Babička nechce do domova důchodců

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4946
2.11.23 14:36

Jestli to správně chápu, tak příspěvek na péči už babička má, pečovatelky docházejí, ale její zdravotní stav se zhoršil a tohle pokrytí služeb nestačí. Podávali jste (resp. pomáhali jste podat) žádost o zvýšení příspěvku? Řešili jste možnosti častějšího docházení pečovatelek? Neulevila by i nějaká domácí zdravotní péče, kterou předepíše praktický lékař?

Doporučuju spojit se se sociálním pracovníkem podle místa bydliště a domluvit s ním šetření na místě. Ono kolikrát, když se řešením přijde „autorita z venku“, tak je najednou lépe kousnutelné. Sociální pracovník bude i vědět, jak postupovat ohledně omezení svéprávnosti (připomínám, že zbavit nejde, jen omezit). Bude vědět, jaké jsou možnosti DS se zvláštním režimem, může pomoct s vyplněním žádostí etc. Nám třeba i pomohl zajistit vyšetření gerontopsychiatrem přímo v domácím prostředí (jeden z DS to měl jako podmínku pro přijetí žádosti).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
843
2.11.23 14:42

Aby ji mohli zastupovat z obecního úřadu, musí proběhnout soud, jinak ji můžou být jen napomocní, ale nemůžou podepsat žádost do domova. Soud je tak na půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
2.11.23 14:43

@Jeremi máme sociální pracovnici a ta samá řekla ať ji umístíme…ale nejdříve že budeme potřebovat omezení svéprávnosti, ale znám případy kdy to trvalo třeba i půl roku. ( a já když vidím babičku tak si myslím, že ta už to vzdala a už nám takhle dlouho ani nevydrží…nejhorší je jídlo…zkoušely jsme i přes kapacku že by jsme ji dávali, ale to nám nedovolili)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75753
2.11.23 14:55
@Jaroušková píše:
Ahojky lidi,
mám dotaz. Mám nevlastní babičku 70 let a po operaci nosních mandlích se jí rozjel Alzheimer ( aspoň to tvrdí doktor). Do teď bylo vše ještě zvládnutelné, ale babička teď přestala chodit úplně a odmítá i jíst. Pečuje o ní můj děda jenže už to fyzicky ani psychicky nezvládá. Naše strana rodiny tam jezdí frekventovaně, aby jsme dědovi pomohly ( vykoupat, obléknout, nakrmit, prebalit atd..) jenomže ani mi nejsme schopni tam být 24/7. Co se týče babičky strany rodiny tak od ní daly ruce pryč jakmile zjistili l, že babička už se opravdu nezačne zlepšovat (i její vlastní děti). Děda by ji chtěla dát do domova pro seniory, ale babička nechce(stejně už by podpis asi ani nezvládla) a tak vyřizuje zbavení svéprávnosti. Můj dotaz je zda ho potřebuje? Slyšela jsem, že bude stačit když bude mít potvrzený papír od doktora, že už není schopen dále pečovat. Máte někdo zkušenosti?

Poraďte se na sociálce, a pokud se bude dál zhoršovat, zřejmě to nebude na DD, ale spíš na Alzheimer centrum. Ty rady nade mnou - „nikam ji nedávejte, když nechce, jsou hraběcí“. Senior ve zhruba stejném vku, jako je babička, ležáka s alzheimerem 24/7 opečovávat nezvládne a sypne se Vám taky.
Oběhejte si doktory, to A-centrum a nechte si poradit, oni tyhle situace, na rozdíl od Vás, řeší denně. Přeji hodně sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
2.11.23 15:27
@Sisika9 píše:
Nechat babičku odvést do nemocnice, třeba si vymyslet nějaký záchvat nebo bezvědomí a pak už ji nepřevzít zpět s tím, že děda péče není schopný. Pokud je ve stavu, kdy potřebuje plýny určitě ji jen tak před nemocnici nevyhodí. Bude tam, dokud neseženou místo (nejspíš) v LDN nebo domově důchodců.

Myslíš, že doktoři jsou úplně pitomí?
Pak nemá být zdravotnictví úplně v prd… Za svůj život a zdraví jsou lidi zodpovědní sami, zakladatelky situace je blbá, ale hodit to na špitál, je fakt za hranou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13933
2.11.23 15:38
@Jaroušková píše:
@Jeremi máme sociální pracovnici a ta samá řekla ať ji umístíme…ale nejdříve že budeme potřebovat omezení svéprávnosti, ale znám případy kdy to trvalo třeba i půl roku. ( a já když vidím babičku tak si myslím, že ta už to vzdala a už nám takhle dlouho ani nevydrží…nejhorší je jídlo…zkoušely jsme i přes kapacku že by jsme ji dávali, ale to nám nedovolili)

Hele, jestli přestává jist, tak to fakt nebude na dlouho. A pití dá?
Jezdí vám tam i mobilní hospic? Mate veškeré pomůcky?

Jestli už je to takhle konec cesty, tak si muže někdo z rodiny vzít volno, třeba na stridacku. A těch par dni tam s dedou být. Babicka umře doma, nebude sama.

Jestli tam je ale ta možnost, ze to mate na měsíce, tak to není samozřejmě řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
2.11.23 17:01

@Lily-of-the-valley to právě nevíme…před týdne ještě chodila s chodítkem a sama se i najedla (sice byl bordel ale dala to ) a najednou puf ze dne na den už se ani nezvedne z postele :nevim:. Tady jde o to, že už by ty pečovatelky museli docházet denně, aby to nějakým způsobem pomohlo. Hospic nejezdí protože babička ještě je relativně v pořádku (po konzultaci s doktorem :pocitac: )Mám doma 6 měsíční holčičku a má teď teploty a nedokážu si představit ze ji táhnu někam 2 hodiny autem. Tady jde o to, že ani já či ostatní nemůžeme 24/7. Babička prostě potřebuje někoho kdo opravdu bude připravený 24/7 (když se začne dusit, pokadi se - nedokážu si představit že v tom bude třeba 3 hodiny než někdo přijede)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
2.11.23 17:16
@Jaroušková píše:
@Lily-of-the-valley to právě nevíme…před týdne ještě chodila s chodítkem a sama se i najedla (sice byl bordel ale dala to ) a najednou puf ze dne na den už se ani nezvedne z postele :nevim:. Tady jde o to, že už by ty pečovatelky museli docházet denně, aby to nějakým způsobem pomohlo. Hospic nejezdí protože babička ještě je relativně v pořádku (po konzultaci s doktorem :pocitac: )Mám doma 6 měsíční holčičku a má teď teploty a nedokážu si představit ze ji táhnu někam 2 hodiny autem. Tady jde o to, že ani já či ostatní nemůžeme 24/7. Babička prostě potřebuje někoho kdo opravdu bude připravený 24/7 (když se začne dusit, pokadi se - nedokážu si představit že v tom bude třeba 3 hodiny než někdo přijede)

Pokud je babička schopna o sobě rozhodovat, tak bude těžké ji umístit. Jestliže už jen leží na plenách, nejí a málo pije, umírá. Pravděpodobně s vámi dlouho nezůstane. Není nutné, aby u ní někdo pořád seděl. Pokud bude mít špinavou plenu, nemusí být vyměněna ihned. Samozřejmě by to bylo ideální, ale holt, člověk tam nemůže být pořád. Pečovatelka by měla docházet častěji 2 x denně alespoň. Děda by jen jednou denně vyměnil plenu. Zbytek by pečovatelka zvládla. Zvažte také tlumení, jestli má babička nějaké „stavy“. S tím by vám měl pomoci mobilní hospic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4946
2.11.23 17:17
@Jaroušková píše:

No, ale tohle fakt nevypadá na problém, který vyřeší domov pro seniory. To je spíš akutní stav zralý na hospitalizaci. Kdy ji naposledy viděl ten praktik?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.11.23 17:42
@Baba píše:
Myslíš, že doktoři jsou úplně pitomí?
Pak nemá být zdravotnictví úplně v prd… Za svůj život a zdraví jsou lidi zodpovědní sami, zakladatelky situace je blbá, ale hodit to na špitál, je fakt za hranou.

Neni spis blbe cely ten system, kdy cloveka z nemocnice umistit nekde musi, ale z domacnosti nema sanci…?

To same dlouhodobe osetrovne 90 dni (zakladatelko), na to je myslim narok pouze po propusteni z nemocnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2182
2.11.23 17:46

Ahoj,babičku do domova nedávej.Všechny informace od odborníkůzískáš tady: Senior telefon (Život 90): 800 157 157 (nonstop), ZDARMA. Linka seniorů (Elpida): 800 200 007 (denně 8-20:00), ZDARMA, email: linkasenioru@elpida.cz. Na linky se lze obrátit s jakoukoliv náročnou situací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.11.23 17:47
@Jaroušková píše:

Podejte ihned zvyseni prispevku na peci, vyplati vam to zpetne.
Zkuste sehnat dalsi osetrovatelky nebo nekoho placeneho na pomoc.
Znovu tam dostante doktora (praktik je povinen udelat vyjezd) a zkuste sehnat mobilni hospic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13933
2.11.23 18:39
@Jaroušková píše:

Hele tyhle náhle změny, to bývá dost jasne. Jeden z nasich ležáků byla babicka, kterou jsme vzali k sobě, terminální stadium rakoviny. Ještě se o sebe postarala, ale už byla jako věchýtek. První den u nás si došla na záchod, umyla se, všechno dobrý. Ale už nejedla, jen trochu pila. Do týdne už nebyla. To bylo fakt tak rychlý.

Jak už tu zaznělo, když se stav takhle změnil. Zavolat praktika, nechat si to potvrdit, a oslovit mobilni hospic. Sestry k vám přijedou dle domluvy klidne 2× za den, udělají s babičkou hygienu, pořeší proleženiny. Promluví s dědou.

Babicka už mi nezní na domov důchodců, spis LDN. A většinu LDN nechcete zažít. To fakt není místo, kde by měl kdokoliv (natož milovaná babicka) umřít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3800
2.11.23 18:40
@cukýnečka píše:
Pokud babička do domova nechce, tak bych ji tam nedávala, bude se tam akorát trápit a vy se pak budete trápit taky. Optejte se na sociálce jaké jsou vaše možnosti - určitě budete mít nárok na nějaký příspěvek na péči a pak na základě toho bych kontaktovala sociální pracoviště s ošetřovatelkou která za nimi bude dojíždět.

Děláte si legraci s tou ošetřovatelkou? Myslíte si, že vám tam přijede nějaká ošetřovatelka pečovat o babičku celodenně? Nanejvýš jí přivezou oběd a údajně podají léky. což také dopadlo tak, že jsme je našli večer na zemi. Pečovatelka, která by tam u ní skutečně celodenně byla a starala se o ní, stojí dneska tak 500 korun na hodinu. To těžko z příspěvku na péči pokryjí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
2.11.23 18:52
@Da12 píše:
Děláte si legraci s tou ošetřovatelkou? Myslíte si, že vám tam přijede nějaká ošetřovatelka pečovat o babičku celodenně? Nanejvýš jí přivezou oběd a údajně podají léky. což také dopadlo tak, že jsme je našli večer na zemi. Pečovatelka, která by tam u ní skutečně celodenně byla a starala se o ní, stojí dneska tak 500 korun na hodinu. To těžko z příspěvku na péči pokryjí.

Milá dámo, nejsem jediná kdo tady napsal něco o ošetřovatelce. To za prvé. Za druhé je asi rozdíl mezi terénní pečovatelkou a osobní pečovatelkou, že? A za domov důchodců zřejmě měsíčně nic nestojí, asi. :roll:
EDIT: Co jsem našla, tak cena je okolo 1000 korun na den!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová