Auto a vse kolem nej

Anonymní
10.9.23 18:40

Auto a vse kolem nej

Ahoj holky, moc se omlouvam za anonym, ale situace je pro me nova a tezka a nepreju si, aby se to zatim sirilo a mam tu zname.

Jsem na rodicovske, mame vice deti a s manzelem jdeme od sebe. Nechci popisovat celou situaci, je to komplikovanejsi, ale k memu dotazu.

Nikdy jsem neridila (ridicak mam), budu si muset poridit auto, abych sebe zvladla dopravit do prace, deti do skoly, na krouzky, mame psa atd..jsem na vesnici daleko od svych znamych. Tatu uz nemam a ted muj dotaz. Absolutne se v autech nevyznam. Vubec nevim, kam se treba obratit, kdyz se mi rozbije auto. Kdyz pojedeme treba nekam dal a na dalnici treba auto prestane jet. Co vyplnit behem autonehody. Jak dobit baterku, kdyz se treba v mraze vybije. Na koho se obratit. Nemam z toho lehke spani. (Nemam pobliz nikoho znameho). Nebo, kdyz bude auto v servisu, tak nemuzu zustat nekolik dni bez prace a neodvest deti. Autobusy nam vubec nevychazeji, jak potrebujeme (do budoucna zvazuji se odstehovat nekam s lepsi dostupnosti, ale ted to, zatim, nejde.)

Vim, ze je to pro nekoho hloupy dotaz, ale pro nas je to ted dulezite. Musim se postavit na vlastni nohy a vratit se do prace a tohle je pro nas ted “musthave”.

Opravdu prosim o radu, jak to resite, na koho se obracite.. jak do toho naskocit?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20885
10.9.23 18:44

V tvém případě to res pojištěním. Připojištění asistence, náhradní automobil apod. A jen zavoláš a oni to poresi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
10.9.23 18:50

My máme základní asistenci i v rámci povinného ručení. Takže se mi na výletě mezi poli, při krátké nutné pauze, vybila baterka, tak mi paní z pojišťovny poslala firmu, co mi auto nastartovala a doporučili, co dál dělat.

• Citovat
  • Upravit
10752
10.9.23 18:53

Zjisti si kontakt na dobrého automechanika. Ten ti všechno vysvětlí a poradí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
10.9.23 18:58

Dobre pojištění s asistencí a v okolí si na doporučení, klidně lidí z fb tvyho města/kraje najít menšího autservis, nebo automechanika, co má dílnu „doma“ a s ním to pak řešit.

Jako nepředpokladam, že se bavíme o autě za půl mega a neplánuješ jezdit do autorizovanýho značkovýho servisu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.9.23 19:05

Taky jsem mívala asistenci k povinnému pojištění.
Co se nehody týče tak pojišťovna myslím taky dává papíry k nehodě ke smlouvě.
Co se auta týče tak tyhle nechanické věci řešit nesnáším. Vždycky mám pocit, že má že mě mechanik akorad srandu když se pokousím vysvětlit co s tím je. Partner mi musí ty technický věci napsat páč já vůbec nevím. Dokonce i na přezutí radši nechávám obstarat auto mechanika :mrgreen:. Teď mě čeká technická. Bože fuj. Naprosto tenchapu být sama taky si neporadim :roll:. Ostuda, co?

• Citovat
  • Upravit
11559
10.9.23 19:34

Asistenci a „rozšířenou“. Vymění prasklou pneu, dolijí prázdnou nádrž… Ale lepší asistence poskytne třeba víc dní na půjčení auta i na zaviněnou nehodu a tak… A určitě i havarijní pojištění- i když to už půjde trochu do peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
10.9.23 20:00
@Anonymní píše:
Co se auta týče tak tyhle nechanické věci řešit nesnáším. Vždycky mám pocit, že má že mě mechanik akorad srandu když se pokousím vysvětlit co s tím je. Partner mi musí ty technický věci napsat páč já vůbec nevím. Dokonce i na přezutí radši nechávám obstarat auto mechanika :mrgreen:. Teď mě čeká technická. Bože fuj. Naprosto tenchapu být sama taky si neporadim :roll:.Ostuda, co?

Proč? :lol: Já se po rozvodu taky musela starat o svý auto sama. Nesnáším to. :lol: Chce to najít automechanika, kterej ženskou nenatáhne, když uvidí, že tomu nerozumí. Jednou mi v autě měnili katalyzátor a když jsem si do dílny přišla pro opravený auto, tak mi ten starej ukázali, že ho jako vyměnili. Kdyby mi ukázali úplně jinou součástku, tak to stejně nepoznám. :mrgreen: Ale vyřešila jsem to tak, že jsem si koupila nový auto, na tom se nic nes.re, jezdila jsem s tím jenom na garančku a to jsem vezla ráno a pak si pro auto jenom přijela. Teď jsem teda už musela na první technickou, měla jsem hrůzu, aby po mně nechtěli najet na ten kanál (bych tam určitě zahučela :mrgreen: ), ale dobrý, nechtěli. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
10.9.23 20:13

Vubec nevim, kam se treba obratit, kdyz se mi rozbije auto - podívej se na internet, kde jsou v tvém bydlišti nejbližší servisy. Vyber si třeba dva tři, zavolej a zeptej se, jaké značky aut opravují a kolik přibližně stojí pravidelná servisní prohlídka vozu s výměnou oleje a za kolik provádí přezutí pneu včetně vyvážení kol. To je naprostý základ, který se řeší u každého auta, každý rok, nebo v pravidelných intervalech. Podle toho se pak můžeš orientovat při výběru vozu.
Další úkony a opravy jsou náhoda, leda bys u nově pořízeného nového vozu věděla, že něco bude potřeba opravit hned.

Kdyz pojedeme treba nekam dal a na dalnici treba auto prestane jet.
**Nebo, kdyz bude auto v servisu, tak nemuzu zustat nekolik dni bez prace a neodvest deti. ** - toto řešit v pojištění, asistenci. Až budeš mít nový vůz, musíš si u něj vyřídit povinné ručení, to musíš mít ze zákona. Pokud si pořídíš auto mladší deseti let, doporučuje se mít i havarijní pojištění. Veškeré možné potíže, které tě mohou potkat, se pak řeší v rámci těchto dvou pojištění. Dostaneš od nich i tzv. asistenční kartičku - kdyby se cokoliv na cestách stalo, zavoláš na dané číslo a oni to s tebou vyřeší. Bez těchto dvou pojištění se ale nehneš dál.

Co vyplnit behem autonehody. - v autě musíš mít tzv. nehodový formulář, stáhneš na internetu, možná je k dispozici i na registru vozidel, až si budeš přihlašovat vůz na sebe a řešit techničáky… Já vozím v kaslíku v autě pár kopií v deskách a k tomu dvě propisky, nikdy nevíš, která zrovna nebude psát a naschvály se opravdu dějí. Tuším, že tužkou se to vyplňovat nesmí.
Na internetu si počti, ke kterým nehodám je nutné volat policii a co vůbec všechno dělat. Nezapomeň i na povinnou výbavu a taky malý hasicí přístroj, vesty pro každého pasažéra.

Jak dobit baterku, kdyz se treba v mraze vybije. Na koho se obratit. - k tomu vždycky potřebuješ někoho druhého, souseda, známého, někoho, kdo přijede se svým autem a připojíte obě baterie na startovací kabely. Mimochodem, ty si pořiď do auta taky a voz je s sebou. Doma v kůlně ti jsou naprd a druhá strana je u sebe taky nemusí mít. Nejsem si jistá, jestli lze tenhle bod mít taky v asistenci pojištění. Každopádně mít komu zavolat je určitě levnější, než si na tohle platit pojistné.

• Citovat
  • Upravit
Kutil Tom
10.9.23 20:18
@Anonymní píše:
Ahoj holky, moc se omlouvam za anonym, ale situace je pro me nova a tezka a nepreju si, aby se to zatim sirilo a mam tu zname.

Jsem na rodicovske, mame vice deti a s manzelem jdeme od sebe. Nechci popisovat celou situaci, je to komplikovanejsi, ale k memu dotazu.

Nikdy jsem neridila (ridicak mam), budu si muset poridit auto, abych sebe zvladla dopravit do prace, deti do skoly, na krouzky, mame psa atd..jsem na vesnici daleko od svych znamych. Tatu uz nemam a ted muj dotaz. Absolutne se v autech nevyznam. Vubec nevim, kam se treba obratit, kdyz se mi rozbije auto. Kdyz pojedeme treba nekam dal a na dalnici treba auto prestane jet. Co vyplnit behem autonehody. Jak dobit baterku, kdyz se treba v mraze vybije. Na koho se obratit. Nemam z toho lehke spani. (Nemam pobliz nikoho znameho). Nebo, kdyz bude auto v servisu, tak nemuzu zustat nekolik dni bez prace a neodvest deti. Autobusy nam vubec nevychazeji, jak potrebujeme (do budoucna zvazuji se odstehovat nekam s lepsi dostupnosti, ale ted to, zatim, nejde.)

Vim, ze je to pro nekoho hloupy dotaz, ale pro nas je to ted dulezite. Musim se postavit na vlastni nohy a vratit se do prace a tohle je pro nas ted “musthave”.

Opravdu prosim o radu, jak to resite, na koho se obracite.. jak do toho naskocit?

Vůbec to není hloupý dotaz. Když s tím nemáš zkušenosti a neměla jsi je ani kde nasbírat, je logické, že se musíš na všechno zeptat, a je naopak lepší se co nejvíc ptát předem, na cokoliv, co tě napadne.

Jinak většina toho je otázkou ceny. Jak drahé auto si můžeš dovolit pořídit (nové? ojeté? ), od toho se odvine případný servis. Asistence se dá taky vybrat různých úrovní, ale podle toho je taky různě drahá. Atd. Tak zkus nastínit, podle toho můžeš dostat konkrétnější rady.

• Citovat
  • Upravit
30308
10.9.23 20:52
@Anonymní píše:
Co se auta týče tak tyhle nechanické věci řešit nesnáším. Vždycky mám pocit, že má že mě mechanik akorad srandu když se pokousím vysvětlit co s tím je. Partner mi musí ty technický věci napsat páč já vůbec nevím. Dokonce i na přezutí radši nechávám obstarat auto mechanika :mrgreen:. Teď mě čeká technická. Bože fuj. Naprosto tenchapu být sama taky si neporadim :roll:. Ostuda, co?

Musíš si najít normálního mechanika, ale je jasné, že to není jen tak. Narazila jsem na dost chlapů, kteří ženskou fakt neberou. Já mám štěstí, že mechanik je v pohodě a nemá problém se mnou vyřešit problém a moje krkolomné vysvětlování bere v pohodě. Super to bylo jednou v pneu servisu, když jsme řešili, co bych dělala, kdybych někde píchla. Já že nic, protože sice vím co mám dělat, vše mám sebou, ale po nich to kolo stejně nepovolím. Tak mi ukazovali jak na to a naučili i mě s nižší váhou povolit kolo. :-) Ale chce to narazit na rozumného mechanika, to je základ. Jsem celkem technicky zdatná a stejně ze mě někteří dělají blbce jen protože jsem ženská.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30308
10.9.23 20:54

S hodně problémy ti pomůže slušná pojistka. Navíc se zkus v okolí pozeptat na slušného mechanika, který by zvládl běžnou údržbu. My nemáme problém se domluvit na termínu, aby nám to nezasáhlo do běžného života. Na technickou zásadně nejezdíme. Dáme auto mechanikovi a vrátí se s technickou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
10.9.23 22:41

Já si teda STK zařizuji sama, není to nic složitého, prostě tam zavolám a objednám se…
Když je to přes nějakého automechanika, vždycky je to o trochu dražší. Úplně zbytečně.

• Citovat
  • Upravit
3293
10.9.23 23:50

Dotaz to vobec nieje hlupy a bola ti dobre poradena asistencia, ta vyriesi vsetky problemy ktore sa urgentne vyskytnu po ceste. Ostatne problemy ktora ta mozu stretnut by som asi doporucoval riesit az ked ta stretnu, pretoze inak by si z toho mala teraz hlavu ako balon.

Na youtube je spusta zaujimavych videii, ako vymenit/doplnit (podla toho co mas v aute) prazdne koleso, ako nastartovat z druheho auta kablami…

Ja by som doporucoval pritele na telefonu a data v mobile ;-) Viem znie to trapne, ale naozaj nieje v moznostiach tohoto fora ta pripravit na vsetko co sa moze vyskytnut a ani sa to neda vsetko naucit naraz, ako budes jazdit skusenosti budu postupne pribudat, budes aj viac vediet atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2517
11.9.23 09:28
@Birds píše:
Já si teda STK zařizuji sama, není to nic složitého, prostě tam zavolám a objednám se…
Když je to přes nějakého automechanika, vždycky je to o trochu dražší. Úplně zbytečně.

Já ne, i u předchozí stařenky, jsem tak měla jistotu, že STK mít budu, a to bez starostí. U nového auta, to vždy spojuji se serviskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí