuju to předem zkusit, protože jinak se mi pak doma hromadí tubičky a flakonky s něčím, co mě svědí už od pohledu. Modrou indulonu vyloženě nesnesu, je příliš mastná a hned se mi po ní dělají vodnaté krupičky, ty pak popraskají a jedeme nanovo
Hodně mi pomáhala Lenienska, at už míchaná na sádle nebo na krémovém základu, abych dětem neumastila sešity, v kombinaci s Locoidem to bylo fajn. Teď už ale nekortikoiduju a modlím se při aplikaci konopky. Doufám, že reakce obdobná té včerejší nenastane. Hiň sa hukáže ![]()
Akrimko, fakt to zkus. Já jsem mívala ruce rozpraskané do krve, styděla jsme se za ně, no děs. Poprvé když jsem ji zkusila, tak to hrozně pálilo, jak ty ruce byly rozbité. ![]()
Nesnesu se přes den něčím mazat, protože mi hrozně vadí, jak se na mě pak všechno lepí, takže se můžu namazat jenom těsně před spaním. Tohle mi po letech pomohlo a je to fakt úlevam, jak se toho zbavíš…
Betty,
no kez by to tak bylo - nicmene syn kojeny do dvou let (bez mesice), vetsiho fanatika v zavadeni prikrmu nez jsem ja jsem prozatim nevidela - doposud nepoznal cokoladu, kakao obecne, orechy, vejce jen velice omezene. No a stejne je flekaty jak hyena od svych 6tydnu, pylove alergie takove, ze nechteli verit cislum, ktera po odberech naskakali. ![]()
Maminky, chtěla bych se zeptat někoho kdo má zkušenosti s atopickým ekzémem.. Dcera (3 měsíce) už 14 dní má na obličeji ekzém má to na tvářích, čele a bradě má to hodně suché a celé červené, byla jsem s tím u doktorky a napsala mi Excipial U Lipolotio mažu jí to tím ale vůbec se to nelepší a tak jsem ještě na doporučení kamarádky vyzkoušela Lipobazi a bohužel ani ta nezabírá už jsem celkem zoufalá zítra se objednám na kožní ale čekací doba je klidně 1–2 měsíce a do té doby co? co Vám pomohlo na atopák??? děkuji za rady
@petrikaaa nam obyc modra indulona
excipial a lipolotio vyhozene penize ![]()
@petrikaaa ahoj, syn také trpí na AE. Lipobase nám zabírala jen na hodně vysušenou kůži, excipial nezabíral vůbec. nejlépe nám pomohl z lékárny namíchaný 30% zinkový olej + promazávat polysanem. někdy se nevyhneme ani kortikoidům. Ale asi nejdůležitější je zjistit, co atop způsobuje. U nás je to zjištěná alergie na vejce, ale i přesto, že ho nedáváme, tak se někdy osype. Doufám, asi jako všechny maminky, které mají dítě s AE, že mu to časem zmizí…