Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Tohle je dobré si přečíst
http://www.latkovepleny.cz/zkusenosti.htm
Tekutý prostředek na praní i do AUTOMATKY
Suroviny:
kostka nastrouhaného surového mýdla nebo kelímek (250 ml)
mýdlových vloček, kelímek sody na praní
Postup:
V menší nádobě necháme předem v troše studené vody rozpustit
mýdlové vločky, dobře rozmýchaný roztok nalijeme do kbelíku
horké vody a za stálého mýchání přidáme sodu. Celá příprava tvá
přibližně 15 minut, po vychladnutí vznikne hustší ‚sliz‘.
Použití:
cca 2 kelímky (500 ml) na plnou pračku velmi špinavého prádla,
nebo asi polovinu (250 ml) na malou dávku nebo málo ušpiněné
prádlo. Doporučuje se ke hlavnímu praní přidat ještě lžíci až hrst
jedlé sody a do posledního máchání 100-150 ml octa jako dezinfekci a aviváž, vůni přidat 4 kapkami éterického olejíčku.
Odpoledne si vyrobím a vyzkouším. Nakonec nebudu potřebovat ani ten oříšek? Stefinka
Koukněte na německou stránku Popolini http://www.popolini.com a to co z toho nemají na českých stránkách lze přes mail na těch českých objednat.
Ten prací gel jsem udělala, ale kýbl jsem zvolila 10 l a nevím, není-li to moc řídké. Až vyperu uvidím.
Stefinka
Ahoja holky,mám dotaz-používám klasické bavlněné pleny,které kombinuju s jednorázovkama-ty používám na noc,abych Janečka nebudila,a od kamarádky jsem okoukala použití Pampersek místo kalhotek- a až doposud jsem tomu byla ráda,protože naše drahé kotě ze sebe svá tekutá kojenecká hovínka střílí pod dosti značným tlakem,takže kolikrát ani gumičky Pampersek oblečení nezachránily..
Tím padem nám někdy stačí jedna na 2 dny(dokud lepí a není zcela vytahaná),a jindy spotřebujeme 3 za den.A 2 každou noc.Takže ve finále je toho docela dost,na to,že je vlastně „nepoužívám“
Praní bavlněných mi nevadí,ba naopak,zvláště teď,kdy už se můžou pověsit venku a jsou pak hezky provoněný a měkoučký,strašně ráda je věším-šupnu kotě do šátku,a pojímám to pro něj jako část pobytu na čerstvým vzduchu-navíc ho většinou to věšení chudáčka tak unaví,že vzápětí usne…
Uvažuju o kalhotkách Popolini,které by snad měly držet dobře a hovínkové problémy vyřešit,a daly by se prát,ale nejsem si jista,jsou přeci jen dost drahý-jak to řešíte Vy?
Mojřička a Janeček 3m
Ahoj!
Já jsem si objednala zatím 8 ks plenek Popolini (Soft) a 3 ks svrch. kalhotek. Vzhledem k ceně jsem si to rozdělila a plánuji, že si brzy objednám další pleny. Jelikož jich mám zatím málo, tak to kombinuji s obyč. látkovkami a jsem spokojená. Kalhotky PopoWrap jsou super, nepropustí vlhkost ven. Myslím, že se vyplatí si je pořídit.
Do rána to ztuhlo a mám už i vypráno. Vřele doporučuji.
Stefinka
Ahoj Mojričko,
mám kalhotky Bambinomio, se kterými jsem spokojená, ale ne se systémem jakým to posílají. K ceně každého zaslaného kusu byla připočítaná dvacka a poštovné stovka. Takže můj malý nákup se mi prodražil. Mám objednané Popolini kalhotky a když čtu, že se dají používat se 4covkami, tak to je budu netrpělivě očekávat. Cenově to vychází podobně. Jsem zvědavá jak vypadají.
Stefinka
Ahojka tak jsem včera pročítala zezačátku tuhle diskuzi a jsem na 100% přesvědčená koupit bambino mio od narození po nočník. Jenom nemůžu najít kdo to tu psal, to sis síťku objednala, nebo Ti jí poslali navíc? a Máš je z www.bambinomio.cz
Stefinko, Ty jsi koupila copak? Že Ti počítali poštovné tak divoce? A kdepak sis je objednávala?
Mazlíkovi totiž přišly nějaké penízky navíc, tak než je rozfofrujem, koupíme plenky. Ta
a vyjde asi na 5.900,–.
Určitě jste tu o tom psaly, ale já mám pomalý comp, tak než tam dolezu ![]()
A ještě jeden dotaz pro Stefinku-taky dost koumu nad eko praním,měla jsem SA8 Baby od AmWay,ale ten mi přišel dost drahej,tak jsem zkusila Ecover(zatím jsem v něm prala asi 3* a dobrý)a uvažuju o oříšku,tak jsem se Tě chtěla zeptat,jak přesně ty plínky pereš?Co myslíš tím krátkým praním v sodě?Uvažovala jsem totiž nad tím,zda to pak nepozbývá na ekologičnosti,jestli mi rozumíš…Jakože přírodní prostředek je super,ale pokud se s ním musí prát 2,tak spotřeba vody,energie…
Snažím se to všechno vykoumat co nejlíp,a tak Ti nevím…Je pravda,že teď s tím Ecoverem to dělám tak,že hovínkový plínky namáčím v kýblu se sodou,pak to sliju i s tou vodou do pračky a dám to na 30min pogram při 30,a pak na normální 60*,to jsou asi 2 hod a 60ml Ecoveru,tak by mi to vyšlo asi stejně?Moc děkuju za odpověď.
Mojřička
Extra praní se sodou už nepraktikuju. To jen ze začátku. Dnes to dělám tak, že přes noc až 2 dny mám prádlo namočené, a taky ne pokaždé. Plíny a špinavější vždycky.
Plínky dám jenom odstředit, jednou máchnout (to jak se tam dává obvykle aviváž) a odstředím, pak doplním pračku a peru. Když mám pocit, že by to bylo málo, přidám sodu. Peru bez předpírky většinu prádla a tedy i plínky na 40. Mám jen plenky na noc tak jich mám málo.
BambinomioxPopolini bylo by nejlepší aby sis okoukla a omakala oba systémy než se rozhodneš.
Objednala jsem si zvlášť dvoje kalhotky a síťku na pleny. K ceně připočítáno 20×3 za balné a 100 poštovné. Přišla mi malá krabička s kalhotkami a síťkou v originál igelitovém pytlíku. Když si někdo objedná celou
u, nejspíš bude jen ta jedna dvacka, protože je to jedna objednávková položka. Asi plenky Bambinomio víc a déle vydrží a lépe schnou.
Napříště si kalhotkové pleny budu šít, protože se mi líbí zcela jiný systém (kalhotky které se nacpávají) a koupím si pouze plenkové kalhotky od jednoho nebo druhého to uvidím až vyzkouším PopoWrap od Popolini a až vyzkouším svrchní kalhotky, které zrovna vyrábím.
Stefinka
Ahojky,
používám Bambino Mio kalhotky a jejich plínky - těch mám jen 6, jinak klasické čtveraté plinky.Dávám do kýble bez vody počuraný i pokakaný. Ty pokakaný jen přepláchnu studenou vodou a trochu potřu jádrovým mýdlem. Peru na 60 stupňů, dvakrát máchám. Zkoušela jsem před tím vyprat jen krátce ve studené a odstředit, ale neřekla hbych, že by výsledný efekt byl nějaký lepší. Prostě sem tam skvrna od stolice je, ale na slunku to vybledne. Asi se to při dalším praní zase víc opere, plínky mám pořád bílý.
Tu síťku na plínky jsem si nepořizovala, zdá se mi, že je to zbytečný a že se s tím hůř manipuluje - dává do pračky. Pokud mám i jiné prádlo, které právám na 60, např. utěrky, tak je peru s těma plinkama dohromady.
Bambino mio - neúčtují balné, pokud je objednávka nad nějakou částku, takže pokud toho porídíte víc naráz, tak ty dvacky odpadají. Já jsem kupovala asi za 2020Kč a neplatila jsem nic navíc, ani poštovné.
S kalhotkama i plinkama jsu spokojená, líbí se mi ,že se dají pěkně „narovno“ sušit, ne jako kalhotkové plinky.
Nechci přebalovat v noci, kluk se úplně probere a hrozně řve a pak třeba už nechce spát, tak různě experimentuju. Na noc rozhodně dávám plinku BM, ty čtvercové moc nesají, to je tak na 2-3 hodiny. Dvě plinky BM se do kalhotek nevlezou, uvažuju, že koupím větší číslo. Zatím jsem dala k plince pruh látky ze starého froté ručníku (asi 10×70cm) a docela to zabralo. Nevýhoda - je to fakt dost nacpaný.
Takže ještě uvažuju, že na noc koupím kalhotky Popoliny, že ty by snad mohly jít víc nacpat. Co myslíte? Jinak o Popolínách taky uvažuju proto, že by snad mohl začít přebalovat i manžel. Do BM se nijak nežene, neví, prý jak ![]()
Stefi, jsou někde k vidění na netu ty nacpávací plinky? Jak to vypadá?
Mich.
Ahojky,
jeden dotaz? Opravdu si myslíte, že tím že používáte bavlněné plínky něco ušetříte?
To pouze v případě, že máte nějaký extra levný tarif od dodavatele vaší elektrické energie. Vždyť u vás musí pračka běžet téměř pořád.......
A že je to ekologičtější? To si taky nemyslím, ona ta energie se moc ekologicky nevyrábí - myslím tepelné elektrárny, a toho prášku do odpadu taky spláchnete docela dost.
Já mám 7 měsíční holčičku a od začátku používám jednorázovky. Ani jednou mě nenapadlo, že bych mohla používat látkové. Proč se vracet do 70-tých let, do doby našich matek, které otročily nad plenami.
Možná mám jenom jiný názor než vy, ale opravdu si nemyslím, že by bavlněná plína byla pro vaše dítě něčím lepší, něž plína jednorázová. A o to tady přece jde, aby naše děti byli spokojené.
Nerada vás, co bavlněné pleny používáte, nějak kritizuju, nebo tak, jenom se zamýšlím, proč já používám jednorázovky a vy bavlněný plínky.
Markéta a Markéta 31 týdnů
Ahojky, tak já tedy také přispěji se svou „plínkovou“ zkušeností
. Do cca 7 měsíců jsme používali jednorázovky, potom jsme je ale opustili a šli do látkových. Důvody byly dva - synáčkův věčně opruzený zadeček a také ten ekologický: když jsem viděla, kolik produkujeme odpadu, připadalo mi to otřesné. Nejprve jsme dávali klasické plenky do kalhotek BambinoMio (vždy dvě), pak jsme dostali od Ježíška bambinové plenky a ty mě tak uchvátily, že jsem si ještě dvě balení přikoupila
. Časem jsem si k nim pořídila ještě Popolini, ty z biobavlny, a střídáme to. Popolini dávám hlavně, když jdeme na nějakou delší procházku, kde nechci přebalovat, a dávám do nich ještě dvě vložky (také Popolini). Ty přidávám i do bambinových plenek na noc a nemůžu si to vynachválit. Brouček má krásný zdravý zadeček, ještě nikdy nám nic neproteklo (s jednorázovkami běžně) a já mám příjemný pocit, že neprodukujeme zbytečný odpad
. Teď ale jedeme na týden na Šumavu, kde nebudu mít možnost prát, tak jsem zakoupila jednorázovky Moltex - jsou ekologické, kompostovatelné. Více o nich na www.rozmaryna.cz .
Ty nacpávací plínky jsou Fuzzi Bunz a třeba tahle stránka http://www.lilbunz.com/…sDefault.asp?…