Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahojte,
my měli opruzeniny pouze v případech, že jsme zbaštili něco nezvyklého - nejhorší byly ovocné šťávy - v jakémkoliv minimálním množství. Osvědčilo se mi co nejdříve mimi umýt urtekram dětským mýdlem ve sprše, DÚKLADNĚ usušit, případně máznout krém.
Používáte někdo popoliny kalhotky s obyč.čtvercovkama + popolini frote vložky??? Snažím se eliminovat objem balíku mezi nožkama,ale mám pocit, že se to pokrčí a shrne a tlačí..... U nás je boj se zvykáním na bavlnu zatím neúspěšný, malá ví, že se jí tatínek zastává, tak je to těžké.
S tím SUŠENÍM - nepoužíváte nikdo sušičku??? Já přemýšlela, že bych ji pořídila, popolini schnou fakt šííííííleně dlouho, ale nevím, jestli se můžou do sušičky dávat???
SEPARAČKY jsem měla BM v šestinedělí v kombinaci se 4covkama, ale bez nich mi to připadalo pohodlnější.
Na opruzeniny je nejlepší dávat do plen vložky z hedvábí, je antibakteriální a udržuje pokožku v suchu. Zjistila jsem, že je k nám normálně dováží Popolini, jmenuje se to léčivé vložky z buretového hedvábí a mají dvě velikosti. Já jsem sháněla hedvábné kapesníčky, ale tohle určitě bude lepší.
Sušičku lze použít, ale jen na jemnou teplotu a i tak se to určitě víc mechanicky i teplotně opotřebí(z každého sušení vybírám z filtru chomáč bavlněných chlupů), možná zase ale uchrání před zatuchnutím. Ale tyto spotřebiče berou hodně elektriky a na pravidelné sušení to nedoporučuju, jen jako pojistku. Dnes už bych si sušičku nekoupila, i když ta naše je skvělá, a spíš bych ji chtěla prodat ![]()
Goody píše:
Tak můj první dojem z Popolinek je takový, že v našich bytových podmínkách strašně pomalu schnou. Už je to více než 24 hodin a pořád nedoschly.
Ahoj, jsem tu nová a dítě se mi narodí za pár dní. Měla bych několik dotazů a předem díky vám zkušenějším za zodpovězení:
Ahoj Dito, Popolinky a jakékoliv jiné plenky (ne už tak plenkové kalhotky)do sušičky dát samozřejmě můžeš, jenom tím trošku urychlíš třeba jejich opotřebení, ale myslím, že to normálně snesou, a dokonce budou měkčí a nadýchanější než ze šňůry, což mám s prádlem osobně ověřeno.
Každému sedne něco jiného - asi bych se přesně jako ty obávala koupit plnou výbavu. Koupila bych pár kusů jedné nebo obou značek na zkoušku, a mezitím používala jednorázovky nebo klasické pleny. Teprve až kdyby to sedlo, dokoupila bych zbytek výbavy. Zkus mrknout na www.latkovepleny.cz , tam si počteš ![]()
Popolini: vnitřní plínka je pro všechny velikosti stejná a je velmi savá, dokupují se jen větší kalhotky…ale je opravdu hodně objemná. Je více typů plenek i kalhotek, nejlépe sají Organic, které tímto i nejdéle schnou.
Bambinomio: vnitřní plínka má tři velikosti, s růstem dítěte se tedy mění jak kalhotky, tak plenky. Nejsou tak savé jako Popolini, ale nejsou zase tak objemné a rychleji schnou.
Infant potty training je spíše životní styl a není to pro každého, je to nový prvek do vztahu matky a dítěte, který ne každý uznává. Někdo dosahuje úspěchů a někdo neúspěchů, jako např. já
. Medicínsky se toho není třeba obávat, tuto metodu používají tzv. primitivní národy, je založena na vnitřní komunikaci matky s dítětem, kterou v moderní době není lehké provozovat, ale když se chce, tak to jde - jsou o tom zmínky jak ze zahraničí, tak i z domova
. Více by ti řekla Stefinka a nebo Bora, které sem také občas nakukují ![]()
Ahoj Dito,
k tomu co napsala Goody nemám co dodat.
O infant potty training nevím jako praktik nic, ráda bych to vyzkoušela až se zadaří mimko. Bora má bezplínkové děti.
Používám všechny dostupné systémy. Takže bych radila, abys koupila popolinky a ušila si doma flanelové nebo froté plenky velikosti 70×70, kdyby to dost rychle neschlo. Bez problémů jdou do kalhotek popoliny. Na větší dítě potom 80×80.
BM se mi líbí také a používám také. Jen nemám novorozeně s řídkou stoličkou. Ale když se mi tříletá holka potento, je to taky často až na kalhotky BM. Nejhorší varianta jsou naše 4covky. To předem varuju, i když je mám po dětech. Nic moc nesají, to je největší jejich problém. Na nové si mamky moc stěžují, že jsou drsné a řídké.
Stefinka
Dito, ještě k sušičce. První jsme měli integrovanou v pračce. Pracovala na kondenzačním principu a vlákna bavlny, uvolněná při sušení, všechna ulpívala v nitru pračky a nešlo to vyčistit jinak než klasickou opravou pračky. Proto integrovanou sušičku v pračce nemohu doporučit na pravidelné sušení vůbec, navíc pracovala při tak vysokých teplotách, že se prádlo šíleně a nevratně srazilo.
Nyní máme odvětrávací vzduchovou sušičku, která už pro pravidelné sušení je vynikající, neboť se bavlněné chlupy po skončení každého sušícího cyklu lehce vyjmou, a šetrná pro prádlo, neboť lze pracovat při nižších teplotách. Ovšem tato sušička vyžaduje odtah vzduchu do šachty, narozdíl od kondenzační, které stačí odvod vody. (Samostatnou kondenzační sušičku jsem v ruce neměla.) Ovšem spotřeba elektřiny je alarmující a tuto variantu doporučuji pouze v krajním případě, když to v bytě jinak nelze vyřešit. Starší bytové jednotky možná tuto spotřebu ani neutáhnou bez posílení el. rozvodů.
Ahoj, taky doporučuju vyzkoušet obojí a pak se rozhodnout. Já mám jenom Bambino, Popo jsem neměla ani v ruce. Do Bambin dávám 2 klasické čtvercové plíny nebo jednu originální plínu. Po počátečních problémech se zapínáním kalhotek jsme se s nimi skamarádily a teď nám nedělají žádné potíže. Jejich používání se mi zdá hodně jednoduché, plíny rychle schnou. Nemám problémy ani s těmi obyčejnými plínkami, nám to prostě stačí. Asi záleží na dítěti, jak moc čůrá a kadí. Jediná nevýhoda je, že kadění někdy zkončí na kalhotkách. Zase ale jejich cena je nižší, takže si jich můžeš pořídit víc. Poprvé jsem je použila v roce a půl naší holky a s objemností mezi nožičkama jsem žádný problém nezaznamenala. Ty klasické čtvercové plíny jsou sice daleko řídší a odfláknutější než za nás, ale jak jsem napsala, problémy s nima opravdu nemám. Dokonce jsem si o víkendu dokoupila desítku, abych jich měla víc. Chce to prostě všechno vyzkoušet, jen si uvědom, že všechno jsou to jenom plíny a kadění někdy proteče i přes jednorázovky, prostě s hovínkama je vždycky trocha práce.
Goody tak jsem dvě ty vložky přihodila ke své objednávce popolin. Teď je moooc potřebuju, teda holka. Pereme se s opruzeninama, jsou šílený. A ona jak na potvoru je pořád přičůraná tak peru a převlíkám pořád dokolečka. Už jsem i nočník zas vytáhla, na prdýlku plácnutí přidala a moc se to nelepší. Ach jo. Asi ten úplněk. Na mazání používám měsíčkovou od Dr.Popova, máme ji na její kůžičku jako nejlepší. Tedy je ještě mnohem lepší, ale dost drahá mast od jednoho černošského lékárníka. Je to i čaj a koupel a dělá zázraky. Kdyby se to nelepšilo, tak si o to zas napíšu. Stefinka
Ahoj Stefinko, jéje, tak ať se to brzo spraví! My, když něco, tak kojenecký krém od Weledy hned zabere a není drahej.
Dala jsem se do šití plínek a do nich si koupím asi ještě čtvercové větší plíny, akorát nevím výrobce, aby byly bytelné. Hybler?
Dost jsem se nasmála, normálně si představ, že jsem se dívala na www.pleny.cz, kde opěvují a prodávají českou kvalitu , ale pozor - v atestu, který jsem si náhodou otevřela, je psáno země původu Čína
. A hned jsem jim to tam taky napsala, proč to tam tak mají. Prý to není podle země původu, ale podle jakostních kritérií
.
Goody fakt raději kup flanel jestli chceš něco savého dovnitř.
Tak česká kvalita z Číny … dobrý. Teda ne moc dobrý. Mám kalhotky BM má to být anglický systém a taky vyrobeno v Číně.
Hm, až půjdu kupovat froté, kouknu se do role, jestli taky není vyrobeno v Číně.
Ty 4covky tam chceš vkládat?
Stefinka
No pán mi řekl, že to je sice matoucí, ale že chtějí dokázat, že i z Číny může být kvalitní zboží. Jenže já chci raději podpořit české výrobky, a takto bych nevědomě koupila čínský
, ačkoliv je všude k dostání i podobný český. Kdyby se to jmenovalo jinak, třeba Ověřená kvalita, tak by mne to odradilo hned, no naštěstí jsem si rozklikla ten jejich atest.
Plíny budu mít takové, jako má ten medvídek na videu, to jsou v mém podání dvě vrstvy bavlněného úpletu. Do toho něco savého. Flanel by se mi líbil, ale nějak jsem ho nikde neviděla. Metráž froté je dost drahá. Na www.popolini.com mají hodně typů čtvercových plen, nebo jde koupit přímo plenkové vložky Popolini, ale to je asi zbytečně drahé(na to, že jsme u konce plenkového období). Navrch chci dát Popowrap.
Že by nebyl flanel? To se musím časem porozhlédnout po větších rámech s látkama. Nemám tuchu kolik froté stojí.
Další plínková diskuze je na rodině http://www.rodina.cz/…se/novep.asp?… tady jak nejsme vidět, tak snad skoro nikdo nechodí, stejně jako na eko diskuzi ![]()
Stefinka
Tak ženské, už mám Popolini, koupila jsem si ty flanelové a maximální spokojenost. Za současných ideálních plenkových podmínek to schlo na sluníčku 3 hodiny. Je mi jasné, že až zaprší, tak se to protáhne. Jsou moooc příjemné, určitě je v tom Jitulce líp než v těch Hýblerových číňanech. Koupila jsem taky jedny vlněné svrchní kalhotky, jsou sice od devíti kilo, ale Jitu je v nich jako tuplovaný Ferda mravenec, tak asi ještě chvilku počkáme. Ale nejlepší mi přijde nechat ji jen v té plíně, stejně v tomhle vedru nemá oblečení a počůrat může tak akorát podlahu. Taky mám pocit, že se to hned tak nepročůrá, nejdřív to jen zvlhne.
Jinak mám ale dojem, že Bambinomio svrchní kalhotky jsou lepší než PopoWrap- ještě jsem nezkoušela, jestli do nich ta Popolinka vleze.
Anka
Ahoj Anko ,
taky si myslím, že BM kalhotky jsou nejlepší. Ale popolinky jsou širší, vyčuhují z nich trochu nohavičky ![]()
Na rodině jedna mamka doporučuje koupit půl napůl froté a bio. Bio dávat na noc, víc sají. Nebo aspoň 1/3 bio. Hlavně pro ty nejmenší, kdy se přebaluje každou chvilku.
Stefinka
Ahoj holky,můžu vás poprosit o radu.Budeme mít naše první mimi a jsem rozhodlá pro bavlněné plínky.Zdědila jsem jich asi 120 klasických českých a jsou pěkné.Chtěla bych si jen nakoupit kalhotky Bambinomio,ale nevím si rady,kolik od jaké velikosti.Jestli i do těch pro novorozence na 5kg narvu 2 látkové?Přemýšlela jsem,jestli mi zatím nebude stačit :1× na 5kg
2× na 7-9kg
1× na 9-12kg? Mám tu od kamarádek asi 8 použitých obyč.českých a je mi líto je vyhodit,protože jsou pěkné.Myslela jsem,že než by mi BM uschly,mohla bych zatím dát ty obyč.?Mimi se narodí v září,a proto si myslím,že budou schnout rychle,když se bude topit?
Prosím o odpověď,nerada bych to zvrzla,jsem úplný začátečník,ale do látkovejch chci jít!!!!Nemám žádnou představu a tak bych chtěla využít vašich zkušeností a rad,nemám v okolí žádnou holčinu,která by sdílela můj názor látkových plen,a tak mi můžete poradit jen vy.
Jde mi o to,že bych ráda ty kalhotky objednala jednou objednávkou najednou,tak jestli byste mi mohli poradit ten počet.Mimi nečekáme velké,nejsme žádní hromotluci,a tak si myslíme,že se třeba narodí i o váze 2,70kg,jako byla já,když jsem se narodila,měla jsem 2,50.
Možná jsem tu teď za úplnýho „trotla“,a stydím se za svý otázky,zatím těhulky,nezkušené maminy
,ale spolíhám na vaši ochotu a dobrotu.Předem mockrát díky!!!