Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj,
po pročtení diskusí ohledně látkových plen jsem se rozhodla je taky zkusit, ale máme problém s velikostí. Mám plenky bambinomio vel. 3 (syn má 13 kg) + plenkové kalhotky bambinomio. Když se ale syna snažím zabalit do této plenky, zdá se mi oproti pampersce (nebo normální látkové plence) hrozně veliká, malý si pak na plenku nespokojeně sahá, protože k sobě nemůže dát pořádně nožičky a chodit, tak musím plenku sundat
. Měla jste některá podobný problém, můžete mi něco poradit, abych nemusela na látkovky zapomenout? Možná plenku špatně skládám, ale dělala jsem to dle návodu a zkoušela jsem to i jinak, ale nezdá se, že by to pomohlo.
Díky
Eva
Ahoj Evo ,
to je normálka, bavlněné pleny jsou větší od začátku, ale tvar a velikost nemění, jednorázovka se nacucává a zvětšuje postupně. Nech synka ať si zvykne. Prostě se tvař, že je to normální a neměň plenku za jednorázovku. Adélka také protestovala první dva tři dny. Ono ji to pak dovedlo k tomu, že je nechce ani na den a pečlivě si hlídá - záchod !!! - ani na nočník už nechodí. Chodila by snad až do tanečních, prostě jsem nočník uklidila a dnes si na záchod chodí docela sama. Musím kontrolovat a utírat zadeček. Adélka má ve 3 letech 15 kg. Kolik má let tvůj klučík? Nebyl by čas na nočník?
Stefinka
Ahoj Stefinko,
díky za odpověď. Čas na nočník je (má 20 měsíců), považovala jsem to za další důvod, proč zkusit dávat látkové plenky. Ale vážně se mi zdá ta plenka hrozně široká, nevím, jak by v tom mohl chodit, možná jsme měli koupit menší velikost.
Eva
Jestli se ti zdají velké a nemáš české 4covky (nekupuj je kvůli tomu), bude lepší buď koupit flanel nebo použít dovnitř froté. Klidně ze starších ručníků nebo utěrek. Tedy pokud se v mladé domácnosti něco podobného najde
Třeba si zvykne nebo bude vděčný za nočníček. Stefinka
Ahoj, byl někdo na té předváděčce v A-centru? Dozvěděli jste se něco zajímavého? Já jsem jak na potvoru musela být doma, máme s malou obě chřipku. Zajímají mě hlavně ty vlněné kalhotky, ale i jiné informace…
Díky za odpověď
Anka
Ja sem tam byla a bylo to fajn. Myslim ale, ze vetsinu veci, ktere se tam rikaly, uz sme tady probraly. Ta pani, co to vedla, zacla delat distributorku popolini a bambino mio, takze se to u ni da objednat bez postovneho a balneho. kdybyste chteli, mam na ni nekde kontakt. jinak se mluvilo docela dost o prani a skladovani spinavych plen a tak. ale vic nez v tehle diskusi a v diskusi ekologicka domacnost toho taky myslim nebylo
Carolin
Ahoj holky,
pouzivate nektera na prani plinek eco-balls???? Jestli ano perou dobre??
Ahoj lidičky, prosím vás, pokud máte někdo nevyužité svrchní kahotly na 8kg klučinu, ráda je koupím. Díky:-)) dgh@centrum.cz
Eco-balls nebo něco podobného má Ed , už to snad i vyzkoušela. A kde se to koupí u nás?
Indický oříšek je trochu oříšek
, protože jsem si odvykla prát s mýdlovými prostředky.
Musí se používat namáčení nebo předpírka a všechno prádlo poprvé vyprat s přídavkem sody, jinak žloutne. To jsem neudělala a bílé už nemám bílé. Samotný oříšek na skvrny nebo zmazané oblečení dětí taky nestačí. Není to jak jsem byla zvyklá - šoupnout do pračky, nasypat prášek, nalít aviváž a zapnout.
Stefinka
Teda mamky, jsem rozladěna! Mám vzorek popolini a podle letáku měly schnout 10-12 hodin. Už se blíží 22.hodina a plenky jsou stále vklhké, tedy nepoužitelné! Už netopíme, suším je doma na sušáku. Na větru by to asi bylo lepší, ale na zahradě se pracuje, tak bych je měla špinavé. Chtěla jsem je dát malé na noc, ale budu muset ještě počkat. Ach jo, to by nám těch doporučovaných 20 plen nestačilo ![]()
Ahoj holky,
dostala jsem tip na stránku o plenkách www.latkovepleny.cz je super a jsou tam souhrnné informace. Určitě koukněte.
Pafčo tak co, jak dlouho ti ta plenka usychala?
Oříškem jsem musela prát ve staré romovce, protože mi automatka zazlobila. Fakt je to mýdlový roztok. Sáhla jsem do té vody když se pralo prádlo.
Manželovy montérky jsem vyprala nejdřív v sodě.
Do galerky Červenčátek jsem dala obrázek Pepčovo noční plínky. Je supeeeer. zatím jsem ji jen vyprala a je asi větší než potřebujeme. Tak musím shánět další plínky. A pro línou Adélku asi taky. Ach jo.
Stefinka
Ahojky.
No Stefino jsem rádá, že jsi dnes na toto téma přispěla dalším vzkazem, protože jsem si celou diskuzi pročetla. Je to už starší téma a já ještě o emiminu vůbec nevěděla, tak jsem četla zrovna jen diskuze které běží. Používám pořád plenky jednorázové, a zrovna pampersky. Malá spinká na boku a je noc co noc mokrá a já naštvaná, protože s menší velikosti jsem neměla takové problémy. Kolegyně z práce mi nedávno donesly letáček od firmy popolini, ale i po přečtení jsem si nedovedla představit to praní a uchovávání plenek počůraných. Po přečtení vaši pěkně dlouhé diskuse plné rad a zkušeností do toho půjdu. Chceme totiž ještě jedno mimi, tak uvidíme kolik tak ušetříme.
Jinak na letáčku mám i tel.č. na paní, která tyhle plenky předvádí a radí. Je to pí. Kabátová a je z Ostravy Zábřehu, tak když bude mít někdo zájem tady je tel.:737 778 973 nebo rovnou email: kabatova@homecity.cz
tak látkovým plenkám zdar
Jana a Simonka(5m)
Ahoj holky, tak já vám napíšu, jak je to u nás. O pracích plenách jsem se dozvěděla až nedávno a je mi to strašně líto. Dětem je už rok a půl a tři roky. Sice jsem na začátku zkoušela 4covky s takovýma těma levnýma kalhotkama za 50 korun, to se ale nedalo. A navíc jedna známá kdysi prý spočetla, že praní+prášek+elektřina+voda+námaha vyjdou stejně draho jako nákup jednorázovek. O hromadách odpadu se ještě moc nemluvilo. Vědět co vím teď, z vašich diskuzí a z internetu, neváhala bych ani minutu. Je mi to opravdu moc líto, ale vrátit to už jaksi nejde. ![]()
Nicméně jsem včera zakoupila jedny kalhotky Bambinomio vel. 15-19 kg
pro staršího kluka, protože se v noci začal zase počůrávat
a do nich mu dávám 4covku. Dnes v tom bude 2. noc, tak uvidíme. Kalhotky jsou to parádní, to se s těma lacinejma Gemini naprosto nedá srovnat.
Mladší holka na záchod ještě nechodí, chci to ale hned začít zkoušet jak se oteplí. Mám pro ni ale nakoupený tři balíky jednorázovek, bohužel. Tak jsem jí začala dávat do jednorázovky 4covku, když to odchytím včas, tak 4covku dám na vyprání a jednorázovku ještě použiju, takže se mi zdá, že by mohly vydržet dýl. Nevím ale, jestli si to jenom nenamlouvám - už mi spolehlivě pročůrala zkrz naskrz obě. Koupila jsem taky ty separační pleny - to je bezvadná věc. Jsou sice dost drahý, ale pokud jsou jenom počůraný, dají se použít opakovaně. Jen jsem je propláchla vodou a usušila. S hovínkem jdou hodit do záchoda.
Další jednoráz už kupovat nechci, jestli se holka nechytne na záchod, tak to nějak zpytlíkuju - kalhotky + 4covky, nebo si koupím pár origoš plen.
Ahoj Pimpo,
holce dávám 2 4covky složené najednou tím ohybem dopředu, aby to líp v kalhotkách drželo. A chystám se takhle složené plenky vylepšit tím, že je prošiju a dám kolem boků pásek, který se vepředu plenky přichytí na sucháč. Bude to vypadat jako písmeno T. 4covka totiž trošku cestuje a také saje málo, tak to budu kombinovat s flanelem, který saje skvěle. Ale holka mi za tu dobu stačila asi 3× všechno totálně pročůrat. Ale v jednorázovce to bylo častější a navíc trpí na opruzeniny takové klasické plínkové a to už se nestává.
Dost otázek ohledně šití mi zodpověděla stránka www.latkovepleny.cz. Od Bory jsem se dozvěděla, že buď pravá vlna nebo flees také skoro nepropouští vlhkost, takže jako svrchní kalhotky na den by to stačilo, na noc se musí ještě svrchní kalhotky přidat. To je největší bolest domácí výroby plenek. Jak si udělat, hlavně z čeho, ty svrchní kalhotky.
Já se k pracím plenkám vrátila až nyní, asi nikdy není pozdě, když se chce. A ty jednorázovky také ještě pořád dobíráme. Měli jsme dvojité jumbo balení junior. Pořád nemám dost plínek pro kluka.
Už mám doma vzorek kompostovatelných jednorázovek. Vypadají dobře, dneska večer dáme jednu a vyzkoušíme. Máme velikost do 25 kg a jsou o trochu větší než jednorázovka. To by bylo super, protože je potřebuju klukovi na tábor.
Přeji hezký den a jestli máte svoje zkušenosti, sem s nima. Stefinka
Ahoj Stefinko. Tu stránku www.latkovepleny jsem objevila já, na ní jsem taky našla základní informaci, že k 4covkám mám koupit kalhotky Bambinomio.
Ovšem dneska v noci nám chlapeček zase počůral celou postel. Buď jsem mu ty kalhotky špatně zapnula, a nebo - to je spíš možné - mu to proteklo proto, že spí na břiše a nějak zkroucenej. Dala jsem mu jenom jednu 4covku, ta byla ráno víceméně suchá, v posteli zkončilo skoro všechno
. Takže zkusím dát dvě.
Bohužel neumím šít, takže pokud se mladší dítě tohle léto nenaučí na záchod, budu utrácet penízky a kupovat to v obchodě. Jenže máme ještě asi 250 jednorázovek, jak jsem psala, tak vyhodit je by taky nebylo zrovna ekologický, ani ekonomický. Takže je doberem, na opruzeniny holka netrpí vůbec a pak se uvidí. S tim klučíkem to snad nějak vymyslím, aby to neprotékalo.......