Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Peťule díky mo, to je zvláštní, ta moje může být široká až 70, ale dlouhá je maximálně 50. Stefinka
Můžete mi prosím napsat vaši zkušenost se separačkama. Já teď používala od Canpolu, ale zdá se mi, že se po nich Ondra osypal. Myslíte, že to může být ze separaček? Jiné jsem zatím nezkoušela, chci počkat, až mu ty pupínky zmizí, zatím balíme bez separačky.
Já mám separačky Bambinomio a v pohodě. Pokud jsou jen počůrané, dají se použít víckrát, stačí přemáchnout ve vodě. Použité se hází do záchoda. Vůbec žádné problémy s nimi nemáme, ale holka se neosypávala ani v jednorázovkách, ani na opruzeniny nikdy netrpěla.
Můj syn měl zarudlou prcku nebo i opruzeniny po špatně umyté stolici, nebo když jsem ho hned po kakání nepřebalila. Stačilo, že si třeba jen trošku uprcnul, necítila jsem to, ale on to na kůži měl a hned mu to začalo rudnout. Není rozdíl, jestli měl separačku nebo ne, nebo jestli měl papírovou nebo bavlněnou plinku. Ale děcka jsou různý…
Peťule pokud se ti osype pokaždé, když tu separačku dáš, tak to může být od toho.
Mám alergiky na potraviny , osypávají se klasickým plínkovým ekzémem. Mnohem lepší je to v bavlnce, protože ta se musí při počůrání přebalovat co nejdřív. Do jednorázovek se ještě zapracovávají různé gelíky na zlepšení pokožky, ale takto upravené je skoro vždycky podráždily. Udělali jsme dobrou zkušenost s ekojednorázovkama Moltex, holka má momentálně ekzém a nesnesla ani bavlnu. S eko kňourala, ale usnula a zlepšilo se to do rána. Pokud se vám dítě víc opruzuje, zkoumejte po čem to má. Je to vidět do 4 hodin po požití alergenu nebo do rána. Stolice je horší jak moč, ale i ta dokáže vytvořit pěkný ekzém.
Stefinka
Ahoj holky,
musím se podělit o svoji smutnou zkušenost s popolinkama. Když mi konečně skoro po měsíci přišly, byla jsem nadšená materiálem i provedením a po vyprání jsem se nemohla dočkat, až uschnou (bohužel schnou opravdu velice dlouho, froté a biobavlna asi 24h, flanel a easy fix asi 18 - 20 hodin)
Dnes jsem malou (13m) do toho zabalila a nastal „tanec“. Celé dopoledne vydržela prakticky na jednom místě, protože s tím „balíkem“ mezi nožkama úplně odmítá chodit!!!
To by mi až tak nevadilo, kdyby u toho tak hrozně hystericky neječela. Jen stojí nebo sedí, tahá se a bouchá do pleny a řve a řve
A to jsem jí dala flanel, aby to nebylo tak objemné, na froté jsem si zatím vůbec netroufla. Nakonec jsem vyměkla a přebalila do easy fix. Taky ječí, ale ne tolik. Jenže problém nastal, když se po..... Easy fix totiž nemají ty vysunuté nohavičky jako popowrap a tedy to kolem nožiček tak dobře netěsní, takže polovina obsahu byla v punčocháčích.
Navíc tyhle pleny „2 v 1“ při každém pohybu hrozně vržou - tedy ta vrchní polyuretanová vrstva.
Jsem z toho na nervy, doufám, že se to spraví, ale tohle jsem fakt nečekala
Máte taky někdo podobnou zkušenost???
Mám pár otázek k bavlněným plínkám:
Moc díky. Karolinka
Karolino2,
ad 1) Plínky dávám do kbelíku do koupelny, mám ho vedle vany. Nechat ho u přebalováku, brouček by tam stoprocentně nahlížel (a nejen to
).
ad 4) Já kontroluji plínku přibližně po dvou hodinách, jestli je mokrá. Synkovi je sice 13 měsíců, ale takhle to dělám odjakživa, co používáme látkovky. Ale pokud jdeme někam na delší dobu (4-5 hodin) a nechci přebalovat, dám Bambino plínku, dvě vložky od Popolini a separačku a je to úplně v pohodě (pokud nekadíme
).
Levandulovou silici ani ocet nepoužíváme, takže bohužel nemůžu předat zkušenosti.
Se schnutím popolinek mám stejnou zkušenost a nejen já. Co se týče rozčilenosti děcka, stačí nevyměknout a do tří dnů si zvykne. Dneska už není problém. Když jdu ven na dýl, také raději dávám holce ještě plínku. Ale koupila jsem Moltex - jednorázové ekoplenky - a spokojenost. Když včas nedosuším, dávám klukovi nebo holce tyhle.
S plenkami 2v1 nemám zkušenosti. Asi musíš líp utáhnout kolem nožiček. No a to že vržou … vržou i svrchní kalhotky. BM kalhotky nevržou. Kdyby neměly jiný tvar (popolini plenka do nich nejde dát), tak bych si je pořídila i na popolini.
Po zkušenostech s popolini se pokusím přešít bambinomio plenky do tvaru plenkové kalhotky, takže by byla také užší a spíš dolů mezi nožky než do šířky.
V této chvíli mám už všechny plenky
a vyjma popolin do bambinomio kalhotek se dají BM plínky a 4covky do obou systémů kalhotek (popolini a BM) dobře použít.
Děcko přebalím , malé do postýlky, velké hrát a pak jdu plenku uklidit.
Přebalování jsem nikdy nekontrolovala na hodinkách, prostě když jsem si vzpomněla sáhla jsem do plínek a přebalila, když bylo třeba.
Plenky také mívám buď v kyblíku v koupelně nebo je hážu přímo do pračky.
Ocet i silici dávám do posledního máchání jako bych dala aviváž. Poslední dobou silici nedávám vůbec, jen ocet a prádlo voní po mýdle, nikoli po octu.
Stefinka
i když papír a PET lahve recykluji, ale plíny máme jednorázové. Četla jsem to srovnání cen jednorázových a pracích plín a něco podstatného tam chybí: a to je práce!!!! Ta přece není zadarmo, když peru, věším… a tak, nemůžu dělat nic jiného. Když by srovnání obsahovalo i cenu, určitě by to vyšlo skoro fifty-fifty. Nehledě na komfort dítěte, já už si nepamatuju, jak mi bylo v bavlněné plíně, ale pocit sucha a bezpečí to určitě nebyl. Vzpomente si na vložky, třeba ty podornické, co nemají tu netkanou textilii na povrchu, já si připadala furt mokrá, u Always je to úplně jiné. A to mimčo je v tom celý den a nikdo mi nevymluví, že ho přebalujete po každém učurnutí. Moje holčička zkouší chodit na hrnec a čurá i 20× denně, sice trochu, ale přesto, no nevím jestli tak často někdo přebaluje. Ale nechci nikoho přesvědčovat, jsem možná jen líná matka co chce pro své mimi pohodlí (a pro sebe taky)
Ahoj holky,
po víc jak týdnu používání popolinek bych chtěla napsat svoje zkušenosti. Většinou jsem všude četla pouze chválu a nadšení, ale já mám teda k těmto plenkám i výhrady.
1. Dětem se to opravdu ze začátku moc nelíbilo, ale teď už si jakš takš zvykly. I když malý se mi nahý umí otočit, v plíně ne. Takže mám pocit, že ho ty plíny brzdí.
2. Zakoupila jsem kalhotky polyesterové i vlněné. Ty vlněné - super materiál, ale ! Kolem nožiček mají všitý takový pružný lem, který není nepropustný, takže přes tento lemík nám navlhne všechno oblečení, pokud včas nepřebalím. Teda na to, že ty kalhotky stály skoro 500 mě fakt zklamaly.
3. A to hlavně - nechápu jak to holky děláte, když tvrdíte, že nemáte práci navíc s praním. Já mám pocit, že nedělám nic jiného. Je fakt, že ty plíny holt používám na dvě děti a malá se už i učí na nočník, takže k těm plínám mám ještě spoustu jiného prádla (nechávám ji dopoledne bez plíny a to je hromada počůraných punčošek, tepláčků, ponožek…). Peru denně! Vlastně se mi ještě nepovedlo mít prázdný koš na špinavé prádlo a zárověň mít opráno a usušeno.
4. Popolinky schnou fakt šíleně dlouho. Když je jó krásně, tak stejně víc jak půl dne. A abych topila v květnu - to se mi fakt nechce. Mám pocit, že by se mi to dost prodražilo na energiích.
Přestože tady píšu spíš negativně, tak od látkovek nebudeme upouštět. Je spousta důvodů, proč je používat chci - je to ekologičtější a ekonomičtější, myslím, že je to pro dětské zadečky zdravější varianta, myslím, že se děti naučí dřív na nočník, rozhodně jsou na omak příjemnější než jednorázovky, ..... A taky si myslím, že si musím zvyknout.
Kdybych ale měla srovnávat pracnost jednorázovky x látkovky, vyjdou mi z toho jednoznačně jednorázovky, ale říkám si, že holt nesmím být líná. Dělám to přece pro ně.
Abych pravdu řekla, moc se těším až budou děti bez plínek, to si oddychnu. No jo, ale to už nebudou moje malý miminka
, budu mít tady velký děti a po těch malých se mi bude stýskat - možná i po tom přebalování ![]()
Kačkač
Že nesmím vyměknout při zvykání na popoliny vím taky, jenže bojkotuje mi to manžel
Nejdřív protahoval obličej, když přišla dobírka s plínama, teď jsem dostala vynadáno, že malou trápím. No a když jsem přišla večer z práce, byla zase v jednorázovkách a počuraná popolina ležela rozbalená a pohozená celé odpoledne u přebalováku. V hlídání a chození do práce se totiž musíme střídat, jinak to u nás nejde, takže už je mi jasné, že teda manžel do bavlny balit určitě nebude, ačkoliv byl zpočátku pro. A jak mám malou teda zvyknout???
No, uvidím, bude to boj, aspoň že si tady můžu postěžovat ![]()
Leštidlo do myčky - používám ocet, je to fajn a je dobré opravdu po skončení cyklu myčku otevřít a nechat vyvětrat, nádobí samo doschne.
Kačkač po zkušenostech se 4covkama u 4 dětí ti můžu říct, že popolinka je proti té kouli na zadku tenká. Neboj, ono ho to nezbrzdí natolik, aby se nepokoušel otáčet a hýbat se.
Tuli doberte jednorázovky a pro manžela kupujte ekojednorázovky http://ekoplenky.navi.cz
Trochu soli se doporučuje přidat do posledního máchání, prádlo rychleji schne a v zimě by venku nebo na půdě nemělo zmrznout. To chci vyzkoušet. Výraz trochu soli mi není jasný, zkusím lžíci a uvidíme.
Stefinka
Stefinko.
tak Popolini UltraFit do 15 kg na délku měří 55 cm, šířka plenky vzadu je 48 cm, šířka plenky v předu je 35 cm, když to zapnu na max. tak šířka v pase je 31 cm (takže obvod je 62 cm). Jsou to maximální délky - muž to roztahoval, já měřila. Zvlášť na tu délku to bylo opravdu natažené.
Peťule