Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Koupila jsem si na zkoušku kalhotky PopoWrap. Nakonec jsem musela odpárat suchý zip a vyšít dírky a našít knoflíky. Děti si kalhotky vždycky rozepli a běhali bez plen. Navíc mi připadá, že nijak extra nedrží. Ale mám i EasyFix a u těch si nemůžu na nic stěžovat, jsou na patentky a to děti nerozepnou. Jo a nožičky od sucháče měli děti taky poškrábaný.
KALHOTKY BM
Dejte si pozor na ně, musí být pratelné na 60. Nechte si to rozbalit a prohlédněte. Kupovala jsem u distributorů, mám je pár měsíců, a bohužel už je na bocích popraskaná ochranná vrstva a prosakují. Ne vždy, záleží na tom jak moc holka čůrá a jak zrovna u toho leží. Dneska šlo všechno do prádla včetně pyžamka.
Stefinka
Ashin , je tam ostré místo. My s tím máme taky problémy. Je to na klopách, které zapínáš ze zadu do předu a mají ten ostrý suchý zip. V místě, kde je sucháč ustřižený a zašitý v látce, tam je to ostré. Je ustřižený rovně a ten ostrý roh škrábe i přes látku. Bylo by lepší to zastřihnout do kulata, ale to asi nikoho nenapadne
. Vyřešila jsem to dnes tak, že jsem jednoduše vzala nůžky a ušmikla to i s látkou. Musím to pak zašít, aby se mi to nepáralo.
já jsem přemýšlela, že vemu bavlnku a ten sucháč v ruce oentluju.
Jo a jinak moje dítě si svlíkne (pokud nemá nějaké tepláčky nebo body) jak BM, tak PopoWrap, tak Pampersku
No holt je to šikulka ![]()
Taky něco takového udělám, spíš ale s měkkou látkou - našiju ji přes to ostré místo. Na ostatních kalhotkách to tak strašné není, na těch jedněch jsem to ustřihla.
Ahoj mamky, čekáme začátkem srpna mimčo a jsem rozhodnutá pro BM. Koupila jsem kamarádce kalhotky od BM do 5kg, má teď měsíčního kluka.Vyzkoušela je a říkala mi, že ho okraje dřou u nožiček a také měla stejný problém s odřeninami po suchém zipu jako vy
. Váhám teď, jestli nakoupit rovnou větší velikost kalhotek a plínek, než investovat do těch úplně nejmenších. Už v diskuzi padlo, že kalhotky BM jsou spíš menší. Připadá mi, že ty úplně nejmenší kalhotky jsou opravdu jen na krátkou dobu, co si o tom myslíte?
Díky, Katynka
.
Ahoj, muj Simonekma uz skoro 5 mesicu a pres 6 kilo a ty uplne nejmensi kalhotky BM (do peti kg) jsou mu s jednou plinkou jeste dobre, ale pouzivam to takhle jen kdyz dojdou ty vetsi, koupila jsem si od kazde velikosti jen dvoje a taky se mi stane, ze mi oboje pokaka.
Balim ho do dvou ctvercovek, jednu skladam do obdelniku a na to davam druhou do trojuhelniku nebo na draka, coz zmensuje riziko prokakani na kalhotky, ale stejne se to stane.
S cim se ovsem stale nemohu vyrovnat je priserna kvalita ctvercovek - po celem byte mam porad plno zmolku, sype se to z toho hrozne ![]()
Uz jsem zacala uvazovat, ze si radsi usiju ctvercovky z flanelu, ale nemam s tim zkusenost - uz jste si je nektera sila ? A kde nejlepe nakoupit flanel ? a v jake siri ? a srazi se moc ? diky za kazdy tip
Hana
Hanko něco na inspiraci. Kdybys snad něco z toho chtěla koupit, paní z popolini na www.plinky.cz ochotně objedná a dodá za uvedenou cenu (přepočet). Možná ti i poradí co je co, já německy neumím.
http://www.popolini.com/…/index_d.php?…
A jedna bambinomio plenka je jako dvě 4covky sílou, dává se jedna. Ale holky říkají, že schne srovnatelně s flanelovou popolinou.
Viděla jsem na netu jednu mamku prodávat dvouvrstvou doma šitou flanelovou 4covku, rozměry tam nebyly. Šíře flanelu předpokládám je 150 cm, teoreticky bych střihla ze 150×150 na 4 plínky. Spočítala bych kolik jich budu chtít a koupila bych celý kus. Předeprala, rozstříhala. Někdo tvrdil, že se flanel nemusí obroubit. To by mě zajímalo je-li to pravda. Potom jsou různé byrvy tak nejradši nějaký barvičky, aby mě případné skvrny netrápily. Nebo hezké obrázky.
Stefinka
Stefinko dekuju, vyrazim po obchodech, patrat po tom flanelu, pokud by meli tu 150-ku bylo by to bajecne, byla by tam i rezerva na srazeni, jestli neco sezenu, napisu ![]()
Bambino mio plenky mam taky, koupila jsem si jich 8 zaroven s kalhotkama na zkousku, ale ja to s nimi proste moc neumim - at skladam jak skladam, Simon je sikula a vzdycky se natoci tak, aby neco proteklo do kalhotek ![]()
Jinak jsem si zkousela i usit kalhotkovou plenku podle navodu na internetu, padla na to flanelova nocni kosile po babicce ![]()
Docela se povedla, ale dlouho schne, ctvercovky jsou suche hned, coz je v nasem 1+1 bez balkonu dost velka vyhoda ![]()
Hana
Apropos - koukla jsem se na tu nemeckou stranku od Popolini, maji tam uzasne veci, libi se mi ten tribodovy fixacni „drapek“ na uchyceni plenky a dokonce tam maji malou plenku na panenky na hrani ![]()
Hana
Ta fixační sponka mě taky nadchla, zkusím si to objednat. Konečně jsem vyměnila vlněné kalhotky Popolini od 9kg za menší velikost (Jitka sice bude mít 9kg, ale byly jí opravdu moc velké). Už je druhý den používáme a jsou opravdu fantastické!!! Mám pocit, že ta vlhkost se jakoby odvětrává. Asi si našetřím na další. Mohu jen doporučit, i když jak říkám, máme je druhý den. Pohybuje se v nich v poho a dávám do nich normální čtverce. Nic neškrábe. Navíc mají patentky, takže výborně drží a nikde žádný škrábavý suchý zips.
Anka
Anko a nepokajdí ti je? My máme kalhotky pokaždé špinavé (používáme čtverce a kalhotky BM).
Jitka mi v poslední době pokadí kalhotky jen výjimečně. Dělá pěkné bobky. Nevím, jak rychle by ty vlněnky schly. Ale dnes je měla kupříkladu na noc, k ránu byly pleny trochu pročůrané, vlněnka byla na omak zvenčí suchá, zato spací pytel byl trošku cítit močí… Vlněnky jsem dala vyvětrat a za hodinku-dvě nebylo po zápachu ani stopy. Takže ta samoregeneryční schopnost tu určitě je.
Taky dnes zkouším tu léčivou vlnu od Popolini. Jitulce se ohodil zadeček po nějakém agresivním kakanci. Tak uvidím ráno, jestli to zabere…
Anka
Hanko,
myslim, ze ti Stefinka poradila moc dobre. Vidim ale jeste, ze ti nevadi pouzity textil, poohledni se tedy po starsim flanelovem obleceni doma ci v rodine (povleceni, nočni kosile apod) anebo, pokud mas tu moznost, v sekaci. Usetri se tim a material i barvy jsou uz dostatecne vyprane. Jinak ja osobne bych si ty plenky obroubila, flanel se preci jen trepi. Staci sirsi cikcak.
Dalsi moznost je pouzit frote, pak by se dala pouzit jedna plena misto dvou. Taky doporucuju obroubit. Ale frote zase dyl schne…
Pimpo,
me mala Lina ty vlnene kalhotky obcas pokaka (ty ctvercove pleny holt nejsou do nich uplne idealne vpasovatelne), ale staci trochu jádrového mýdla a casem ty fleky vymizi (kdyz se zase dost cura
)
Adlo, nejde mi o skvrny, ale jestli se ty kalhotky víc neničí, když se častěji perou obyč mýdlem.
Byla jsem už hodně naštvaná na kalhotky BM, holka z nich má pořád začervenalé nožičky. Našla jsem na nich ještě jedno ostré místo - na dvou ze třech - dole na okraji kalhotek je šev a na něm byl uzlík z nití - přímo na citlivém místě, kde by to mělo být naprosto hladké
. Tak jsem to ustřihla, ta další ostrá místa jsem přešila kouskem fleesu a je to snad lepší. Taky jsem ze skříně vytáhla staré zapomenuté kalhotky G-mini , takové ty hrůzy igelitové s nesmyslným rozměrem, ale jako nouzovka se dají použít. Teď si asi Popolinky nebudu moct koupit, neboť na ně nemám
, ale u dalšího mimi jdu jenom do nich
(tedy jestli ještě nějaké mimi bude
).