Zvýšené riziko triple test

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
168
9.8.09 19:05

Zvýšené riziko triple test

Ahoj holky,
doktor mi řekl,že mám zvýšené riziko genetické vady 1:200 -triple testy.
Mluvila jsem s ním zatím jen přes tel.,takže nic konkrétnějšího nevím.
Je mi 21 let. Zcela zdravá. Ve 12.tt mi dělal NT s výsledkem 1:3200.
Musím jet na genetiku a vůbec nevím co mám očekávat.
Můžete mi prosím někdo poradit.. nebo zvednout náladu něčím pozitivním?
A co mi na genetice budou dělat? :( :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
664
9.8.09 19:14

Na genetice ti nabídnou odběr plodovky, můžeš přijmou a nemusíš.
Mně triple vyšly 2× špatně, poprvé jsem na plodovku nešla, podruhé ty výsledky byly opravdu špatné, už nevím to riziko, ale velké a nějakou hodnotu jsem měla úplně mimo, snad 3a půl krát vyšší (omlouvám se, že nevím konktétně), tak jsem na plodovku šla, výsledek 2× zdravé dítě. Takže hlavně klid. POkud máš 1 :200, znamená to, že máš „šanci“ na nějakou vadu půl procenta, tak fakt klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
9.8.09 19:47

Joo a ještě..
Myslíte,že když by mi dělali ultrazvuk,tak by byli ochotní říct pohlaví, případně udělat foto, nebo video?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
9.8.09 20:07

Loverose,

triple testy s podezřelými hodnotami jsem měla dvakrát - mám dvě zdravé děti. Ale přiznávám, že tehdy mi nebylo nejlíp…
S výsledky testů jsem byla poslána ke genetikovi, který děťátko podrobně kontroloval UTZ, tehdy se nás pan doktor ptal, jestli chceme vědět pohlaví dítěte.
POkud by se na UTZ ukázalo něco podezřelého, doporučují odběr plodové vody, ten můžeš odmítnout.
Přeju, ať se co nejrychleji dozvíš, že je miminko vpořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
9.8.09 20:20

Záleží, čeho máš vyšší riziko. Bud to je Downův syndrom nebo riziko rozštěpových vad( spina bifida, rozštěp břiš. stěny apod.)
Nejprve sestaví a zhodnotí rodokmen, pak ev. UZ nebo amniocentéza. Obecně u rizika Down. sy se doporučuje amniocentéza, na UZ nemusí být vidět. U rozštěpových vad je naopak hlavní UZ.
Já měla riziko rozštěpových vad 1:45, byla jsem na „velkém“ UZ v 17.tt a pak ještě v 22.tt a bylo to v pořádku. Pohlaví prozradili už v tom 17.tt, musí stejně vyšetřit vše(ne jen bř. stěnu a páteř).

Jinak o tripple testu je známo, že je často falešně pozitivní, větší váhu má prvotrimestrální screening(NT)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
9.8.09 20:23

Loverose - pokud ti vyšel NT takhle, tak bych byla skoro v klidu. Ani to riziko z triplů není zase až tak veliký.
Já měla 1:9O na DOwna z triplů a z NT si už nepamatuju, ale bylo to negativní.(Jsem pravda už staršího data - skoro 39, tak ten věk udělal v tabulkách svý :lol: ) Ale nervy jsem měla, to se ví…
NA genetice se tě vyptají na choroby v rodině( rodiče, jejich sourozenci, tvoji sourozenci, jejich děti a tak - i u manžela). Je dobrý toi mít zhruba připravený, pak si člověk těžko na všechno vzpomene.
Já šla taky napřed na gentický utz, dr. shledal zdravou holčičku bez jakéhokoli náznaku VVV, takže jsem amnio odmítla.(Měla jsem po dvou potratech a další jsem nehodlala riskovat.) NAvíc riziko poškození malé a potratu po amniu byl 1:1 - takže pro nás jasná volba.
Zkus se nenervovat,( i když mě se to teď píše, byla jsem taky hotová) a přeju, ať je to zdravý mimčo.
V Brně by ti i tu fotku udělali, pohlaví řeknou, pokud ho uvidí. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
9.8.09 20:31

Holky díky moc všem za odpovědi.
Jojo jedu právě do Brna,tak třeba mě tam potěší. Naposledy se prcek nádherně schoval,takže z toho nic nebylo :)
No tak to abych začala vzpomínat, vzhledem k tomu, že jsem svobodná matka. Otec dítěte mě opustil ve 4. měsíci,takže vůbec nemám podrobný přístup k jejich nemocem v rodině :roll: :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
9.8.09 23:17

loverose - s otcem ditete je mi to lito. no bude to asi kvalitní človek ;-), jeste ze ty se na miminko těšíš, budu na tě myslet. :-)

jo a na tu genetiku jezdit nemusíš (reaguju na to, že jsi psala, že tam musíš) je to tvoje volba. třeba já bych se s tvými výsledky z NT vybodla na výsledky z triplu, který je naprosto zcestně vypočítávaný. Kdyz se rozhodnes tam jet, tak at te potěšej, jsou to nervy s těmi výsledky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí