Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Vřele doporučuju koupit jeté flanelové povlečení ze sekáče, pokud nemáš doma nějaké starší kousky a ušít to z toho, myslím 4covky. Ještě lepší než 4covky co se teď dají sehnat.
Jak vypadá BM - představ si 4covku rozdělenou na třetiny. Prostřední třetina je ušitá ze 6 vrstev, boční třetiny ze 4 vrstev. Staršímu dítěti se ty „tenčí“ vrstvy složí na tu tlustší a strčí do kalhotek.
Mimochodem, mám flanelové popolinky a jsou světové i polovinu času schnou. navíc se doporučují spíš pro malé dítě, tak jsou vhodné pro malinké, které se musí často přebalovat.
Stefinka
Pro malinké taky chci pořídit komplet Popo, mám jich zatím jen několik, ale ty BM jsem chtěla pro starší dceru (15m) která Popo permanentně odmítá právě kvůli objemu. (byla zvyklá na Pampersky) Obyč. čtvercovky zase hned pročůrá, chtěla jsem teda něco savého a ne tak objemného jako flanelové Popo. Budu muset zkusit teda ušít ty flanelové 4covky, nebo jí už dávat na nočník. Nevím ale jak, protože to zatím ale vůbec nechápe. Asi je to holt brzo. ![]()
Tuli, zkus froté. Holky tu psaly o froté ručnících z IKEA nebo JYSKu
Tak to jsem nějak přehlédla, nebo zapomněla. Froté je sice hoooodně objemné, ale když z toho nebudou celé kalhotky jako Popo, ale jen pruh mezi nožičky, snad by to šlo. Omrknu ceny, je to dobrý nápad, dík
Tuli , v JYSKu v Praze na Chodově jsem koupila ručníčky 70×40 cm, jdou krásně složit jako plenka. Dávám dva najednou (synkovi je 15 měsíců a když se vyčůrá, je toho celkem porce
) a vůbec to není velký balík. Ručníčky mají bílé a růžové a ks stojí 20,– Kč.
Ahoj holky,
druhý den nechávám svoje velké mrňouse na noc bez plínek. Adélka (3) okamžitě suchá, jenom včera se pokadila a špinavá přelezla tátovi do postele, musela jsem převlíkat obě. Pepča (už 7) první den hodně pročůraný, dneska trošku a většina toho je v nočníku. Doufám do konce léta budeme zcela bez plínek. A na třetí mrně (až se zadaří) plánuji bezplínkovou od novorozence. Aspoň se budeme snažit. Pro mě byla dost zajímavá informace od Bory, že zná maminku bezplínkového postiženého dítěte. Takže ten eeg chaos co má Pepča v mozku by nemusel být na překážku.
V dobách totáčových jsem na první holku použila tehdy propagovanou metodu - do 10 min po jídle dát půlroční nebo dobře sedící dítě na nočník. Martinka byla klidné usměvavé děťátko a poslušné. V roce a půl už neměla plíny ani na noc. Ale moje zásluha byla snad jen to prvotní vysazování. Do ruky dostala buď nějaký ten piškůtek nebo oblíbenou panenku a nenechávala jsem jí tam dlouho. Nejsem proti vysazování na nočník, pokud dítě sedí bezpečně, jen musí mít člověk čas a chuť si dítěte všímat a dávat ho tam když je jeho čas. To je při citlivém přístupu k dítěti taky komunikační bezplínková metoda
.
Dianka (myslím) založila bezplínkovou diskuzi na rodině a za čůrání a kakání do umyvadla ji tam dost stírali. Myslela jsem na ni pokaždé když jsem máchala posrané plínky v koupelně v umyvadle a dneska v noci, když jsem dostávala přilepené řidší kakání z pyžamových kalhotek. Prý špatný příklad a nehygienické, ekl a strašný. Já nevím kam to lidi jdou. Za chvíli se budou eklovat i podat si ruku a obejmout se, snad se i přestanou rozmnožovat, protože to by mohlo být taky nehygienický.
Zdálo by se, že šití plínek odkládám. V tuto chvíli mě netlačí, to je pravda. Ale měla jsem nápad jak udělat zapínání jako popolinky, ale bez druků. Tak potom se s někým domluvím, nejlépe s čerstvým mrňátkem, že by to odzkoušel. Dám vědět až to budu mít.
Ty ručníčky do BM kalhotek používám delší dobu. Taky používám pro větší děti klasické ručníky ale ne froté, z měkkého lnu nebo nevím co to je za matroš. Po čase ale jsem přišla na to, že by mi vyhovovalo mít je i nějak v pase připevněné. Ještě líp to drží. Jinak je to vpodstatě totéž co 4covky, ale lepší, savější a mezi nožky tenčí a vyšší.
No nic, to jsem se rozkecala.
Přeji všem krásnou neděličku. Stefinka
Zdravíčko, tak jsme přijeli z víkendu. Bylo krásně teplíčko, tak jsme také zkoušeli bezplínkovou metodu.........mno, čůrání a kakání bylo všude
, nicméně ušetřili jsme neuvěřitelné množství plen - tentokrát jednozázových, protože strávit víkend praním jako minule se mi už nechtělo......
Ahoj,
tak my jsme to v tom horku taky zkouseli bez plinek. Any behala skoro cely den nahata a ja porad cekala, kdy se konecne vycura a ona porad nic!!!!
Byla jsem uz nervozni, ze snad ani nevylucuje a az po hoooodne dlouhe dobe mi doslo, ze chodi curat do bazenku
Proste si z toho automaticky udelala zachod (na nocniku nevydrzi ani 10 vterin) Zpetne mi dochazelo, ze vlastne vzdycky sama hupsla do bazenku, sedla a hned zas vylezla. Myslela jsem, ze si tak hraje. ![]()
Tak teda nevim, jestli s touhle moji mizernou intuici mam sanci na bezplinkove druhe dite. A taky nevim, jak mam ted Any naucit curat na zachode, kdyz musi mit pri tom zadek ve vode ![]()
Jo, jeste se chci zeptat - nemate nekdo naaaahodou nejake pouzite nebo nadbytecne Popolinky??? Nebo ty vlnene kalhotky??? Nejlepe ty nejmensi, ale vzala bych za vdek i vetsima, mimi mi do toho doroste. Nebo jestli vam do rijna - kdy mam rodit - z Popolin ratolest odroste a neplanujete dalsi, pisnete mi prosim SZ! Diky
Anko,
byla jsem ted dlouho pryc, proto ta pozdni odpoved. Mela by to byt opravdu jemnoucka vlna, virgin wool je beranci (jehneci) vlna. Myslim si, ze merino by melo byt v pohode, minimalne je to nejznamejsi plemeno diky pro svou jemnost. Dulezite je opravdu tu vlnu neprat, doporucuje se pouze ji namocit, nejlepe do vody, do které se prida moc (asi 1/3) - priznam se, ze to jsem jeste nezkousela, mela jsem ten ostych, ale ted si rikam, proc ne;-) Moc mych deti mi tolik nevadi
. Voda by mela byt spise studena, poslední machani se doporucuje v ledove vode (aby prave ty vlakna nezhrubly). Dik za tipy na vlnu, mam zase kde patrat. Budes kalhotky plest? A budes si vlnu i spradat?
Ahoj holčiny,
díky za tuhle diskuzi - nakukuji sem k vám opravdu často a ještě jako snažilce mi pomohla udělat si jasno v otázce plínek. Koho by napadlo, že existují tyhle moderní látkovky??
No a protože příchod mimíska očekáváme v únoru, začala jsem se trochu více zajímat o jednotlivé značky a vaše zkušenosti s nima. Přes net jsem si objednala zkušební vzorek Mother-Ease (froté plenkové kalhotky, náhradní vložka a svrchní kalhotky) http://www.mother-ease.com/…show_page.pl?… , v pátek dorazil a jsem z nich nadšená!! Moc se mi líbí, že oproti Popolinám nemají žádné suché zipy, pouze systém patentek, díky kterým rostou od mimi až po 16 kilového človíčka. Docela silně uvažuju, že si objednám jejich plnou
u - cenově vyjdou skoro stejně jako Popoliny, akorát na tom poštovném se trochu prodraží, ale zase si říkám, že když je to naše první mimi v rodině, určitě se to vyplatí. Docela by mě zajímalo, jestli by se vešly do vlněných kalhotek Popolini - to budu muset ještě vyzkoušet ![]()
Chci se zeptat - není tady nějaká maminka, která by měla s používáním plínek Mother-Ease zkušenosti? Myslím, že se tu o nich jednou zmiňovala Ed …
Ola
Patentky bych uvítala. Můj syn, 11m, sucháče furt rozepíná, takže ho neustále i v těch vedrech oblíkám do bodíček. Už jsem si říkala, že tam ty druky snad natluču, ale tím poruším tu neprotíkavou vrstvu, ne?
My musíme mít buď body (a i tak se už bravurně vysoukal z obou vrstev popolínek) nebo lehké kraťásky - něco na styl „trenýrek“ ![]()
Teď v těch vedrech mu dávám jen vnitřní popolínu a kraťásky.
Ahoj ![]()
ja mam Popolinky. A jsou bezva. Malemu je 11 mesicu. Mam jich 24 ks a 2 vrchni kalhotky. A peru od den. Pro uplne malinke mimi bys jich potrebovala tak o osm vic nebo prat denne. (Pokud bude kakave jako nas Macik
)