Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Partnerovi rodiče taky doma kouří. Domluvili jsme se, že pokud u nich budeme na návštěvě, nebudou doma kouřit vůbec, takže aspoň děti nebudou dýchat tak hrozný vzduch. Chodí kouřit ven, ale stejně nám pak všechny věci po návratu domů smrdí a já musím i nepoužité oblečení vyprat. Kouření u okna je úplně k ničemu, to dělali, když jsme k nim jezdili a já byla těhotná, stejně většina kouře šla zpátky do bytu a mě pálily oči a nos.
Upřímně - já bych pomoc od nich prostě oželela. Zakazovat jim kouření nemůžeš, pokud sami nebudou chtít to omezit, mají na to právo. Já mám dvě děti, chodím do práce, pomoc nemám taky žádnou, zařídila jsem se podle toho. Samozřejmě jim nijak neupírám styk s vnoučaty, ale k nim domů jezdíme minimálně, vídáme se buď u nás nebo na chatě, kterou využívá širší rodina a platí přísný zákaz kouření uvnitř.
To, že dětem od nich smrdí oblečení, vlasy, hračky, cestovní postýlka… to bych ještě přežila, kdyby šlo jen o ten smrad. Ale nechci, aby dýchaly ten hnusný vzduch a ničili si tím zdraví. Na tchyni s tchánem jsou už bohužel vidět velké následky. I když jsou poměrně mladí, ještě nejsou v důchodu, už mají oba plíce na odpis a spoustu dalších zdravotních problémů.
No já to nesnáším, rodiče z obou stran kouří, ale když jsou tam děcka chodí ven…přesto dítka jsou načichlá a hned doma je ženu do koupelny a věci letí do pračky, nesnáším to, manžel taky kouří, ale jedině venku a hned jde do koupelny, přesto to smrdí a hádáme se snad jenomm o tom ![]()
naši taky kouřili doma a smrdělo to všude, i když kouřili jen v jedné místnosti, proto to dodnes nesnáším
nemůžou chodit ven?
A hlídat u vás za vašich podmínek by nemohli?
To je teda strašná bezohlednost, kouřit doma, kde jsou malé děti (ať už ty, jako malá, tak nyní jejich vnučka). Ale to je u kuřáků bohužel dost častý jev
Manžela táta taky kouří. Začal po 5 leté pauze
A nechápe, že když odjíždíme a on se loučí s dětma tak, že do auta strčí celou hlavu pomale i s cigaretou, tak já to tam cítím ještě půl hodiny.
Jak začal znova, tak jsem s nima kamsi jela a řekla jsem mu, že má auto teda pěkně zahulený a on, že tam nekouří. Podle něj ne - sedí s otevřenýma dveřma nohama ven nebo má otevřené okno a sedí v autě. A to podle něj NENÍ kouření v autě. ![]()
Jinak je to děda k nezaplacení, vnučky miluje a vztahy jako takové mám s manželovými rodiči na jedničku.
@arinecka píše:
To žádný jiný rodič nekouřil? Pamatuju si jako malá že bylo běžné že každý kdo kouřil tak kouřil doma, když dávají nějaký starší film tak tam taky hulej jak fabrikyPokud budeš potřebovat pomoc s hlídáním ale tohle ti tak moc vadí tak si budeš muset sehnat asi jiné hlídání.
Je to tak, pamatuju si, že kouřit doma bylo kdysi zcela běžné. Sice to nechápu, jak jsme to mohli vydržet, ale bylo to tak. Můj táta kouřil hodně, a pamatuju si, že kouřil ráno na záchodě, jít po něm bylo za trest:-). Jinak doma kouřil na balkóně. Ale tu ranní na záchodě si neodpustil. Budiž mu k dobrému, že při prvním infarktu přestal ze dne na den a byl klid:-).
Můj děda kouřil taky, pak mu přišli na silné astma, tak to omezil, ale tajně kouřil z okna a myslel si, že to nikdo neví. Babička s dědou bydleli v paneláku a kouřili doma běžně. Tehdy to fakt bylo normální. Od mého muže ale rodiče ani nikdo z rodiny nekouří ani nikdy nekouřili.
Jsem ráda, že teď už ne, že doma fakt kouří z další generace málokdo, že se dělají nekuřácké hospody a že zavedli ten zákon o zákazu kouření vůbec ve všech restauracích.
Bohužel když potřebuješ pomoc a jiná není..tak musíš ustoupit..zkus at chodí kouřit na balkon - a zavřou za sebou dveře..sice načichnou ale nebude to v bytě..( kouření u otevřeného okna je na nic..stejně ten smrad jde do bytu a ne ven )..
Nebo at hlídají u vas a tam mají zakázáno kouřit, ale to zas nemůžeš vědět jestli vydrží..budou si chtít jít zapálit ven, nechají dítě doma a co se muže stát..
Já jsem ráda že u nás nekouří nikdo ani naši ani tchánovci..my jsme taky od hlídání daleko, budem to muset nějak zvládnout, ale jsem ráda..aspon nám do výchovy nebude nikdo mluvit, nebudou porušovat naše pravdila a tak..
A co tedy, aby hlídali u vás? Protože byt kuřáků je prostě tím kouřem načichlý a s tím se nedá dělat nic, někdy nepomůže ani vymalovat. Takže se domluvit, že v případě hlídání budou hlídat u vás a kouřit mohou pouze venku. Tak vám věci nenačichnou.
@inkakřivák to by ses divila..oni sami načichnou tím smradem venku a donesou ho i dovnitř - na oblečení, na kůži..stačí pak aby na dítě šáhli, dali mu pusu, pomazlili se a dítě smrdí taky..ale je fakt že to je asi to nejmenší a nejlepší co by mohli udělat..
Já bych dítě v kuřácké domácnosti taky nenechala, hrozně se mi to příčí. Co zkusit si s nimi promluvit o zdravotních důsledcích pasivního kouření na malé děti? Dnes se toho ví hodně, oproti dřívější době. Nemůžeš docílit toho, aby přestali kouřit ve svém bytě nebo kouřit vůbec, ale byt kuřáků je načichlý, s dětmi bych tam nechodila, jedině, kdyby se naučili chodit po vymalování bytu ven. Jestli chtějí děti vidět nebo hlídat, tak u vás a bez kouření doma.
@Jana206
problém je, že oni ( zakladatelka ) budou požadovat pomoc…takže pokud se staříci nebudou chtít umoudřit - v jejich věku pochybuju o převýchově, tak je to bud ber nebo nechej..