Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky chci se zeptat. Mojí babičce je 83 celých deset let se o ní moje máma stará. Babička má sice svůj byt, ale většinu dne je u našich až večer jde domů. Je to takhle od smrti dědy to jsme sní vytrpěli demonstrativní sebevraždy atd. Nyní se babička začala chovat jinak zapomíná a i si vymýšlí jako malé dítě někdo mi bere peníze brýle atd. Nedávno začala žalovat sousedkám, jak se o ní špatně stará nedá jí jíst atd nesmí si udělat kafe. Přitom to není pravda. Já si babi taky k sobě beru, ale přiznávám že to není lehký. Popravdě si myslím že má nějakou psychickou chorobu nebo stařeckou demenci. K lékaři jí nedostaneme protože jí nic není. Co s tím?
V tomhle věku je to normální stařecká demence, moje babička jí taky měla, nepamatovala si toho moc ze současnosti a zapomínala, jediné co mi překvapilo je co si pamatovala z dřívějška - to všechno sedělo
Ona vždycky byla úžasná nejlepší babička a nyní začíná být i zlá. Máma to hrozně zle nese dokonce začala brát antidepresiva protože z babi byla na dně. Babička má další tři děti, ale ty se nestarají. Občas zavolají. Jestli by jí nepomohli nějaké léky nebo tak.
@zivo3ka píše:
Ona vždycky byla úžasná nejlepší babička a nyní začíná být i zlá. Máma to hrozně zle nese dokonce začala brát antidepresiva protože z babi byla na dně. Babička má další tři děti, ale ty se nestarají. Občas zavolají. Jestli by jí nepomohli nějaké léky nebo tak.
urcite by ji neco pomohlo, ale to muste k lekari…nejlepe k tomu specializovanemu coz je:gerontolog
http://www.gerontologie.cz/showdoc.do?…
Možná by pomohl nějaký pokec s odborníkem i tvojí mamče - aby jí vysvětlil, že ten, kdo ji pomlouvá, není zlá vůle její maminky, ale příznak nemoci. Tvoje mamka to asi ví, že. Ale člověka pokec s odborníkem uklidní.
To je stařecká demence se vším všudy, také jsme to tak měli…babi byla tedy v domově a chodili jsme za ní pořád..obviňovala sestry, že jí kradou, naschvál ničí její prvorepublikové prádlo a tak. Docházela pravidelně k psychiatrovi - tedy on za ní. Když jsme jí něco donesli, všechno bylo hnusné..a všechno zblajzla
Asi to u někoho ke stáří patří. Moje prababička tedy byla pravý opak..byla to babi matka ![]()
@zivo3ka píše:
Děkuji moc já si to o alzheimerovi myslím už dlouho…
Podle mně je to alzheimer. Bude to náročné.
Ale občas to může být i rozhašená chemie v těle. např málo draslíku a člověk se začne chovat podezřívavě a zle. Chce to aspoň odběry
Jeji problem ale neni primarne neorientace se v case a zapometlivost ne? rikam k odbornikovi a opravdu nejlepe ke gerontologovi ![]()
To je starecka demence. Z te lepsi strany bud rada, ze si zatim pamatuje tvoje jmeno a kdo jsi..
Ahoj, ráda bych poprosila o Váš názor nebo zkušenost.
Mám 89letou babičku, která je samostatná, hůře se pohybuje, ale dojde si na WC, uvaří čaj nebo kávu, nají se, pustí TV atd. V intelektuální rovině je to v pořádku, ale vždycky byla generál a manipulovala s lidmi okolo sebe, a to se s věkem zhoršuje. Téměř již dva roky žije s mojí maminou, protože její dům již nebyl obyvatelný pro člověka v jejím stavu (velké místnosti, topení tuhými palivy, koupelna potřebující rekonstrukci atd). Mamina pořád chodí do práce, takže přes týden přijíždí domů mezi čtvrtou a sedmou, o víkendu je doma.
Minulou neděli jsme museli odvézt babičku do nemocnice, protože jí hrozně vyskočil tlak. Udělali jí všechna možná vyšetření (i CT mozku), vše bez nálezu. Tlak jí upravili a za 4 dny pustili domů. Od té doby je ale jak vyměněná. Je zlostná, na všechny se utrhuje a zvyšuje hlas, hází na zem věci (hůlku, ručníky v koupelně, použité vložky na toaletě), nesplachuje toaletu, uráží se kvůli nesmyslům. Mamina je z toho nešťastná, snaží se jí všemožně vyhovět, nechala ji svoji ložnici a sama spí v obyváku. Babička ji pomlouvá, kde může, i přede mnou (že jí tam máma má jen kvůli penězům atd.). Přijde mi, jako by v té nemocnici byla spokojenější, že kolem ní sestřičky běhaly a měla tam pozornost.
Jsem z toho nešťastná, nevím, jak mámě pomoct (sama chodím na půl úvazku do práce a mám 7mi měsíční batole). Začala jsem i přemýšlet, jestli by nějaký dům s pečovatelskou služnou nebyl řešením. Paradoxní je, že ale babička fyzicky tu 24/7 péči nepotřebuje.
@Bethuska řešení by byl dům s pečovatelskou službou, tam by se ještě o sebe měl člověk v rámci možností postarat sám, pečovatelky dochází na nasmlouvané služby, o víkendu tam pečovatelky nebývají
Jinak je to naprosto normální reakce, většina seniorů, pomlouvá ty co se o ně starají, jsou podle nich ti nejhorší,…
@Bethuska
Ahoj, nebyla tam babička pod narkozou? Nebo pod silnými oblbováky? Tohle se po nich stává u starších lidí..
mmch. jo dům s pečovatelskou službou je právě pro lidi co nepotřebují přímou péči 24/7.. ti co potřebují tak DD a ti co potřebují zdravotní tak LDN apod. - ale počítej s čekačkami v řádu let :-/
@kjhui ne ne, pod žádnou narkózou ani utišujícími léky nebyla… jen léky na tlak a kapačku na zavodnění organismu
No asi ten dům s pečovatelkou službou bude jediná možnost, takhle se jinak máma zblázní. Akorát nevím, jak to babičce říct
Aby to nevypadalo, že se jí chceme zbavit. Ach jo, je to hrozně náročné s ní o čemkoli mluvit, je hrozně vztahovačná a pořád dedukuje, co tím či oním ten člověk skutečně myslí atd.
Je to smutné, ale bývá to tak často. Ti lidé se nejhůř chovají k těm, kteří se o ně starají. Je to i tím, že jsou „doma“. Ale jinak nevim - spíš to vidím na stařeckou demenci. A s pečovatelákem se to sice hezky řekne, ale těžko udělá. Všude jsou hrozné lhůty. A bohužel ted i příspěvek na péči doma, aby si mohla třeba jednou za čas maminka odpočinout a někam si vyrazit, a přitom zaplatit ošetřovatelku, jsou strašně nízké.
Ale když má maminka sourozence, co kdybys jim zavolala, at dojedou, a zkusili se domluvit - bud na tom, že by babičku ohlídali alespon přes víkend, občas, anebo přispěli na tu pečovatelku? Ale moc naděje ti nedávám. je to strašně těžké a vyčerpávající, znám to.