Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj , chtěla jsem se zeptat.Máme atopický ekzém cca od těch 3 měsíců ted je nám 6m.Už se nám to hodné zlepšilo, flíčky zmizely, na kožním nám dr. napsala Fenistil a promaštujiící mastičku.Pořád to používáme.Ale poslední týden se dcera hrozně škrábe, nemůžu přijít počem by jí to mohlo svědit
.Je možné že je to reakce na UM ?Používáme nutrilon.Ted ještě i ublinkává, né nějak hrozně moc ale víc než předtím.Dokrmuji od narození ted už vůbec nekojím.Budu moc ráda za všechny rady nebo poznatky.Díky moc.
Moje ségra měla taky ekzém od narození, ale když přišlo jaro tak se jí to prostě zhoršovalo. Začínaly kvést kytky a tak. Spíš možné alergie.
Ahojky, můj prcek byl kojený dva měsíce a po té jsme přešli na UM, doktorka, přestože věděla že jsme alergici a já byla neznalá prvorodička mi řekla klasické UM a nakonec nestačilo ani klasické hypoalergenní mléko… měli jsme Nutrilon je to už pět let tak nevím přesně ale to úplně bez bílkoviny. Kluk mi mezitím ztratil hodně na váze a byl dost osypaný, tak jsem změnila dr a nová dr mi řekla kde je chyba s mlékem a poradila obyčejný Infadolan… výborně promastil, hojil a kluk se za chvíli z toho dostal. Mám atopika synovce a sestru a dost mě to děsilo, tak jsem šťastná že je to pryč. S blinkáním jsme taky měli větší potíže, kupovala jsem v lékárně něco do mléka na zahuštění ale název už nevím, je to delší dobu.
AHojky, já sama jsem atopik od narození a mohu potvrdit, že s jarem, kdy je první sluníčko a začínají kvést kytky, se AE zhoršuje
už týden se jen škrábu a mapy ekzému se zhoršily. Kuba má AE taky, ale naštěstí se neškrábe a nesvědí ho to. Od 7.týdne byl jen na Nutrilonu HA a bylo to lepší, než při kojení. Ale nedávno mu zjistili alergii na BKM, a dostává Nutrilon AC (dříve Peptid), a to mu AE skoro zmizel, má ho jen na jednom místečku pod kolenem. Většinou je AE přidružená reakce k nějaké jiné alergii. U mě je to k alergii na pyl a u Kuby k alergii na BKM ![]()
Nevím, zda víš, co je BKM - bílkovina kravského mléka, a Nutrilon AC = Nutrilon Allergy Care (nám ho Dr. píše na předpis a dá se sehnat jen v lékárně za cca 222Kč, naše pojišťovna dává 100Kč)
Taky dostává Fenistil, a máme vše od Linoly - mast na tělo, olej do koupele i šampon.
Ahoj, dcerka má taky atop:(. začlo jí to krupičkou na čele,postupně tváře,uši..pak to zmizelo a objevilo se na rukách a ted se to rozlezlo na zádíčka. malé je 8měs.
Přijde mi to jako reakce na jarní slunce (já jsem na slunce alergická:-/) a různé pyly.
S UM neporadím, ale pokud ji nepoužíváš jen ten poslední týden, tak to fakt spíš bude jaro.
Ahoj, naše malá má taky AE, dostala na to od dr. kortikoidovou mastičku Locoid.. Asi už po 2. namazání svědivý flek vymizel a od té doby jsme mázly pouze párkrát. Obyčejný Fenistil atd… nám vůůůbec nezabraly.
Monitschka píše:
Ahoj, naše malá má taky AE, dostala na to od dr. kortikoidovou mastičku Locoid.. Asi už po 2. namazání svědivý flek vymizel a od té doby jsme mázly pouze párkrát. Obyčejný Fenistil atd… nám vůůůbec nezabraly.
Jj, Locoid je taky super, taky ho máme. Ale dávám ho jen v případě nouze při velkém zhoršení, přeci jen je to kortikoid, se kterým by se u malých dětí opravdu nemělo nic přehánět. My ho využijeme cca na 2dny za 1,5měsíce. Ale je jen po poradě s Dr.
Moc vám díky za všechny příspěvky.To je právě to ---zkusete zjistit na co to je.Prach, pyl, slunce, nějaký jídlo, oblečení, zvířata, je toho prostě hrozně moc
.Tak všem přeju štastný boj
.Zítra jdem k Dr. zkusim se zeptat na ty kapičky.Díky moc
Ahojte maminy, poprosila bych o názor/radu… syn 3,5měsíce, od narození velmi suchá pokožka, suché flíčky,…od 2.týdne jsme na UM- nedřív Beba H. A., nyní 2 měsíce Nurilon H. A.( H. A. dle mého uvážení-nebyl důvod), dneska na kožním- Atopický ekzém. Od pátku se ale snažím ho převést na obyč. Nutrilon (finanční důvody). Zatím mu ty dvě mléka „míchám“ - např. 150ml vody + 2odměrky obyč. Nutrilonu+3odměrky H. A.Nutrilonu…nic se na malém nezměnilo, stolice stejná(bereme železo, tak je tmavě zelená),1× denně, možná malinko hustší, vždy měl stolice řidší. Ublinkává stejně jako před tím-po jídle, při říhnutí, nic dramatického. Bolení bříška taky nastejno. Exzém se nezhoršil. Možná trošku více poplakává, ale spíš mi to přijde jako upoutávání pozornosti, ale nevím…No a teď k věci : Dneska po diagnostice atopického exzému si nejsem jistá tím přechodem na obyč. Nutrilon. Myslíte, že kdyby byla přidružená ABKM, tak by se to již projevilo? Máme od pátku spotřebováno 3/4 krabice obyč. Nutrilonu…díky moc za názory!
@X-333 my měli taky problém s ekzémem a taky jsme měli Nutrilon H. A. a když ti ho předepíše alergolog, tak by ti je měla pojištovna pak proplácet..nebo nám to alespoň pojištovna proplácela, když se potvrdí alergie na bílkovinu kravs. mléka, tak máš na to nárok..poptej se na to, ale vím, že nám všechna balení proplácely
nás o tom informovala naše dětská dr. že to takhle jde.
@Deniel Děkuji za reakci, ale mi právě ABKM prokázanou nemáme a zatím (si myslím) ani problémy nemáme. Šlo mi spíš o to, kdyby ji měl, tak jestli by se mi při tom „míchání“ mlék již projevila…
Já jsem si prostě jen dala dohromady 2a2 a říkala jsem si, že když má spousta dětí oboje dohromady, jestli by to spolu nemohlo souviset a jestli tím přecházením na normální mléko dělám dobře…jen podotýkám, že ten exzém má nespíše po manželovi (v dětství taky AE měl a nyní alergii na mák a plísňové sýry-spíš na tu plíseň)…
@X-333 Ahoj,malýmu se rozjel atopák ve 3 měsících, od narození hrozný koliky, nekojila jsem, nejdřív na radu doktorky jsem dávala nutrilon anti colics, kvuli bříšku nezabral, pak jsem se na to vykašlala a přešla na normální nutrilon a když mu vylel atopický ekzém, tak jsem na mléko HA nenajela, i když má pravděpodobně alergii na BKM, doktor mi řekl, že na něj neslyšel nic dobrého, že by měl nějaké výsledky, co jsem se tady dočetla, někomu pomohlo, někomu ne, na kožním mi nic nepředepsala, řekli že to má vrozený a hotovo, ale někdo si tu chválil mléko neocate, ten je ale na předpis a je taky hnusný, já jsem u doktora si o mléko neřekla, protože prý je hořký a myslím, že by mi ho malej nevzal
@střepina takže dáváš normální nutrilon…díky za reakci a názor ![]()
@X-333 jo,dávám, kdyby to věděla hned od narození, že muže mít koliky z alergie, tak jsem mu nekupovala anti colisc, ale HA, malej by si zvyknul na tu hořkou chut, ale ve 4 měsících se mi nechtělo vyhazovat peníze, když jsem nevěděla, jestli mi to bude pít, jinak doktor mi řekl, že na spouštěč se většinou nepřijde, takže nevím jistě jestli to je alergie na BKM, kdybych kojila, tak vysadím mléčné výrobky a vidím výsledek ![]()