Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, musím se s vámi podělit o včerejší příhodu. Na úvod, mám dceru z prvního manželství a teď mám chlapečka s mužem,který má také už dceru. Včera mi má dcerka Petruška (11 let) hlídala malého, s tím,že jej vezla k rádoby tchýni a po kroužku jej zase vyzvedávala. Když pro něj přišla bába (promiňte mi to oslovení,ale nic jiného si nezaslouží), tak jí jej předávala s tím,že malému řekla:,, hele přišla si pro tebe NEVLASTNÍ ségra,,. Řekla jí to před její kamarádkou. Pak mi to doma Petruška řekla a byla z toho dost vedle. Tak jsem jí vysvětlila,, tedy pojem vlastní a nevlastní a jak jsem byla vytočená, zavolala jsem ,,milým,, prarodičům, řekla jsem ,že je to sprosté, že mě nikdy nenapadlo chlapovo dceři a to jí je 15 vykládat, že není Míšovo vlastní sestra. Ale že to tedy mohu udělat. Vysvětlila jsem pojem vlastní a nevlastní a dodala,že jestli se to bude ještě jednou opakovat, nebude tam k nim prostě Michal chodit. Ještě v noci jsem nespala,jak jsem z toho byla vedle. Co by jste dělali vy? Já bych jim nejraděj nakopala zadek. Jsem tak hrozně naštvaná a chlap k tomu vůbec nic neřekl. No děs. tak jestli vás něco napadne tak písněne, ahojky věrka ![]()
Páni,to je ale milá dáma.Taky mám trable s tchýní.Vytočená bych byla taky do ruda.A ještě jednou že manžel nic neudělal.Souhlasím s tebou,že kdyby se to mělo opakovat tak mají útrum.
Binky
To je pěkná hnusárna. To by klíďopíďo byla schopná říct jí „jde si pro tebe nevlastní táta?“ Byla tohle schopná říct o svém synovi a jí? Já nevím, ožná jenom tchýně neměla svůj den, ale trocha ohleduplnosti by jí neuškodila. Zřejmě tak naznačuje že děti dělí na svoje a cizí. Měla by si to vyříkat s tebou a ne s tvojí dcerou. A navíc, jsou to vlastní sourozenci, jsou přece oba tvoji, to jenom ona je její nevlastní babička!!!
Nepřihlášená Radina
Tchýně prostě „dělala ostentativně jasno“ před svou kamarádkou, aby dobře vypadala (že „tahle holka není její vlasní vnouče“). No tak teď vypadá před kamarádkou skvěle, ale neuvědomuje si ty důsledky v dětech. Asi se neumí do dětí vcítit, nebo je bere jako podřadné až po sobě a jiných dospělých, k rovnoprávnému se přece takto nechová.
Petra
ještě dodám, že u mé tchýně se vyjevuje snaha vypadat před lidmi dobře zase tak, že nutí naše děcka, aby zdravily její známé lidi, které děti ovšem nikdy v životě neviděly ![]()
Ony to asi nemyslejí zle ty babičky, jen jsou poněkud egocentrické
Petra
Ahoj Věrko,
to jsi dobře udělala, že jsi jí hned zavolala! Je to asi pořádná ježibaba, když tohle řekne 11 leté holčině. A na manžela bych byla asi pořádně naštvaná. I když je její nevlastní otec, zastat by se jí měl, byť před vlastní vlastní matkou!
Přeju pevné nervy a nedej se!
Katka
Anonymní Petro,
mně to přijde normální (a taky jsem tak byla vychovaná ), aby dítě pozdravilo člověka, i když jej nezná, ale kterého zná dospělý a např. ho venku potkají, pozdraví se a dají se do řeči.
Je to přece slušnost, stejně jako neskákat dospělým do řeči atd atd…
Tak nevlastní jsou snad jen ty dvě holky ne?Porotže nemají biologicky společného žádného rodiče.A ani v tom případě bych to neříkala. Od té tchýně mi to vyznělo dost jedovatě ![]()
Prominte ze Vam sem do toho skacu ale Ashley tady nakouskla vec: jak to tedy je stou vlasni a nevlastni
Takze holky sou nevlastni sestry ale obe maji vlastniho brachu
Dik za vysvetleni.
Já bych řekla že to tak je, ten bráška je snad vlastní když má společnou mámu (z druhé strany tátu) Tchýně se taky podruhé vdala a snovým manžele má dvě holky a v životě by mě nenapadlo brát je jako manžovi nevlastní sestry.
VEVERKO - musim ti rict, za ja bych udelala taky bordel!!! Nekdy proste nepochopim premysleni lidi, ja teda osobne mam taky s tchyni problemy, dela mi hodne naschvaly a nekdy mam proste pocit, ze by bylo pro nas i naseho syna lepsi se s ni proste neschazet, ale je to tezky, malej ji i tchana hrozne zboznuje a i ted co uz na nas nemaji tolik casu a energie to nese dost tezko
![]()
Nechci do toho rejpat, ale „vlastní“ je dokonce víc dcera pisatelky než dcera jejího manžela. Ale to píšu jen pro vysvětlení, protože osobně si myslím, že rozdělovat děti na vlastní a nevlastní, je naprostý nesmysl, pokud si celá rodina v pohodě rozumí. Tchyně je baba jedová a určitě jsi udělala dobře, žes jí to řekla. Víc bych ale byla naštvaná na manžu, že s tím nic neudělal.
Zdravení - tak to trochu nesouhlasím. Pokud jsou děti se svým příbuzným a potkají někoho známého od příbuzných a samy ho neznají, tak je slušnost pozdravit. My jsme tak alespoň byli vychováváni a pusa nám neupadla. Můj názor zní, že to je prostě slušnost.
Klára
Holky, nevím, ale nám bylo řečeno, že pokud mají děti společnou matku, jsou vlastní (bez ohledu na otce) a pokud mají společného otce, ale ne matku, tak jsou nevlastní…
Ale i tak si myslím, že je to jedno, a ta baba je zlá, když něco takového řekne malé holčičce
Udělala jsi dobře, žes hájila své dítě
Držím ti palce!
No to je „baba“!
Chudák holčička!Já bych to taky nenechala být, mám zkušenost,že jak moc dlouho mlčím, tak je to pak jenom horší.
A brácha je její vlastní!Mají stejnou mámu, tak o co jde…a i kdyby neměli, přece i adoptované dítě je naše, když chceme,ne?Je to o lidech, ne o DNA