Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím vás tu, jsem ve 12tt a začíná mě pekne bolet v krku. Zatím to je v začátku, tak to chci podchytit, než se to rozjede. Nemám fleky na mandlich, takže angina to asi nebude. Nemáte prosím nějaké zaručeně babske rady? Nechci zatím nic z lékárny. Děkuji ![]()
PS: četla jsem něco o cibulovým vývaru s medem, znáte?
V začátku by mohlo pomoct si vykloktat teplou vodou se solí, je to hnusný, ale účinný. A udělej si priessnitzův obklad.
Nastrouhat jabko a do toho rozmackat jeden az dva strouzky cesneku. A snist. Idealne 3× denne. Je to hnus, ale fakt to pomaha. Plus obklad na krk (satek namocit do studeny vody, dat na krk, na to igelit a na to suchy satek/salu a nechat aspon 2 hodiny), kloktat vodu se soli nebo salvejovy caj (ten opravdu jen kloktat, v tehotenstvi se salvej nesmi, ale kloktanim se nedostane do organismu).
Jinak ted pry hodne lita angina. Rikal mi vcera doktor, kdyz jsem si byla pro antibiotika prave na ni. Tak to nenechavej moc rozjet a radsi kdyz tak pro leky. Nebo si udelej domaci CRP test a podle toho se zarid dal. At to brzy prejde
@Janadzus Ahoj,
skvěle mi pomáhá manukový med. Jinak též kloktání šalvějového čaje (antiseptické účinky), pití zázvorového čaje (také antiseptikum) s medem.
Byla jsem před týdnem ve stejné situaci. Byl to covid. Budila jsem se kvůli tomu i v noci. Za tři dny to samo přešlo. Pomáhalo mi jíst - aby něco ten krk „proškráblo“ a moc nemluvit.
Držím palce, ať je to brzo lepší!
Ano, cibulový vývar s medem, myslím, že tam bylo i trocha mléka, mi dávala mamka, když jsem byla malá. Je to teda nechutný blivajz, ale stojí to za to.
Jinak zázvorový čaj s medem, bezinky nebo kloktat šalvěj. Když šlo do tuhého, tak ještě pomohly pastilky lišejníku islanského. A Priessnitzův zábal na krk.
Nevím, jestli je v těhotenství vhodné požvykovat česnek ( když tak mi za tu nabídku naliskej), ale to mi taky docela v začátcích pomohlo.
@Adaneli píše:
V začátku by mohlo pomoct si vykloktat teplou vodou se solí, je to hnusný, ale účinný. A udělej si priessnitzův obklad.
Já někde četla, ze ta sůl není úplně nejlepší, ze hodně podrazdi krk
. Ale ten priessnitzuv udělám ![]()
@StaraTerka píše:
Nastrouhat jabko a do toho rozmackat jeden az dva strouzky cesneku. A snist. Idealne 3× denne. Je to hnus, ale fakt to pomaha. Plus obklad na krk (satek namocit do studeny vody, dat na krk, na to igelit a na to suchy satek/salu a nechat aspon 2 hodiny), kloktat vodu se soli nebo salvejovy caj (ten opravdu jen kloktat, v tehotenstvi se salvej nesmi, ale kloktanim se nedostane do organismu).
Ok, zkusím, děkuji ![]()
Lišejník islandský, šalvěj, ano - cibule s medem, ale to je prý na kašel
radili mi ho při chřipce. Jinak zazvorovy čaj, heřmánek, vitamín C.. A v těhu můžeš i pastilky na krk, působí lokálně.
Kren, cesnek, cibule…ne dohromady prosim te…ja bych zkusila kren, cerstvy s jablkem, nebo normalne si dej s parkem…s cenekem bych byla opatrna, me uz 12tt hodne palila zaha a cesnek to nevylepsi, taky by te z nej mohlo bolet bricho…cibule je spis lepsi na kasel…a to kloktani, jak se pise vyse, to mi take pomaha..ono zalezi, z ceho ten krk boli..jestli ze zacinajici rymy, tak pomuze ten kren i kloktani a normalne teply napoj..jestli by to mela byt nejaka bakterie, angina nebo tak, tak tam nevim, jestli neco prirodniho pomuze
@StaraTerka píše:
Jinak ted pry hodne lita angina. Rikal mi vcera doktor, kdyz jsem si byla pro antibiotika prave na ni. Tak to nenechavej moc rozjet a radsi kdyz tak pro leky. Nebo si udelej domaci CRP test a podle toho se zarid dal. At to brzy prejde
CRP test slyším prvně, teď jsem si ho vyhledala. To je dobre mít. Na anginu často trpím.
U nás se kloktá odvar z heřmànku. A zábaly, studené a přes to šálu. A koloidní stříbro. A citrony a citrony…
![]()
Já trpím na záněty nosohltanu, to je podobná bolest jako angína. Stříkám do krku propolis, koupí se v lékárně, pak lichořeřišnicové kapky. Samozřejmě nasadit céčko a déčko. Někdy to holt bez ATB nejde, ale není to konec světa.