Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Tak my mame auto z Nemecka celkem cerstve, jen nam ho tedy dovezl nekdo jiny, ale tady v CR uz jsme si to obehavali sami. Delal to pritel, tak nevim, jestli to napisu uplne presne, ale jako prvni urcite udelat pojistku (povinny ruceni), pak na emise, technickou, s tim na dopravni, zaplatit pripadnou eko dan u starsiho auta, zaplatit spz a je to
, snad jsem na nic nezapomnela
Eko dan byla 3tis. A celkem nas to vyslo na 8tis? Fakt presne nevim, musela bych se zeptat. Vim jen, ze ta technicka je poprve drazsi, kdyz jeste neni auto v evidenci CR a taky se plati 1500 za dovoz.
Máme obě auta dovezené ze SRN a přesně jak píše Gavotka. Nejdřív pojišťovna, pak emise a STK a pak na dopravku. Eko daň se platí podle toho jakou emisní normu splňuje auto - my u jednoho neplatili žádnou a u druhého 3 tis. Na dopravce ti přidělí SPZ a vypíšou „velký techničák“ a s tím pak dojdeš zpátky na pojišťovnu, aby ti na pojistku napsali SPZ. Do té doby chodíš s původním techničákem a kupní smlouvou, kde jsou VIN kódy a technické parametry auta.
Dovozu bych se nebála, papíry jsem oběhávala sama i s malým dítětem a během 1-2 dnů hotovo ![]()
Muzu potvrdit
, dnes uz je to bezna vec a nikde nebyl problem ![]()
hele ale ono sa to teda moc neoplati, ci? My sme tiez rozmyslali nad autom z DE, ale pri pripocitani 8 litrov za zbytocne vybavovacky sme sa nakonec rozhodli pre auto zo SK.....
to záleží po jakém autu koukáš. Nám se u prvního jednoznačně vyplatilo, u druhého staršího to vyšlo na zhruba stejné peníze jako auto tady z bazaru, ale dle mého názoru je v lepším stavu, než ty co nám nabízeli tady (jak vybavení, tak tachometr atd. - bráno u stejného motoru a r.v.).
Jen si dávej pozor na podvodníky. My si vyhlídli auto v Německu, všechno vypadalo seriozně, dokud nechtěli nějaký peníze dopředu. To samozřejmě nehrozilo, tak jsme hned vycouvali. Když se nám to stalo podruhé, raději jsme koukali po autech u nás, jen první vlastník, s knížkou… cenově nás vybraný typ auta vyšel zhruba stejně jako se prodává v Německu.
Děkuju moc za rady a za zkušenosti. Já jsem slyšela, že se platí nějaký poplatek mezi 5000-10 000kc za prehlaseni a pak plus technicka atd ![]()
Me nejde ani o to aby to vyslo levneji, ale pritel je nemec. Na podvodníky to on už si pozor dá ![]()
No, záleží na tom, jaké auto kupuješ. Starou škodovku bude asi lepší koupit tady, ale když koukáš po něčem lepším, Německo se opravdu vyplatí. U dražších aut jdou rozdíly až do statisíců. My jsme kupovali manželovo auto před dvěma lety a rozhodně se vyplatilo ho koupit v Německu ![]()
hele, koukni na tohle http://www.prihlaseni.cz/, ale i ty ceny bych brala trošku s odstupem. My třeba za emise platili 500,– a ani ta STK nebyla tak drahá…
a ty částky jak píšeš jsou asi ta ekodaň u starších vozidel. Novější vozy mají už většinou normu Euro4 a tam to tedy odpadá…
lulje píše:
No, záleží na tom, jaké auto kupuješ. Starou škodovku bude asi lepší koupit tady, ale když koukáš po něčem lepším, Německo se opravdu vyplatí. U dražších aut jdou rozdíly až do statisíců. My jsme kupovali manželovo auto před dvěma lety a rozhodně se vyplatilo ho koupit v Německu
Tohle byla reakce na CUTTYSARK.
Má někdo zkušenost s koupí auta na německých papírech a s jeho registrací na firmu (plátce DPH)? Našla jsem tohle: Vozidlo pořízené za úplatu z jiného členského státu do tuzemska jakoukoliv osobou (tj. plátcem, neplátcem nebo soukromou osobou) je dle § 2 odst. 1 písm. c) zákona o DPH vždy předmětem daně v tuzemsku a před vlastní registrací vozidla musí být tato daň uhrazena. ale teda měla jsem za to, že se to týká pouze nových aut
klasické náležitosti při registraci dovezeného auta vím, ale je potřeba zařídit ještě něco navíc když se jedná o koupi auta firmou? Děkuji mnohokrát ![]()
Obnovuji diskusi. Líbí se nám auto v Německu. Konkrétně Toyota Previa. Vyplatí se dovoz z De a jak staré auto je možné dovést do ČR, aby se dalo přihlásit. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den,
ikdyž tohle téma jsem zas tolik nepatří, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s koupí auta v DE, jaké podmínky musím splňovat při koupi, co zařídit abych pak auto mohla používat v ČR a kolik stojí a co musím vše udělat pro přehlášení?
Děkuji