Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ta matka, která nechá stravovat dítě jeko vegán, je prostě kráva. Pardón, ale jinak se to nazvat nedá. Kde to dítě má vzít důležité aminokysliny pro vývoj? Z okurky? A i kdyby tomu dítě dodávala umělé látky z jiných potravinových doplňků, tak dělá špatně. To co není přirozené pro dítě, není dobré!!!
Krmit dítě vegansky bych si teda vůbec netroufla, vegetariánsky klidně. Ale nechci dělat nějaké rychlé soudy, je možné, že i dobře rozvržená veganská strava nemmusí dítě poškodit, ale nejsem odborník.
Synovec je vegetarián dobrovolný, maso mu nejede a nechce ho ani ve svých 8 letech. Jediný co občas sní je letní buřt opečený na ohni ![]()
A jinak mě zaujaly názory, že dítě se má samo rozhodnout jestli bude vegetarián, to se ale nemá ani samo šanci rozhodnout, jestli z něj bude masožrout ![]()
Naopak, kdyby matka na zdravi toho dítěte nemyslela, nechala by ho stravovat se normálně… Když si vse rozmyslí…no já nevím, díte vegana neznám, jen starší, ne kojence, ale zase jsem četla, ze 70% populace neumí trávit laktozu…
A socialka? Volat socialku není vůbec na míste..nikdo dnes nevolá socialku kvůli tomu, ze děti nemají nikdy k jídlu ovoce, zeleninu, jedí porad ve fastfoodech a samé smažení a sladkosti a obézních děti přibývá, ale hlavně ze vegani nemají maso…
a nejaké to mleko ![]()
Tak na umření to asi není
. Záleží na tom, jak moc tomu daná matka rozumí. Pokud se nechala odborně poučit, shání informace, kde se dá, čte o tom a má se s kým poradit, tak asi lze vytvořit veganský jídelníček vhodný i pro dítě. Ale jestli je u ní tzv. veganství jen nějaký módní chvilkový nápad a ví o tom jen tolik, kolik většina přispěvatelek v této diskuzi, tak si se zdravím svého děcka dost zahrává. Úplně bych to neodsuzovala, na sociálku to hlásit - to je teda nápad
, to je jako bych udala na socce sousedku, že její děcka snídají slazené lupínky a na svačinu do školy dostávají Twix
.
A taky bych nebrala v potaz argument, který tu zazněl, něco v tom smyslu „děcka veganských známých váží v roce a půl tolik, co moje neveganské dítě v půlroce“. To pro mě není žádný argument proti veganství, každé dítě je jinak stavěné, navíc to vypasené půlroční dítě může mít v dospělosti problém s obezitou, děti veganů budou třeba v dospělosti vypadat normálně. To předem prostě nevíme, které děti mají lepší dispozice do budoucna. Hubené dítě pro mě nerovná se nemocné a zanedbané.
Vegetariánská je v pohodě (prostě nahradíš maso jinými živočišnými bílkovinami - vajco, sýry, máslo, ), deset let jsem maso nejedla a bylo vše v poho. Teď si jej dám tak 1× do týdne a stačí. Josífek má maso 2-3× v týdnu.
Veganská - no, nejsem odborník, ale já bych si na to u dítěte netroufla. A u sebe taky ne - musí se opravdu hodně dbát na vyvážený jídelníček…ale to vlastně i u normálního stravování…někdo zase cpe do děcka jen maso a přílohy stylu nudle, knedlík a prcek vidí ovoce a zeleninu jen za výlohou… ![]()
Ano, byla jsem vegetarianka a ano, chtěla jsem v tom pokračovat ALE! Otěhotněla jsem, porodila jsem, kojila jsem…pak jsem začla vařit(pro malého příkrmy a později i „běžné“ jídlo) a vtom se to zlomilo. Už jsem nedokázala pokrýt veškeré živiny, které by dítě v tak nízkém věku mělo mít. Zdravým rozumem jsem usoudila, že se k masu vrátím. Byla jsem nezodpovědná vegetaránka a tak raději budu odpovědná masožravka, ale za cenu zdraví mého dítěte. Takže závěrem chci říct, pokud chcete být vege, buďte, ale je to daleko, DALEKO složitější než jíst jen smažák s bramborem.
Pro dospělého je vegetariánská strava velmi zdravá a měli bychom jí mít všichni. A ne jen z etického důvodu. A pro děti je také správná. Veganská už podle mě né. Alespoň vejce od známých z vesnice bych bych určitě zařadila.
Je jasné, že na zdejším fóru ti každý řekne, že taková strava vhodná není, že je nebezpečná… ale zkus pohledat více na internetu a uvidíš, že takových batolat je na světě poměrně hodně a vede se jim dobře, zrovna nedávno jsem viděla na youtube jednu veganskou rodinu s asi pětiletým dítětem - spokojeným a zdravým. Ono se to nedá tak jednoznačně říci, většinová společnosti ti samozřejmě řekne, že je to VELMI nebezpečné. Já jsem vegetarián, během těhu jsem maso nejedla vůbec, jen občas ryby a dítě je zdravé, krásné, bystré, čilé, spokojené a má velmi rádo zeleninu, jako kdyby mělo mé těhotenské chutě.
Zajímalo by mě, zda vy jste dali svému dítěti na výběr a sdělili mu všechny informace ohledně původu masa. Dítě miluje vše živé, protože je zatím čisté a nezkažené, rozhodně by ty sračky samo nejedlo. Tady důkaz: http://www.veganstvi.net/…jist-zvirata
Veganská strava je vhodná pro dospělé, děti, pro ženy v těhotenství i období kojení. Osobně znám spoustu vegetarinů, veganů, vitariánů nebo lidí stravující se z časti makrobioticky a z časti raw. Děti mají zdravé, odběry krve mají tabulkové. Některé děti jsou malé, některé už dospělé a osobně můžu říct, že takové děti mají pestřejší stravu než klasicky stravované děti, které mají jen brambor maso, rýži maso trochu zeleniny aj.
Miluju komentáře typu…škodlivá strava, ubližuje dítěti a podobně. To sedí od lidí kteří ani neví o co jde.
![]()
Vegani jedí velké množství zeleniny(brambory, batáty, okurky, papriky, rajčata, mrkev, květák, brokolice, ředkve aj),ovoce(jablka, banány, hrušky, hrozno, pomeranče, rybíz, angrešt aj),semínka(slunečnice, dýně, sezam, len aj),luštěniny(hrách, čočka-zelená, červená, fazole-klasické červené, bílé, adzuki, mungo, soja, cizrna, tofu)obiloviny (těstoviny, rýže-bílá, divoká, natural, sladká, kuskus, bulgur, pohanka, guinoa, amarant, kukuřice, oves),různé oleje( sezamový, kokosový, lněný, konopný, slunečnicový aj.)Mořské řasy. Domácí dělaná obilná mléka plná vápníků a vitamínů (obilné mléko z jáhel, rýže, fazolí adzuki, sezamových semínek, mořské řasy, rýžové mléko, mandlové mléko, konopné mléko, makové mléko, sojové mléko, sezamové mléko, spostu čerstvých bylinek a např. zázračný ptačinec..Dost pestrý jídelníček oproti klasickému maso-mléčnému jídelníčku.
![]()
Mé dítě se stravuje vegatariánsky…no nebýt jogurtů na svačinu, tak vegansky a je zdravý ( nemocný byl před rokem naposledy a to měl jen rýmu od zoubků),složení kreve má jak z tabulek, pan doktor je nadšený a my spokojení. Až bude větší sám se rozhodne jakou stravu bude jíst. Teď jsme za něho zodpovědní my a děláme to tak jak cítíme. Ale děti vegetariánů se většinou rozhodujou samy, že maso jíst nechtějí, protože žijí v pravdě. Ví jak se jim maso dostane na talíř, jak to zvíře trpí, jak bylo chováno. Od dětství se učíme poznávat zvířata, vše je ve tvaru zvířat, všude jsou dětské motivy zvířat a když dítě zná pravdu jíst, je nechce ze svého rozhodnutí.
Děti jsou čisté úžasné a nezkažené duše. ![]()
Příspěvek upraven 09.04.14 v 13:05
@Shakti.T Pěkný příspěvek.
Děti všežravců dostávají často méně vitamínů, minerálů a antioxidantů než děti veganů, jednak z toho důvodu, že vegani u vaření většinou více myslí a mají to více nastudované, jednak z toho důvodu, že mají stravu často pestřejší, než děti všežravců, které jsou krmeny pečivem, masem, bramborama, mléčnými výrobky a zeleninu a ovoce vidí jen ve výloze.
Už x krát bylo dokázáno, že správně nakombinovaná veganská strava poskytuje dostatek živin ke správnému vývoji, ale je nutné ji správně sestavit. Ale o těchto kouzlech většinou obyčejný smrtelník nemá ani páru.
Jinak dneska už existují dospěláci, které byly odjakživa krmeny vegansky či makrobioticky a jsou z nich sťastní a zdraví čtyřicátníci. Jednu osobu znám osobně, další je možné dohledat na netu.
Příspěvek upraven 09.04.14 v 14:49
@ANEBjája píše:ale podle toho co píšeš nemusí být holčička nutně veganka. pokud matka píše, že svoje veganské recepty dává i holce, tak to přece neznamená, že jí jen tohle
Přesně tak, já sama dělám veganská raw jídla, některá z nich dávám i dítěti, ale neznamená to, že dítě se stravuje vegansky raw.
![]()