Autosedačka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10482
4.10.10 09:56

sedačka od narození do 12 let je dost blbost z hlediska vlastnstí, podle mého to nejde skloubit.., a i kdyby taková existovala, materiály nevydrží. životnost sedačky je 5 let, poté ji výrobce doporučuje vyměnit, prootže negarantuje kvalitu plastových částí.
určitě nekupujte sedačku na vánoce, ona stárne, i dkyž ji nepoužíváte!! raději se třeba domluvte na opožděném dárku, nebo na penězích na sedačku nebo dárku k prvním narozeninám a tak, pokud je to kvůli fin. daru od rodiny.

pokusím se ti shrnout poznatky o autosedačkách:
ve vajíčku vydrží většina dětí zhruba do 10-13měsíců, jestli se jim to líbí nebo ne, je irelevantní, jiná alternativa neexistuje, dítě musí sedět protisměr jízdy, nemá vyvinuté zádové a krční svalíky a tělo není připravené zvládnout případný čelní náraz (při kterém na něj pusobí síla asi 10tun!)
ve vajíčku mu mohou čouhat nožičky, nesmá přečuhovat hlava - měla by být asi 1-2cm pod okrajem sedačky. a pásy by neměly jít pod ramínka.

do posměrné sedačky musí splňovat tři kriteria - min. 9měsíců, 9kg a samostatný pevný sed. v opačném případě, pokud je i přesto vajíčko malé, musí do sedačky 0-18kg.

je lepší pro pohodlí dítěte koupit určitě po vajíčku sedačku 9-18kg. jsou polohovací, a i přesto ti zpočátku přijde, že v ní moc sedí a nevyspinká se.. mají krásné opěrky hlavy, rostou s dítkem, a jsou dostatečně malé na to, pojmout necelého ročáka..aby v ní neplaval..

naproti tomu ta pallas, co zmiňuješ - je to kvalitní sedačka, to ano, ale základem je sedák 15-36kg, ke kterému patři pultík. sedačka je polohovatelná docela málo, myslím, že maličké dítě se v ní nevyspí..
navíc tuhle je potřeba jistě ozkoušet v autě, potřebuje dlouhý pás a ne do každého pasuje!

raději bych počkala minimálně na jaro, kdy budou nové kolekce, - ne kvůli barvám, ale kvůli stáří.. a poohlédla se po 9-18kg., určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
4.10.10 14:37
Kapsarecek píše:
freeonit píše:
no kazdopadne malej to dostane na vanoce tak chci prave zjistit jaka by byla nejlepsi… me seprave libi tako http://autosedacky.heureka.cz/…pallas-2010/ ale zase si rikam ze je az do tech 36kg a je docela levna tak jak bude kvalitni?… :nevim:
my ji kupovali k prvnim narozeninam,driv bych dite z protismerne sedacky nevyndavala

já má sedačku 0-18kg a jezdí po směru už dávno?Bylo mu 10 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102821
4.10.10 14:43
kecačka píše:
Kapsarecek píše:
freeonit píše:
no kazdopadne malej to dostane na vanoce tak chci prave zjistit jaka by byla nejlepsi… me seprave libi tako http://autosedacky.heureka.cz/…pallas-2010/ ale zase si rikam ze je az do tech 36kg a je docela levna tak jak bude kvalitni?… :nevim:
my ji kupovali k prvnim narozeninam,driv bych dite z protismerne sedacky nevyndavala

Nevím co myslíš tím dávno, ale dříve než od 9 měsíců je to defacto protizákonné… a určitě je to co nejdéle v protisměru bezpečnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
4.10.10 14:48

Já nevím,ale neumím si předastavit,cpát skoro roční dítě do vajíčka! :nevim: My jsme z vajíčka šli asi po 6 měsíci a koupili 0-18kg,je polohovací což vyhovovalo,protože malý ještě neseděl…a jezdí od začátku po směru jízdy,tu kategorii 9-18 jsme taky zvažovali,ale ta je pro sedící dítě a které dosáhlo 9kg a to náš syn v té dobe neměl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
4.10.10 14:51
j.a.n.i1 píše:
kecačka píše:
Kapsarecek píše:
freeonit píše:
Nevím co myslíš tím dávno, ale dříve než od 9 měsíců je to defacto protizákonné… a určitě je to co nejdéle v protisměru bezpečnější.

Takže 0-18kg jsou od devíti měsíců?To je blbost,ne?Jak jsem to měla vyřešit,když se do vajíčka nevešel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102821
4.10.10 14:56
kecačka píše:
j.a.n.i1 píše:
kecačka píše:
Kapsarecek píše:
freeonit píše:
Takže 0-18kg jsou od devíti měsíců?To je blbost,ne?Jak jsem to měla vyřešit,když se do vajíčka nevešel?

Ne, 0-18 jsou od narození, ale do 9 měsíců se musí poutat protisměrně, u stadardních to jde myslím do 13 kg, BeSafe je možno poutat protisměrně až do těch 18 kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
4.10.10 14:58

Tak já zase slyšela že proti směrně se musí poutat do 9kg,jak splnuje 9kg tak může normálně…

No a ted nás někdo rozsudte! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102821
4.10.10 14:58
kecačka píše:
Já nevím,ale neumím si předastavit,cpát skoro roční dítě do vajíčka! :nevim: My jsme z vajíčka šli asi po 6 měsíci a koupili 0-18kg,je polohovací což vyhovovalo,protože malý ještě neseděl…a jezdí od začátku po směru jízdy,tu kategorii 9-18 jsme taky zvažovali,ale ta je pro sedící dítě a které dosáhlo 9kg a to náš syn v té dobe neměl…

Nojo, ale základní podmínky pro jízdu po směru jsou stejné jako pro tu sedačku 9-18… tj. alespoň 9 kg, 9 měsíců a samostatně sedět. Jinak to může být v případě nehody sakra vážný, protože mu nic nedrží hlavičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
4.10.10 15:04
j.a.n.i1 píše:
kecačka píše:
Já nevím,ale neumím si předastavit,cpát skoro roční dítě do vajíčka! :nevim: My jsme z vajíčka šli asi po 6 měsíci a koupili 0-18kg,je polohovací což vyhovovalo,protože malý ještě neseděl…a jezdí od začátku po směru jízdy,tu kategorii 9-18 jsme taky zvažovali,ale ta je pro sedící dítě a které dosáhlo 9kg a to náš syn v té dobe neměl…
Nojo, ale základní podmínky pro jízdu po směru jsou stejné jako pro tu sedačku 9-18… tj. alespoň 9 kg, 9 měsíců a samostatně sedět. Jinak to může být v případě nehody sakra vážný, protože mu nic nedrží hlavičku.

Aha,tak to jsem nevěděla tak ještě že se nic nestalo…ted už je to jedno,má deset měsíců pryč,váží 10,6kg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
4.10.10 15:40

rozsouzení je snadné, tak kritériaa jsou opravdu tři a musí být splněna všechna najednou!! 9kg, 9m a samostatný sed.
každé má svůj význam, samostatný sed je skoro nejdůležitější, co posuzovat, z hlediska motorické zdatnosti dítěte a síly zádových a krčních svalů, s čímž souvisí i váha dítěte, pokud váží méně než 9kg, většinou nemá svalovou konstrukci uzpůsobenou na jízdu po směru. 9m je ze stejného důvodu.. (je ale pravdou, že některé děti jsou lehoučké a 9kg dosáhnou po roce, atd. a moje třeba sedělo v 7m..)

v 6m je vozit po směru nebezpečné pro život dítěte.

při nárazu působí obrovské síly a tělo dítěte to není schopno zvládnout. jestli jste někdy bourali, víte o čem píšu.. v protisměru je tou silou tlačeno do sedačky, kdežto po směru je vymrštěno dopředu..

omlouvám se za popis, nechci moralizovat, co se stalo, stalo se, hlavně, že se nebouralo, ale je to spíš pro ostatní, co se k tomu teprve chystají.. je opravdu důležité dodržet všechna krietria.

0-18 kg sedačky jsou pro děti od narození. většina z nich se i musí v zhruba těch 9-13kg dítěte připoutat po směru jízdy (až na jednu vyjímku kterou je BeSafe, jelikož je norská a tam je povinný protisměr do 2.5 let!!).

že si někdo nedovede představit roční dítě ve vajíčku? já si zase nedovedu představit 6m dítě v posměrné sedačce!
Vojat není a nebyl prcek a jezdil ve vajcu do 11m, do chvíle, než mu opravdu bylo malé. před pár týdny jsme přešli na 15-36kg sedačku a v té předchozí jezdil do slova a do písmene do poslední chvíle. pokud nepřekročí kriteria pro danou sedačku, vždycky je ta pro mladší dítě bezpečnější, než ta větší.. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
4.10.10 15:43
kecačka píše:

a v čem je 0-18 kg po směru jiná než 9-18kg po směru? obě jsou po směru pro sedící dítě.sed je právě ono kriterium pro posměr…viz výše vysvětluju proč..
(polohovací jsou po směru dost podobně..) 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
4.10.10 23:04
Nataša píše:
kecačka píše:
a v čem je 0-18 kg po směru jiná než 9-18kg po směru? obě jsou po směru pro sedící dítě.sed je právě ono kriterium pro posměr…viz výše vysvětluju proč..
(polohovací jsou po směru dost podobně..) 8-)

no 0-18 je jiná tím že je i pro novorozence které nesedí a dá se polohovat daleko víc než kategorie 9-18,ale je to jiné i v tom jak je ta sedačka udělaná,náš syn v těch 6 měsících měl možnost jet v té 9-18kg a i když měl polohu leh,tak stejně když třeba usnul tak hlava mu padala dopředu…
Ale ty píšeš že jsou obě pro sedící dítě,což ta 0-18kg není,protože je i pro narozená miminka,ale celej zakopanej pes je v tom,že jsme neznalí a pořádně jsme se neptali jak to má být sparávně a dali sedačku po směru,ale máme takovou,která jde i proti,jsou dvě varianty…a myslím že už u 9-18 to už nejde…takže to byla naše chyba,ale nnemáme rozhodně špatnou sedačku… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák