Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Tůmička tak já si myslím, že pokud nemá 9kg, tak v té sedačce prostě nebude tak v bezpečí..protože by bylo dítko malinkaté..
@Katula1234 ale jak jsem psala, klidně ani roční dítě nemusí mít 9 kg, ale může být dlouho (třeba moje kamrádka má 13m chlapečka, má teď 9 kg, ale je hrozně dlouhý, takže do sedačky vajca se nevešel už v osmi měsících)
@Tůmička no tak by musel jít do té 0-18kg..prostě dle mě ta sedačka 9-18kg není udělaná pro menší děti..že jako by neměli takovou ochranu..teda já si to tak myslím ![]()
@Katula1234 Mě to jen tak zajímalo. Samozřejmě počkám prostě. Když už máme tu 9-18kg, tak počkáme na tu
@Tůmička píše:
@Katula1234 Však ho do ní nedávám![]()
jen jsem se ptala na těch devět kilo.. proč tam nestačí, že dítě samo sedí, proč je to limitovaný těma kilama. Malej je pecivál, je mu jedno, že je tam jak sardinka, takže dokud nebude sám sedět, tak ho do další dávat samozřejmě nebudu.
Není to kvůli tomu, aby (sice možná nekvalitně, ale aspoň nějak) zamezili tomu, že do posměrné sedačky dáš dítě, které ještě nemá tak silný krčík a případný náraz by mu mohl přivodit poškození krční páteře? ![]()
Spíš tam bude nějaký obecný kompromis, ostatně podle nových zákonů už se to snad ani nebere na váhu, ale právě na věk..
Mimochodem, kdyůž píšeš o té sardicne - víš, že do autosedačky nesmíš dát dítě v bundě či kombinéze?
@Damael a v čem ho tam mám dát v -10 stupních? A i kdyby nebylo -10, tak v -2 je dost zima. Já už ho ze sedačky vyndavám, nechávám ji v autě, protože se sedačkou ho neunesu. A proč se tam nemá dávat v bundě?
@Damael Takže než bych ho donesla bez bundy do auta, tak mi zmrzne, nebo při nejmenším dost nastydne. Auto topí, až když parkuju ![]()
@Tůmička Do vajíček se kvůli tomu dělají ty speciální zavinovačky, které jsou upnuté na popruzích. Je to kvůli tomu, aby popruhy pevně seděly na ramíncích a nesjížděly.
@Tůmička - do větší autosedačky se dítě dáva až když samo sedí, má 9 kilo uvádí se i věk - min. 9 měsíců. Je to z bezpečbostních důvodů - správně vyvinutá krční páteř, zádové svalstvo atd…
Pokud z vajčka přečuhují nohy, tak to nevadí, poku čouhá hlava už to vadí.
Pokud dítě nesplnuje ty 3 zásady a už se do vajčka nevejde jsou autosedačky 0-18 kg, které se také dávají do protisměru- což je pro dítě nejlepší z bečnostního hlediska.
A obecně se všude říká, že do autosedačky a i dospělí člověk má usedat do auta bez bundy. Pro děti jsou speciální zavinovačky nebo fusaky do autosedačka a dospělí člověk něco vydrží - a snad máte v autě taky topení…
@mom.kri @Damael tak by mě holky zajímalo prosím, prosím..jakej ten fusak je vhodnej?? můžete mi hodit odkaz? když můj syn má 75cm??
@mom.kri píše:
@Tůmička - do větší autosedačky se dítě dáva až když samo sedí, má 9 kilo uvádí se i věk - min. 9 měsíců. Je to z bezpečbostních důvodů - správně vyvinutá krční páteř, zádové svalstvo atd…
Pokud z vajčka přečuhují nohy, tak to nevadí, poku čouhá hlava už to vadí.
Pokud dítě nesplnuje ty 3 zásady a už se do vajčka nevejde jsou autosedačky 0-18 kg, které se také dávají do protisměru- což je pro dítě nejlepší z bečnostního hlediska.
A obecně se všude říká, že do autosedačky a i dospělí člověk má usedat do auta bez bundy. Pro děti jsou speciální zavinovačky nebo fusaky do autosedačka a dospělí člověk něco vydrží - a snad máte v autě taky topení…
To sice máme, ale to začne topit až když parkuju ![]()
@Damael Já mám fusak od emitexu, ale teda ani do toho bych tam dítě v této zimě nedala bez bundy. To je dost zima. A hlavně, pak když dítě vytahuji z auta a někam jdeme, tak by mi zmrzlo nebo nastydlo.
@Katula1234 - fusak od Emitexu má 90cm, a určitě sjou i další, jen zapátrat na netu.
My máme tento, ale moc jsem ho nepoužívala, spíš dětem dám deku, teď, co jsou starší, tak do auta jdou v punčocháčích a svetru a při vyndavání dostanou kombinézu, nebo jdou do fusaku v kočáře..
Aha.. takže odkazy na stránky firmy Aesthetic má eMimino blokované - nevím, co si udělali, každopádně firmu Aesthetic si na internetu najdeš rovnou tak, že před to jméno dáš www. a za jméno. cz - a tam pak si najeď na rychlozavinovačky..
@Tůmička - než dítě vyndám z auta tak ho samozřejmě obléknu,…malé bylo tu první zimu 3/4 roku a ve vajčku jezdila ve flaušové kombinéze, která přilehne lépe na tělo, než klasická kombinéza nebo bunda, po připásání měla přes sebe ještě deku - když se jelo někam dál, a než jsem ji z auta vyndala dala jsem ji ještě zimní bundu…
Super..takže do fusaxu od emitexu by se mi vlezl..tak po tom zapátrám..protože já nosím syna do auta v zimní bundě..děku mám u sebe a vyslíkám ho z bundy a zakrývám dekou, ale prostě to je šílený ted v té kose..kdybych měla chlapa doma, tak ho nechám napřed vytopit auto..ale bohužel smůla..a i pod tou dekou si myslím, že mu nemůže být úplně teplo..