Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj
včera jsme popíjeli s partou a moc to nedopadlo
chytla jsem se s přítelem, nechoval se zrovna hezky
já piju víno a on pivo.
nechci se tu moc rozepisovat, jen mám otázku(jedna z věcí, proč jsme se i hádali)
On mi tvdí, že víno je horší než pivo, takže já jsem byla opilá víc než on(vypila jsem 1litr vína)
Moc těmhle věcem nerozumím, vím že je to u každého jinak, jaký alkohol a množství vypije, ale určitě se dá zjistit, kolik piv odpovídá litru vína
je to hloupý dotaz, já vím, ale mě jde o princip(omlátím mu to kdyžtak o hlavu ![]()
díky moc
To byste stejně museli ještě přepočítat s ohledem na to, kolik vážíte…
Najdi si na netu nějakou kalkulačku.
A taky záleží, jaké pivo.
@kulíšek01 píše:
Ahoj
včera jsme popíjeli s partou a moc to nedopadlochytla jsem se s přítelem, nechoval se zrovna hezky
já piju víno a on pivo.
nechci se tu moc rozepisovat, jen mám otázku(jedna z věcí, proč jsme se i hádali)
On mi tvdí, že víno je horší než pivo, takže já jsem byla opilá víc než on(vypila jsem 1litr vína)
Moc těmhle věcem nerozumím, vím že je to u každého jinak, jaký alkohol a množství vypije, ale určitě se dá zjistit, kolik piv odpovídá litru vína
je to hloupý dotaz, já vím, ale mě jde o princip(omlátím mu to kdyžtak o hlavu
díky moc
Tak, když to vezmu podle sebe, když vypiju dvě piva, jsem v náladě, když litr vína jsem opilá, takže tě asi nepotěším. Ale tady záleží kolik toho vypil on. A musíte brát v potaz i to, že chlap alkohol vstřebává líp jak ženská, tudíž toho může vypít víc.
A proč to chceš vědět? Abys tu hádku vyhrála? Nebylo by lepší se tomu zasmát a už to neřešit?
![]()
Neděle, 26. duben 2009 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 27751×
prevod_jednotek_promile_gram_alkoholu_v_krvi. jpgMnožství alkoholu v krvi se nejčastěji vyjadřuje v jednotkách promile. Hodnota 1 promile alkoholu v krvi znamená, že jeden litr krve obsahuje jeden gram čistého alkoholu. Množství alkoholu v jiných částech organismu, např. ve svalech nebo v mozku, je stejné. V tukových tkáních je alkoholu méně.
___
Množství alkoholu v krvi je obecně používaným ukazatelem, vyjadřujícím obsah alkoholu v organismu. Množství alkoholu v krvi je také nepřímým ukazatelem míry opilosti neboť míra opilosti závisí na množství alkoholu v krvi.
Množství (obsah) alkoholu v nápojích se měří v procentech na obsah (eventuelně na váhu). Procentní vyjádření obsahu alkoholu znamená kolik mililitrů čistého alkoholu připadá na jedno deci nápoje. (Procentní vyjádření hmotnosti alkoholu ukazuje kolik gramů čistého alkoholu obsahuje 100g nápoje.)
Kromě množství vypitého alkoholu má vliv na obsah alkoholu v krvi také hmotnost člověka a pohlaví. Vysocí lidé mají nižší obsah alkoholu v krvi než lidé drobnější. Ženy se od mužů neliší jen průměrně menší výškou, ale také skladbou organismu. Ženské tělo obsahuje více tukových tkání a méně tkání, které zadržují vodu.
Tělo se zbavuje alkoholu látkovou přeměnou - metabolismem. Játra spalují alkohol stabilní rychlostí. Hlavním způsobem, jakým se tělo zbavuje alkoholu je látková přeměna v játrech, přičemž rychlost spalování téměř nelze ovlivnit. Rychlost spalování alkoholu souvisí s velikostí organismu, neboť velikost jater je úměrná velikosti těla. Během jedné hodiny játra spálí přibližně 1 gram alkoholu na každých 10kg hmotnosti organismu. Vyjádřeno v promilích to znamená, že během hodiny klesne obsah alkoholu v krvi o 0,12 - 0,16 promile. Běžně vzrostlý člověk s hmotností 70kg spálí během hodiny asi 7g alkoholu, člověk s hmotností 60kg asi 6g alkoholu.
Ráno - zvláště po dlouhém tahu - by jste měli pamatovat na to, že váš organismus stále obsahuje alkohol. Játra spálí láhev vína přibližně za 12 hodin a láhev tvrdého alkoholu za téměř 24 hodin.
http://www.zbynekmlcoch.cz/…itru-krve-gl
Dodám ještě, záleží an tom, jaké pivo a ví jste pili. Ale obecně, z litru vína se rozhodně picneš víc (a rychlejc) než z litru piva. Na druhé straně, pokud piješ kvalitní víno, tak tě ráno může bolet hlava míň než z dvanáctky. Ale to už je… indiviuální.
Sice nechápu, proč se s ním chceš o tom dál „rafat“, ale budiž.
1l vína obsahuje 96g alkoholu.
1l 10° piva obsahuje 28g alkoholu.
1l 12°piva obsahuje 40g alkoholu.
Aby to bylo srovnatelné s vínem, je třeba vypít cca 7 0,5l 10° piv nebo 5 0,5l 12°piv.
Nicméně odbourávání alkoholu je u každého jedince jiné ( záleží na věku, váze, pohlaví, fyzické aktivitě, únavě, atp. )
A kolik těch piv vypil on? Jinak tě asi zklamu, ale nedá se říct, kdo z vás byl víc opilý. Mužské tělo alkohol odbourává rychleji než ženské, záleží i na tom, zda jste pili nalačno, zda jsi ty vypila litr vína za hodinu a on 6 piv za dvě hodiny, jak jste oba zvyklí pít, protože někdo by po litru vína ležel pod stolem a někdo je jen lehce v náladě.. Je tam moc faktorů a opravdu nemáš šanci se dozvědět stoprocentní výsledek.
1 litr vina sama? To Bych ja osobne musela vypit tak 6 piv, aby se to vyrovnalo, ale ja bych to nedala. Po 3 pivech jsem KO a vino, max pul litru na cely vecer a i tak by mi bylo zle. Kazdopadne znamy vypije 8 piv a nikdo to na nem nepozna, muj chlap 4 a ma dost, takze tezko soudit, kazdy to snasi jinak a kazdy by mel vedet kdy ma dost ![]()
@kulíšek01 píše:
Ahoj
včera jsme popíjeli s partou a moc to nedopadlochytla jsem se s přítelem, nechoval se zrovna hezky
já piju víno a on pivo.
je to hloupý dotaz, já vím, ale mě jde o princip(omlátím mu to kdyžtak o hlavu
díky moc
Ještě mě k tématu napadá, tuto větu by vyslovil leckterý moravský vinař nad tím, co třeba prodává „do "Prahy“ a nebo každý štamgast v restauraci na Růžku…