Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
chtěla jsem se zeptat těch, kdo mají doma Matyáška, jak to jméno skloňují a hlavně kdy slaví svátek. Napadlo mě, jestli to není na Matouše. Jinak když si vyberu toto jméno, tak je to bez problémů nebo se musí někde žádat, protože v kalendáři není. Díky za odpovědi. Vcelku to spěchá, protože termín porodu jsem měla už ve čtvrtek a až teď zmatkuju. Díky. Zuni
tady je o říkání Matyášovi
Svátek jsme zatím neřešili.
„Povolení“ mít nemusíš, je to v knize od Knappový, tudíž už je schválené. JJakmile už je jednou jméno schválené, tudíž někdo už se tím schvalovacím procesem prokousal v čr, tak ho můžeš dát bez žádosti.
Mates je Matyáš Antonín, tak bude mít asi svátky dva. ![]()
Matyase nemam, ale svatek slavi podle me na Mateje v unoru a zadat o nic nemusis, je to bezne jmeno. ![]()
Vzhledem k tomu, jak je tohle jméno dneska populární, tak mu jistě nějaký den v kalendáři brzo přidělí ![]()
ahoj, přesně jak psaly holky, žádat nemusíš o nic a svátek slaví na Matěje 24. února ![]()
Díky moc za reakce, únor je super, aspoň by měl svátek kus od narozenin. Zuni
Matyáš, Matouš a Matěj jsou varianty pocházející ze stejného základu. Stačí se podívat do Knappové nebo zagůglit. Rozhodně není matáš nějaká exotika, o kterou se musí žádat.
Ještě k tomu kalendáři… Kdyby se dávala jména jen podle něj, tak to za chvilu těch jmen fluktuovat moc nebude
Kalendář a svátkovost opravdu není berná mince. Holt jsme svátkoví maniaci, tak asi co není v kalendáři má punc „zvláštnosti“.
Ahoj,
já jsem si to před porodem zjišťovala. Nikde žádat nemusíš, Matyáš se bere jako běžně užívané jméno. Jinak je to prý obměna jména Matěj, takže svátek slaví 24. února. My to ale slavíme na Matouše (září), protože v prosinci jsou vánoce, 10.1. má Máťa narozeniny a pak by měl hned svátek.
Jinak našemu drakovi říkám nejčastějí Máťo, Máťulo, Matíku, okolí říká Matýsku a když zlobí, tak mu říkám Matesone ![]()
Tereza
ahoj,
my říkáme Maty a Matyášku, Matýsku ne, protože mám bratra Matěje a tak se říká jemu a já to cítím jako zdrobnělinu Matěje. Okolí mu tak občas řekne a fakt je, že náš Maty na to neslyší. Na plavání mu říkali Máťo.
Ahoj,
já mám manžela Matyáše a tomu rodiče určili svátek na tátovi narozeniny v září. Jinak je to toho 24.2. a říkáme mu Maty, Matys i Matýsek. Rodiče mu říkali Maťásek
a ještě někdy i řeknou.