Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak tvoje dcera v tom nebude ale pořád jako ty.. hlavně jestli budou kouřit u otevřeného okna, tak to snad tak tragický nebude
To je těžký no, pokud takhle kouří celý život, neodnaučily je to ani jejich vlastní děti, tak je to neodnaučíš tím, že jim koupíš antitabák, a je to jejich život.
Jak často potřebuješ hlídat? Pokud rodiče nekouří před dítětem, ale chodí k oknu v kuchyni, tak je to na starého kuřáka docela dobrý ústupek, a pokud ti to vadí i tak a máš pocit, že je dítě načichlé, tak dítě vždy při vyzvedávání převlékni.
A nebo ji tam prostě nevoď… ![]()
Smrad je druhořadý ale dítě bych nedala v kuřácké domácnosti
Je jasné že je to tam načichlé všude a dítě bude i po chvilce tam smrdět ![]()
Koureni doma je fakt hnus. Byla jsem jednou u sousedky a ta si taky k zapalene cigarete otevrela okno, ze to vyvetra. To, ze tim smrdelo vsechno v byte, necitila, ja jsem na to taky citliva, uz k ni na navstevy nechodim, svoje obleceni jsem hned po tom prala, bylo desne nacuchle, takze to chapu. Zakladatelko a nemohli by hlidat u vas doma?
Jinak naši doma taky kouřili, pravidelně v kuchyni. A nikdy sme kouřem nesmrděly. Podle mě nejvíc natáhne oblečení, když kouříš tam, kde je uskladněné oblečení (nastevřené skříně a pod.), ale z pár cigaret (u otevřeného okna) ve vedlejší místnosti to určitě nenatáhne. Spíš si na to citlivější z dětství…
@Anonymní píše:
Ahoj holky jdu se k vám vyzpovidat. Moji rodiče kouří v bytě a to hodně. Před malou nekouří ale chodí do kuchyně při otevřeném okně. Je mi z toho smutno jako dítě mi to ve škole dávaly děti sežrat že smrdím a že určitě kouřím moji mámě jsem to začla říkat, ale žádná zmena, mě z toho bylo hodně na nic. Porad jsem brečela a byla hodně citliva. Když jsem byla starší začla jsem kupovat aspoň do svého pokoje s bráchou vůni, ale nasim to smrdelov pokoji nekouřili, ale chtěla jsem se cítit dobře aspoň tam. Stále jsme se hadali kvůli úklidu, protože každou možnou chvíli jsem uklízet, a že to tam smrdí připravkama. jde o to že oni jsou jediny kdo nam můžou s dcerkou pomoci až nastoupim do prace ale nechci aby si prožívala to samé, bohužel neci pomoc budeme potřebovat.
Dala jsem jim vůni ale nepoužívají ji prý smrdí
Sakra nic nesmrdí jako kouř s cigaret
já jsem nekuřák a nikdy jsem cigára do pusy nedala
To žádný jiný rodič nekouřil? Pamatuju si jako malá že bylo běžné že každý kdo kouřil tak kouřil doma, když dávají nějaký starší film tak tam taky hulej jak fabriky
Pokud budeš potřebovat pomoc s hlídáním ale tohle ti tak moc vadí tak si budeš muset sehnat asi jiné hlídání. ![]()
Synovec odnesl častější pobyt v bytě kuřáků (babčka a děda, normálně kouřící v bytě, před dítětem jenom na balkoně) astmatem. Švagrová bohužel v jeho 5 měsících musela nastoupit do práce a kluk tam strávil tak 1-2 dny v týdnu. Teď je mu 9 a bez kortikoidů nevyjde schody. Podle alergoložky, ty látky, co se uvolňují ze zakouřených stěn a nábytku jsou koncentrovanější a toxičtější než samotný cigaretový kouř. Osobně bych do takového prostředí odmítla dítě vůbec vodit.
Edit: Podle alergoložky jsou k astmatu náchylnější děti co mají kuřáky prarodiče i když rodiče nekouří.
No budu se muset zařídit aby hlidali co nejméně a nebo jak říkáte u nás my máme balkon takže by to bylo bez problémů ![]()
@Heivka né že bych to chtěla nějak snižovat, ale dneska má astma kde kdo (není se co divit, vzhledem ke kvalitě ovzduší). Tvrdit, že dítě dostalo astma protože bylo jeden až dva dny v týdnu několik hodin v bytě, kde se kouřilo na zavřeném balkoně, je podle mě hodně přitažené za vlasy, a je to jen pro lékařku, případně pro maminku jednodušší, na co to hodit.
Věci a hracky co malá u rodičů má uskladněné v našem bývalém pokoji a tam se nekouří a dvere jsou zavřené ![]()
Tchyně je taky těžká kuřačka a kouří doma. My jsme nekuřáci. Beru to tak, že je to její domov a nemám jí do toho co mluvit. Ona mi taky nemluví do toho co si doma dělám. Když se mi to nelíbí tak tam prostě dceru nedám ![]()
Tak tvoje malá v tom nebude pořád jako ty. A když budou kouřit v kuchyni u otevřeného okna. Nebo se domluvit, že když budeš potřebovat hlídat aby se hlidalo u tebe doma ![]()
Bohužel jejich domov a jejich volba. Pokud ti vlastně dělají laskavost s hlidanim, tak se holt nedá nic dělat. Mne jako malou hlídala babicka, která vykourila dvě krabky denně ![]()
Partnerovi rodiče taky doma kouří. Domluvili jsme se, že pokud u nich budeme na návštěvě, nebudou doma kouřit vůbec, takže aspoň děti nebudou dýchat tak hrozný vzduch. Chodí kouřit ven, ale stejně nám pak všechny věci po návratu domů smrdí a já musím i nepoužité oblečení vyprat. Kouření u okna je úplně k ničemu, to dělali, když jsme k nim jezdili a já byla těhotná, stejně většina kouře šla zpátky do bytu a mě pálily oči a nos.
Upřímně - já bych pomoc od nich prostě oželela. Zakazovat jim kouření nemůžeš, pokud sami nebudou chtít to omezit, mají na to právo. Já mám dvě děti, chodím do práce, pomoc nemám taky žádnou, zařídila jsem se podle toho. Samozřejmě jim nijak neupírám styk s vnoučaty, ale k nim domů jezdíme minimálně, vídáme se buď u nás nebo na chatě, kterou využívá širší rodina a platí přísný zákaz kouření uvnitř.
To, že dětem od nich smrdí oblečení, vlasy, hračky, cestovní postýlka… to bych ještě přežila, kdyby šlo jen o ten smrad. Ale nechci, aby dýchaly ten hnusný vzduch a ničili si tím zdraví. Na tchyni s tchánem jsou už bohužel vidět velké následky. I když jsou poměrně mladí, ještě nejsou v důchodu, už mají oba plíce na odpis a spoustu dalších zdravotních problémů.
Ahoj holky jdu se k vám vyzpovidat. Moji rodiče kouří v bytě a to hodně. Před malou nekouří ale chodí do kuchyně při otevřeném okně. Je mi z toho smutno jako dítě mi to ve škole dávaly děti sežrat že smrdím a že určitě kouřím moji mámě jsem to začla říkat, ale žádná zmena, mě z toho bylo hodně na nic. Porad jsem brečela a byla hodně citliva. Když jsem byla starší začla jsem kupovat aspoň do svého pokoje s bráchou vůni, ale nasim to smrdelo
v pokoji nekouřili, ale chtěla jsem se cítit dobře aspoň tam. Stále jsme se hadali kvůli úklidu, protože každou možnou chvíli jsem uklízet, a že to tam smrdí připravkama. jde o to že oni jsou jediny kdo nam můžou s dcerkou pomoci až nastoupim do prace ale nechci aby si prožívala to samé, bohužel neci pomoc budeme potřebovat.
Dala jsem jim vůni ale nepoužívají ji prý smrdí
Sakra nic nesmrdí jako kouř s cigaret
já jsem nekuřák a nikdy jsem cigára do pusy nedala