Názor na babybox

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
18
6.8.14 23:32

Baby box

Zdravím píšu práci na téma babybox a jelikož je to obsáhlé téma musím si vybrat téma to kam se chci dostat. Napadlo mě zdali nemá někdo zkušenosti, jaký je Váš názor na téma babybox, celkově vše co se tohoto tématu týká a o co by jste se chtěli podělit co by vás více zajímalo? Či nápady kam bych se měla ve své práci dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2419
6.8.14 23:45

Muj nazor je kladny, myslim si, ze babyboxy zachranily mnoho deti pred pohozenim v igelitce.

A o cem bys mohla psat?

Napada me zkusit oslovit zdravotniky, kteri se setkali s tim, ze u nich nekdo odlozil dite. Casto se pise o tom, ze tam nekdo pohodi odpadky a mají plany poplach, tak treba popsat plusy a minusy.

Co studujes za skolu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
6.8.14 23:49

Pedagogické lyceum… musím si určit cíl práce a to je asi ten největší problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
7.8.14 00:19

Můj názor na ně není nijak kladný, pomáhá rodičům, kzeří mají zejména finanční problémy odložit dítě - jenže já bych si představovala trošku jinou pomoc. dítě od pohození v igelitce nezachrání, kdo je vrah, vrahem zůstane, i kdyby měl baby box na každém rohu a pokud dítě zabije matka v poporodní psychoze, ta nad nějakými babyboxy v tu chvíli taky nepřemýšlí. ale souhlasím, že babyboxy jsou jednodušší neý měnit systém a umožňují získat chybějící (pro adopci právně volné a vhodné) děti pro adotpivní páry, kterých je nedostatek a někde se ty děti brát musí, že ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2419
7.8.14 00:23

Je, to mam taky vystudovano, ja jsem psala o zooterapii :)

Tak ja bych to smerovala k etice, nasla si lidi, co jsou proti, zjistila si proc… Nasla bych si nejake statistiky ohledne tojo, kolik deti bylo zachraneno, kolik deti bylo nalezeno mrtvych, zamerila bycj se na osud nalezeneho ditete v babyboxu, jak dlouho je v porodnici, co vse misi projit, kam se potom dostane…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
7.8.14 00:24

Tak si cíl zvol:
zda byla či nebyla vyvrácena premisa, že "babyboxy zachraňují děti před jejich usmrcením, umožňují rychlou a brzproblémovou adopci a jde o děti z problémových rodin, které by se o děti nemohly postara ani kdyby jim byla nabídnuta sociální pomoc. "
podle svého průzkumu potom můžeš potvrdit, zda je to pravda anebo není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2419
7.8.14 00:26

Pardon, pisu pres mobil jak trotl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
7.8.14 00:34

Pokud by ti šlo o profil pachatele - matky, která zavraždí svoje dítě (mmch. cca 70 % těchto vražd je zpsůobeno psychózou a silným rozrušením po porodu), tak kontaktuj docentku Ludmilu Čírtkovou - neskutečnou policejní psycholožkou, která je jednou z největších odbornic na psychologii související s trestní činností

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
7.8.14 05:11

Myslím, že je třeba být realista. Nikdo nezjistí, zda „babyboxy zachraňují děti“: propagátoři babyboxů vycházejí z toho, že dítě tam odloží žena, která by ho jinak hodila do popelnice (ne všechny případy byly takové, některé byly vyloženě sociální, ale těch bylo jen pár) - ale možná by zvolila anonymní porod a dala ho k adopci… jenže to nezjistíme, protože s tou matkou se dotazování neudělá, že :D

Ve vší úctě, téma navrhované @El-Brno je na dizertaci, ne na práci v lyceu. (Další věc je, že Tvoje teze o sociální podpoře IMHO moc nefunguje: myslím si, že žena, která dá dítě do babyboxu, těhotenství obvykle tají - aby ne, lidem by bylo divné, kdyby najednou neměla dítě - a taková jen těžko poběží někam do centra, kde jí budou radit s adopcí: organizace podporující ženy nechtěně těhotné už dneska jsou, ale ty, co jdou do babyboxu, tam zřejmě nemíří. Podle mě ženy, co jdou do babyboxu, jsou prostě jiná skupina. Ovšem verifikovat to, jak to doopravdy je, není reálné: ty ženy nemáme k dispozici; jsou jen názory zastánců a odpůrců babyboxů.)

Podle mě @there realističtěji můžeš udělat:

• srovnání legislativních postupů při předávání péče do adopce z babyboxu a anonymního porodu (případně jiných situací, kdy dítě skončí v kojeňáku): to je popisné, bez výzkumu, a tezí by mohlo být, zda to opravdu babybox usnadní (nepředpokládám, že by to Hess neměl zpracované, stejně jako téma navržené @tartaletka, ale tak lyceum…)
  • pokud chceš výzkum, tak nějaké šetření: informovanost o babyboxech a o možnostech anonymního porodu (nějaké dotazníčky), výhody nevýhody obou, statistika: teze že se o anonymním porodu málo ví, přestože je to pro matku i dítě bezpečnější
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18687
7.8.14 07:04
@El-Brno píše:
Tak si cíl zvol:
zda byla či nebyla vyvrácena premisa, že "babyboxy zachraňují děti před jejich usmrcením, umožňují rychlou a brzproblémovou adopci a jde o děti z problémových rodin, které by se o děti nemohly postara ani kdyby jim byla nabídnuta sociální pomoc. "
podle svého průzkumu potom můžeš potvrdit, zda je to pravda anebo není…

kdyz nezna matky děti těžko prokáže z jakých jsou rodin. Je to navadejici hypotéza. Podobně se nedá určit jestli by jinak dite zabila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18687
7.8.14 07:05
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31379
7.8.14 08:05

@there s babyboxy souhlasím, myslím že je to správná věc, do širších filozofických tezí se mi pouštět nechce.

osobně bych navrhovala podívat se víc na praktickou stránku věci, zmapovat polohu a pozici BBXů v ČR, to, zda matka (nebo někdo, kdo má za „úkol“) miminko odložit, k tomu vůbec díky poloze najde odvahu. Mluvím konkrétně o babyboxu ve strakonické nemocnici, přiznám se, že kdykoli jdu okolo, udivuje mě, jak to mohli umístit na místo proti vrátnici (pravda, vrátný oficiálně přes široký sloup nemůže na samotný babybox vidět, ale to, že kolem projde ženská s taškou, na cvíli zmizí a za půlminuty jde zpátky okolo a nato se začne šrumec kolem bbx, to je fakt pitomě vymyšlené) a to vůbec nemluvím o tom, že ze strany od silnice a chodníku, kde chodí lidi, není zástěna vůbec žádná a místo je odtud vzdálené cca. 5m :) Tak nevím, no. Jedna odvážná se už našla (před pár lety tam miminko někdo dal), ale fakt mi to nepřijde šťastné.

tak třeba bych šla tímto směrem, napsáno bylo okolo toho dost a ještě se napíše, ale nikde jsem nezaznamenala nějakou úvahu na téma „diskrétnost umístění“. Tak to jen jako nápad ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sissi79
7.8.14 08:25

Vymyslete někdo chlapobox :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit
7932
7.8.14 08:30

@elanaa pravda… u nás je sice babybox umístěný v zadním traktu nemocnice, u zadního vchodu, nicméně je to zrovna místo, kam personál často chodí vykuřovat, najíždějí tam sanitky a přicházejí tamtudy lidé z parkoviště :jazyk: ale večer a v noci to tam pravděpodobně bude klidnější :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
930
7.8.14 08:37

@elanaa Musím naprosto souhlasit, velmi podobná situace je u Jablonecké nemocnice, babybox je přímo v „centru dění“ u vrátnice…napadá mě snad jedině v noci, ale co když zoufalá žena porodí ráno??!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová