Babička nechce do domova důchodců

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10030
2.11.23 20:24
@Jaroušková píše:
@Jeremi máme sociální pracovnici a ta samá řekla ať ji umístíme…ale nejdříve že budeme potřebovat omezení svéprávnosti, ale znám případy kdy to trvalo třeba i půl roku. ( a já když vidím babičku tak si myslím, že ta už to vzdala a už nám takhle dlouho ani nevydrží…nejhorší je jídlo…zkoušely jsme i přes kapacku že by jsme ji dávali, ale to nám nedovolili)

Moje stara teta takhle na konci prestala jist (uplne jidlo odmitala), do par dni bohuzel umrela. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.11.23 20:32
@DanielaD píše:
příspěvek na péči si sama opravdu nepodá, možná ho tam osobně odnese, ale potřebuje k tomu lékařské doporučení cca 4-6 stran, vyřizuje se na pracáku

Ale no tak, pokud uz ho maji, podaji jen zadost o vyssi stupen, babicka podepise doma, oni to tam zanesou, lekarske zpravy si vyzadaji sami u praktika, proto je nutny ten vyjezd, aby on dolozil vyrazne zhorseni stavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.11.23 20:39
@Helen001 píše:
@Jaroušková psalas, že prestává jíst/pít. Jak tady navrhují víc/častěji ošetřovatelky, finančně byste to nedali a už vůbec né někoho na 24/7, kámoška takto dělala brigádně 8h denně (4× do týdne, takže ani nevím tedy, kolik těch ošetřovatelek ta rodina celkem měla), ale to byla nějaká zmatená babička z velmi bohaté rodiny. Máš malinké miminko, které tě potřebuje a tedy ten děda asi taky časem začne.
Ohledně toho pití a jídla - tchýně se starala o svého otce, docházela k němu a když začal odmítat jídlo a pití, tak to nahlásila a hned ho odvezli (LDN nebo nemocnice), taktéž i jinou maminku našich známých, ono být dehydratovaný je fakt risk, ten člověk je pak zmatený atd a to si dr. nelajzne. Takže doporučuji hned nahlásit, že babi nechce jíst a pít, ať s tím něco udělají. Zní to jako, jasně, zbavíme se jí, ale co naděláš? Sama máš rodinu a když je tady takový problém, nebyla bys 1.ani poslední, viz má tchýně a ti naši známí. A proč si už dřív nezažádali o místo v DD? To je strašně nezodpovědné se takto na někoho spoléhat (moje máma už ma zažádáno z vlastní vůle, ví, co je ta péče - takto se už starala o svou matku, a že nechce být právě „na obtíž“, že ta péče zabere času a financí, no ale třeba tcháni se spolehají na mého muže, ač mají ještě další 2 děcka, a ten říkal, že se to nějak udělá :lol: jsem mu říkala, že na vše bude sám a po..se.re se z toho, když mu ti 2 nepomůžou, no ale nedá si říct ;) a stejně i kdyby pomohli, tak by někdo musel dát výpověď v práci a starat se těch 24/7 )

Jestli fakt neji a nepije, tak to bude rychle, a odvezt takoveho cloveka do nemocnice, kde ho budou „zachranovat“, je mega srabarna.

A kdy jindy by na peci mel byt cas nez na rodicaku. Idealni kombinace postarat se o oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13938
2.11.23 20:39
@Eva2610 píše:
No, naše babička takhle zůstala po operaci - zhoupnul se Alzh. a ze dne na den nechodila, nechtěla jíst…žila ještě 9 měsíců. V domově se zvláštním režimem. Poznala už jenom dědu a mě. Takže to může vypadat, že za týden bude konec, ale nemusí být. Jako žádosti do domovů se podat můžou. Když to nebude potřeba, stáhnout se dají vždycky.

No něco jist a pít musela. Nebo měla peg?

Hele zažila jsem paliativnich leceb víc. V jednom konkrétním případě nám nechtěl odejít, nebo spis my ho nechtěli pustit… nejedl, nepil. Sestry přišly a v podstatě nám řekly, ze buď můžeme dat kapacky, a tu tekutinu do nej dostat. A přidat par dni… už tu s nami stejně nebyl, už to nebyl on. A nebo mu tu kapacku nedají. Do dne od rozhodnutí odešel.

Takže je to i o tom. Ne vždy je nutné živit tělo, když už mysl odchází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
2.11.23 20:49
@Lily-of-the-valley píše:
No něco jist a pít musela. Nebo měla peg?

Hele zažila jsem paliativnich leceb víc. V jednom konkrétním případě nám nechtěl odejít, nebo spis my ho nechtěli pustit… nejedl, nepil. Sestry přišly a v podstatě nám řekly, ze buď můžeme dat kapacky, a tu tekutinu do nej dostat. A přidat par dni… už tu s nami stejně nebyl, už to nebyl on. A nebo mu tu kapacku nedají. Do dne od rozhodnutí odešel.

Takže je to i o tom. Ne vždy je nutné živit tělo, když už mysl odchází.

Vždycky do ní nějak nacpali nutridrink. Já s tím nejsem v souladu, podle mě to bylo devět měsíců trápení pro všechny…no jsou to těžký věci.

• Citovat
  • Upravit
5418
2.11.23 20:52
@Da12 píše:
Děláte si legraci s tou ošetřovatelkou? Myslíte si, že vám tam přijede nějaká ošetřovatelka pečovat o babičku celodenně? Nanejvýš jí přivezou oběd a údajně podají léky. což také dopadlo tak, že jsme je našli večer na zemi. Pečovatelka, která by tam u ní skutečně celodenně byla a starala se o ní, stojí dneska tak 500 korun na hodinu. To těžko z příspěvku na péči pokryjí.

500 Kč/hod je total kravina, cena sociální služby je 155kc/hod a pokud člověk má více než 80hod péče, tak je cena 135kc/hod. Rozhodně pečovatelky nevozí jen obědy, to je u laiků stále zažitý mýtus, že pečovatelky vozí obedy, dle zákona pečovatelka léky podávat nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
2.11.23 21:04
@Anonymní píše:
Ale jo, jde to. Jak jsem psala, delalajsem v terénu 5 let a starali jsme se o ruzne lidi. I o takove, co nechteli jist. V dobe, kdy nechteli jist, ti zachranovaly nutridrinky. Nase pecovatelky byly max. 4× denne u techto lidi a pokazde je prebalily a nakrmily. Sestry podaly leky a osetrily defekty nebo s. c. podaly infuzi. Tito lide takto zili v dom. Prostředí nekolik let. Samozrejme, ze s chodicimi uzivateli s demenci nekdo byval doma, ale mobilní byli doma sami

Nutridrink je dobrá věc, to souhlas, ale když tchyně a ani ti kámoši nemohli do těch svých dostat ani toto, tak zbývalo jen zařízení. A právě u těch známých kámošů to bylo ještě tak, že starou mámu odvezli do nemocnice a zdravotníci jim rekli, že jim ji nedají, že potřebuje výživu a hydratovat (ona měla i teda bohužel rakovinu, no žila ještě asi rok) a od tchyně tatínek žil taky ještě rok po tom, co začal odmítat stravu…takže vlastně museli byt z nemocnice přemístěni do DD, protože v domácím prostředí fakt nebyli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
2.11.23 21:10
@Lily-of-the-valley píše:
@Villanelle jenže z toho popisu co zakladatelka pak dodala to zní, ze se jedna o par dni než bude konec. To ve finále možná sotva stihnou nahnat mobilní hospic.Teď je otázka, jestli chtějí, aby umřela v nemocnici, LDN nebo doma. 🤷‍♀️ to je samozřejmě na každém. To poslední znamená spoustu osobních obětí.

lezak na plenach v poslednim tazeni byla moje matka pred 6 lety. Pry pojede z ldn nohama napred. Fyzicky je nakonec v poradku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
2.11.23 21:16
@Lucie_Sx píše:
Jestli fakt neji a nepije, tak to bude rychle, a odvezt takoveho cloveka do nemocnice, kde ho budou „zachranovat“, je mega srabarna.A kdy jindy by na peci mel byt cas nez na rodicaku. Idealni kombinace postarat se o oba.

8o Na rodičáku ideální čas jo? asi jsme měly každá jiný rodičák. Já se na rodičáku s malým miminem nebyla schopna postarat ani o sebe, natož full time o dementní babičku na plenách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13938
2.11.23 21:16

@matkabagristy věřím, však to taky strilim od stolu. Nikdo jsme ji neviděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
2.11.23 21:19

Já si teda nedovedu představit, jak imobilní dementní pacienti mohou být sami doma s tím, že 4× denně dojede pečovatelka přebalit a nakrmit. To má být na rozdíl od domova lepší v čem? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
2.11.23 21:23
@Villanelle píše:
Já si teda nedovedu představit, jak imobilní dementní pacienti mohou být sami doma s tím, že 4× denně dojede pečovatelka přebalit a nakrmit. To má být na rozdíl od domova lepší v čem? :nevim:

A vis kolik takovych lidi je? Lepsi v cem? Je to hrozne, ale, vetsinou slo o penize. Kdyz das člověka do domova, tak vse ma domov, kdyz ho nechas doma, tak ma rodina duchod i prispevek a i po zaplaceni pecovatelske sluzby a inkasa jim penize zbudou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
2.11.23 21:25
@karinka píše:
A vis kolik takovych lidi je? Lepsi v cem? Je to hrozne, ale, vetsinou slo o penize. Kdyz das člověka do domova, tak vse ma domov, kdyz ho nechas doma, tak ma rodina duchod i prispevek a i po zaplaceni pecovatelske sluzby a inkasa jim penize zbudou

Mno nevím a asi jsem ani vědět nechtěla. Hrozný teda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
2.11.23 21:29
@Villanelle píše:
Já si teda nedovedu představit, jak imobilní dementní pacienti mohou být sami doma s tím, že 4× denně dojede pečovatelka přebalit a nakrmit. To má být na rozdíl od domova lepší v čem? :nevim:

resila jsem stejne dilema. Sama doma byt nemohla. Dochazela jsem tam, jak to slo. Kdyz se dostala do nemocnice s tim, ze domu uz se nevrati, davali jsme ne dlouho obyvany byt do poradku a malem jsme se poblili, nasli mnoha hnusna tajemstvi. A resili jsme kam s ni. Nemeli jsme volny pokoj, i kdybychom meli, nezajistili bychom peci/hlidani (bo se ze stavu lezaka na plenach rozchodila, mentalne mimo). Uplne by nam to rozvratilo zivot. Zaplat panbu za to, ze se naskytlo umisteni do ustavu. Platim (duchod zdaleka nestaci), vozim po obchodech, navstevach… Co ctu na epipi, o starouska se staraji casto lide bydlici v jejich nemovitosti s tim, ze ji zdedi. Do toho bych teda taky nesla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
2.11.23 21:38
@Villanelle píše:
8o Na rodičáku ideální čas jo? asi jsme měly každá jiný rodičák. Já se na rodičáku s malým miminem nebyla schopna postarat ani o sebe, natož full time o dementní babičku na plenách.

Ona je často úplně mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová