Máma nebo tchýně?

981
15.4.06 20:08

Máma nebo tchýně?

Příspěvek upraven 23.03.13 v 11:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
andela
15.4.06 21:04

Ahojka namape,

tak nějak krapet vím, jaké to je být na kordy s mámou … přeci jen je to pořád máma. Člověka nezměníš … Já podobný případ řešila se ségrou.Když se malej narodil, byla za námi jen na chviličku v porodnici, a pak za mnou už nebyla. Jen když byla ve městě(asi 2krát), a nejel jí bus dom, tak přišla aby nemusela čekat venku. Když u mě byl její přítel, a měli se další den kvůli něčemu stavit, tak řekla naco by sem jezdili, když tu její přítel byl včera. Ani mamky se nezeptala na malýho, a to tu je skoro každý den. Ale pro mě se to už vyřešilo - odstěhovala se za přítelem. Protože se staly různé věci, protože se zachovala tak a tak, odjela skoro bez rozloučení a ještě se tvářila jako hvězda, vykašlala jsem se na ní. Až bude chtít, ať si zavolá, nebo napíše. Já jí do zadku nepolezu, a Jája má i jiné tety.
Vím, je to trošku jiný, než s mámou, ale já bych to přes koleno nelámala.Až bude chtít přijít, tak přijde… Já jsem se snad už poučila, a opravdu se nikomu vnucovat nebudu.
Přeju ti, aby se to vyřešilo co nejlépe, a mamka se „polepšila“ a byla tou správnou babičkou. :wink:
Andělka

• Citovat
  • Upravit
6429
15.4.06 21:13

Ahoj,

myslím, že na internetu najdeš vše, co moderní pediatrie nabízí.
Maminčiny rady jsou tak čtvrt století pozadu, ne? Takže to, že ti ona neporadí, bych jako tragédii nebrala.

Dokonce ani to, že nejeví o malou zájem. Zkus ji pochopit - je mladá, má práci, koníčky, svůj život. To, že se její dceři narodilo dítě ještě nutně neznamená, že se z toho po:,–(í na zadek. Že změní svůj nabitý program, odvolá akce a bude jen u tebe. Kdyby to dělala, psala bys možná příspěvek o tom, že máš doma stále navezenou mamku, která čeká, že ji pohostíš a že ti leze na nervy :-)

Takže to ber tak, že ty máš mimi, které jsi ty chtěla a to je to jediné, co je důležité. Na ostatní kašli. Však počkej, až bude malá komunikovat, bude to rozumbrada, jak pro příbuzenstvo bude najednou mnohem zajímavější, protože už s ní budou moci aktivně fungovat..
Miminko je pro ně pasivní zábava a zřejmě méně přitažlivá, než vlastní koníčky.

Neříkám, že tě to nemá mrzet, ale zkus pochopit i lidi, kteří prostě mimko již měli a tak mimina je již moc neberou, ale dvouletá cácorka, to bude jiné kafe :-)

Zřejmě jsi čekala opačnou reakci, ale já tím prostě pohoršena nejsem.
Moji rodiče mají svých aktivit taky hodně, takže se vidíme jednou za pár týdnů a mně to nevadí, jsme často na telefonu, o dcerku se zajímají, ale aby sem furt lítali, to ne.. a ani by mi to fakt nevyhovovalo… to bych spíš umírala z příliš aktivních příbuzných :-)

A to, že malé koupila zimní kombinézu je fajn, každá věc dobrá, neber to tak, kolik mají a kolik by mohli dát, to prostě nejde. Já jsem ráda za každo prkotinu, protože cokoliv nového je pro malou zajímavého. Dárek za 20 Kč nám nyní zdobí koupelnu a chodíme se koukat na svítíci nebe do temné koupelny, dárek za pár set (vkládačka), ji dodnes tak nenadchl…

Takže netřeba zatrpknout - mamka se stavila, dala dárek a brzy bude určitě líp :-)

E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
15.4.06 21:17

Nic si nevynutíš. Žijeme často v zajetí představ, jak to má být, jak se mají chovat babičky, dědové. Ale jsou to naše představy, naše očekávání a nemusí se shodovat s představami jiných. Nech to být. Já vím, je to těžké. Ale pokud si nebudeš dělat naděje a představy, pokud nebudeš čekat - nebudeš zklamaná. Jinak poradit neumím. Když se upravily vztahy s tchyní, co takhle se ptát jí? Jinak tady na emiminu radíme rychle:D:D tady se jistě tvá očekávání vyplní ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
15.4.06 21:20

Ahoj,

já to vidím podobně jako Efina. (Mám i takovou zkušenost ze svého okolí, rodiče mé kamarádky taky nejsou v klasicky „prarodičovském“ věku, žijí dost aktivně - a jejich první (a zatím jediná) vnučka je začala zajímat až tak po roce, když už s ní byla nějaká zábava. Zato teď ji málem nedají z ruky.

Nehodnotím - jestli je to dobře nebo špatně, to posoudím až zpětně za pár let, až budu (doufám) babičkou já :))

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.4.06 21:26

Ahoj, máme to asi tak na stejno…nebo jsem na tom ještě hůř, moje máti (bydlíme ve stejném domě) viděla dcerku až v jejích 3měsících a to jen kvůli tomu, že jsem jí šla popřát štastné a veselé vánoce a nějak jsem neudržela slzy.........bylo mi to líto. Druhá babča bydlí 200km daleko a přece si nebude zabíjet dva dny volna aby jela za námi, mi jsme tam jezdili co 3 týdny na víkend a nějak si zvykli, že oni se snažit nemusí, malá byla „opička“ kterou se chlubili na fotkách v práci, nejlépe pro tchyni, když jsme přijeli v pá dopoledne a odpo ji vyzvedli v práci aby malou mohla potahat od kanclu ke kanclu… pak jsme řekli dost a je to tak půl na půl 3× do roka jedeme k nim a 2-3× oni k nám, nikdy si neodpustí poznámku, že benzin je stojí tolik a tolik. Poslední kapka mé snahy přetekla, když tchyně přijela jako za námi, chtěla nakoupit „značkové“ věci u vietnamců a najednou přijeli celníci a stánky zabalili - to bylo křiku proč sem jako jezdila, že maj vyhozených xx . korun za benzin a nic levnějc nenakoupí … byla jsem v šoku. Malé už bude 5 a já si zvykla, nemá babičky jako já, bude asi ochuzená o to kouzlo babiček, ale zas na druhou stranu mě těší to, že mi nikdo nekváká do toho co mám a nemám dělat, co mám vařit, jak žehlit, prát, kam a kdy jet na dovolenou… ale je pravda, že to oceňuji až teď kdy chodím do práce a mám kontakt s lidma a chvíle strávené s malou jsou mi vzácné na to abych ji měla potřebu strkat některé babičce (4 roky na mateřské jsem snila, že budu mít na jednu noc hlídání) Takže hlavu vzhůru, může být ještě hůř, babči mají taky svůj život a možná poznáš že za pár let si řekneš tak a zvládla jsem to sama… :o))) Iva

• Citovat
  • Upravit
1005
15.4.06 23:01

AHoj,
taky jsem byla mamkou na ostří nože při prvním dítěti. Škaredě jsme se pohádaly v mém 8.m těhotenství. A to ještě po telefonu SMS-kama :roll: . Už se to předtím táhlo nějakou dobu..................no nebylo to pěkné obdébí a hodně mě to mrzelo. Navíc si dodnes myslím, že na těhulky (s hormonální bouří v tělě) by se měly brát ohledy tak jako tak.
Tehdy na mě byl nejhodnější člověk tchyně :wink: .
Pro rady jsem si ale musela taky na emimino :D a co toho teď vím :lol: :lol: :lol: !!
Když se na stejnou věc podívám teď, je to obráceně. Tchyni i mě se tajně ježí vlasy a hledáme na sobě chybičky (CHYBY!!) a mamka mi chodí co týden pomáhat odpoledne s holkama - abych si mohla zařídit věci, co jinak nestíhám.
Před rokem bych tomu nevěřila. Ani děti jsem jí nechtěla svěřit.

Nech tomu čas. Ony ty maminky taky někdy špatně berou to, že se jejich děti už OPRAVDU osamostatnily a že se samy stávají rodiči. Možná čeká na každou tvou žádost o radu a naschvál dělá, jako by nic. Je pravda, že jim většinou nikdo nepomáhal, musely vyvařovat plinky a teď o jejich rady „nikdo nestojí“, protože jsou zastaralé (nebo nestál jednou a urazily se :roll: :wink: ).
Navíc až se uklidní i hormony v těle, bude větší klid na všech frontách :)
(může být mamka v přechodu a to je nabíledni, že se cítí, že si jí nikdo neváží a necení - většinou to pak má potřebu dávat najevo…)
Drž se, není to jednoduchý, ale bude líp :P
 Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
981
15.4.06 23:14

Příspěvek upraven 23.03.13 v 11:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
16.4.06 07:17

My jsme ti tu nikdo neschválil postup tvé matky. Ani nevíme všechny podrobnosti tvého-jejího a jejího-vnuččího vztahu.

Jen že holt to tak zatím ber, nesnaž se nad tím moc přemýšlet, buď ráda aspoň za tu aktivnější tchyni. Ne vždy je vše podle našich představ a snad se babička umoudří, u:,–(í a časem začne jako babička fungovat.
Příběhy holek jasně ukazují, co je nyní, za rok může být jinak.

Nebuď smutná, bude líp.

Třeba si jen fakt nechce připomínat, že už je tak stará, že je babička + že ty jsi se fakt odpoutala… to, že s tím „machruje“ před kolegy ještě neznamená, že to právě není její depka…

E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.4.06 09:50

úplně souhlasím s Efinou.
Navíc mě napadlo, že problém je možná ve tvém věku. Podle věku a aktivit tvojí mamky soudím, že budeš asi dost mladá. Možná jsi mamku trochu sklamala. Možná od tebe očekávala něco jiného (že budeš studovat, cestovat, budovat kariéru…)že si pořídíš rodinu později a ona bude super babičkou. Bude nějakou dobu trvat, než se smíří s tím, že o svém životě rozhoduješ jen ty sama. Ona se s tím nakonec určitě smíří. A že má spostu keců, když ti má poradit… možná si říká, když jsi tak velká, abys měla mimino, tak se starej…a doufá, že jí zase zavoláš (TY) a budeš jí prostě potřebovat.
Co třeba uhodit hřebíček na hlavičku a napřosto otevřeně si s ní promluvit…nebo poslat odkaz na tuhle diskusi…at si to sama přečte… :wink:

• Citovat
  • Upravit
473
16.4.06 09:52

ještě podpis: Leea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
16.4.06 10:00

Přesně jak píše Efina, bože buď ráda, že máš svůj klid. Co by za to jiný dali !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :twisted:
Není nic horšího, než je mít nakýblovaný u sebe, dělat vděčný pukrlíky a navštěvovat se tak dlouho, než tě odvezou do havlbrodu…
Takže jestli chceš výměnu, tak se ozvi :wink:
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
804
16.4.06 14:05

Řešit, proč vás někdo navštívil za měsíc 1× a ne 3×, proč koupil jen kombinézku a nekoupil toho více, proč babička nechce (chce) jezdit s kočárem mně připadá jako umělé vymýšlení problémů.

Taky bych některé členy rodiny viděla na návštěvě častěji. Ale ne všichni mají pořád čas, náladu zdraví, a tak to beru tak, že když se na nás někdo podívat přijede, něco koupí, je to fajn a mám radost, když nepřijede, chápu to a neberu si to osobně.

Není povinností babiček jezdit s kočárem a dceři pomáhat. Je to dobrá vůle, a proto si cením toho, že mám babičky, které mi v případě nutnosti nejvyšší pohlídají děti.
Já taky odmítám každý týden navštěvovat svoje či manželovy rodiče, jenom proto, že by si mohli říct, že tam málo jezdíme. Když je venku hezky, mám čas a energii sbalit půlku bytu, tak se jede. A není to tím, že bych je neměla ráda.

Ve všem souhlasím s Efinou. Raduj se když mamka přijede třeba jednou za čas a neměj jí za zlé, když nejezdí. Asi má své důvody. Očividně vás má obě ráda, navíc ti sama řekla, že můžeš přijet kdykoli.

Držím palce, ať to vyřešíte, mamka je jednou mamka a vždycky mamkou zůstane :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
16.4.06 14:27

Maminka má asi svoji představu o babičkovství, jinou než ty - to neznamená, že vás nemá ráda.

Naše babičky mají také představy o životě, které se třeba v něčem od těch mých očekávání liší, a moje představy se zase asi liší od jejich očekávání.

Ale každý žijeme podle sebe a tak to má být, ne? :lol:

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
981
17.4.06 10:39

Příspěvek upraven 23.03.13 v 11:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek