Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Jana206 No tak bydlíme s nimi, takže se chvilku během dne vidíAle nehlídají je skoro vůbec. Upřímně názor moji tchýně je mi jedno, nemám jí ráda, ale manžela to štve, ten svou matku totiž zbožňuje
To bydlení je blbý. Já mám negativní zkušenost s prarodiči v místě bydliště, ale ne ve společném bydlení, že nám začali zasahovat do života svými radami a názory víc, než je zdravo. Naštěstí jsem to utla a při frekvenci styku s detmi cca dvakrát týdně jsme všichni spokojenější a můžeme volne dýchat
Druzí prarodiče je taky vidí méně, taky více rozmazluji, dovolí, dají více blbostí. Ale ti první prarodiče do toho nevidí a je svatý klid na všech stranách ![]()
Bydlet s někým bych nechtěla ani za zlatý prase. Mám názor, že to ničí vztahy a neznám jedinou rodinu, kde by to fungovalo. Vždy je zástupny důvod, třeba finance.
@Anonymní píše:
@free333 Děkuji, vím to. Jak už jsme psala výše. Nechala bych to být ale můj manžel z toho šílí. Chce po mě ať to řeším. Hádat se už s nikým nechci.
Tak srovnat chlapa, fakt o nic vážného nejde
A já si myslím, že oni ani nemusí uplacet. Prostě mají jiné vzorce, co se týče chování k vnoucatum a nechtějí zasahovat do života své dospělé dcery.
Nedavno to byly diskuze typu, kdyz prarodice hlidaji tak nechaji deti koukat na tv a nikam je neberou, nic s nima nedelaji. A tady vam vadi, ze si tvoji rodice s detma hraji? Tak kdyz je vidi jednou za mesic tak se asi proste premuzou, a hraji si i pres tu unavu. Asi si jim nechce vychovavat a zakazovat, chteji si ty deti uzit. Pochybuju ze to delaji aby byli ‘ti lepsi’ prarodice.
@Anonymní píše:
@Jana206 No tak bydlíme s nimi, takže se chvilku během dne vidíAle nehlídají je skoro vůbec. Upřímně názor moji tchýně je mi jedno, nemám jí ráda, ale manžela to štve, ten svou matku totiž zbožňuje
No, tak máš problém, že tvůj chlap je mamánek, to je to jádro pudla. Ne to, že tvoji rodiče se chovají jak se chovat mají, jsou prarodiče, proč by jako nemohli děti rozmazlovat? Moji rodiče taky nevidí děti často, bydlí daleko, ale když ano jsou tady jen a jen pro ně. Zatím co tchanovci se až moc starají a ještě, kdyby jsme je nechali, tak by snad děti vychovávali, no smůla, to jako ne. Jsem rád, že moje děti prijmuli i když nejsou vlastní babička s dědou, je fajn, že mají snahu vidět všechny tři děti, ale co je moc, je moc. Na výchovu jsme tady my, oni už si svoje vychovali a že se jim nelíbí, že naše děti mají hodně volnosti, že to co my jim kolikrát dovolíme, z toho mají skoro infarkt, to je jejich boj, ať si z toho kolabují doma v křesle, ale nás s tím otravovat nebudou. Taky, že už to pochopili. Kdyby ne, tak se vidíme dvakrát za rok a mohli by si za to sami. Nevidím důvod, proč by jsme je my nebo dokonce děti měli vídat denně, to by nám asi hrablo všem. Být vámi, odstěhuji se do svého a oni ať občas přijdou na návštěvu nebo vezmou děti na výlet, koupí jim zmrzlinu a hrají s nima třeba pexeso celej den, když ty děti budou chtít, tak to totiž má být. Že to klukovi leze na nervy se nedivím, kdo by chtěl mít dvoje rodiče a ještě pod jednou střechou, takhle by sice mluvit nemusel, ale zase by to mohlo přimět tchanovce k nějakému zamyšlení.
Příspěvek upraven 31.07.20 v 16:19
Neřešila bych to nijak. Byla bych ráda za to, že když s nimi děti jsou, je jim dobře a užívají si to. Řešila bych, kdyby se děti vracely otrávené a jezdit tam nechtěly. Řešila bych, kdyby děti zvracely z přemíry sladkostí nebo nevhodných jídel. Kdyby se vracely nemocné, zanedbané nebo nedejbože bité. To se ale zjevně neděje a dětem je dobře.
Co bys měla řešit je tvůj vztah s rodiči, zdá se, že na své děti žárlíš a reaguješ jako dítě a ne jako dospělá. Je rozdíl být rodičem a prarodičem, jednou to sama poznáš. A modli se, abys nepoznala, jaké to je nevidět děti/vnoučata rok…
Bábrdle má pravdu, dá se předpokládat, že hlubší vztah budou mít k prarodičům, se kterými jsou v denním styku.
Hele, je to podobné jako když si otec bere děti na víkend jednou za 14 dní. Taky z toho jsou děcka paf a dlouze o tom hovoří. Což neznamená, že by v tu chvíli byla matka špatná a otec superman. Nad takové hodnocení je potřeba se dospěle přenést a možná se pokusit aspoň tomu staršímu situaci vysvětlit.
@hani28 No právě že dělají, to není moje domněnka, mamka mi to přímo řekla. Mě jde ale hlavně o to, aby nebyly rozmazlené těma dárkama a penězi co jim pořád cpou
@Anonymní píše:
@Makca87 Tý jo, to je přesně jak u násNeměla jsi pocit, že by tě to rozmazlilo?
Vůbec, ale v pubertě jsem to vnímala tak, že jednou za měsíc snesu dospělácké rozhovory u kávy a při rozloučení dostanu aspoň peníze
. V babičce, se kterou jsem byla denně, jsem viděla druhou maminku
. Ke druhé babičce, která mě jednou měsíčně viděla a uplatila, nemám žádné citové pouto
.
Dětem úplně normálně vysvětlujte, že když už na ně mají babi s dědou tak málo času, snaží se jim to vynahradit i dárky. Ale že druhá babi s dědou (se kterými jsou častěji) si zase najdou víc času, můžou se jim častěji svěřit s tím, co je trápí, pochlubit se jim s tím, co se jim povedlo, a mít někoho takového je k nezaplacení.
Já jako malá měla babičku, která s námi bydlela a byla hrozně přísná (protože nás tam měla tak často, že vychovávat musela). Druhou babičku přes půl republiky jsem vídala týden v létě a pak na Vánoce, a celý týden nám nakupovala tolik sladkostí, že jsme to nestíhaly jíst, na Vánoce peníze a ještě většinou peníze i za narozeniny apod. V tom sobeckém věku jsem tu vzácnější babičku taky zbožňovala a tu obětavou přísnou občas dost neměla ráda. Ale překlopilo se to nejpozději v pubertě, a teď za tou obětavou přísnou jezdím co to jde a všichni (i sestřenky a bratránci) si už se svými rodinami uvědomujeme, jaký to pro ni byl masakr mít tam i 7 dětí najednou skoro celé prázdniny. Na její sekýrování už vzpomínáme v dobrém a najednou se vynořilo mnohem víc těch milých vzpomínek.
Nechej ty vzácnější rozmazlovat, je to normální, že si jeden jediný den v měsíci nechtějí kazit tím, že budou peskovat vnoučata za neuklizené hračky nebo sladkost před obědem. Ono jim časem dojde, že ten vztah nemůže být stejný, ale ta láska stejná být může.
A manžela podpoř v tom, že si uvědomuješ, že tvoji rodiče zdánlivě slízávají smetanu a jeho rodiče si vyžírají povinnosti a hlídání, ale že to zpětně děti taky uvidí jinak, než to vidí teď. A hlavně ty sama tchánovce oceňuj, děkuj, dej jim najevo, jak si jich vážíte, a nesrovnávej.
@free333 píše:
Tak je jasné, že je nepříjemné, když má na to manžel jiný názor…
Tak pro manžela jsou ti „kazící“ tchánovci a ti pečující „rodiče“. ![]()
@Anonymní píše:
@divine woman Mě nejde o výchovu. Nechápu že z příspěvku není jasné o co mi jde
Hele, každý člověk projevuje svou náklonnost jinak. Buď ráda, že se zajímají. Ale ty budeš z těch, kterým se nikdo nezavděčí.
@Anonymní píše:
@hani28 No právě že dělají, to není moje domněnka, mamka mi to přímo řekla. Mě jde ale hlavně o to, aby nebyly rozmazlené těma dárkama a penězi co jim pořád cpou
A tuhle myšlenku ti vnukl kdo?? Tchyně nebo manžel?
Bát se, aby jednou za měsíc prarodiče rozmazlili vnoučata (dárky, sladkostmi, pozorností, láskou - čímkoliv) je totiž úplně mimo.
Rozmazlit své děti mohou jen a jen rodiče. Prarodiče také - ale v případě, že dětem suplují rodiče a vychovávají. To se ale u vás neděje. Tví rodiče se chovají jako milující babička s dědou.
Takže žárlí tchyně, tlačí na manžela a ten na tebe. Jestli to chápu dobře?
I moje o rok mladsi deti chapou, ze kazda babicka ci jiny pribuzny maji ruzne moznosti, co jim daji nebo jak casto a jakym zpusobem se jim venuji. Reci jako „tahle teta je nejlepsi, dava nam pokazde marcipan“ jsem od malicka netolerovala a vysvetlovala. Prijde mi zcela logicke, ze kdyz tvi rodice vidi vnoucata jednou za mesic, chteji si je naplno uzit a ne jim neco zakazovat a vychovavat je. Pokud ti vadi mnozstvi darku (zajimalo by me, co si pod tim predstavit), tak s nimi citlive promluv. Jedna drobnost pro kazdeho plus nejaky mlsek bohate staci. Ale prijde mi, ze uplne zbytecne vyjizdis, jsi nastvana a podrazdena, s tebou bych se opravdu dohadovat nechtela, ani jako tva matka ![]()
Ja si dodnes s laskou vzpominam, jak jsme 2× rocne jezdili za babickou (vzdalenost a neprilis dobre vztahy s rodici) - ta me vzdy zahrnula sladkostmi a darecky, pozdeji kosmetikou nebo necim na sebe a jeste mi natajnaka strcila stovku, dve
ne, fakt z toho nejsem rozmazlena ![]()
Bát se, aby děti nebyly rozmazlené tím, že jednou za měsíc dostanou dárky a spoustu pozornosti, je hloupost.
Zakazavovat toto prarodičům, kteří přijedou jednou za měsíc, protože syn má problémy s emoční vyspělostí(asi zdědil po manželovi), je fakt nesmysl. Celé je to o tom, že tvůj manžel musí přestat uvažovat jako malé děcko a synovi by to měl někdo pořádně vysvětlit a pokud by byl drzý na druhou babičku, tak hodně tvrdě potrestat.