Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den.
Malému je 18 M. Je na jednu stranu v nějakých věcech celkem šikovný, na druhou ale je tam ale dost podivnosti…
Ve zkratce o malém a hlavně jeho dovednostech/ divnostech:
• dráždivé mimino (propínání do luku, nespal, jen a jen brečel)
• opožděný pmv z důvodu axiální hypotonie a jak se propínal posilovat dále zádové svaly místo břišních, navíc jsme začali cvičit poměrně pozdě, leze od 10. měsíce, nyní tedy 8. měsíc, chodil by chtěl, ale nejde mu to (je slabý a nestabilní), ale zvedne se sám v prostoru - na chvilku, už byl u krůček, ale á la naprostý opilec
• do teď strašně vzteklý, nespolupracující - nechce se oblékat, převlékat plíny, zlobí u jídla..vlastně u všeho co vyžaduje nějakou spolupráci většinou
• chce si hrát hlavně s autama - opravdu je jak posedlý, jezdí si s autem po zemi, leze u toho, jezdím s ním po zdi a různých věcech, zajímají ho i reálná auta, reaguje, když vidí nějaké neobvykle velké, náklaďák nebo nějak stroj (bagr atd.)
• obrovská fascinace tocicimi se předměty - roztočené podtácky, kutálející se míčky…
• X ale naopak pokud ho k tomu ponouknu a,,donutím", tak postaví kostky na sebe - třeba i pět, šest, chápe většinou princip hraček - třeba dává kolečka na tyčku, chápe vkládačky (sám umí dát jen kruh zatím), ale s nápovědami dává i ostatní, rád lepí a i má rád knížky - čteme a já ukazuji, i on naopak ukazuje, když mu řeknu, pasivní slovní zásobu má docela velkou bych řekla
• říká cca 25 slov, kam počítám i citoslovce (vše s významem) - máma, táta, bába.. atd. ale i hají, není, ttek (=krtek). Ví, jak se jmenuje.. (Jája = Jáchym)
• ukazuje od cca 10. měsíce myslím, občas kontroluje, jestli koukáme, to ano, ale většinou ne
• co mě znepokojuje hodně: oční kontakt dost marný… jakoby ho stále hledám, snažím se zachytit..
• na hřišti mi přijde jiný, než ostatní děti.. nemá o ně zájem.
• Stane se, že na mě ani na muže klidně vůbec nereaguje při setkání po celém dni nebo několika hodinách odloučení, na jméno také vždy nereaguje, celkově je prostě takový ve svém světě
• nesnáší objetí. Je úplně nepricetny, když se ho snažím obejmout - ať už jen tak nebo v případě uklidnění, pokaždé mě odstrčí
• v čem neprojdeme v m chat testu: 1) chození 2) nápodoba (vyplazuju jazyk, dělám bu bu bu kuk, že si zakrývám obličej atd., tytyty třeba a on to nenapodobuje) 3) zájem o děti, 4) si teď nevzpomínám
• rozumí -..kam dáme čepici?" - ukáže na hlavu,,,kam dáme boty?" - ukáže na boty…,,Kde je táta?" - ukáže třeba na dveře ven, že šel pryč…
• umí si říct o jídlo (řekne,,ham"), o pití (máme znak), mlíko (taky znak), ukáže, že je pokaděný
• neumí se sám ještě najíst lžičkou, obrací ji, takže obsah do pusy nedopraví
• nechce moc dělat učit, které si myslím a vidím, že by ostatní mohli zajímat - dávat písek do kyblíku atd… nic.. na pískovišti prostě hned ukořistí auto a jezdí s nim celou dobu.
Takhle, když vypíši, co vše umí, vidím a vím, že je toho dost. Ale opravdu to vyžaduje hodně úsilí, aby reagoval. Opravdu po většinu dne jezdí s těmi auty, vzteká se, často ignoruje. Musí mít spíš náladu, aby nějak interagoval… všechno je takové na půl prostě…
plus ta naše historie - ten první rok byl prostě šílený… on brečel opravdu tak, že ani neměl šanci něco zkoumat nebo poznávat. Prostě na to pro brek nebyl čas…
A jinak samozřejmě mi tady nikdo nic s jistotou neřekne, to je jasné. Ale víte jak..
Děkuji, kdo to dočetl až sem. ![]()
@kavenka a co ten slabý oční kontakt, fascinace tocicimi předměty, nezájem o společnou hru…nereagovani?:( nenapodobovanu? ono se to blbě popisuje takhle přes internet no ![]()
Velmi šikovný chlapec. Nějak mi uniká ta potřeba za vším hledat diagnozu. Každý dítě, co rádo s něčím točí nebo otvírá a zavírá dveře atp je autista. Kazdej divokej skolkacek nebo drzej skolak je adhd. Kazdej, kdo ve dvou letech nesklada souvětí, má VD. Jasně, nějaké znaky něčeho se vždycky najdou, u někoho se z toho dána nemoc vyklube, u jiného ne. V roce a půl je brzo. Že nemá zájem o děti je v roce a půl úplně normální. Že nenapodobuje…No spousta dětí kašle na ty blbinky, ale napodobuje něco jiného (typicky třeba zapínání televize ovladačem, ovládání mobilu, míchání vareckou, zalivani kytek…). U chůze si sama odpovidas, proc ještě nechodí. Je to logické vzhledem k anamneze. Dej mu čas. Dal se mu venuj, je to šikula. A neboj.
A nechces si nekam k psychologovi skocit ty? Vazne. Tohle uz je x ta diskuze o tom, co tvemu synovi asi tak muze byt a trva uz to peknou radku mesicu. Uz te poznavam. Chapu, ze dite se nevyviji podle nejakych beznych predstav, ale chce to klid. Mozna tam nakonec neco treba bude, ale uz ted je celkem velky predpoklad, ze to nebude nic vazneho. Dite leze, stoupa si v prostoru, rozumi, mluvi, ukazuje, komunikuje.
@BarboraR93 píše: Více
Je ještě malinkej
to se může všechno srovnat. Co dotazník na autismus u pediatra?
@Oriseka k psychologovi chodím. Nepřišla jsem si sem pro soud ohledně mé osoby. Kdybyste viděla, co jsme si s malým prožili a prozivame, tak to pochopíte. Ale kdo neměl takhle narocne nebo dráždivé dite, to nemůže pochopit. A je to naprosto v pořádku, chápu to. Sama bych nikdy nevěřila, ze to muže být takový extrém. Já bych chtěla vidět, jak se zachovává klid, když vám dite opravdu probrecelo a provztekalo 18 měsíců.. naopak kdybych byla klidná, tak jsem psychopat.
@Midaku pro mě třeba konečně odpověď, co se celou tu dobu, co se narodil, děje. Nějaké uzavření mých obav.. potvrzení, ze já nejsem špatná máma. I když si ji samozřejmě nepreju a stále doufám. A jinak chápu, co tím chcete říct. Jasne, jsme teď informováni, tak se víc bojíme. Ale na druhou stranu, některé z těch opravdu diagnózu mít bude a čím dřív se ro začne řešit, tím lip.
dekuji jinak za podporu
Myslim, ze hromada batolat v tomto veku splnuje nektere znaky autismu. I u sveho ditete bych jich v tom veku nasla hned nekolik, autista neni. Hod se vic do klidu ![]()
Tak ja mam narocne dite a mam ho mnohem dele nez ty a radim klid. To je to nejlepsi. Klidna matka je vzdycky lepsi. Jdete k brzy k psychologovi, tak uvidis, co ti rekne. Za me je brzy. Vidis sama, ze sis myslela, ze dite ma x diagnoz a pritom pekne porad postupuje dopredu. Vlastne je dost sikovne. Takovych slov, rozumi umerne veku, ukazuje, zvlada kde co. Ne fakt radim se uklidnit a tim se dost mozna zklidni i dite. Zamerit se na to dobre, co dite umi, co zvlada a ne hnedat, co neumi. To vzdy neco najdes. A mozna najit nejakeho jineho odbornika pro sebe, protoze to je x mesicu to same dokola a nelepsi se to.
Syn dotaznik taky asi ve dvou nebo 3 bodech nesplnoval v dobe, kdy jsme ho dostali. Do mesice ty body splnil.
@BarboraR93 jenže jemu se neděje nic, co by ukazovalo na autismus. Nechodí kvůli fyzickým problémům, ne psychickym. Mluví, rozumi, ukazuje, sdílí, řekne si o jídlo a pití…
@Oriseka vim, ze to myslíte dobře. Ale ono je narocne dite a narocne dite. Já nevím, jak jste to měla vy, ale můj syn nespal a jen brecel. Spal jen v jedoucim kocare a jakmile jsem přišla domu, začal brecel. Ani jsem nemohla jít na záchod. Jedla jsem jen, když ho někdo vzal na procházku. Byl to naprostý extrém, do toho opožděný PMV a táhne se to s námi do teď. Byl priduseny, měl pupecnik kolem krku, jezdime na neurologii, ze které nás stále nevyradili, stále chodíme na rehabilitace, oblékáme ho dva, nechce se přebalovat ani prevlekat, znám opravdu jen křik a pláč, zpoždění, na trochu hlubší prvni pohled jinakost od vrstevníků. Jsem jeho mama a nemám zapotřebí, kdybych neměla takové problémy, přeci tady vypisovat. Já jsem z toho ale opravdu proste tak vyrizena, ze hledám nějakou útěchu. A není to z mě hlavy, ale ze situace, ve které jsem. Sama psycholožka mi řekla, ze není brzy, ze se dá na to podívat od roku.
Ale každopádně, jasne, racionálně vim, ze pomůže klid.. ale. Jste v tom každý den, prozivam to, nemohu ho utisit, vše, co vám radi vaše mateřská intuice, přijde vniveč, protože nesnáší dotyk atd. Takže tak. Dekuji za radu, ale bohužel pro mě je to nereálné…
@Ernais ano to vim.
ale takové ty hlavní znaky tady vidím…no každopádně mě samozřejmě trochu utěšuje, když vidím, ze někomu to tak nepřipadá… a vim, ze se to muže zlepšit. Jaké body jste vy nesplnili?