Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
dnes mi zjistili zánět ve střevu máte některá zkušenost s otěhotněním a průběhěm těhotenství s touto nemocí
Oli:( To je mi hrozně líto, blbá nemoc:((( Zkus kontaktovat Binky tady z emimna (i když si nejsem jistá, jestli kdysi nepřešla na baby - cafe - www.baby-cafe.cz) - ta s tou nemocí taky bojuje a těhotenstvím si prošla … Určitě by ti poradila, mně kdysi taky moc pomohla. Drž se.
Olii, do pytle, další problém ![]()
Nemám přímo ulcerozní kolitidu ale Crohnovu chorobu, je to hodně podobné… Můj dr. mi říká, že pokud zrovna zánět není, je to relativně v klidu, těhotenství tomu jen prospěje. Spousta jeho pacientek už těhotenstvím prošla a bez problémů. I léky co beru tak nevadí, ba naopak, kdybych vy:,–(ila, bylo by to blbý, zánět by se mohl zase rozjet… Důležité prostě je, aby jsi ten zánět měla zrovna pod kontrolou…
Já zatím v pohodě, občas mně to trápí, hlavně když malej blbě kopne, trefí se zrovna do toho střeva, ale jinak OK…
Klidně se ptej, ráda odpovím, když budu vědět ![]()
Držím palce!!!
kamiš já četla na netu že ten crohn a ta ulcerózní kolitida je vlastně stejná jen crohn má takové ložiska já nemám ani polyypy ani vředy ovšem průběh a lečba je stejná a taky už to musí být pod kontrolou a léky a těhu se musi konzultovat s gastroentrologem a i v těhu být pod jeho kontrolou ted už jen zbývá kdy se to dostane pod kontrolu ted mám pořád průjem
máš nějakou specialní dietu asi jo že mě napsal ten endokrinolog co dělal kolonoskopii že jsem poučena s dietním režimem ovšem opoměl mi vůbec něco o tom říct a ke gastroentrologovy jdu až v pondělí na léky a rady takže víkend bude v utrpení průjmu nemám žádné léky zatím
je něco čemu se vyloženě vyhnout v jídle?
Olii, tady je to docela hezky popsane…
http://www.crohn.cz/…/product.asp?…
Kazdopadne pokud mas vetsi prujem, tak bych na nejaky cas na jidlo zapomnela. Jen cerny caj a pripadne si v lekarne kup Nutridrink (lepe dzusovy), abys mela aspon nejake ziviny a energii.
Moc drzim palecky, at mas minimum akutnich fazi!!!!
Olii, pročti si to tady, je tam skoro všechno…http://www.crohnovanemoc.cz/
No dieta je nutná, hlavně teď ze začátku, já už vím co mi vyloženě vadí, tak to nejím, nebo jen jednou za čas
To sama potom během let vypozoruješ, co ti vadí. Nepij bublinky. Zelený čaj mě taky projímá. A vlastně bys neměla jíst nic, co obsahuje hodně vlákniny, ta obrušuje střeva a tím se ztenčují. Také nic co má zrníčka, jahody, borůvky, atd. Nic cereálního. Nic nadýmavého, cibule, česnek, zelí, atd. Luštěniny jsou též tabu. prostě vše co je pro zdravého člověka zdravé, tak pro tuto nemoc ne. Jako já to porušuju, protože bych nemohla jíst pomalu nic… Ale ze začátku jsem to dodržovala a pak pomalu zkoušela co mi joo hodně dělá zle.
Taky nemám polypy, ale zátět jsme poprvé měla už v 17
A pak ještě několikrát. Vždycky když jsme zkusili vy:,–(it nebo hodně snížit léky
Taky jsme hodně přibrala, při jedné akutní fázi. Dostala jsem šílené dávky prednisonu
Ten asi teď ze začátku budeš mít též. Pak se už dávají jiné. Nebo dostaneš úplně něco jiného, i léčba jde kupředu ![]()
Já jsem i v nemocnici dostala papír, kde jsem měla vyloženě napsáno co nesmím. Jen ho nemůžu nikde najít, chtěla jsme ti to poslat, aby jsi měla trošku přehled…
No v každém případě si dej k jídlu jen bílé pečivo a hodně pij. A v pondělí ti gastroenterolog řekne co a jak.
Kamiš děkuju si zlatíčko dáváš mi hodně naději že se to zlepší a když vidím metřím tak že se snad i znovu zadaří i když mám tuhle nemoc
dušičko moc ti děkuju za odkaz
Jak se citíš znám Tvůj příběh a je mi to moc líto
Olii, nemáš zač. To víš že se vám zadaří! Já to vím, máme přece nahoře naše andílky, kteří na nás dohlížejí… A nemoc je to hnusná, ale opravdu jde dát pod kontrolu. Já už jsem bez zánětu 6 let. Sice to trvá dost dlouho, ze začátku, když se přijde o co jde, než se tělo srovná a odprůjmuje a tak, ale jde to…
Jestli chceš ještě něco vědět ptej se… ![]()
Kamiš jak dlouho trvalo než se ti střeva zklidnili než začala učinkovat léčba? straší mě že několik týdnů až měsíců ![]()
Olii, bohužel, to je pravda
Ze začátku to trvá dlouho, než zabere léčba… 3 měsíce počítej určitě…
Olii, mate tam u vas nejakou nemocnici? Jestli jo, tak by tam mela byt nutricni terapeutka, co by Ti mohla sestavit jidelnicek primo na telo..
A jak se citim? No jak kdy… Je to tezky, ale verim, ze jednoho krasnyho dne se nam Rikyska „vrati“ a budeme si uzivat rodinneho stesticka ![]()
Olii, já byla ještě student, když se to zjistilo, takže jsem si jen nechala prodloužit individuální studijní plán, ale ten jsme už měla před tím, takže nic hroznýho. A mám ID, takže jsem PN nemusela nikdy při akutním stavu řešit, prostě jsme byla doma nebo v nemocnici a hotovo. Ale ty ze začátku, než se ti to podaří dát nějak do kupy, tak asi budeš muset. Hlavně, pokud budeš mít stále průjem. To by se ti v práci moc nelíbilo, pořád na záchodě, s bolestma a určitě jsi slabá a unavená… Takže bych s PN nějakou dobu počítala…
No jak u doktora? Psala jsi, že dnes jdeš ke gastroenterologovi ne?
Kamiš dal mi asacol 3×2tablety pokud mi nebude po nich zle tak 4×2 tablety kontrola po dobrání takže o nic chytřejší nejsem jen doufám že léky zaberou a nebudeme muset hledat jiné učinné léky pokud se to zlepší dávku zmenší,
Jinak s tou prací sem se ptala kvůli tomu že si hledám novou práci a dneska pokud mi to střeva dovoli mám jít na pohovor už přímo k řediteli vybírá ze dvou a pokud mě vybere měla bych nastoupit ale je fakt že ted si to nedovedu představit někam nastoupit ale bude mě mrzet pokudmě vyberou a já nebudu moct nastoupit ![]()