Babička nechce do domova důchodců

Napsat příspěvek
Velikost písma:
895
3.11.23 08:16

@Jaroušková jejda, no narovinu v kombinaci s tím Alzheimerem už toho asi moc nevnímá. Pevné nervy a hodně sil všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13937
3.11.23 08:21

@Jaroušková jo, tak to byva. Tuším, ze babicka už toho moc o světě nebude vědět. Přeju vám, ať se moc dlouho netrapite. Hlavně deda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
3.11.23 08:31

@Lucie_Sx ano, po propuštění z nemocnice, musí tam být, tuším, 3 nebo 4 dny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
3.11.23 14:14

@Eva2610 většina krajů v ČR chce po poskytovateli PS aby služba byla dostupná minimálně 7-19 7 dní v týdnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
3.11.23 14:15
@Helen001 píše:
@Jaroušková jejda, no narovinu v kombinaci s tím Alzheimerem už toho asi moc nevnímá. Pevné nervy a hodně sil všem.

I tito lidé vnímají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
3.11.23 14:19
@Gumidci píše:
@Eva2610 většina krajů v ČR chce po poskytovateli PS aby služba byla dostupná minimálně 7-19 7 dní v týdnu.

Ano, chce. Chce to v rámci krajské sítě sociálních služeb. A že požadavky této sítě nejsou často naplněny a kapacity jsou malé je myslím všeobecně známo. Vím ve svém okolí minimálně o čtyřech PS, které to nesplňují.

• Citovat
  • Upravit
2902
3.11.23 15:09

Tak u vás se to takhle vyřešilo samo, bohužel, asi tím nejméně šťastným způsobem. Já jsem jen chtěla dodat, že ona ani ta pečovatelská služba není mnohdy řešení. Takhle to chtěla s maminkou řešit kamarádka, ale paní naprosto odmítala nechat na sebe i jen sáhnout od cizího člověka. Byla docela agresivní a pečovatelka jim po několika incidentech vypověděla službu. Takže ono někdy není zbytí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
3.11.23 15:12
@Gumidci píše:

Dneska nema volnou kapacitu skoro nikdo. Bohuzel. Vsichni total zahlceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75753
3.11.23 21:37
@Jaroušková píše:
Ahojky děkuji moc za rady. Situace se bohužel vyřešila sama. Při koupání měla babička mrtvičku a teď leží v nemocnici. Tam už ji zařídili LDNku.
:hug: Přeju babičce i Vám, ať se dlouho netrápí.
Ty konce jsou na nic. :(
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
5.11.23 09:28
@Jaroušková píše:
Ahojky lidi,
mám dotaz. Mám nevlastní babičku 70 let a po operaci nosních mandlích se jí rozjel Alzheimer ( aspoň to tvrdí doktor). Do teď bylo vše ještě zvládnutelné, ale babička teď přestala chodit úplně a odmítá i jíst. Pečuje o ní můj děda jenže už to fyzicky ani psychicky nezvládá. Naše strana rodiny tam jezdí frekventovaně, aby jsme dědovi pomohly ( vykoupat, obléknout, nakrmit, prebalit atd..) jenomže ani mi nejsme schopni tam být 24/7. Co se týče babičky strany rodiny tak od ní daly ruce pryč jakmile zjistili l, že babička už se opravdu nezačne zlepšovat (i její vlastní děti). Děda by ji chtěla dát do domova pro seniory, ale babička nechce(stejně už by podpis asi ani nezvládla) a tak vyřizuje zbavení svéprávnosti. Můj dotaz je zda ho potřebuje? Slyšela jsem, že bude stačit když bude mít potvrzený papír od doktora, že už není schopen dále pečovat. Máte někdo zkušenosti?

Omezení svéprávnosti je důležité, aby opatrovník mohl činit určitě kroky za dotyčného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
5.11.23 09:31
@Jaroušková píše:
@cukýnečka z toho platí právě ty pečovatelky a potřeby pro babičku ( pronájem odsávačky, kyslíkové bomby atd…)

Tak to je spíš na nemocnici nebo hospic.
Anebo troll? Pardon, tu se člověk nedivi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
5.11.23 09:35

Ja to teda nevidim tak cernobile. Zazila jsem, co umi demence. A vetsinou jsem si spis rekla, ze lidi okolo se „zbytecne“ obetuji. Kolikrat to ostatnim a rodine nicilo zivoty, nemohli do zamestnani. Dementni stary clovek je trapil, uz byl hodne mimo sebe.

Pokud se babicka uz nenaji a nechodi, tak to vazne deda zvladnout nemuze, jak ostatne i rika. Rozhodnout to musi hlavne on, vsichni ostatni mu jezdi jen pomahat. Samozrejme se daji vyuzit pecovatelky, ale ty jezdi na par hodin. Moje znama mela soukromou a platili ji desitky tisic mesicne, aby pecovala 24 hod. denne (stridaly se). Mohli si to dovolit.

V dnesni dobe se daji najit hezka zarizeni, bohuzel s cekacimi lhutami, kde se i o ty seniory dobre pecuje, rozviji se…nikdo nebrani rodine byt tam s ni denne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
5.11.23 09:40
@Sisika9 píše:
Nechat babičku odvést do nemocnice, třeba si vymyslet nějaký záchvat nebo bezvědomí a pak už ji nepřevzít zpět s tím, že děda péče není schopný. Pokud je ve stavu, kdy potřebuje plýny určitě ji jen tak před nemocnici nevyhodí. Bude tam, dokud neseženou místo (nejspíš) v LDN nebo domově důchodců.

Proboha, hlavne to ne 8o Oni tam regulerne nemaji cas o seniory pecovat a nezbyva nez je nekdy „zdrogovat“. A to nemluvim o tom, kolik maji casu hledat nejake zarizeni. Spis by tam babicka lezela, nez by umrela, coz by bylo brzy. Je to tak hrozne prostredi, ze lide tam umiraji brzy :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
5.11.23 09:45
@Jaroušková píše:
@Jeremi máme sociální pracovnici a ta samá řekla ať ji umístíme…ale nejdříve že budeme potřebovat omezení svéprávnosti, ale znám případy kdy to trvalo třeba i půl roku. ( a já když vidím babičku tak si myslím, že ta už to vzdala a už nám takhle dlouho ani nevydrží…nejhorší je jídlo…zkoušely jsme i přes kapacku že by jsme ji dávali, ale to nám nedovolili)

To je snad záležitost dnů, týdnu takhle vegetit. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
5.11.23 09:49
@Lily-of-the-valley píše:
Hele tyhle náhle změny, to bývá dost jasne. Jeden z nasich ležáků byla babicka, kterou jsme vzali k sobě, terminální stadium rakoviny. Ještě se o sebe postarala, ale už byla jako věchýtek. První den u nás si došla na záchod, umyla se, všechno dobrý. Ale už nejedla, jen trochu pila. Do týdne už nebyla. To bylo fakt tak rychlý.

Jak už tu zaznělo, když se stav takhle změnil. Zavolat praktika, nechat si to potvrdit, a oslovit mobilni hospic. Sestry k vám přijedou dle domluvy klidne 2× za den, udělají s babičkou hygienu, pořeší proleženiny. Promluví s dědou.

Babicka už mi nezní na domov důchodců, spis LDN. A většinu LDN nechcete zažít. To fakt není místo, kde by měl kdokoliv (natož milovaná babicka) umřít.

Uplne souhlasim. Necetla jsem, jak na tom je. Tady uz bych pracovala spis s hospicem. A LDN se opravdu vyhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová