Auto s automatem: Je opravdu jen pro blbé ženské za volantem?

Anonymní
19.4.25 15:36

Auto s automatem

Je auto s automatem opravdu „auto pro blbé ženské za volantem“? Před lety mi kolegyně řikala, že to nejlepší, je mít auto s automatem. Já řídím, nebo bych spíš řídila, jenže jezdím hodně málo. Byla jsem totiž poučena, že neumím řadit. Autoškolu jsem dělala v době bez otáčkoměru, takže jaksi nejsem navykla ho používat, což je špatně. Takže mám dvě alternativy, buď jezdit MHD nebo si sehnat automat, pokud je to auto opravdu pro „blbé ženské“. Nějaký tip na malé auto s automatem?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8793
19.4.25 15:45

Že ti někdo řekl, že blbě radis, neznamená, že nesmíš jezdit… pokud neprotetuje auto, není důvod nejezdit. A pokud protestuje, tak to musíš slyšet. Jezdi naopak co nejvíc, abys to neposlouchala. Já jsem vždy radila podle zvuk motoru, ne podle otacek. Teď mám automat a ano, je to min práce, ale zas se rozciluju, že už má zařadit a on furt nic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
19.4.25 15:49
@Anonymní píše: Více

Pořiďte si EV s jednopedalovym řízením. Jen obouma rukama držíš volant a jedním pedálem zrychluje a i brzdis rekuperací. V nouzi druhou nohou opravdové brzdy. Nic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
19.4.25 15:49

Spousta moderních aut má taky u manuální převodovky ukazatel, kdy je potřeba řadit. Takže už se dávno člověk neřídí jen podle zvuku motoru nebo otáček. A ani to nejde takto jednoduše brát, protože třeba s větší zátěží (naloženým autem) a jízdě do kopce, je potřeba vyšších otáček, takže se řadí později.
Ale obecně, spousta manažerů jezdí autem s automatickou převodovkou. Dneska už je to i celkem běžná výbava, protože automobilky to montují z důvodů optimalizace emisí - prostě v emisním testu potřebují vyřadit část lidského řetězce, kdy řazení může ovlivnit výsledek emisí. Řazení je stejně jen jedna z mnoha činností, které řidič musí za jízdy dělat. Takže posuzovat podle toho dobrého nebo špatného řidiče, to se úplně takto nedá. A jako každá ostatní činnost - chce to cvik a čím víc a častěji budeš jezdit, tím lépe ti to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
19.4.25 15:50

@Midaku to řeší elektroauto s jedním převodem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.25 15:52

@Midaku děkuji za názor. No, já měla svůj systém řazení, částečně podle zvuku, částečně podle rychlosti, což je špatně. Jo, názor chlapa. Jezdí se přece podle otáčkoměru. Takže mi sebevědomí klesá hodně nízko a nedokážu už pomalu dojet ani do obchodu a raději tahat vše v rukach. Jo, není nad to mít vlastní auto, proto přemýšlím o auto, co „není pro chlapy a je na nic“.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.25 15:53
@Petr-33 píše: Více
ano, o ukazateli vím, ale byla jsem poučena, že je na nic, protože to ukazuje špatně. Takže podle něj neřadit.
  • Citovat
  • Upravit
3160
19.4.25 15:55

Snad všichni řidiči, které znám řadí podle zvuku motoru. Já také řadím podle zvuku a rychlostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
19.4.25 15:57

Porid si auto, který se TOBE bude řídit dobře. Na manuál se vykašli. To je stejně technologie minulosti a časem zmizí na malé výjimky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21637
19.4.25 15:57

Promiň, ale pokud jezdíš s debi..lem na místě spolujezdce, tak ti nepomůže nic. On si najde na kritizováni něco jiného. :roll:
Jinak já řadím částečně podle zvuku a zbytek podle situace. Otáčkoměrem se neřídím vůbec. Začni jezdit sama a trénuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
19.4.25 15:58

Já třeba jezdím +- podle ukazatele. Teda nejezdím podle něj, řídím se podle toho, jak auto jede, jaké má otáčky,… Ale téměř vždycky se s řazením trefím do chvíle, kdy to ukáže i ukazatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
19.4.25 16:01

Prostě si pořiď auto, které má automat. Tečka. Netřeba debatovat, co je a není pro ženské, mužské. To jsou zbytečné řeči. My máme doma taky druhý automat. Pořizoval se, protože jen ho chtěla já. Mému muži je to jedno, jestli má automat nebo manuál. On krom letadla a ponorky řídí snad vše, co jezdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
19.4.25 16:01
@AnnieTRoj píše: Více

Já řadím podle toho, jak auto jede. Přece s plně naloženým/obsazeným autem musím řadit jinak, než když pojedu sám. Třeba při rozjezdu z obce do kopce bude mít auto při řazení (třeba z trojky na čtyřku) jiné otáčky, když pojedu sám a jiné (téměř jistě vyšší otáčky) když pojedu v plném obsazení a ještě třeba budu mít i vozík nebo plně naložený kufr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
19.4.25 16:02

Takže jsi narazila na idiota, co neumí řadit….. :mrgreen: Slušný řidič totiž umí řadit podle zvuku motoru a chování auta. Prosím tě, v klidu. Dneska mají všechna auta se silnou motorizací automat. A to fakt nejsou auta pro neumětely. Nenech si nic nakecat od nějakýho nýnanda…. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.4.25 16:07

Jen se to blbe střídá. A clovek ten manulal nechce uplne zapomenout, ale automaty jsou budoucnost, lpet na manualu je jako tesknit, ze uz neni treba motor roztacet klikou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová