Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Já myslela, že se to dělá individuálně. S oběma dětma jsem byla na sonu kyčlí a podle toho mi doktor doporučil počet plínek. U nás to teda byla jedna jednoráz plus dvě látkovky na třetiny složené. První dítě to mělo jenom do další kontroly, druhé ještě jedno kolo.
No jo, tři pleny na třetiny doporučovali všem jako prevenci. Ani nevím, jak se tolik plen nacpe do dupaček.
Když jsem u prvního děcka přiznala problém s kyčlemi v rodině, tak by synovi nejraději dali deset ortopedických deček, jak začali plašit . Tak jsem u dalšího děcka (u jiného ortopeda )radši o kyčlích v rodině mlčela a dělala, že široké preventivní balení normálně dávám (a nedávala, protože mi to přišlo zbytečné, když sono bylo v porodnici normální).
Anko to KP nohama nahoru mě zajímá, protože druhá dcera byla také KP a cosi říkali ještě o obrácené poloze … no ale nikam nenapsali. Kyčle měla v pohodě. Dřív se dávaly 3-4 plenky na třetiny, ale měla jsem nějakou jako dečku z druhé ruky, tak jsem dávala normálně 2 plenky a a tohle na kšandičky zapla přes oblečení a pohoda. Jenže jsem to pak podarovala sestře a kamsi to zmizelo. Kluk balení potřeboval a holčičku jsem nosila v šátku. Dokáže udělat roštěp a sladce se usmívat.
Dupačky na bavlněné plenky jsou lepší široké.
Stefinka
Anka píše:
ty plenkové kalhotky bambinomio mi snad nikdy neprotekly, jenom dříve, když malá kakala kašičku, tak bývaly uvnitř hodně špinavé.
Ahoj, mám asi blbý dotaz… Plenky jsou podle mě dost dlouhé, mojí malé přečuhují na tělíčko i záda. Necháváte je čouhat na tělo nebo je přehýbáte okolo kalhotek? Vím, že to je asi kravina, ale nechám si poradit od zkušených ![]()
Ad separačky: kde se dají koupit pratelné separačky? Dáváte je na plenu na délku nebo okolo plen?
Ad praní a přechovávání: stačí je namočit do studené vody (případně přemáchnout ty špinavější)? Perete jen na 60?
díky za informace Dita
Dito, jestli máš originál plenky BM, možná se skládáš špatně. Mají se přehnout tak, že si je položíš před sebe vodorovně a přehneš na třetiny. Na zádíčkách a bříšku máš pak tenčí vrstvu než mezi nožičkama. Takhle by se to do kalhotek mělo vejít a nikde nic nečouhat. Když ti to bude čouhat, tak vlhkost projde krz plínu ven.
Ahoj,
měsíc používám na miminko bambinomio a chci napsat, že jsem s nimi naprosto spokojená. Je to celkem bez problémů, náročné to opravdu nijak není (a to jsem pěkný lenoch, zjednodušuji si cokoli mohu
. Problém je snad jen, že malý velice často kaká a většinou je to až na plenkových kalhotkách. Peru je ale většinou hned ručně, takže mi ty dvoje, co mám stačí. Pokud nestačí, tak dávám o velikost větší kalhotky, myslím, že to nijak nevadí. A pak je tu ještě potíž, že jsem je kupovala postupně a teď mám všeho málo a už to stálo skoro 6tis., měla jsem si koupit asi celou
u od narození po nočník
.
Eva
BM KALHOTKY + POPOLINKA
Podařilo se mi zesouladit plenky popolini XL s kalhotkami BM XL. Nevím jak by to bylo popolini + BM S, to by asi nebylo ono, větší kalhotky už by snad na složenou popolinku do malé velikosti šly nanadat. Nemám mrně tak to nevyzkouším. Zajímalo by mě to. Máte některá s tímhle zkušenosti? Pořád jsem přesvědčená, že jsou BM kalhotky lepší než PopoWrap.
Stefinka
DITO
Mně to tedy trvalo dost dlouho než jsem uznala, že se dá i ložní prádlo a jiné včetně plenek prát na 60. Tak 90 používám jen v období rýmy. Mám větší děti a ty naštěstí do plenek běžně nekakají, proto mi stačí většinou prát na 40.
Stefinka
Ahojte,
tak dlho som nakukovala do tejto diskusie, az som sa rozhodla tiez pouzivat bavlnene plienky. Objednala som si na skusku Bambinomio aj Popolini, uz sa tesim ked dorazia
lebo som na ne zvedava.
Nase mimi sa ma narodit zaciatkom augusta a bude to nase prve (dufam ze nie posledne), tak si este pockam, kym budem plienky moct vyskusat.
Mam ale otazku: moze mi niektora z vas povedat ci sa plienka Bambinomio velkosti II zmesti do plienkovych nohaviciek velkosti S (5-7 kg)? Myslim u takeho maleho mimina, cerstvo narodeneho ![]()
Dakujem
Dito, nevšimla jsem si tvé otázky na praní. Taky peru jen na 40° nebo 60°. Dopředu pleny tedy namáčím a pak vyždímu, pokaděné předeperu v ruce mýdlem. Občas přidám do namáčení bělidlo Ecover, které mírně desinfikuje. Častěji peru na 40°. Ale taky mám děti už větší, v šestinedělí bych asi prala rozhodně na 60°, možná sem tam i na 90°. Potom už ale ne, zdá se mi to zbytečné.
Kiwwi bohužel já neporadím, začali jsme s plenami později. Snad někdo jiný.
Ahoj,
Kiwwi, tak jsem to teď vyzkoušela, plenka velikosti II se vejde do kalhotek na 5-7kg, jen se musí zahnout, jinak je moc dlouhá. Ale proč to chceš? Myslím, že na tak malé dítě stačí i plenka velikosti I. Původně jsem se taky bála, že třeba proteče, ale už je používáme přes měsíc, noci nepřebaluju a ještě se nám to nestalo.
Holky, ráda bych se ještě zeptala, jak přebalujete. Je to asi hloupý dotaz, ale nevím, jak se to normálně dělá. Malý při přebalování často kaká, tak ho dávám na látkovku a tou to pak utřu a dám jí do prádla. Mám spotřebu i 2-3 látkovky za přebalování + plenka, do které balím. Měla jsem tedy na praní hodně látkovek i u prvního syna, kterého jsem balila do pampersek. Jak se to dělá jinak, když někdo vůbec nepoužívá látkovky? To se to všechno otírá těmi vlhčenými ubrousky, nebo na to mají maminky nějaký speciální hadr??? Předem díky za odpověď
Eva
Ahoj Evi,
dakujem za zistenie, to bola taka teoreticka otazka. Ja som si objednala niekolko plienok velkosti I a niekolko velkosti II, ale plienkove nohavicky hned velkost S. Tak ma ciste teoreticky napadlo, ci budem moct pouzit aj tie vacsie plienky ak sa mi „minu“ tie mensie.
Chci se zeptat, jestli vám někomu taky kalhotky BM škrábou děti - na pupíčku to škrábalo, když sem tam nechala cedulku nebo se nedaly sucháče úplně přes ten „neškrábavý“ zip, ale prcek má z těchto kalhotek škrábance na levém stehýnku - nechápu! Mně na těch kalhotkách nic ostrého nepřijde
Popoliny naprosto v poho. Dík.
My měli problémy jenom se šikmo zapnutým sucháčem u BM. Už se nám to neobjevuje. Popolini kalhotly mám jedny a mám problém, že 1) děsně vržou v noci mě to budí a 2) se snadno rozdělávají sucháče. Mám už velikost XL a velké dítě. Používám raději kombinaci popolini plenka a BM kalhotky.
Stefinka
Ahoj, budu si kupovat
u Od narození po nočník od Bambino mio, ale novorozenecké kalhotky a pleny už mám. Nechtěl by někdo z vás koupit kalhotky a pleny pro novorozence? Když tak pište na dita.eckhardtova na seznam.cz. Dita