Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
jo a dodam, co mne pravidelne nadzvedavalo kdyz jsme zacali s prikrmy - „ja jsem davala klukum v tomhle veku normalni kravsky mliko a normalni jidlo a jaky to jsou pekni a zdravi kluci“. No tak manzel ma sklony taky k tloustnuti a nema zrovna zdravy ledviny a svagr ma pro zmenu vysoky cholesterol, ale pekni jsou to jo
![]()
Babičkám zdar, o tom uheráku jsem to taky četla, ale pozor teoreticky je to syrové maso, ošetřené bakteriemi, které za určitých podmínek to maso fermentují, takže malé děti ani těhulky by neměly trvanlivé, tedy fermenotvané výrobky. Nechci „prudit“ ale mám pocit, že se to moc neví. Víte že už je na trhu dětská šunka od cca dvou výrobců a je opravdu z masa a bez velkého množství chemie… Dobrou zdravou chuť Nane 2
pitris- prosímtě mám ten samý problém. Závislost na čokoládě, páč jsem s ní byla ládovaná od dětství (dávali mi jí, abych nebyla tak hrozně hubená, když nejím normální jídlo - přežraná čokoškou jsem samozřejmě zas nechtěla jíst.
že?) no nic…JAK JSI SE ZBAVILA ZÁVISLOSTI????
JÁ MARNĚ BOJUJU!!!!!!!!!!
a budiž tohle odstrašující příklad pro ostatní maminy. Ta závislost je hrozná a mě působí i zdravotní problémy (migrény),takže to není žádná srandička.
NiKi
Nico píše:
Kdyz vidim jak trilety vnuk dostane u tchyne-macechy k veceri hemenex (omeleta se salamem na oleji) pripadne maso z grilu (samozrejme s tatarkou), tak se mi mirne zveda zaludek…
Promiň, že se tak blbě ptám, ale co je špatného na tom, když tříleté dítě dostane omeletu se šunkou (ten salám bych tam samozřejmě nedal), pokud není příliš solená a je dělaná na malém množství olivového oleje? V čem mu to uškodí?
Stejně tak maso na grilu - v čem je špatné grilované kuřecí maso, pokud není přeplácané marinádou a kořením? Můžeš mi to vysvětlit? (O tatarce nemluvím, ta se prckům necpe.)
Ja bych se toho hemenexu ve 3 letech taky nebala. Teda u Vitka mozna jo, myslim, ze ma alergii na bilek. Ale jak rikam, ja sama nektera jidla nejim a treba se mi nelibi, ze nasi soupnou Vitkovi parek. No ale sem tam zavru oci, protoze to bych si pusu umluvila no a sama to sem tam jim.
Treba hranolky mu normalne nedavam, ale kdyz uz nekde jsme a jime je, tak by nerozdychal, kdyby nedostal ochutnano. Asi mi ted nekdo vynada:-)?
A grilovani. Kdyz to maso je jen normalne opecene a nenalozene v necem podivnem, tak by to nemusela byt takova hruza.
Ovsem asi jinak to moc zdrave neni, myslim opekani v coudu.
Ale my si jednou byli hrat v materskem centru, ktere je ve skolce a maminky tam mohly dokoupit detem skolkove jidlo k obedu. No a jak se mrnata krmila gulasem z divociny a knedlema. Z toho bylo zle me. Protoze to nerada:-)
Ahoj Hanka a ostatne maminy,
ja som to nasim a svokre vysvetlovala tak, ze ono ani tie sladkosti a sunky uz nie su to, co byvali kedysi, ked sme my boli mali, ze to je v podstate chemia, ktora vyzera ako jedlo. Staci sa pozriet, co to obsahuje (nielen Ecka ale aj cokolady s 5% kakaa…to proste nie je jedlo pre ludi.) A keby to nepomohlo, doporucujem knihu: Pruvodce Ecky aneb vime co jime? a odtial par Ecok babickam odcitovat s tym, ci skutocne chcu byt potom za zdravie deti zodpovedne… ![]()
Gabika
I když je mi už 33, čekám první mimi. A toto bere moje mami jako argument, že přeci nemůžu vědět, co dítě má jíst. „My“ jsme taky baštili všechno a jsme zdraví,ne?!? Ale to, že je můj brácha silný alergik a já měla vždy nadváhu…Trochu se toho bojím, vím, jak se chovala mamka, když k nám přijelo nějaké miminko - vytahovala se, jak ho umí utišit tím, že mu dudlík namáčela v medu nebo cukru! Když sestřenka upozorňovala, že syn nesmí čokoládu, měly s babičkou ohromnou radost, když mu jí propašovali do pusinky a ještě sestřenku zesměšňovaly, jak nic nepozná a jak jí doběhly. Nejraději bych si vymyslela nějakou strašlivou nemoc ale s tímhle se nemá zahrávat, tak to neudělám. No, snad to dobře dopadne, hlavně pro to maličké.
Zcela s vama vsema souhlasim. My nastesti, nebo nanestesti, kdo jak to bere, zijeme 300 Km od nasich rodicu. Tak snad ten jejich vliv na to co nase Barca bude ( TP zari 2006) jist nebude tak velky. Uz ted ale mam obavy uz navstev u potencialni tchyne, ji pojem vyzivy u deti nic nerika. Dat chili gulas 6 mesic diteti neni pro ni zase takovy problem. Ve 4 letech unich deti bezne basti smazeny hranolky s kecupem a opeceny maso k tomu. sladky limonady o tech nemluve.
Moji rodice jsou v pohode repsektuji moje „prani“, jednak vi, ze ja sama mam uz od mala problemy s nadvahou.
vim ,ze na grilovany maso se tu nekdo ptal uz davno, ale snad to neva…
na grilovanym masu je nejhorsi to, ze je tu velka pravdepodobnost, ze se udela malo, je to tim, ze venku na grilu nejde zajistit trvale vysokou teplotu, jaka je treba a ze se spatne poznava, kdy je maso opravdu hotove
a pak je vysoke riziko nakazou campylobacterem, coz je jeste vetsi potvora nez salmonela, ktera tu samozrejme hrozi taky…
Zdenik : No tak to je alespoň rozumně zdůvodněné, proč grilované maso nee. Tak teď zase já, proč podle mě občas ano:
1. Problém s případným špatným propečením masa platí u všech typů tepelného zpracování. U grilování (stejně jako u pečení) stačí dokoupit za pár korun teploměr (viz http://dadala.hyperlinx.cz/…/lexirT.html#…), kterým se dá bezpečně zjistit teplota uvnitř masa a tím minimalizovat výše uvedené riziko.
2. Padla tady i poznámka o nevhodnosti masa upravovaného v čoudu. To jsem nějak nepochopil, v čem vadí kouřové aroma masa? Kromě toho, grilovat jde i v troubě, kde je toto zcela eliminováno.
3. Správně ugrilované maso je štavnaté, nevysušené, takže je bilogicky hodnotné a dobře stravitelné.
Prostě podle mě zdravá výživa ano, ale nic by se nemělo přehánět. Dobře ugrilované maso není o nic horší, než maso vařené či pečené a i dítě ocení občas změnu v jídelníčku.
No mily Einsteine. Dohadovat se nebudu. Nemam takovou slovni zasobu jako ty.
Ale myslim, ze je rozdil, jestli je maso na grilu, varene, na oleji a podobne. To uz by se s tebou ale museli dohadovat lidi, co rozumi zdrave vyzive.
Ten coud byl blbost. No snad ne tak hrozna. Proste pecene maso na ohni se muze pripalit a tak.
Ale je me to burt:-)
Aladino , já se nechci dohadovat, ani hádat. Ať si každý svoje děti živí podle svých představ. Že je rozdíl mezi masem upečeným v troubě, osmaženým na pánvi nebo uvařeným ve vodě, je jasné, o tom není vůbec nutné debatovat. Mě prostě jen zaujalo, že si někdo myslí, že 3leté dítě by nemělo dostat grilované maso. Tak jsem chtěl vědět proč, abych se poučil, to je celé ![]()
Jak píšu, podle mě grilované ani pečené maso tak starému dítěti nevadí, pokud je maso správně připravené a prcek se tím necpe každý den.
Přeji hezký den ![]()
Ahoj holky, docela se mi ulevilo, ze nejsem „divna“. Jinak ja proste tchyni vysvetluju, ze tohle ne a proc ne. Jednou kdyz hlidala tak jsem ji nechala na precteni Bettynku naky special o vyzive a pak mi rikala, no jo ja nevedela ze toto a toto. Meli jsme spor tak v cca 8.mesici, kdy mala se po jejim stravovani posrajdila a mela skoro tyden prujem - kdy ona argumentovala, ze ji to chutnalo a ja zas, ze si sice pochutnala, ale ty nasledky
Pak bych chvili klid a ted v zime to zacalo s tema cokoladkama, ale to jsem zatrhla a celkem to respektujou (i kdyz si nedelam iluze, ze kdyz je s nima, ze obcas neco dostane). Ted jsme ji teda vysvetlila, ze „pacholíčky“ grrr
teda ne a tak ji na vikend aspon koupila jogurt Dobra mama (dobry jogurt, ale priserna reklama)
Jo a pak jsem zamezila kazdodenni kupovani Jupiku. Dcera vidi v obchode Jupik a samozrejme ho chce, ale pak je ji jedno co v nem pije - jestlii ovocny caj nebo redeny dzus. Takze uvidime jak dlouho nam to babi vydrzi. Mimochodem ja se jako mala taky ladovala cokoladou a ted se hlidam, protoze mam bohuzel sklony k tloustnuti a to jsem jako dite vypadala jak podvyzivena
Ted obcas i tatinek „hresi“ pac dcera je po nem - masova, tak se mu tuhle hrozne libilo jak ji chutna uherak
Nastesti je rozumny a nechal si to vysvetlit a dal ji jen male kolecko a argumentoval tim, ze pry vedci prisli na to, ze uherak je stejne zdravy jako jogurt (coz jsem taky cetla)
Tak pevne nervy s babkama a treba pokud budem dusledne a neunavne opakovat a vysvetlovat tak si to mozna vezmou k srdci.