Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@omites píše:
v zásadě jsi se zařadil po bok těch, co mají svůj názor a nehodlají se ho pustit
A co třeba straování podel čínské medicíny, kde maso je, ale není základem jídelníčku, jen jeho doplňkem z 5% procent.
Nemusím mít maso pořád, ale nechci se ho vzdát… tenhle stravovací směr je mi nejbližší
Je to tak, že každý k něčemu tíhneme a pravda je nakonec někde uprostřed.
No tak naivní a nezkušený, abych si myslel, že tu někoho přesvědčím ke změně názoru ohledně stravování, to opravdu nejsem.
Osobně jsem přestal jíst „normálně“ ze zdravotního pohledu. Ale po zjištění zbývajících informací převládl pohled: tohle zvířatům přeci nemůžu udělat (případně někdo jiný za moje peníze místo mě). To, co se děje v komerčních chovech, je jedním slovem brutus, kterého by se normální a civilizovaný člověk neúčastnil, kdyby věděl vše. Což bohužel raději neví a je to umně schováváno za profesionální marketing (rozuměj profesionální lži - tj. usměvavé kravičky, na širých případně kopcovitých pastvinách, apod.).
Nikoho ke změně nenutím, tím méně Tebe. Jestli Ti makrobiotika vyhovuje, jen do toho. Nikde nemáš napsáno, že je to konečná, třeba se jednou společně sejdeme na nějakém rawfood fóru ![]()
@martin.truhlar Tys mě vůbec nepochopil - nevyjadřovala jsem se ke tvému způsobu života a ty ho ani v nejmenším přede mnou nemusíš obhajovat. Jen mě zarazila útočnost tvé argumentace, to je všechno.
Takze jednak za tech par let, co tu jsem, vim, ze diskuze na tohle tema jsou zbytecne. Vzydcky bude kazda strana kopat za tu svou pravdu.
Druhak si myslim, ze tvuj postoj neni uplne idealni. Na jednu stranu te jako nemasozravec chapu, ale na druhou stranu - tak, jako ja chci toleranci k rozhodnuti o nasem zivotnim stylu a presvedceni, tak i ja bych mela respektovat rozhodnuti druhych. Jeste nedavno bych se poustela do divokych diskuzi, ale pak jsem dosla k zaveru, ze pokud o to druha strana nestoji a smyslem debaty je pretahovani se, kdo ma teda pravdu, tak je to uplne zbytecne a totalne se to mine ucinkem = jeste vic to tomu druhemu zprotivim. Takze ted se o tom rada pobavim s nekym, kdo o to ma zajem a odnese si aspon neco. Treba ted v nove praci se me neustale ptaji na to, co varim a obdivuji mou disciplinu, ze kdyz o necem vim, ze je to neni ok, tak to nejim (treba na jedne kolegyni pozoruju, ze diky nasim debatam, prestala kupovat vyrobky danone). Takze tam me aspon tesi myslenka, ze ac vim, ze maso jist neprestanou, tak jednou nebude k vikendovemu obedu rizek, ale neco z toho, co jsem jim poradila. Kamaradka zacala zkouset rostlinna mleka. moc ji nechutnaji, tak si je redi obyc kravskym. Podle me dalsi malinky uspech.. Proste se snazim jit prikladem, nikomu nic nenutim a nese to vic ovoce, nez hadani se… ![]()
Souhlasím s Bershabou. Nelibí se mi Matinovo útočný způsob. Všichni, kdo nesdílejí můj názor jsou neunformovaní blbci. to, že se někdo na základě informací rozhodne jinak neuznává… ![]()
Sama maso jím ve srovnání s většinovou popolací málo, nidky bych se ale takle tvrdě opírat do nikoho, kdo to má jinak ( ať už na stranu " jím maso furt" nebo jsem vegan), nedovolila pustit.
@Bersaba tak přeci se musím vejít do obecně přijímaného měřítka agresivního vegana, že Kelišová ![]()
@martin.truhlar píše:
Pak bohužel docházím k osobnímu závěru, že má dotyčný nesprávné nebo neúplné informace, a nebo je ignorant. Pokud dotyčný ví, ale opravdu ví, jakým způsobem se zvířata dnes ve velkochovech „pěstují“ a jakým způsobem se pak zabíjejí a přesto ho to nechává chladným a na celé té mašinérii se kupováním masa a mléka podílí, pak to musí být ignorant.
Jsem ignorant a očkuju dítě
Ještě něco nám potřebuješ sdělit?
@mersii píše:
Takze jednak za tech par let, co tu jsem, vim, ze diskuze na tohle tema jsou zbytecne. Vzydcky bude kazda strana kopat za tu svou pravdu.
Druhak si myslim, ze tvuj postoj neni uplne idealni. Na jednu stranu te jako nemasozravec chapu, ale na druhou stranu - tak, jako ja chci toleranci k rozhodnuti o nasem zivotnim stylu a presvedceni, tak i ja bych mela respektovat rozhodnuti druhych. Jeste nedavno bych se poustela do divokych diskuzi, ale pak jsem dosla k zaveru, ze pokud o to druha strana nestoji a smyslem debaty je pretahovani se, kdo ma teda pravdu, tak je to uplne zbytecne a totalne se to mine ucinkem = jeste vic to tomu druhemu zprotivim. Takze ted se o tom rada pobavim s nekym, kdo o to ma zajem a odnese si aspon neco. Treba ted v nove praci se me neustale ptaji na to, co varim a obdivuji mou disciplinu, ze kdyz o necem vim, ze je to neni ok, tak to nejim (treba na jedne kolegyni pozoruju, ze diky nasim debatam, prestala kupovat vyrobky danone). Takze tam me aspon tesi myslenka, ze ac vim, ze maso jist neprestanou, tak jednou nebude k vikendovemu obedu rizek, ale neco z toho, co jsem jim poradila. Kamaradka zacala zkouset rostlinna mleka. moc ji nechutnaji, tak si je redi obyc kravskym. Podle me dalsi malinky uspech.. Proste se snazim jit prikladem, nikomu nic nenutim a nese to vic ovoce, nez hadani se…
No jo, taky většinou vedu diskuse se sobě blízkými (názorově), kde to je fakt snazší.
Zkuste si najít na youtube videa o jatkách, co se tam děje, možná mojí rozčilenou argumentaci trochu pochopíte.
@Tereza1986 píše:
Jsem ignorant a očkuju dítěJeště něco nám potřebuješ sdělit?
Víš, že ani ne…
@martin.truhlar píše:
@Bersaba tak přeci se musím vejít do obecně přijímaného měřítka agresivního vegana, že Kelišová
Ale nemusíš. Jen je to jaksi jednodušší, že? ![]()
@Bersaba píše:
Ale nemusíš. Jen je to jaksi jednodušší, že?
Jednodušší to není, jen jsem zatím nenašel jiný způsob jak někomu sdělit, že se v jeho jménu a pro jeho pohodlí dějí někde jinde zvěrstva a to jen proto, že o tom neví, a nebo ví, ale že to raději vytěsní.
@martin.truhlar Tak pokud máš opravdu ambice v tomhle směru něco změnit, pak ti přeju, abys ten jiný způsob našel, protože tenhle mi připadá dost kontraproduktivní.
Hmm muj syn ji maso, je tabulkovy a od narozeni nemel ani tu rymu… to fakt o nicem nevypovida ani nesvedci. Ukaze se casem, jestli vase rozhodnuti bylo ci nebylo spravne. Ona bohuzel moznost volby nema.
@martin.truhlar na rawfood určitě ne, já z toho syrového jídla mrznu. ![]()
Nevím kam postoupila diskuze. Ale já jsem proti - všechny tyto životní „styly“ by měly být rozhodnutím jedince - ne že za něj rozhodne někdo jiný protože on si myslí že je to dobré. Ať se dítě rozhodne samo až bude mít rozum.
Mám takovou známou se 2 dětmi, děti hubeňoučké a bledé. Doktorce lže a normálně říká že jedí všechno…
@Aletheia píše:
Nevím kam postoupila diskuze. Ale já jsem proti - všechny tyto životní „styly“ by měly být rozhodnutím jedince - ne že za něj rozhodne někdo jiný protože on si myslí že je to dobré. Ať se dítě rozhodne samo až bude mít rozum.
zas todle mi taky přijde blbost. Jestliže je někdo přesvědčený, že je to fakt zdravý, tak to těžko něchá na dítěti. Já si taky myslím, že hranolky, cola a smažák nejsou pro dítě vhodný a proto to nesmí. Jsou lidi, kteří si myslí, že to hrotí. Každý má tu hranici jinde.