Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezký den, tchán se po rozvodu znovu oženil, je povinnost aby se jeho nová žena nazývala babičkou našich dětí? Všude v rodině slýchám že ano (tedy kromě tchýně)nevíte jak to doopravdy je? děkuji
Můj bratranec a sestřenice říkají dědově druhé manželce teto.
@Majinka7 Povinnost?? Záleží jen na tom, jak bude chtít ona a vy, jaký budete mít mezi sebou vztah. Takže klidně babička, pokud by jí to mělo vadit a babičkou být nechtěla je to jen a jen na vaší domluvě ![]()
Jaké si to uděláš, takové to budeš mít. Mám také jednu nevlastní babičku a jednoho nevlastního dědečka, ale jelikož jsem byla tak malá, že by mi se jmény či vlastní, nevlastní dělali zmatek, říkám jim babi a dědo.
@Majinka7 povinnost to určitě není, hodně záleží na věku dětí a taky na tom, jestli si dotyčná paní oslovení babička zaslouží ![]()
Povinnost to není. U nás se oslovuje jménem, jinak bych to taky viděla na tu univerzální tetu.
Ahoj, my říkáme tchýninému novému partnerovi taky dědo.. nechceme syna motat, kdo je děda, kdo je strejda a podobně.. až povyroste, pochopí to sám, že děda je děda a strejda je strejda:-D
@Majinka7 Myslím, že to záleží na vaší domluvě
Můj praděda si našel po smrti prababičky přítelkyni a oslovovali jsme ji jménem ![]()
@Majinka7 Jaká povinnost? Jestli je v pohodě, tak prostě děti budou mít o jednu babičku víc, to je přece fajn. Nebo chcete zavést nový název „nevlastní babička“?
Já jsem rozvedená a znovu vdaná a mám dceru z 1. manželství. Manželovi rodiče jsou taky rozvedení a oba znovu v manželství. Tchyni s manželem říká dcera babi a dědo (sama od sebe a oni jsou skvělí prarodiče a nepoznala bys, že Linda není jejich krev, a to od prvního dne, takže je přirozené, že jim tak říká). Tchánovi a jeho ženě říká dědo a teto. Teta totiž nemá svoje vlastní děti, a tak jaksi vzniklo ze situace, že nemá na titul babičky nárok. I tchán o ní před vnoučaty mluví odjakživa jako o tetě. Ale je fakt, že ona je „jiná“. Nemá mateřské ani babičkovské instinkty a pudy (není zlá, to né), takže oslovení „babi“ by k ní znělo nepatřičně.
Je to jen na vaší domluvě. Ale jako dítěti mi vadilo, že jsem babičky manželovi nemohla říkat dědo. Nepřál si to, i když už jsem žádného dědu neměla. A mě jeho jméno nešlo přes pusu.
Ahoj, povinnost to určitě není, ale to dítě by v tom nemělo mít bordel. U nás je stejná situace, manželovi táta zemřel a mamka (tchyně) žije dlouhodobě s jiným partnerem, a naše dítě mu prostě bude říkat dědo, nikomu to vadit nebude, patří do rodiny, máme ho rádi a je to hodný člověk, jak jinak bys to chtěla řešit a vysvětlovat?
No povinnost určitě ne. Naše děti říkají tchánovi dědo, i když tchyně je rozvedená a jejich biologický děda to není. Ale je s ním 30 let, tak je to takové přirozené. Mladší dcery bio dědečka ani nezažily, ale starší jsem to vysvětlila, že tatínkův tatínek zemřel a že to byl její děda a děda kterého zná, že není tatínkův tatínek.
Nevím, to je jak kdyby mi nevlastní dcera „musela“ říkat mami ![]()
Povinnost to neni. Jak dlouho jsou spolu? A jak spolu vychazite? Ty a tchanova zena? Jestli neni zadny problem a oni jsou spolu dlouho a jsou vziti, tak mne osobne prijde blbe, aby ji deti rikali teto. Vidim to u tchyne, ktera se znovu vdala a deti od syna jejiho noveho manzela ji rikaji teto. Jednak to neni zada tete, stara se o deti lip nez jejich prava bybicka, a taky vidim jak to tchyni opravdu mrzi.
A z vlastni zkusenoti…deda se znovu ozenil, mi jsme jeho nove zene od jakziva rikali babi, potom deda umrel a tato nevlastni babicka se znovu provdala a mi jejimu novemu manzelovi taky rikame dedo. Nevidim v tom problem, je to o zvyku a ted kdyz si predstavim, ze bych babicce rikala babi a dedovi strycu, tak by mi to asi neslo pres pusu…