Babička nechce do domova důchodců

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18270
2.11.23 19:01
@Jaroušková píše:
Ahojky lidi,
mám dotaz. Mám nevlastní babičku 70 let a po operaci nosních mandlích se jí rozjel Alzheimer ( aspoň to tvrdí doktor). Do teď bylo vše ještě zvládnutelné, ale babička teď přestala chodit úplně a odmítá i jíst. Pečuje o ní můj děda jenže už to fyzicky ani psychicky nezvládá. Naše strana rodiny tam jezdí frekventovaně, aby jsme dědovi pomohly ( vykoupat, obléknout, nakrmit, prebalit atd..) jenomže ani mi nejsme schopni tam být 24/7. Co se týče babičky strany rodiny tak od ní daly ruce pryč jakmile zjistili l, že babička už se opravdu nezačne zlepšovat (i její vlastní děti). Děda by ji chtěla dát do domova pro seniory, ale babička nechce(stejně už by podpis asi ani nezvládla) a tak vyřizuje zbavení svéprávnosti.Můj dotaz je zda ho potřebuje? Slyšela jsem, že bude stačit když bude mít potvrzený papír od doktora, že už není schopen dále pečovat. Máte někdo zkušenosti?

Nic takového, jako je zbavení svéprávnosti neexistuje, pouze omezení max na 3 roky

Já ti fandím, vím jaké to je, semele vás to všechny. Fyzicky, psychicky.

Do domova pro seniory nechce nikdo, nechtějí podepsat žádost, chtějí být doma a hotovo.

Můžete mít připomoct-sestru, nebo soc. prac. která přijde vykoupat, mají takové speciální vaky na koupání, které si vozí sebou… s něčím málo pomůže, ale pořád je to na vás.

Objednejte obědy, to vám hodně pomůže.

Na DD se čeká dlouho, ale jednou to vyjde, nejhořejší bylo přesvědčování, že to tak bude pro ní nejlepší a věř, že je. Ale než podepsala, to byl 3 hodinový maraton za přítomnosti sociální pracovnice, ale podepsala, velká úleva.

Znám lidi, kteří se takto starali o rodiče, a po měsíci to vzdali, každý na to není a opravdu je to náročné. Fyzicky, psychicky

Pokud opravdu nechce a nepůjde to, doporučím ti tlačítko pro seniory

Tlačítko odkaz

dávám odkaz, je to skvělá věc, nám hodně pomohlo

Mají různé druhy, nekupuješ si to, měsíčně se platí poplatek 220 Kč, je to skvělá služba, monitoruje to pohyb seniora, když upadne oni to vidí a hned volají na mobil co se děje, opačně oni si mohou zmáčknutím tlačítka kdykoliv přivolat pomoc. Je to napojené na stálou službu, která spolupracuje se záchrankou, policií.

Pokud o tom chceš podrobněji, napiš ně SZ

Hodně sil :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1795
2.11.23 19:09

@Jaroušková kdo nepečoval o nemocného člověka, tak si neumí představit, co to je za fušku pro mladého zdravého člověka natož pro starého člověka starat se 24/7. Zažili jsme v rodině a bohužel jsme museli dát do Alzheimer centra. Když k tomu došlo, tak jsme vybrali soukromou kliniku, která se nám líbila. Byla drahá, ale stálo to za to. Zkuste si na internetu vyhledat domovy důchodců nebo Alzheimer centra a zavolejte tam a zjistěte, co je nutné pro umístění a hlavně, jestli mají místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
2.11.23 19:10
@Sisika9 píše:
Nechat babičku odvést do nemocnice, třeba si vymyslet nějaký záchvat nebo bezvědomí a pak už ji nepřevzít zpět s tím, že děda péče není schopný. Pokud je ve stavu, kdy potřebuje plýny určitě ji jen tak před nemocnici nevyhodí. Bude tam, dokud neseženou místo (nejspíš) v LDN nebo domově důchodců.

taky to tak jde udělat, ale lékaři nejsou jelita a poznají o co jde, takže žádné bezvědomí

pak je důležité trvat si na svém a nebrat babičku domů, to nám také dělali, psychický nátlak, který byl k nevydržení…existuje následná péče, doléčovací služby-je jich moc málo…a hned začít psát do všech DD - žádosti, obrnit se trpělivostí, podáš 20 žádostí, odpoví ti 6 a to ještě chtějí přehodit odpověď z kolonky 5 do kolonky 8

Příspěvek upraven 02.11.23 v 19:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
2.11.23 19:11

@Magda124
naprosto s tebou souhlasím, kdo to nezažil neví o čem píše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
2.11.23 19:13

@Jaroušková

kdyby se povedlo, mohou jít s dědečkem oba do domova pro seniory, někdy to vyjde a já ti to moc přeju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
2.11.23 19:20
@Lucie_Sx píše:
Podejte ihned zvyseni prispevku na peci, vyplati vam to zpetne.
Zkuste sehnat dalsi osetrovatelky nebo nekoho placeneho na pomoc.
Znovu tam dostante doktora (praktik je povinen udelat vyjezd) a zkuste sehnat mobilni hospic.

příspěvek na péči si sama opravdu nepodá, možná ho tam osobně odnese, ale potřebuje k tomu lékařské doporučení cca 4-6 stran, vyřizuje se na pracáku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
2.11.23 19:37
@cukýnečka píše:
Milá dámo, nejsem jediná kdo tady napsal něco o ošetřovatelce. To za prvé. Za druhé je asi rozdíl mezi terénní pečovatelkou a osobní pečovatelkou, že? A za domov důchodců zřejmě měsíčně nic nestojí, asi. :roll:
EDIT: Co jsem našla, tak cena je okolo 1000 korun na den!

A víš, kolik je příspěvek na péči? Za to fakt nikomu full time nezaplatíš :roll: A i kdyby nákrasno to zadotovali z vlastniho, tak to furt řeší jen 8 hodin denně. Tohle je jak kdyz hladovému radí sytí od stolu. To stejné s těmi linkami, jak někdo nahoře vypisoval. Ano, podpoří, ale nikdo za ně pečovat nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13942
2.11.23 19:43

@Villanelle jenže z toho popisu co zakladatelka pak dodala to zní, ze se jedna o par dni než bude konec. To ve finále možná sotva stihnou nahnat mobilní hospic.

Teď je otázka, jestli chtějí, aby umřela v nemocnici, LDN nebo doma. 🤷‍♀️ to je samozřejmě na každém. To poslední znamená spoustu osobních obětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
2.11.23 19:53
@Lily-of-the-valley píše:
@Villanelle jenže z toho popisu co zakladatelka pak dodala to zní, ze se jedna o par dni než bude konec. To ve finále možná sotva stihnou nahnat mobilní hospic.Teď je otázka, jestli chtějí, aby umřela v nemocnici, LDN nebo doma. 🤷‍♀️ to je samozřejmě na každém. To poslední znamená spoustu osobních obětí.

Jo, těžko říct. Je pravda, že moje poznámky jsou k tomu trvalému pečování. Ostatní tu dobře radili to kolečko obvoďák, mobilní hospic, ulevit si co nejvíce. Ale za mě v tomto roky žít prostě nejde, to není práce pro jednoho člověka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.23 19:57
@Villanelle píše:
A víš, kolik je příspěvek na péči? Za to fakt nikomu full time nezaplatíš :roll: A i kdyby nákrasno to zadotovali z vlastniho, tak to furt řeší jen 8 hodin denně. Tohle je jak kdyz hladovému radí sytí od stolu. To stejné s těmi linkami, jak někdo nahoře vypisoval. Ano, podpoří, ale nikdo za ně pečovat nebude.

Nejvyssi prispevek na peci je tusim kolem 19000 a je to ctyrka, to by mohla babicka dostat. Pracovala jsem v terenni peci a max navstevy za den u uzivatele byly 4. Staraly jsme se i o imobilni osoby s demenci, ktere byly samy v byte a rodina dochazela 1× tydne. Bylo to dotovane mestem a rodila platila mesicne za 4 navstevy denne cca 12000,takze, da se to z prispevku zaplatit.

• Citovat
  • Upravit
Eva2610
2.11.23 20:00
@Lily-of-the-valley píše:
@Villanelle jenže z toho popisu co zakladatelka pak dodala to zní, ze se jedna o par dni než bude konec. To ve finále možná sotva stihnou nahnat mobilní hospic.Teď je otázka, jestli chtějí, aby umřela v nemocnici, LDN nebo doma. 🤷‍♀️ to je samozřejmě na každém. To poslední znamená spoustu osobních obětí.

No, naše babička takhle zůstala po operaci - zhoupnul se Alzh. a ze dne na den nechodila, nechtěla jíst…žila ještě 9 měsíců. V domově se zvláštním režimem. Poznala už jenom dědu a mě. Takže to může vypadat, že za týden bude konec, ale nemusí být. Jako žádosti do domovů se podat můžou. Když to nebude potřeba, stáhnout se dají vždycky.

• Citovat
  • Upravit
1017
2.11.23 20:00
@Da12 píše:
Děláte si legraci s tou ošetřovatelkou? Myslíte si, že vám tam přijede nějaká ošetřovatelka pečovat o babičku celodenně? Nanejvýš jí přivezou oběd a údajně podají léky. což také dopadlo tak, že jsme je našli večer na zemi. Pečovatelka, která by tam u ní skutečně celodenně byla a starala se o ní, stojí dneska tak 500 korun na hodinu. To těžko z příspěvku na péči pokryjí.

Není potřeba celodenní péče o ležící osobu. Stačí, když tam zajede mobilní hospic poskytnout zdravotní péči a 2× denně přijde pečovatelka. Třeba z charity nebo soukromá. Ani pečovatelky na této bázi nejsou levné, ale pokryje je příspěvek na péči. Navíc u babičky zakladatelky to asi bude rychlé, takže se to neprodraží, když to tak mám říct teda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
2.11.23 20:01
@Eva2610 píše:
No, naše babička takhle zůstala po operaci - zhoupnul se Alzh. a ze dne na den nechodila, nechtěla jíst…žila ještě 9 měsíců. V domově se zvláštním režimem. Poznala už jenom dědu a mě. Takže to může vypadat, že za týden bude konec, ale nemusí být. Jako žádosti do domovů se podat můžou. Když to nebude potřeba, stáhnout se dají vždycky.

Babička zakladatelky nejí a nepije. To by 9 měsíců nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
2.11.23 20:03

@Jaroušková psalas, že prestává jíst/pít. Jak tady navrhují víc/častěji ošetřovatelky, finančně byste to nedali a už vůbec né někoho na 24/7, kámoška takto dělala brigádně 8h denně (4× do týdne, takže ani nevím tedy, kolik těch ošetřovatelek ta rodina celkem měla), ale to byla nějaká zmatená babička z velmi bohaté rodiny. Máš malinké miminko, které tě potřebuje a tedy ten děda asi taky časem začne.
Ohledně toho pití a jídla - tchýně se starala o svého otce, docházela k němu a když začal odmítat jídlo a pití, tak to nahlásila a hned ho odvezli (LDN nebo nemocnice), taktéž i jinou maminku našich známých, ono být dehydratovaný je fakt risk, ten člověk je pak zmatený atd a to si dr. nelajzne. Takže doporučuji hned nahlásit, že babi nechce jíst a pít, ať s tím něco udělají. Zní to jako, jasně, zbavíme se jí, ale co naděláš? Sama máš rodinu a když je tady takový problém, nebyla bys 1.ani poslední, viz má tchýně a ti naši známí. A proč si už dřív nezažádali o místo v DD? To je strašně nezodpovědné se takto na někoho spoléhat (moje máma už ma zažádáno z vlastní vůle, ví, co je ta péče - takto se už starala o svou matku, a že nechce být právě „na obtíž“, že ta péče zabere času a financí, no ale třeba tcháni se spolehají na mého muže, ač mají ještě další 2 děcka, a ten říkal, že se to nějak udělá :lol: jsem mu říkala, že na vše bude sám a po..se.re se z toho, když mu ti 2 nepomůžou, no ale nedá si říct ;) a stejně i kdyby pomohli, tak by někdo musel dát výpověď v práci a starat se těch 24/7 )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.23 20:15
@Helen001 píše:
@Jaroušková psalas, že prestává jíst/pít. Jak tady navrhují víc/častěji ošetřovatelky, finančně byste to nedali a už vůbec né někoho na 24/7, kámoška takto dělala brigádně 8h denně (4× do týdne, takže ani nevím tedy, kolik těch ošetřovatelek ta rodina celkem měla), ale to byla nějaká zmatená babička z velmi bohaté rodiny. Máš malinké miminko, které tě potřebuje a tedy ten děda asi taky časem začne.
Ohledně toho pití a jídla - tchýně se starala o svého otce, docházela k němu a když začal odmítat jídlo a pití, tak to nahlásila a hned ho odvezli (LDN nebo nemocnice), taktéž i jinou maminku našich známých, ono být dehydratovaný je fakt risk, ten člověk je pak zmatený atd a to si dr. nelajzne. Takže doporučuji hned nahlásit, že babi nechce jíst a pít, ať s tím něco udělají. Zní to jako, jasně, zbavíme se jí, ale co naděláš? Sama máš rodinu a když je tady takový problém, nebyla bys 1.ani poslední, viz má tchýně a ti naši známí. A proč si už dřív nezažádali o místo v DD? To je strašně nezodpovědné se takto na někoho spoléhat (moje máma už ma zažádáno z vlastní vůle, ví, co je ta péče - takto se už starala o svou matku, a že nechce být právě „na obtíž“, že ta péče zabere času a financí, no ale třeba tcháni se spolehají na mého muže, ač mají ještě další 2 děcka, a ten říkal, že se to nějak udělá :lol: jsem mu říkala, že na vše bude sám a po..se.re se z toho, když mu ti 2 nepomůžou, no ale nedá si říct ;) a stejně i kdyby pomohli, tak by někdo musel dát výpověď v práci a starat se těch 24/7 )

Ale jo, jde to. Jak jsem psala, delalajsem v terénu 5 let a starali jsme se o ruzne lidi. I o takove, co nechteli jist. V dobe, kdy nechteli jist, ti zachranovaly nutridrinky. Nase pecovatelky byly max. 4× denne u techto lidi a pokazde je prebalily a nakrmily. Sestry podaly leky a osetrily defekty nebo s. c. podaly infuzi. Tito lide takto zili v dom. Prostředí nekolik let. Samozrejme, ze s chodicimi uzivateli s demenci nekdo byval doma, ale mobilní byli doma sami

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová