Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj Kopretinko, holky ti poradí, já taky zkusím. Kup si 3 ks od velikosti. Kalhotky BM schnou v pohodě, dokud se na ně nedostane stolička nemusí se často prát. Jenom se nechají provětrat. Když jsou pokakané nebo se ti nebudou zdát, stačí je přemáchnout v ruce. Ty české jsou první týdny celkem v pohodě, jak se mimi začne vrtět, ptotékají. Objednej si je přes www.latkovepleny.cz pokud musíš přes net.
Stefinka
Stefinko- mně se popolini plena v pohodě vejde do kalhotek BM od devíti kg, nic nikde nečouhá. Naopak, u těch PopoWrap mám stejný problém, jaký jsem měla u Gmini, Jitce ten sucháč klouže na bříško. Asi je to taky tím, že je na spodní hmtnostní hranici, až jí nebudou tak velké, tak to třeba bude lepší…
Taky jsem v tomhle vedru dávala Jitce 4ce do látkové popolini (myslím tu vnitřní- velmi se to osvědčilo a nemusela jsem ji balit do nepromokavých kalhotek.
Kopretinko- já si myslím, že napoprvé to s tím objednáním neodhadneš, ať děláš co chseš. Já jsem si první BM kalhotky koupila, když měla Jíťa 6kg a koupila jsem samozřejmě rovnou ty od 7kg. Bylo to už použitelné.
Ale bylo to v nějakých Jituščiných pěti měsících!!! Jitka měla při narození 2,8kg. Takže nám by se byly určitě vyplatily vícery kahotky do 5kg. Já bych ti radila, aby sis jich koupila víc, tak troje nejméně, i když u těch malých kakáčků by člověk klidně snesl i šest. Plně kojené děti kakají kašičku a pokakají ti téměř každé kalhotky, takže člověk pořád jen přepírá. (Ted jsem si vzpomněla, že už nějaké kalhotky máš, tak to samozřejmě sečti)
Kdyby se ti náhodou narodilo větší mimi a ty jsi ty kahlotky neužila, myslím, že bys je tady mohla s minimální ztrátou prodat.
Jo a taky jsem si pořídila jen dvoje kalhotky od 7kg do 9kg, protože jsem si myslela, že mi z nich Jitka hned vyroste a měla je pět měsíců! Přepírala jsem furt dokola…
Já bych si radši kupovala postupně.
Ať se ti s plínkama daří!
Anka a Jitka (10,5m)
Ahoj Kopretinko, myslím že Stefinka ti řekla všechno. Tři kusy by ti měly stačit, zvlášť když v případě nouze máš ty obyčejné kalhotky. Jestli jsi náhodou z Prahy, můžeš je koupit na Letné ve Špuntíku, cena jako na netu.
Koukám na ty velikosti, je to po dvou kilech, mimča rostou rychle, takže na dlouho ta jedna velikost nevydrží. Zase ale ušetříš za pleny a kalhotky ti zůstanou pro případné druhé mímo
. Takže do těch 5 kil bych si koupila tak maximálně dvoje, ty větší velikosti asi po těch třech.
Než jsem to napsala, odpověděla ti Anka. Má pravdu v tom, že kojeňátka kaděj furt, na to jsem trošku zapomněla, nekojené děti tolik zdaleka nekaděj. Takže na tom taky záleží. Tak si spočti, kolik budeš mít kalhotek i s těmi tvými.
MOC děkuju za rady.Vezmu si to k srdci a zkusím zatím nakoupit postupně.Já z Prahy nejsem,ale máme to tam tak hodinku cesty,tak bych to zkusila,ten obchůdek najít.Nevíte ulici a jestli se tam dá někde zaparkovat?Uvidíme,kdyžtak to vezmu přes net.
Ještě jednou díky za tak rychlou odpověď,mile jste mě překvapili.
Jsem ráda,že jsem vás objevila,připadala jsem si ve svém okolí jako exot
,protože chci používat bavlněné plínky.
Kopretino klid, exoti jsou ti ostatní
. Špuntík je v Kamenický ulici na Praze 7, je to kousek pod Letnou. Určitě tam zaparkujete, v nějaké uličce okolo toho obchodu. Jsou i na netu, ale ty kalhotky tam nemaj. Možná by bylo lepší, než do Prahy pojedete, jim zavolat, jestli maj kalhotky na skladě (já jim poprvé volala taky a to mám tak půl hodiny k nim
).
http://www.spuntik.cz/ - koukám že mají dvě prodejny, já znám jen tu Kamenickou. Tenhle obchod na nákup kalhotek doporučují i na těhle stránkách http://www.latkovepleny.cz/ - to si projdi, moc zajímavé.
Kopretinko , exotů musí být mnoho, jinak se nevyplatí plínky vyrábět a prodávat a nevyplatilo by se dovážet sem popolinky a bambinomio.
Stefinka
Díky za povzbuzení,nevím proč alespoň něco málo neudělat pro naši ekologii
,myslím,že 2-3 pračky týdně k těm stávajícím mě nezabijou.Jde přece jen o pár pohybů navíc
.
Ahoj holky, hlavně Stefinko (odbornice na bavlněné pleny
),
používám kalhotky+pleny BambinoMio. ¨Dneska na sonu kyčlí mi doporučili široké balení
. Mně se zdá, že v BM má postavení nožiček stejné, jako ve třech látkových na široko balených plenách+kalhotkách.
Nevíte, zda se BM dají použít na široké balení? ![]()
Díky moc,
Lucka+Bára (6 neděl)
Jé Lucko , já BM používám u velkých dětí, takže si to u toho mrňátka nedovedu představit. Doufám se přihlásí holky s menšíma dětičkama.
Stefinka
Lucko, mě se zdá, že jedna plína BM je míň než 3 klasické látkovky. Možná kdybys dala jednu BM a jednu látkovku.....ale jak ti to doktor přesně doporučil? Kolik plenek máš dávat? Myslím, že dr. běžně počítají s tím, že se používá 1 jednorázovka a k ní ti řeknou počet látkovek.
U nás Dr. doporučuje jednorázovku + 1 látkovku (nepředpokládá, že někdo balí do bavlnky)
ale k látkovkám se dají koupit docela fajn speciální ortopedické kalhotky (stojí asi 70 - 90 Kč) a pak můžeš balit, jak jsi zvyklá.
Tak tohle téma je něco pro mně. Malá měla nosit široké balení. Když nám to na ortopedii řekli, ptala jsem se, jak mám ty pleny skládat, jestli na třetiny (což jsem zahlédla někde na internetu) nabo stačí normálně na čtvrtiny. Doktorka se na mě zamračila, asi jsem položila příliš odborný dotaz, řekla něco sestře a ta mi vzápětí přinesla abdukční dečku, takže jsem měla s látkovkama útrum. Při každém následujícím vyšetření jsem se ptala, jestli můžu malé dávat místo dečky široké balení a oni se mě ptali proč. No vysvětlujte jim to, když tady je o tom dvacetistránková diskuze…
Můj dojem z toho je, že ani sami ortopedi těm plínkám moc nerozumí. Mně to tehdy dost štvalo. A taky mě mrzí, že se nezajímají o vliv nošení v šátku na mimi s luxací. V Německu to prý někteří ortopedi doporučují jako alternativu k abdukční dečce. To by mi bývalo vyhovovalo, na procházku šátek, na doma dečku.
Jo a to nemluvím o tom, že jsem si později všimla, že na naší kartě na ortopedii ani není vyplněna poloha plodu v děloze a způsob porodu (nikdo se mě na to neptal). Jitka totiž byla celou druhou polovinu mého těhotenství KP s nohama nahoru, což má vliv na anamnézu. To jsem si teda taky našla na internetu.
Omlouvám se, je to trochu stranou od plínek, ale pro mě je to velké téma…
Zdraví
Anka
Ahoj Anko,
tak mi to nedalo a trochu jsem pozjišťovala od kamarádek z jiných koutů republiky a jinak starými dětmi, jak to u nich bylo s plenama - široké balení. Zjistila jsem, že co kraj, to jiný mrav jak se říká. V každé porodnici dávali jiné instrukce - od názoru, že je preventivní široké balení zbytečné, až po „nezbytnost“ tří plen při každém přebalování. Myslím, že ortopedi v tom mají taky hokej a i když široké balení doporučí, neshodnou se v tom, jak má vypadat. Pro někoho stačí jednorázovka + 1 bavlněná plena, někdo požaduje 3 a někdo rovnou tu abdukční dečku, nebo ty ortopedické kalhotky. Já osobně jsem toho názoru, že pokud nemá mimi vrozenou vadu a nestahuje se napevno do zavinovačky, běžné BM plenky jsou ideální a šátek k tomu to jistí. Taky jsem široké (3 plenkové) balení nedávala a na kontrole jsme dostali pochvalu ![]()
Nám doporučili široké balení a dečku. Brzy jsme to ale přestali dávat, protože syn se nemohl chudák ani pohnout, což mi přišlo v našem případě jako daleko horší zlo. (Na kontrole nám pak řekli, jak se nám to krásně spravilo
.)