Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vážené maminky, ráda bych se vás zeptala, jak se atopický ekzém projevoval u vašeho miminka. Dceři je 7 měsíců, udělala se jí vyrážka na pažích (suchá kůže růžového zbarvení). Pediatr diagnostikoval právě atopický ekzém. Četla jsem si několik článků, konzultovala to s dermatoložkou. Chci se zeptat, jak vaše miminko reagovalo, protože podle všeho toto onemocnění dost svědí a u dcery to nepozoruji (nesnaží se škrábat nebo o něco otírat, dobře spí atd.). Tak doufám, že se o ekzém nejedná, ale raději bych se zeptala na vaše zkušenosti. Moc děkuji, Veronika
ahojky,tak nám dr.taky řekla že malej má nejspíš atopický ekzém,ale neví to 100% . už ve 3 měsícich,ted mu je 7 měsícu a má to dobrýý, někdy na jeden den má takové suché tvářičky,ale neškrábe si je a dobře spí tak taky nevím. ale teda ze tačátku to měl ošklivé,suché fleky na tvářičkách a zápěstí,potom to mokvalo tak si to drbal. používáme a-dermu a od té doby máme klid.
Máme to přesně jak vy, na paži asi od půl roku a nesvědí. Taky řekli atopický ekzém, ale nikam nás pediatr neposlal, prý jen promazávat a najít si vhodný krém, že každému sedí něco jiného. Dávala jsem Bepanthen, Leniensku, Linolu modrou i černou a nic nepomáhalo, pak se to hooodně zlepšilo s Bioderma ABC Hydratant, ale teď se to zas rozjelo a trochu mu to i jakoby mokvá.
![]()
Děkuji za příspěvky! Mám z toho hrůzu. Četla jsem, že to má až 25% kojenců
Většině to prý do předškolního věku nadobro zmizí, ale u těch ostatních se to vlastně celý život vrací
Pamatuji si na holčinu z dětství, měla to ve vlasech, suché kruhy pod očima.. Snad se nám to vyhne a v tom nejhorším případě to zmizí max. do několika málo let. Ach jo..
Ahoj, mam bohate zkusenosti s atopickym ekzemem - mate zrejme tzv. suchou variantu ekzemu, ktera je lepsi, nemusi byt tak svediva a muze i sama casem vymizet. Nekdy staci jen promazavat - treba mast bepanthen je fajn. Pokud by to bylo horsi, mam nekde recept na masticku, kterou udelaji v lekarne - neni zazracna, ale pomaha to udrzovat v norme.
Ahoj, malý měl ekzém od cca 5,5 měs do 7 měs. Mastičky co nám napsala mudra nezabrali, ba naopka zhoršili, předepisovala nám i kortikoidy, jednou jsem zkusila, zabralo to a za dva dny se to vratilo
Pak jsem ho začala promazávat 10krát za den Infadolanem a nám to nejspíš pomohlo, začalo se to zlepšovat, ještě jsem na ložiska pod kolínkama a na ručičkách mazala mást Halicar a Infadolan střídala s Excipiálem klasickým a s mandlovým olejem a ještě tak zkusila maximálně vysadit možné alergeny a pak zase pomalu zkoušet na co mohl mít alergii. Ekzém nám zmizel a nejspíš to byla alergická reakce na šťávičku
ale zase stoprocentně to nevím. Prostě se nám toho naštěstí podařilo zbavit zkouším zavádět nové jídlo hodně opatrně.
Také mě napadlo, jestli to nesouvisí se šťávičkou. Začalo se to objevovat vlastně v době, kdy jsem dceři začala dávat ovocné džusíky pro mimi, co jsem koupila v lékárně (Hipp, Hami). Zkusím je nahradit čajíčkem a uvidím. Ten jí ale moc nejede ![]()
rrnka píše:
Také mě napadlo, jestli to nesouvisí se šťávičkou. Začalo se to objevovat vlastně v době, kdy jsem dceři začala dávat ovocné džusíky pro mimi, co jsem koupila v lékárně (Hipp, Hami). Zkusím je nahradit čajíčkem a uvidím. Ten jí ale moc nejede
No ten čajík taky může byt alergický… já teď malému dávám na pití jenom čistou vodu a od té doby máme klíd. Každopádně zkus ten džusík určitě vysadit, a možná i ten čyjík bych zatím nedávala, jen vodu ![]()
Jo, zapoměla jsem napsat, že jediný džusík který malý může je Hruškový od Hippu, ale nějak už ho ani nekupuji, stejně pápá furt hruškové přesnídávky. a alergii měl z jablečného džusíku, ačkoli jablečné přesnídávky jí a v pohodě ![]()
Ahojky, nám na tzv.suchou variantu ekzému zabrala lékařská vazelína a slézová mast.
jo a bavlněné rukavičky proti škrábání
Ahojky,
přesně tak jak píšeš. Okolo 7 měsíce se objevila na několika místech suchá kůžička zabarvena do ružova.
Dcerka se neškrábala ani nebyla nijak víc nervozni. Dr nám diagnostikovala atopický ekzem. Takže jsme okmažitě změnili kosmetiku, přešli jsme na A-DERMU, koupali jsme ve škrobovém odvaru. Nepřišla jsem na žádnou potravinu, která by to způsobovala nebo zhoršovala. Ted má 10 m, kůžičku má nádhernou, sem tam jenom malinko sušší. Takže jsme přešli na levnější variantu Excipialu a všechno je vpořádku, ŤUK ŤUK
rrnko a chodíte v Kamenici k MUDr. Dlabalové? Syn (8m) má taky na pažích suchou kůži, dostali jsme Lipobase repair k promazávání. Když mažu, tak je to dobré, jakmile pak třeba 3dny ne, tak se suchá kůže znovu objeví. O atopickém ekzému dr zatím nemluvila, ale nevím nevím.
Chodím do Kostelce k doktoru Novákovi. Od vložení mého příspěvku uběhly necelé dva měsíce, během kterých se vše dalo do pořádku. (ťuky ťuky) Testováním jsem zjistila, že je to zřejmě reakce na ovocné šťávičky (Hipp, Hami). Od té doby, co je nedávám, máme klid. Doufám, že napořád ![]()
@rrnka píše:
Chodím do Kostelce k doktoru Novákovi. Od vložení mého příspěvku uběhly necelé dva měsíce, během kterých se vše dalo do pořádku. (ťuky ťuky) Testováním jsem zjistila, že je to zřejmě reakce na ovocné šťávičky (Hipp, Hami). Od té doby, co je nedávám, máme klid. Doufám, že napořád
přesně jak u nás, taky byla reakce na šťavičky, jediná ze které neměl nic je hrušková od Hippu
, tak tu mu dávám ![]()
jo, teď koukám, že už jsem to psala
no hlavně že to máte v pořádku ![]()